Slovenija

'Ekofunamentalisti': Se bo Jerovšek opravičil?

Ljubljana, 06. 02. 2007 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gorenjski ekologi niso prejeli opravičila poslanca Jerovška, ki je ekologe označil za eko fundamentaliste.

Poslanec Jožef Jerovšek
Poslanec Jožef Jerovšek FOTO: POP TV

Državnozborski poslanec iz vrst vladne SDS Jožef Jerovšek, ki je minulo sredo na seji državnega zbora v razpravi ob sprejemu zakona o fitofarmacevtskih sredstvih, ekologe označil za eko fundamentaliste in jih primerjal z islamskimi fundamentalisti, se ekologom za svojo izjavo kljub zahtevi Gorenjskega ekološkega združenja (GEZ) ni javno opravičil. Kot je povedal predsednik omenjenega združenja Vojko Bernard, se bodo po pravico obrnili na varuha človekovih pravic.

GEZ je svojo zahtevo po javnem opravičilu poslanca SDS že v petek naslovil na predsednika DZ Franca Cukjatija. Kot je pojasnil Bernard, gre za hudo žalitev. "Zato zahtevam, da se javno opravičite vi kot predsedujoči DZ kot odgovorni za takšno početje poslancev in gospod Jerovšek kot avtor te žaljivke," je zapisal v pozivu, kjer zahteva javno opravičilo, saj je žalitev bila predvajana javno, v neposrednem prenosu po RTV Slovenija.

Ob tem Bernard od Cukjatija pričakuje, da bo v prihodnje preprečil "nehigienske izpade poslancev", ne glede na to, kateri politični stranki pripadajo. "Poslanska imuniteta pač ne sme biti krinka za takšne in podobne izpade," meni Bernard, ki je opozoril, da bo primeru, da javnega opravičila ne bo, o tem obvestil vse pristojne v državi.

Jerovšek meni, da ima Slovenija zelene ekofundamentaliste, ki so ravno tako nevarni kot islamski fundamentalisti
Jerovšek meni, da ima Slovenija zelene ekofundamentaliste, ki so ravno tako nevarni kot islamski fundamentalisti FOTO: POP TV

Na Jerovškove izjave, da ima Slovenija "zelene ekofundamentaliste, ki so ravno tako nevarni kot islamski fundamentalisti in fundamentalisti na vseh področjih, ker zganjajo nezaslišan halo efekt in nimajo pa realnih pogledov na življenje in stanje stvari", se je odzvala tudi Liberalna akademija. Ta je v izjavi za javnost na predsednika države Janeza Janšo naslovili vprašanje: So kritiki zakona o fitofarmacevtskih sredstvih enako nevarni kot islamski fundamentalisti?

"Jerovškova izjava ob sprejemu zakona o fitofarmacevtskih sredstvih, ki nevarno liberalizira dostop do pesticidov, izpričuje nič kolikokrat videno in slišano dimenzijo nečimrnega ravnanja članov vladajoče koalicije: diskreditacijo in manipulacijo, s katero njenih predstavnikov niti malo ni sram uvajati nadvse blagih meril za nakup človeku in okolju nevarnih sredstev," meni predsednik akademije Darko Štrajn.

Iz kabineta Cukjatija so sporočili, da se ekologom ne bo opravičil
Iz kabineta Cukjatija so sporočili, da se ekologom ne bo opravičil FOTO: POP TV

Gesta, ki si jo je privoščil poslanec Jerovšek, po Štrajnovem mnenju ni drugo kot poteza grobe in nedemokratične eliminacije tistih, ki bi jih rad utišal. Liberalna demokracija je zato predsednika vlade pozvala, naj se od teh izjav distancira ali prizna, da z njimi soglaša.

Tudi Cukjati se ne bo opravičil

Predsednik državnega zbora Cukjati se Gorenjskemu ekološkemu društvu zaradi besed poslanca Jerovška ne bo opravičil. Kot je v današnjem dopisu pojasnila vodja Cukjatijevega kabineta Barbara Medved Špiletič, slovenska ustava v prvem odstavku 82. člena določa, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in da niso vezani na nikakršna navodila. Ekologom Špiletičeva predlaga, da svoj protest naslovijo neposredno na poslanca, ki jih je žalil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joško82
07. 02. 2007 13.06
+1
Jerovšek je prvovrsten dokaz, da ne rabiš imet nič v glavi, pa maš plačo 3500-4000 evrov. Bil sem na seji enega izmed odborov DZ katerega clan je tudi Jerovsek. Mati moja... od ene k drugi neumnosti. Ce je kdo kdajkoli po TV poslusal njegove izjave mu je vse jasno. V glavi tip nima niti za burek.
svobodnjak@email.si
07. 02. 2007 00.36
Jerovšek s svojim besednjakom samo dokazuje, da je en velik bumbar in neotesanec. Ne morem drugega reči. Očitno misli, da lahko reče vse, kar se mu zazdi, ker je pač poslanec. Enako velja za ostale klerikalno-desničarske jurišnike. Itak pa je za janševike značilno, da so večinoma polpismeni faliranci, ki še niso v življenju nič pametnega naredili, razen tega, da znajo gobcat in žalit poštene ljudi. Zato podpiram ovadbo in upam, da mu bo zavezala umazan jezik!!
buhdej@volja.net
06. 02. 2007 15.15
-1
Bravo mkoc!!! Ti in tebi podobni samo špricajte z vsem kar vam pride v roke. Če boš imel rečo bo poleg tebe preživel še kak dinozaver!
ivo55
06. 02. 2007 14.35
S takimi omejevalnimi zakoni kot si jih žele ekologi in ptičarji se dela več škode kot koristi. Ptičarji podpirajo večjo rabo energentov, ki povzročajo toplo gredo, ekologi pa podpirajo monopoliste pri prodaji škropiv. Izgleda, da niso nič boljši od lekarnarjev in raznih kvazi dobrotnikov ljudstva. EU deluje na prostem pretoku blaga - kako lahko nekdo ta princip omejuje v Sloveniji !?
mkoc@email.si
06. 02. 2007 13.33
-1
BRAVO g.JEROVŠEK !!!! Nič se ne opravičevat tisti iracionalni zalegi. Odlično ste jih definirali! Končno nekdo, ki ima jajca, da bobu reče bob.