Slovenija

VIDEO: 'Študenti so sami začeli konflikt'

Ljubljana, 11. 04. 2009 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Danes so v uredništvo 24ur.com prišli trije udeleženci sredinega incidenta na ljubljanski Filozofski fakulteti. Predstavili so se kot domoljubi, s seboj pa so prinesli tudi posnetke dogodka. Priča dogodka se je že odzvala: "Tisti, ki je na skrivaj snemal, je prišel z njimi. Sprovocirali so incident in ustvarili senzacijo."

Filozofska fakulteta
Filozofska fakulteta FOTO:
Sedaj nam grozi kazenska ovadba za poškodovanje tuje stvari in kup kršitev javnega reda in miru, ki jih nismo naredili. Mediji so nas obtožili, obsodili in kaznovali na podlagi govoric in insceniranega posnetka. Izjava vpletenih v incident

Danes so nas v uredništvu 24ur.com nenapovedano obiskali trije udeleženci sredinega incidenta na ljubljanski Filozofski fakulteti (FF). Z njimi je bila še ena oseba, ki ni bila priča dogodka na FF, kljub temu pa ni želela biti imenovana.

"Mi smo domoljubi in vse, kar smo želeli, je, da se udeležimo okrogle mize na temo, ki nas zanima,“ je za 24ur.com povedal eden od njih. Vsi trije so želeli ostati anonimni. Prinesli so nam tudi "video, ki  jim ga je nekdo poslal", in "izjavo za javnost, ki so jo napisali skupaj z drugimi prijatelji, ki so želeli na okroglo mizo".

Na vprašanji, ali so neonacisti in ali so pripadniki kakšne organizacije oziroma neformalne skupine, so odločno odgovorili, da so "domoljubi".

'Študenti so sami začeli konflikt'

Incident na Filozofski fakulteti
Incident na Filozofski fakulteti FOTO:

"Zahvaljujemo se resnicoljubnemu študentu, ki nam je poslal video iz "incidenta na Filozofski fakulteti“, ki dokazuje da so študenti sami začeli konflikt, udeleženci "incidenta“ pa so se mu hoteli izogniti,“ je zapisano v njihovi izjavi.

Domoljubi, kot so se sami predstavili, so povedali, da "ko so prišli na predavanje, jih je verbalno napadel eden od študentov s tem, da naj zapustijo predavanje, čeprav je fakulteta javna ustanova, financirana iz proračuna, in imajo tako vsi pravico poslušati predavanja“.

Predavateljica Marta Gregorčič je začela kričati na študente, naj vsi tečejo za nami. Varnostnik nam je pred nosom zaprl drsna vrata, vendar smo na srečo zadnji hip ujeli druga, ki so se že zapirala. Izjava vpletenih v incident

"Študent je tudi pozival druge študente, naj nas vržejo ven, vendar ga ni nihče poslušal in je nato sam odšel. Tako smo v miru poslušali predavanje kakšnih 20 minut, nato se je študent vrnil s še enim študentom s kamero. Študent s kamero nas je začel snemati v obraze, kljub temu da smo mu rekli, naj preneha s tem in da posnetkov ne sme uporabiti. Ker tega ni upošteval, smo hoteli mirno oditi, vendar nas je zasledoval po hodniku, zaradi česar je eden od nas dvakrat odrinil njegovo kamero. S posnetka, ki je obkrožil medije, je razvidno, da je potem še naprej snemal, tako da mu mi nismo uničili kamere,“ zatrjujejo.

V nadaljevanju so zapisali, da "ko so že bili na stopnišču, je nekaj zaropotalo. Pogledali smo za sabo in videli, da je oseba z dolgimi lasmi, nismo videli, ali je moški ali ženska, odrinila roko študentu s kamero, češ naj nas že preneha nadlegovati, in kamera mu je padla na tla. Takrat so začeli študenti kričati, da bodo klicali policijo. Takoj nam je postalo jasno, da bomo spet vsega krivi mi, kot po navadi. Ker naši starši niso tajkuni ali kaviar komunisti, da bi si lahko privoščili drage odvetnike, smo zbežali," je zapisano.

'Naslednji dan smo bili šokirani'

Obritoglavec na Filozofski fakulteti
Obritoglavec na Filozofski fakulteti FOTO:

Za 24ur.com so povedali, zapisano pa je tudi v njihovi izjavi, ki si jo lahko v celoti preberete v spodaj pripetem dokumentu, "da so študenti medijem posredovali posnetek, ki ne kaže celotnega dogajanja, saj so bili ob prihodu na okroglo mizo deležni provokacij. Pokazali so le prizor z odrivanjem kamere. V medijih so nas pred poštenimi ljudmi prikazali kot največje primitivce in neonaciste. Napadov nase, tako verbalnih kot fizičnih, ker nam ni vseeno za svoj narod in delavski razred, smo vajeni. Šokiralo nas je edino to, da študentom vse to še ni bilo dovolj in so začeli sramotiti Slovenijo po tujih medijih z "neonacističnim incidentom na fakulteti", ki se sploh ni zgodil, in so hoteli vse skupaj naprtiti domoljubnim društvom," menijo udeleženci incidenta na Filozofski fakulteti.

'Njihova fizična prisotnost je že grožnja'

Priča dogodka Marko je že ob prvem poročanju o incidentu povedal, da je "že sama njihova fizična prisotnost grožnja".

"Vkorakali so, stali v zadnjih vrstah, imeli prekrižane roke in grdo gledali. Že s tem odnosom so udeležencem in predavateljem vzbujali strah. Govorci in udeleženci bi dvakrat razmislili, kaj bi povedali o neonacizmu," je dejal za 24ur.com.

Marko pa je tudi poudaril, da se mu zdi skrb vzbujajoče, da so ob prihodu na skrivaj snemali udeležence. "Videli smo, da ima eden od njih okoli vratu obešeno napravico, s katero je snemal. Zakaj so snemali? Da bi ustrahovali ljudi," je povedal. "Vprašajmo pa se, zakaj so se oni skrivali, ko je udeleženec okrogle mize pristopil k njim in jih snemal. Očitno želijo prikriti svojo identiteto. To pa nekaj pomeni: ali da so v preteklosti storili kakšno kaznivo dejanje, ali ga še načrtujejo, ali pa so v tistem trenutku želeli storiti nekaj nezakonitega," meni Marko.

Opozoril pa je, da sta imela dva od njih dolge lase. "Fant, ki je udaril snemalca in mu razbil kamero, je res imel dolge lase. Toda on je prišel z njimi in z njimi je tudi odšel. Menim, da bodo kamere v avli fakultete to tudi dokazale. Tisti, ki so sprovocirali incident, so sami ustvarili senzacijo," je zaključil.

Izjava vpletenih v incident na FF
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1