Slovenija

Eko sklad: dva nova razpisa za financiranje obnove večstanovanjskih stavb

Ljubljana, 28. 08. 2021 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marijana Lisjak
Komentarji
8

Z novima razpisoma želi Eko sklad spodbuditi etažne lastnike, ki želijo v celoti obnoviti večstanovanjske stavbe. Gre za pilotni projekt, kjer bo z novima razpisoma sredstev dovolj le za nekaj objektov, bo pa zato finančna spodbuda za obnovo višja. Predvidena višina nepovratnih sredstev za posamezen javni razpis znaša 500 tisoč evrov in 1,5 milijona evrov za povratna sredstva.

Nova razpisa, ki bosta odprta do konca leta 2021, sta namenjena lastnikom starejših zgradb, ki jih imajo namen prenoviti, omogočila pa bosta večji obseg prenove. Etažnim lastnikom starejših večstanovanjskih stavb je na prvem javnem razpisu ponujeno financiranje s kombinacijo kredita, ki gre v breme rezervnega sklada, in nepovratnih sredstev. Samo nepovratnih sredstev v tem primeru ne bo mogoče pridobiti. Drugi javni razpis ponuja kombinacijo financiranja z nepovratnimi sredstvi in sredstvi izvajalca energetskega pogodbeništva. Tega bodo lastniki poiskali na trgu ponudnikov storitev.

Nova razpisa bosta odprta do konca leta.
Nova razpisa bosta odprta do konca leta. FOTO: Dreamstime

Kdo se lahko prijavi na razpis in kakšni so pogoji obnove?

Tadeja Kovačič iz Eko sklada pojasni: "Vlogo za javni razpis mora oddati upravnik ali druga oseba, ki so jo pooblastili etažni lastniki. Vloga mora biti oddana pred pričetkom izvajanja gradbenih, obrtniških in instalacijskih del. Če bo vloga na podlagi točkovanja skladno z merili na razpisu izbrana za sofinanciranje, bodo etažni lastniki oziroma njihov pooblaščenec prejeli odločbo o izboru in pogodbo z Eko skladom v podpis."

Pri energetskem pogodbeništvu se bodo nepovratna sredstva nakazala izvajalcu oziroma pogodbeniku po zaključku celotne naložbe in predložitvi dokazil. Pri kreditu v breme rezervnega sklada pa se bo kredit črpal po situacijah, torej ustrezni deleži sredstev bodo izvajalcu nakazani po predložitvi zahtevanih dokumentov, bodisi pogodb, računov, predračunov, začasnih situacij dotlej opravljenih del. Nepovratna sredstva pa se bodo izvajalcu v celoti nakazala po zaključku celotne naložbe in predložitvi dokazil, če vsota kredita in nepovratnih sredstev presega priznane stroške naložbe, se nepovratna sredstva izplačajo za delno poplačilo kredita, dodajajo na Eko skladu. 

Višina nepovratnih sredstev za posamezen javni razpis znaša 500 tisoč evrov in 1,5 milijona evrov za povratna sredstva.
Višina nepovratnih sredstev za posamezen javni razpis znaša 500 tisoč evrov in 1,5 milijona evrov za povratna sredstva. FOTO: Dreamstime

Pojasnjujejo, da gre za piloten projekt, zato predvidevajo, da bo na posameznem razpisu izbranih le nekaj vlog. Višina nepovratnih sredstev za posamezen javni razpis znaša 500 tisoč evrov in 1,5 milijona evrov za povratna sredstva, kjer gre kredit v breme rezervnega sklada. S tem projektom želi Eko sklad testirati nove finančne instrumente, zato bo tudi spodbuda precej višja. Vsi tekoči obstoječi javni pozivi Eko sklada, namenjeni večstanovanjskim stavbam, ostajajo odprti, dodajajo. Če bo projekt uspešen, lahko v prihodnjih letih pričakujemo nove razpise oziroma pozive za prenove večstanovanjskih stavb.

Do obnove bodo upravičene stavbe z več kot osmimi deli in več kot osmimi različnimi etažnimi lastniki. Pogoj je, da mora biti več kot polovica stavbne površine v stanovanjski rabi in več kot polovica etažnih lastnikov mora biti fizičnih oseb. 

Obnova zgradbe 

Potrebna bo obnova celotne zgradbe. Ta se lahko izvede bodisi kot usklajena izvedba treh ali več ukrepov energijske prenove stavbe, ali kot skoraj ničenergijska prenova. Kot določa gradbeni zakon, je obvezna priprava projektne dokumentacije in nadzor gradnje. Ti stroški bodo priznani kot stroški naložbe.

Do obnove so upravičene stavbe z več kot osmimi deli in več kot osmimi različnimi etažnimi lastniki
Do obnove so upravičene stavbe z več kot osmimi deli in več kot osmimi različnimi etažnimi lastniki FOTO: Dreamstime

Za vse, ki jih obnova zanima, je Eko sklad strnili, katero dokumentacijo je treba predložiti ob prijavi na razpis.

Če bo v okviru celovite prenove izvedena tudi statična sanacija, se bo dodelila dodatna nepovratna finančna spodbuda v višini do 50 odstotkov s tem povezanimi stroški, vendar ne več kot 225 evrov na m2 neto ogrevane površine stavbe pred prenovo.

Potrebni dokumenti v primeru usklajene izvedbe treh ali več ukrepov energijske obnove: 

1. elaborat gradbene fizike, skladno z veljavnimi predpisi o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah

2. izkaz energetskih lastnosti stavbe 

3. energetska izkaznica stavbe, ki je skladna z veljavnimi predpisi, ki morajo biti izdelani za obstoječe stanje in za stanje po prenovi

Potrebna dokumentacija za ničenergijsko prenovo:

1. dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD)

2. projektna dokumentacije za izvedbo celovite prenove (PZI) 

3. izračun PHPP za obstoječe stanje in stanje po prenovi

4. v okviru skoraj ničenergijske prenove bo obvezno naročiti tudi statično presojo stavbe in glede na ugotovitve po potrebi izvesti statično sanacijo

Višina nepovratne finančne spodbude

V primeru usklajene izvedbe treh ali več ukrepov energijske obnove bodo priznani stroški do 40 odstotkov prenove. Do 50 odstotkov stroškov pa bo priznanih, če bo šlo za nizkoenergijsko prenovo. Predvidena višina nepovratnih sredstev za posamezen javni razpis znaša 500 tisoč evrov in 1,5 milijona evrov za povratna sredstva, torej kredit v breme rezervnega sklada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mlenn
30. 08. 2021 11.45
+1
V Italiji trenutno poteka "BONUS 110%", kar pomeni, da ti država krije v celoti stroške nove fasade, nova okna, nova vhodna vrata, nova plinska peč, novi radiatorji ter fotovoltaične panele na strehi za elektriko..... Vse to bo vlada v celoti poravnala. Mi smo 100 let za kačami. Če hočemo naš planet razbremenit bi to bilo nujno potrebno tudi v Sloveniji, predvsem zaradi proizvajanja električne energije za samooskrbo. Sredstva bodo črpali iz evropske unije oziroma pomoč Evrope zaradi COVIDa bodo porabili za ljudi.
Fifi 24
29. 08. 2021 19.56
+1
Ekosklad še en primer kako nesposobna politika sesuje dobro idejo!! Vsak ki se vsaj približno spozna na materijo kamor NE ŠTEJEM Slo birokrate vedo. da so zadeve precej invalidske in se daje veliko denarja tja, kjer je učinek majhen oz celo negativen, marsikje kjer bi bil učinek visok pa nič ali zelo malo. PAČ ODRAZ nesposobne morda tudi skorumpirane Slo birokracije
scharcy
29. 08. 2021 10.14
Lepo da podpirajo tudi statično sanacijo stavbe. So končno ugotovili, da se hiš ne gradi iz stiroporja :)
Jožajoža
28. 08. 2021 16.28
+2
,janšisti denarja ne bodo dali iz rok.denar iz proračuna je žal namenjen še samo njim
ivan z Doba
28. 08. 2021 14.18
+2
Za posvečene?
Marleneroya
28. 08. 2021 13.46
+4
Samo EKO sklada NE..na roke denar pa je najcenej. To je sama zajebancija, netegancija in obstaja samo zato, da se tam zaposleni množijo.
Potouceni kramoh
28. 08. 2021 13.41
+6
Jst sem imel težave ob uveljavljanju ceprav je blo vse korektno z naše strani.Pozre zivcev ta nasa bedna administracija in se ne bi nkol vec odlocu.Mislim da se tut tu dogaja korupcija.
dante
28. 08. 2021 13.30
+4
Finta Rudi, eni bodo kasirali kot posredniki, ki so že v igri od nastanka sklada, ki ga je ustvarila EU.