Slovenija

'Eden na drugega prelagajo odgovornost, otrok pa bi pomoč potreboval takoj'

Celje, 11. 08. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
57

Slovensko zdravstvo se utaplja v neskončnih čakalnih vrstah, ki so odgovornost izvajalcev, Ministrstva za zdravje in napak v informacijskem sistemu, pa tudi pacientov, je stanje nedavno opisal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Da je problematika res alarmantna, potrjujejo primeri razvojnih ambulant, kjer morajo najmlajši otroci, ki imajo resne težave z razvojem, na prvi pregled čakati celo pet mesecev – tako je denimo v Celju. Pravočasne obravnave ne dobijo, čeprav jim pediatri napišejo napotnico zelo hitro in predlagajo čimprejšnje fizioterapije, kar seveda lahko pusti resne posledice na otrokovem zdravju.

Kako pristopiti k vsem težavam razvojnih ambulant?
Kako pristopiti k vsem težavam razvojnih ambulant? FOTO: Shutterstock

Na nas se je obrnila bralka iz celjske regije in izpostavila problem, ob katerega je trčila v razvojni ambulanti Zdravstvenega doma Celje. Njeni dojenčici z razvojnimi in zdravstvenimi težavami je pediater postavil diagnozo: sum na mukopolisaharidozo, šum na srcu in močno hipotonijo. Mukopolisaharidoza je sicer skupina redkih genetskih metabolnih motenj in obstaja več tipov te bolezni. Hipotonija pa pomeni nižji mišični tonus oziroma slabšo mišično aktivnost, zaradi česar je otrok slabše stabilen. To vpliva na njegovo nepravilno gibanje in držo, zaradi česar otrok potrebuje razvojnonevrološko obravnavo.

Pediater je zato deklici napisal napotnico za razvojno ambulanto s stopnjo nujnosti 'zelo hitro'. Po bralkinih besedah je pediater v izvidih navedel, da je potrebna čimprejšnja obravnava in vsaj dve fizioterapiji na teden. Pacienti naj bi za zdravstvene storitve, ki so označene s to stopnjo nujnosti, sicer čakali največ 14 dni od predložitve napotnice, je razvidno na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

'To je katastrofa, da prelagajo odgovornost eden na drugega'

Bralka je napotnico in vse izvide pediatra poslala v razvojno ambulanto v Celju, od koder pa je prejela odgovor, da bo čakala od štiri do pet mesecev. Ob tem so ji poslali dopis oziroma pojasnilo, da bo čakala nad dopustno mejo in da ga mora podpisati, če želi, da bo uvrščena na čakalni seznam. "Glede na izvide bi morala naša dojenčica imeti vsaj dve fizioterapiji na teden, ampak bo čudež, če bo dobila eno na mesec. Z možem bova tako primorana poiskati zasebnega fizioterapevta oziroma fizioterapije plačevati, da bomo sploh zvozili do takrat, ko bomo na vrsti v Celju," je potožila in ob tem izpostavila, da ena fizioterapija stane od 40 do 70 evrov. "Koliko teh terapij bi dojenčica potrebovala, da bi se njeno stanje izboljšalo, se ne ve. Z možem si težko privoščiva tak strošek, saj imava štiri otroke. To je katastrofa. Eden na drugega prelagajo odgovornost, zakaj moramo tako dolgo čakati, otrok pa bi pomoč potreboval takoj," je poudarila.

Razvojna ambulanta
Razvojna ambulanta FOTO: Shutterstock

'Dolge čakalne dobe ne skrbijo le pacientov, temveč tudi nas, zaposlene v zdravstvu'

Vodja razvojne ambulante ZD Celje Svjetlana Divjak Knežević je v odzivu na očitek bralke izpostavila, da se z dolgimi čakalnimi dobami ne srečujejo zgolj pri njih. Po njenih besedah vsi strokovnjaki, zaposleni v slovenskem zdravstvu (zdravniki, zdravstveni delavci in sodelavci), že dalj časa opozarjajo na predolge vrste: "Dolge čakalne dobe ne skrbijo le pacientov, temveč tudi nas, zaposlene v zdravstvu, saj si želimo pacientom nuditi pravočasne, kvalitetne in celostne zdravstvene storitve, predvsem pa se zavedamo tudi morebitnih neželenih posledic za zdravje naših pacientov."

Izjema niso niti razvojne ambulante z vključenim centrom za zgodnjo obravnavo (RACZO), ki imajo povsod po Sloveniji daljše čakalne dobe, kot je priporočljivo, je zatrdila Divjak Kneževićeva:  "V RACZO smo že večkrat opozarjali na naše čakalne dobe tudi ZZZS in Ministrstvo za zdravje, pri čemer smo predlagali več rešitev: povečan obseg dela, širitev mreže RACZO za bolj enakopravno regijsko dostopnost do naših storitev in hitrejšo obravnavo naših pacientov, povečanje števila pregledov dnevno, povečanje števila izobraženih strokovnjakov z dodatnimi znanji, povečan vpis na fakulteto ..." 

Kako dolge so čakalne dobe drugod po Sloveniji?

Kako dolge so čakalne dobe za prvi pregled v razvojnih ambulantah po Sloveniji, smo preverili na portalu ČakalneDobe.si, ki se pri navajanju podatkov sklicuje na Nacionalni inštitut za javno zdravje. Portal je podatke pridobil za 16 razvojnih ambulant. V devetih so čakalne dobe z napotnico 'zelo hitro' daljše, kot bi smele biti. Najdaljša je v Splošni bolnišnica Murska Sobota – 107 dni. V ostalih sedmih ambulantah čakalna doba z napotnico 'zelo hitro' ni daljša od predpisane in se giblje med tremi in sedmimi dnevi.

Predolge čakalne dobe predstavljajo veliko težavo.
Predolge čakalne dobe predstavljajo veliko težavo. FOTO: Shutterstock

Celjska razvojna ambulanta v tem spisku ni zajeta, je pa Divjak Kneževićeva pojasnila, da pacienti pri njih z napotnico s stopnjo nujnosti 'zelo hitro' čakajo pet mesecev, 'hitro' od osem do devet mesecev in 'redno' od 10 do 11 mesecev. V ambulanti obravnavajo tako otroke, ki na pregled prihajajo prvič, kot tiste, ki potrebujejo redne kontrolne preglede, saj otroke spremljajo glede na mejnike razvoja. Vsako prispelo napotnico triažirajo glede na stopnjo nujnosti in jo uvrstijo na čakalni seznam. "Zavedamo se pomembnosti čimprejšnjega vključevanja otroka v celostno zgodnjo obravnavo. V otrokovem razvoju je zelo pomemben dejavnik starost, ki je ozko vezana z razvojnim mejnikom. V RACZO spremljamo razvojno starost, na katero najbolj vplivamo v prvem letu življenja. Zato otroke vabimo pisno, prek SMS sporočil in telefonsko en dan pred pregledom, tako v primeru izpada zapolnimo prosti pregled s tistim s čakalne liste," je opisala postopke.

Če prejmejo več napotnic z določeno stopnjo nujnosti, kot je na voljo prostih terminov v priporočenem čakalnem obdobju, takrat posredujejo staršem izjavo, da se strinjajo s prekoračitvijo čakalne dobe, kar jim po navedbah Divjak Kneževićeve nalaga zakon. To je tudi razlog, zakaj je naša bralka prejela omenjeni dopis. "Če se starši ne strinjajo, imajo možnost, da se naročijo pri drugem izvajalcu," je razložila Divjak Kneževićeva. 

Ministrstvo: Zakon ne določa, da mora pacient ali starš otroka podpisati izjavo, da bo čakal nad dopustno čakalno dobo 

Na Ministrstvu za zdravje so pojasnili, da Zakon o pacientovih pravicah in Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah ne določata, da mora pacient ali starš otroka podpisati izjavo, da bo čakal nad dopustno čakalno dobo. Določata le, da če oseba zadolžena za čakalni seznam ob uvrščanju pacienta na čakalno listo ugotovi, da čakalna doba za določeno zdravstveno storitev pri tem izvajalcu presega najdaljšo dopustno čakalno dobo, pacientu predlaga izvedbo zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu z dopustno čakalno dobo, pri čemer pacienta seznani z možnostmi in načini pridobivanja informacij o terminih pri drugem izvajalcu. Kadar drugega izvajalca z dopustno čakalno dobo v Sloveniji ni, izvajalec pacientu posreduje informacijo o nacionalni kontaktni točki za čezmejno zdravstveno varstvo pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Bolj učinkovito je, če otrok obiskuje razvojno ambulanto v domači regiji

Bralka je zatrdila, da je 'več sreče' iskala v nekaterih drugih razvojnih ambulantah po Sloveniji, a so ji odgovorili, da mora obravnava otroka potekati v domači regiji. Kaj torej drži, smo preverili na ZZZS. Potrdili so navedbe Divjak Kneževićeve. V razvojnih ambulantah veljajo ista pravila kot pri vseh drugih specialističnih obravnavah – z napotnico lahko pacient prosto izbira izvajalca. 

Vendar je v praksi bolj učinkovito, da otrok obiskuje razvojno ambulanto v domačem kraju, so se strinjali tako na ZZZS kot v celjski RACZO. V razvojnih ambulantah je delo zapleteno, timsko, saj vključuje pregled pri zdravniku, sledijo napotitve na fizioterapije, delovne terapije, k logopedu, socialnemu in specialnemu pedagogu, psihologu ... "Za ustrezno obravnavo otroka je potrebno vodenje v eni ambulanti, kajti neizvedljivo je, da je pregled v eni, terapije pa nato v drugi ambulanti. Pretoka informacij in obravnav na timskih sestankih tako ne bi bilo. Poleg tega se je na terapije treba voziti tedensko ali na 14 dni, zato je za dojenčka, ki ima težave, najboljša izbira v domači regiji," so menili v celjski RACZO.

ZZZS sicer potne stroške krije samo do najbližjega izvajalca.

Otroška fizioterapija
Otroška fizioterapija FOTO: Shutterstock

'Naraščajoči trend pacientov bi morala spremljati tudi mreža'

Glavni problem, kot so ga izpostavili v celjskem RACZO, je premalo razvojnih ambulant v mreži. Odločevalci so jim lani obljubili širitev mreže, a so se nato odločili, da bodo razširili samo ambulante, ki niso imele vzpostavljenega celovitega programa. "Na novo je ambulanto pridobila Bolnišnica za otroke Šentvid pri Stični. Ostale ambulante so na čakanju, med njimi tudi naša ambulanta," je dejala vodja Svjetlana Divjak Knežević.

Po njeni oceni je RACZO v Sloveniji malo, zato vedno izpadejo, ko se razpravlja o ukrepih, ki bi zmanjšali čakalne dobe v razvojnih ambulantah. "Na žalost do sedaj ni bilo posluha za naše čakalne dobe in potrebo po dodatni zaposlitvi administratorjev. Število indikacij za pregled v RACZO narašča, posledično tudi število otrok za pregled v teh ambulantah. Okoli 3540 odstotkov otrok vsaj enkrat pride v našo ambulanto. Naraščajoči trend pacientov bi morala spremljati tudi mreža," je poudarila Divjak Kneževićeva.

Ali so že na vidiku rešitve čakalnih dob razvojnih ambulant?

Po objavi članka smo dobili odgovore predstavnikov Ministrstva za zdravje. Kot je že povedala Svjetlana Divjak Knežević, so tudi na ministrstvu pojasnili, da so širitve programa Razvojne ambulante z vključenim centrom za zgodnjo obravnavo izvedli v nekaterih zdravstvenih ustanovah:  v ZD Domžale, ZD Slovenska Bistrica, ZD Trbovlje, ZD Krško, ZD Koper in CZBO.

Ob tem so zagotovili, da interventni zakon, ki je bil pred kratkim sprejet, zagotavlja plačilo po realizaciji vseh zdravstvenih storitev: "Upamo, da bomo na ta način pacientom – odraslim in otrokom – zagotovili večjo dostopnost do zdravstvenih storitev ob upoštevanju kakovostne obravnave."

Kot so dejali, je reševanje problematike čakalnih dob prioriteta dela Ministrstva za zdravje v novi sestavi. "Ti ukrepi so na primer širitev programov, plačilo po realizaciji tistih vrst zdravstvenih storitev, kjer so čakalne dobe najbolj pereče, od septembra dalje je na podlagi t.i. interventnega zakona predvideno plačilo po realizaciji za vse programe, okrepitev timov, zmanjšanje administrativnega dela, prerazporeditev nalog na druge člane tima, motiviranje in nagrajevanje za delo v dodatnih ambulantah, če naštejemo le nekatere. S tem bi omogočili zdravnikom več časa za delo s pacienti," so pojasnili.

Je pa prejšnji teden minister Danijel Bešič Loredan predstavil stanje v zdravstvu, kjer je že napovedal, kako se bodo lotili reševanja predolgih čakalnih dob, o čemer smo prav tako podrobno poročali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GospodT
11. 08. 2022 16.54
+2
Lepo. da ste se lotili problema, a ga niste niti na površini oprasknili. To ni niti p od problema, težave so v vseh možnih smereh. Od tega, da ni nobenega nadzora s strani države, ko ti v porodnišnici za celo življenje poškodujejo otroka, do neadekvatnih, zaostalih in zgolj farmacevtskih zdravljenj možganskih poškodb ob rojstvu, do tega da ne moreš v nadaljevanju govoriti z nevrologi, v razvojni te vprašajo, kaj pričakuješ od njih in če nisi zverzirn v medicini, gredo po liniji najmanjšega odpora, ker je najceneje, obljubijo ti logopeda in pozabijo nate, naredijo timski zapisnik za vstop otroka v razvojni vrtec, medtem ta vrtec specifično reče staršu, da naj timski zapisnik vsebuje opombo, da ta otrok rabi spremljevalca, razvojna pa tega ne želi dodati in si v pat poziciji. Država je tudi šolanje na domu takega otroka totalno zakomplicirala. Naša vloga je bila v reševanju eno leto in 3 mesece, da smo po vseh pritožbah končno dobili rešeno. Država za otroke s posebnimi potrebami, ki se šolajo na domu, ker je tako BOLJ VARNO za druge šolarje, namenja extremno nizke zneske za specialno pedagoginjo, ki jo moraš najti sam, jih pa praktično ni. Namesto gnjavljanja staršev in metanje polen pod noge bi se marsikateri otrok lahko rešil, če bi bil večji nadzor kvalitete rojstev, in sankcije za medicinske napake. Ampak elite se ne bomo lotili, dajmo z gorjačo po hrbtih staršev. Cel sistem je gnil do amena.
Ici
11. 08. 2022 14.48
+6
V Sloveniji so tudi zdravniki, ki so zadnja leta kot zasebniki delali vse dni v tednu, bili na voljo 24/7, vsakemu pacientu dvignili telefon takoj, odgovarjali na maile v manj kot 24 urah, ob tem pa dobesedno kleče moledovali Ministrstvo in Občino za koncesijo. Neuspešno. To nikogar ne zanima. Celo novinarji so bili popolnoma nezainteresiran za objavo tudi najmanjše novičke, kdo so ti zdravniki.
User1953555
11. 08. 2022 13.56
+0
kaj vikend hrvaska obala pa to?
RdecaPesa
11. 08. 2022 13.39
+5
Na zalost nic novega. Skoraj povsod je tako. Ampak sistem je tak, da lahko zdravstvo pocne KARKOLI, ker za nic NE NOSI POSLEDIC. Ce ti ne morejo zagotoviti obravnave v predpIsanih rokih, bi ti MORALI organizirati in placati enakovredno obravnavo pri privatniku. Pa ne zavarovalnica, zdravstvena ustanova.
travc
11. 08. 2022 13.36
+4
Za cepivo ni treba čakati nič.
GospodT
11. 08. 2022 16.57
+1
To je srž problema. Živimo v korupcijskem farmacevtskem svetu, kjer so praktično vse farmacevtske proizvajalke plačale kazni. Skupni znesek kazni v zadnjih 15 letih je nekje na nivoju letnega proračuna Slovenije. Ampak dajmo zaupat medicini.
User2324232
11. 08. 2022 12.10
+5
30 let mahinacij, korupcije in mafijskih poslov pač za sabo potegne določene posledice, mar ne ? Pa tudi če na račun pacientov ki so na smrtni postelji in kar je najboj izprijeno: bolnih otrok. Nagravžno, res kaj dela elita. Da imajo le jahtice in vile ob obali na jadranu. Kdaj se bo slovenclska ovčjerea spametovala in presekala te izkoriščevalske posle, je meni neznano in naravnost mistika. Kar tako naprej, folk: be bee, beee 🐑🐏🤡
za resnico
11. 08. 2022 11.57
+1
pac dve leti covid bajnih dodatkov direkt v zep bo pustilo teske posledice dobivali denar ,da pocivali v zaprtih ordinacijah in spuscenih telefonih uresnicila se jim velika zelja saj se znebili polnih cakalnic zraven pa debelo napolnili zepe in se sedaj se skrivajo po ordinacijah sds sekta totalno unicila zdravstvo
Anatina
11. 08. 2022 12.34
+6
To nima nobene veze s kovidom. Tudi pred 26 leti je moral takšen otrok zelo dolgo čakati na prvo fizioterapijo, potreboval bi dve do tri na teden dobil je eno na mesec. Zato smo pa zbirali zamaške za nekatere od njih, medtem ko bodo drugi posledice slabe zdravstvene obravnave v zgodnjem otroštvu čutili celo življenje.
zoran pušenjak
11. 08. 2022 11.15
+6
Vračamo se v čas po 2, svetovni vojni.
Blue Dream
11. 08. 2022 13.04
+8
upajmo da ne v čas pred 2. svetovno vojno
Sprintera
11. 08. 2022 11.09
+5
Sej ste hoteli Balkan, ne vem kaj vam sedaj ni všeč? To je Balkan, tako je na balkanu. Vsega se se ne da imeti.
predator999
11. 08. 2022 10.54
+7
Sej, danes bi JS sam cuzal davkoplačevalski denar, odgovarjal pa nebi za nič. Termiti!
resslovenka
11. 08. 2022 10.51
+7
In v nekih drugih časih teh problemov ni bilo. Imeli smo urejeno zdravstvo, čakalnih vrst ni bilo in iz tujine so se hodili zdravit k nam. Vse se je pisalo na roke, pa ni bilo nobene zmede. En drug red je bil. In to dober red. Pljuvajte po tem zapisu kolikor hočete. Tako je bilo. Danes pa en sam krah v našem zdravstvu. 😏
Anatina
11. 08. 2022 12.36
+2
Drži, zdravstveni sistem je takrat deloval dokaj v redu. Ampak, tisti časi se ne bodo vrnili s tem, da smo spet izvolili komuniste v vlado.
RdečaKapica
11. 08. 2022 14.19
+2
resslovenka, točno tako - še dobro, da imamo nekatere stvari še vedno ohranjene iz "temnih časov" pred to našo bajno osamosvojitvijo, ko smo ratali druga Švica. Vse, kar je bilo dobrega in našega, smo uspeli v teh tridesetih letih zafučkat :(
*Violate*
11. 08. 2022 10.06
+16
Jaz sem dobila napotnico za fizioterapijo pod zelo hitro - izdana v juliju, na vrsto pridem v februarju. Pod redno, verjetno cakas po leto in pol. Se sprasujem, kje je potem poanta fizioterapije, saj ti imas problem sedaj, cez toliko mesecev se zna pa stvar zelo spremeniti, po moznosti te posljejo se enkrat k specialistu, ki te poslje na ponovno slikanje in kolo se obrne. Jaz se sicer ne obremenjujem, saj sem dojela, da je nase zdravstvo poden, temu primerno je tole. Sem se speijaznila, da si lahko vesel, da sploh se kvazi funkcionira. Oce je lulal kri. 3x je sel k urologu v Lj. Vsakic ga je urolog poslal domov, ces, gre za ranico od katetra, ki ga je imel dva meseca prej v sebi. Bo izvenelo. No, ko je doma kolapairal in bil poslan na urgenco zaradi hude anemije, da je bil prve 3 dni na transfuziji krvi, so mu sele ugotovil raka na mehurju. In pa klasika "kje ste bili pa prej?" Mami so prakticno cez noc odpovedali obe koleni. Ze dve leti si jo podajajo sem in tja, slikanje na slikanje, vsak ortoped si vzame zgolj 15 minut casa (kljub dejstvu, da gre za kompleksen primer, ki vkljucuje sklep, misicje in zivcevje) - ce gre samoplacnisko, dobis za 70€, eno uro posveta. Letos naj bi imela operacijo enega kolena - cakala dve leti, s tem, da mocno dvomim, da bo predvidena operacija primerna, saj se je v dveh letih stanje zelo poslabsalo in tisti njihov minimaln poseg, ne bo dovolj. Za drugo koleno je pa od aprila letos na seznamu za enodprotezo - pride na vrsto leta 2026. In to je velik ce, glede na porivanje Corone v ospredje. Moja mati pa ze 2 leti zaprta v stanovanju, ker nimamo dvigala, zaradi bolecin se ne more kar gor pa dol sprehajat, ortopedi ji samo govorijo, da naj dela vaje (eno so vaje, drugo je pa dejanska HOJA PO STOPNICAH, pri kateri joka od bolecine), nasopajo te z Naklofenom pa cakaj. In pa se to - je sla samoplacnisko k enemu najboljsih ortopedov pri nas. Pridemo k njemu, gospod v ordinaciji lezi na stolu, kot na kavcu, noge na mizi, vrze slike v racunalnik, mu jih "ne odpre" (cudno, ker vsem drugim pa cist normalno se danes), po 15 minutah jo je odslovil, napotil na ponovna ista slikanja, brez novih dognanj ali predlogov. Cena: 180€. Ce tega ne bi vidla, ne bi verjela. Moja mati je bila na tej tocki tako obupana, da sem vsa upanja polagala prav v tega hudega strokovnjaka, dozivela pa tak zlom srca, ko sm vidla mami hodt objokano domov. In po vsem videnem, prezivetem in prejokanem, je moje spostovanje zdravnikov pod dnom, zdravstvo je hujs k v Zimbabve, denar govori zase. Obnasajo se kot da si lahko vesel, da te sploh povohajo. Teh 15 minut je cisto delanje norca iz ljudi. In pa na splosno njihovo obnasanje, da je cakalna doba vec kot 4 mesece normala. Za nekoga, ki ga vse boli, je en dan prevec. Glede na situacijo z ocetom in na splosno z zdravniki v zadnjih 3 letih (zgodb o odnosu imam za celo knjigo) sem se pa preprosto sprijaznila, da se ti najbolj splaca pocakat, da problem pride tako dalec, da te z resilcem odpeljejo na Urgenco - no, pol pa v parih dneh opravijo vsa slikanja (si prisparas mesece letanja sem in tja) in te spravijo na noge (ali pa pac cakas leta na njihovo dobro voljo). Pa ne padat na njihove "vikend doma" fore, ko ti totalno belo kot zid osebo, pripeljejo v domaco oskrbo - to je bil spas; cel vikend skrbis za pacienta, v nedeljo ga pa sam nazaj prineses. V kaksnem stanju je bil oce, ne bom izgubljala besed. Totalno neprimerno za domaco oskrbo, ampak vazn, da je cez vikend cim manj folka hospitaliziranih. Isto pri odpustu. Mah, zgodb se pa se. To ni Z od zdravstva. Visje leteci, ki so to zafurali itak hodjo v Svico na posege in obravnave, njih se to ne dotakne. Vi pa...
defodil
11. 08. 2022 11.51
+1
pa pojdite k drugemu izvajalcu, kopiram: Ortopedska bolnišnica Valdoltra (Endoprotetika sklepov) Jadranska cesta 31, 6280 Ankaran redno 282 dni * zelo hitro 0 dni * hitro 1 dni *, podatek posodobljen 6.8.22, je za poklicati
za resnico
11. 08. 2022 12.00
+1
res bil je poden a sedaj je greznica politiki pa ponujajo nase usluge ukrajini noro
za resnico
11. 08. 2022 12.02
+0
pac nase zdravstvo se ubada bol z tem kam vlozit nezasluzen covid denar kot ,da bi se z zdravljenjem ubadalo nic bolse niso medicinske sestre ,ki bile prej vedno uboge sedaj niso vec sam za delo jim ni
Anatina
11. 08. 2022 12.41
+5
Tudi jaz imam napotnico za fizioterapijo pod zelo hitro iz januarja in imam termin v novembru. Na srečo sem imela nekaj našparanega in sem se lahko iz bolečin že v januarju rešila s pomočjo samoplačniške fizioterapije. Za izpadlo plombo iz zoba, pri čemer me zob na srečo ne boli, sem tudi dobila datum pri zobozdravniku šele v aprilu 2023 in zato dala zob popraviti pri samoplačniškemu zobozdravniku. Kaj pa preostane tistim, ki si zaradi slabega finančnega stanja teh storitev ne morejo privoščiti?
Anatina
11. 08. 2022 12.44
+3
Flurona, pri nekaterih težavah je to možno, pri drugih ni. Naj se nekdo 8 dni zapored vsak dan vozi na fizioterapijo iz Prekmurja na obalo? Če ima dovolj denarja za to, da si tam najde nastanitev, ga ima zagotovo dovolj tudi za plačilo samoplačniške obravnave. V tem primeru jaz izberem slednje.
*Violate*
11. 08. 2022 12.51
+4
@Fluorona Po tej logiki bi lahko tudi rekli - pejte v Svico, tam boste naslednji teden na vrst. Al pa pejte samoplacnisko, vas takoj poslihtajo. Da, ce bi lahko, tako pa nimamo vsi vseh teh moznosti. A da bi pa mogoce pogledal, kaj je razlog, da so v Lj. take cakalne vrste, spet na obali pa manjse, to pa ne? A je premal kirurgov? Premal razpolozenih prostorov in posledicno prenatrpan razpored? Cist tko, moja mami je do sedaj bila pri 4 ortopedih, od tega dva huda specialista (oba samoplacnisko). Razocaranje pri vseh tako, da skoda besed. Nima zelje, se manj pa volje, iti se k petemu ortopedu in ga prosit, ce bi bil tok dobr, da se ukvarja z njo. In jo razumem; dokler tega ne dozivis, ne mors niti razumet to frustracijo. Hkrati dost zalostno, da se mors iz enga konca v drucga vozit, da dobis obravnavo v primernem casu. In pa se eno vprasanje - tekom Covida je Valdoltra delala ortopedske operacije nemoteno in brez komplikacij, zakaj so pa v Lj. vse skp ustavl? To so problemi, ki jih je treba naslovit. Kdo je pa kje bolj usposobljen je pa tudi vprasanje in kriterij, ki ga mors upostevat. Pod crto; ocitno morm na lotu zadet, da bo moja mati vredna casa in konkretnega pregleda s sodelovanjem drugih specialistov. No, povem pa se tole cvetko - njen primaren ortoped je bil uzaljen, da je sla na posvet k nekomu drugemu. In to tako globoko, da se od te situacije sploh slisala nista. Ker njemu je izpod casti, da pri vseh titulah gre se h komu drugemu po mnenje. No, to je pa drug problem nasega zdravstva - prepotentnost in vzvisanost. Namesto, da bi bil vesel, ker vec glav vec ve in bo imel kaksno drugo idejo ali ugotovitev drugi ortoped, je lazje potegnt surlo. Medsebojno sodelovanje pri nas deluje zgolj pri kraji - tam so vsi super usklajeni, kdo kje komu kaj, ko je treba pa sodelovat v znanju in mnenju pa vsi sam zase.
defodil
11. 08. 2022 12.59
+3
da, izvajalci niso enakomerno razporejeni po vsej naši mali državici, pač največ jih je v večjih mestih, kjer je tudi prebivalcev največ, Valdoltra je delala v kovid časih nemoteno, ker so vse kovid bolnike od tam, ki so potrebovali hospitalizacijo zdravili v LJ, v Izoli so imeli v najhujšem valu le 5 postelj za kovid bolnike, ne moreš vsega, nekje so delali nujne operacije-hernije z nevrološkimi izpadi, nekje so pa zdravili tiste, ki sami niso mogli dihati, take kot nesrečni novinar čez mejo...
RdečaKapica
11. 08. 2022 14.28
+3
Violate, tako kot praviš - če tega sam ne doživiš, ne moreš razumeti oziroma sploh sprocesirati, da je danes kaj takega sploh možno :( Bilo je grozljivo pred korono, sedaj pa smo dejansko priča sesutju sistema, ko lahko brez vez in denarja enostavno crk*eš :( Sistem je bil pred kolapsom že pred korono, zdaj pa bo narejene še toliko več "kolateralne škode", ker se še vedno preferira covid, vse ostalo je na stranskem tiru. Ko stopiš v bolnico, zdravstveni dom, k zobozdravniku...vse prazno!!! In ne, nimajo sistema takega, da ljudje hodijo do sekunde natančno ob uri, enostavno ni naročenih pacientov!!! Če se tu ne bo zategnilo ročne zavore in naredilo reda, smo praktično čez noč na ameriškem zdravstvenem sistemu, že zdaj nismo daleč, le zneski so morda zaenkrat še bistveno nižji od njihovih, kar pa ne pomeni, da si storitve lahko privoščimo vsi :( Violate, srečno z mamo in očetom <3
akize
11. 08. 2022 09.55
+5
evo slovenistan
Las Vegas
11. 08. 2022 09.52
+6
Če boste privili dohtarje, bodo rekli, da grejo. Če boste peivili zavarovalnice, bodo rekle ne plačamo. Če boste privili admiistracijo, se boste ubili v papirjih. ... Ja kaj pa potem še lohka nardimo? Zakonsko prepoved potovanja, jih priklenit v ambulante in potrojiti normo, ter povečati kazni za zdravniške napake in odgovornost iz podpisanega lista pacienta prenesti na bele halje.... in spet bodo šli v ilegalo... Ko pride do takega stanja je razpad sistema neizogiben
petka5
11. 08. 2022 09.51
+3
se en dokaz ko zakon je za najsibkejsega samo na papirju... imamo pravice in izvajalec dolznost, da uposteva cakalno dobo... ampak boli jih briga, oni tega ne upostevajo... ce pa slucajno pacient zamudi za par min. pa ostane brez termina... takrat so pa to ni na minute... kaj za vraga dela inspekcija... vsem izvajalcem ki ne spostujejo cakslnih dob bi bilo treba pisat kazni in to redno... hizro bi bilo konec cakalnih dob... zdaj so, ker so lahko, ker izvajalci cedo da se jim nic ne zgodi, ce ne upostevajo pacientovih pravic
Anatina
11. 08. 2022 12.46
+3
Res je, vsi prebivalci Slovenije imamo tudi pravico do izbranega zdravnika, pa je 6-mestna številka prebivalcev Slovenije brez njega, pri čemer skorajda noben zdravnik ne opredeljuje novih pacientov.
murinar
11. 08. 2022 09.49
+2
Na kratko ; večini zdarvnikov gre za denar --tri mesece odsotnosti in uživanje po plažah . Koliko zdravnikov ima Češka ,Avstrija na 100000 prebivalcev in koliko Slovenija ! V jugi se to NI dogajalo ! To je prava Zdravstvena mafija kateri je cilj DA SE NIČ NE SPREMENI ! Demokracija na slovenski način ; za nekatere nobene odgovornosti samo ropanje !
defodil
11. 08. 2022 11.46
+5
Koliko? Napiši! V Sloveniji imamo 330 zdravnikov na 100.000 prebivalcev, Hrvaška in Madžarska jih imata 350, Italija 400, Avstrija pa celo 530. Ergo:)
Rožice so zacvetele
11. 08. 2022 09.43
+12
Jaz na to gledam z druge strani in sicer, kdo koristi družbi. Človek je na svetu zato, da ima družba kaj od njega. Na tej točku, žal, humanosti ni več. Sedaj naj vsak sam presodi, kdo koristi družbi, zdrav ali bolan. In zdravstvo se ravna ravno po tem. Če zboli človek, ki je delovno aktiven, se mu še nudi pomoč, vsi ostali, tako mi penzionisti, kot, žal, hendikepirani otroci pa niso na prednostni listi zdravstva. Žal se to vedno bolj dogaja oz. vidi.
Anatina
11. 08. 2022 12.49
+3
Res je. Tudi vlada se ne bo zavzela za bolne in stare, ker cilj vsake vlade je ohraniti kapital, ne bolne ljudi. Ko si enkrat upokojen ali za delo nesposoben invalid, nisi za državo več vreden niti en cent. Žal.
Litlmen
11. 08. 2022 09.33
+5
Obup ,nemoč in nesposobnost vlade
Jernej Sekirnik
11. 08. 2022 09.33
+5
Čakalna doba se bistveno skrajša, če greš privat. Zrihtaš za 1-2 tedna vse, male stvari kar v 1-2 dneh.
defodil
11. 08. 2022 11.52
+4
seveda, ker do sedaj je bilo tako, da zdravnik lahko opravi določeno št. posegov, ki jih plača ZZZS, če pa dela privat, jih lahko naredi, kolikor zmore
pravres
11. 08. 2022 09.14
+7
Dragi moji za otroka s samo poškodovanjem in možnostjo samomora zaradi psihične zlorabe v šoli nas je sistem prežvečil in izpljunil: odpovedala je šola, šolska svetovalna služba, ..Če nebi bila vztrajna bi bil moj otrok pod rušo. Nikjer nas niso maralis prejeti, bile sva kot kužne, nepotrebne, odvečne, kamorkoli sva prišle, poklicale, je bil odgovor da to ni nič hudega, da so hujše stvari in da so čakalne dobe več mesecev. Da če si bo pa že kaj naredila, naj jo peljemo na urgenco, saj drugega nimajo za pomagat. Pišem popolno resnico ker nimam nikakršne volje olepšavat stvari. Edina ki se je odzvala je bila osebna zdravnica s katero se malo poznamo in katero je otrok na kolenih prosili za pomoč. uregntno sva bili napoteni v pedopsihiatrično bolnico, kjer je bila pregledana in poslana domov, ker saj ni nič hudega. Nakar so stvari še eskalirale v šoli je bilo vse slabše, samopoškodovanje tudi samomorilne misli enako, otrok me je prosil naj mu pomagam. Zopet k zdravnici po napotnico in na pedopsihiatrijo, in zopet so nas hoteli poslati domov a ja na stero otrok sped na kolenih prosil naj ji pomagajo, pa so se jo po skoraj pol dneva čakanja usmilili in jo hospotalizirali. Stvari so od tistega dne šle navzgor. hvala bogu. Dobila je tudi obravnavo psihologa. In tukaj se zopet vse konča -potrebne bi bile skupne terapije, pogovori, a žal sistem nič tega ne omogoča. Vsi govorijo o ranljivih skupinah o LGTB,.. o otrocih ki se samopoškodujejo nihče
defodil
11. 08. 2022 11.55
+4
saj govorijo, samo premalo je izvajalcev, kopiram: Po več letih prerekanja in odlašanja, so vendarle odprli dolgo pričakovano enoto za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana. Na varovanem oddelku, ki sprejme 10 bolnikov, bodo zdravili mladostnike s psihotičnimi reakcijami. Glavni razlog, da enota doslej ni delovala, je pomanjkanje pedopsihiatrov, ki ga bodo reševali z dežuranjem specializantov.
Anatina
11. 08. 2022 12.55
+2
pravres, povsem vam verjamem. V naši mali vasici sta dve najstnici, katerih starši se niso znali spopasti s sistemom, končali svoji življenju pred svojim 16. rojstnim dnem. Predvidevam, da mora biti res hudo, da dekle v svojih najlepših letih mirno in samozavestno stopi pred drveči vlak...