Slovenija

'Zaslišal se je glasen pok, nato histerično vpitje otrok'

Kranj, 04. 12. 2019 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
11

Tako nam je dan po eksploziji plina v Britofu pri Kranju še vedno pretresena pripovedovala babica, ki je v času eksplozije na balkonu čakala vnučko, da se vrne iz šole. Iz UKC Ljubljana medtem prihajajo spodbudne novice. Stanje poškodovanih je stabilno, operacije niso bile potrebne. Delavca sta opečena po glavi, obrazu in rokah, otroci po obrazu, vendar so opekline na srečo večinoma površinske.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stanje poškodovanih stabilno
    03:59
    Iz 24UR: Stanje poškodovanih stabilno
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo je odgovoren za eksplozijo plina?
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo je odgovoren za eksplozijo plina?
  • Iz 24UR ZVEČER: Govekar in Eberlinc o odgovornosti za puščanje plina
    07:02
    Iz 24UR ZVEČER: Govekar in Eberlinc o odgovornosti za puščanje plina

Domačinka Vinka Breznik, babica deklice, ki se je ob eksploziji poškodovala, ob podoživljanju včerajšnje groze večkrat globoko zajame sapo, oči ji napolnijo tudi solze. Povedala je, da se njena vnukinja domov običajno vrača okoli treh, zato jo je tudi tokrat čakala na balkonu in opazovala skupino štirih devetletnikov.

V eksploziji so bili poškodovani tudi štirje otroci.
V eksploziji so bili poškodovani tudi štirje otroci. FOTO: Aljoša Kravanja

Pred najhujšim jo je obvarovala kapa

"V tistem, ko so prišli za hišo, sem slišala pok. In takrat so začeli otroci vpiti, rjoveti," je trenutke podoživela Breznikova. Stekla je iz hiše proti otrokom in takrat je zagledala svojo vnukinjo z zažgano bundo in kapo.

Eden od dekličinih vrstnikov je prav tako stekel domov, dva sta ostala na kraju eksplozije. Breznikova je povedala, da sta imela otroka zažgane lase in mehurjasto kožo. Ostala je z otroci in jih tolažila, da bodo kmalu prišli starši in zdravniki ter da jim ne bo nič hudega.

Vnukinja Breznikove jo je k sreči odnesla dobro. Pred najhujšim jo je obvarovala kapa, iz bolnišnice pa so jo v domačo oskrbo odpustili že sinoči. Njena babica je povedala, da je njena vnukinja dobro, vendar pa da "ne želi biti sama, ker jo je strah".

Sinoči na prizorišču eksplozije.
Sinoči na prizorišču eksplozije. FOTO: Damjan Žibert

Imeli so srečo - utrpeli so le povrhnje opekline

Ostajajo pa hospitalizirani na pediatrični kliniki trije njeni sošolci, ki so jih med drugim oskrbeli z obkladki.

"Gre za manjše opekline, povrhnje opekline, pri otrocih je opeklina obraza, ker so bili v distanci glede na izvor te eksplozije. Imajo povoj, povoj preko obraza, oči so odprte, izvaja se vsa terapija za oči, se pravi kapljice preko dneva, mazilo preko noči. Imajo kontrolo okulista, izvajajo se konzilijarni pregledi," je o oskrbi otrok povedal zdravnik Albin Stritar iz oddelka za opekline na UKC Ljubljana.

Nekoliko slabše sta jo odnesla delavca. Poveljnik kranjske Civilne zaščite Sašo Govekar je povedal, da sta delavca le priklapljala sekundarni del vodovoda. "Ta je na desni strani, plin pa je na levi strani. Ampak ker je koncentracija plina, ker se plin širi v vse pore, je prišlo do te nesrečne nezgode," je razložil.

Poškodovane zdravijo v ljubljanskem UKC. Že kmalu naj bi jhi spustili domov, bodo pa njihovo stanje nato spremljali še kakšen mesec.
Poškodovane zdravijo v ljubljanskem UKC. Že kmalu naj bi jhi spustili domov, bodo pa njihovo stanje nato spremljali še kakšen mesec. FOTO: Damjan Žibert

Plin so zavohali že ure pred katastrofo

Delavca trenutno ležita na opeklinskem oddelku UKC. Eden od njiju je stal na robu jaška in ima zato opečeno celo glavo, vendar pa so po besedah Stritarja opekline le povrhnje. Tisti, ki je bil v jašku, pa ima opečen tudi obraz in še roko, ampak so opekline prav tako le povrhnje, ker je bil za razliko od prvega delavca zaščiten s pokrivalom.

Peterica naj sicer hujših posledic, niti brazgotin, ne bi imela, Britofljani pa ostajajo pretreseni. Sprašujejo se, kdo je kriv za napako. Zaskrbljeni so tudi za prestrašene otroke. Domačinka Pavla Bogataj je povedala tudi, da je plin zavohala že veliko pred nesrečo.

In tudi danes dopoldne so tožili, da v njihovih domovih še vedno smrdi po plinu. Doslej naj bi ga sicer zavohali že večkrat. Policija pa bo zdaj ugotavljala tudi, ali je eksplozijo morebiti povzročila kakšna iskra – morda drgnjenje tekstila ali pa stik kovin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
05. 12. 2019 13.00
+0
No sedaj bodo pa imeli advokati zlati jašek iz katerega bodo načrpali več denarja kot pa bi bilo plina kdajkoli prej in v bodočnosti.
anakondabox
05. 12. 2019 08.52
+0
Vedno žrtve potegnejo takratko in upam, da tokrat ne bo tako. Odgovorni so dolgo časa neznani, zaradi preiskave, ki poteka. Preiskava pa poteka, in poteka in poteka, dokler se na vse skupaj ne pozabi. Pri nas so vplivneži, priviligirani nevidni in zatorej tudi nekaznovani. Lažje je najti iglo v senu kot odgovornega za življenjsko pomembno situacijo.#luknje v Ustavi
Uporabnik483970
04. 12. 2019 21.50
+8
Dr. Albin Stritar poznam vas sicer iz drugega primera, pa da se vam tu javno iz srca zahvalim!!! Iskrena hvala, hvala!! Zdravnik z veliko začetnico! Hvala!
Ramzess
04. 12. 2019 21.19
+15
"Policija pa bo zdaj ugotavljala tudi, ali je eksplozijo morebiti povzročila kakšna iskra – morda drgnjenje tekstila ali pa stik kovin." Resno, na koncu bodo še otroci sami krivi. Kakšnih kovin?
Ramzess
04. 12. 2019 21.18
+15
Plin so vohali že prej, a noben ni ukrepal, prijavil pristojnim.
LLORT
04. 12. 2019 21.45
+9
vonj po plinu in samo ugotavljanje pristojnih se je začelo že v petek. Ker pa niso našli vzroka / ga sploh niso znali najti je prišlo do te nesreče. In zgleda se ta podjetja požvižgajo na njihove naloge. Namigi so jim bili podani ampak zgleda se je rajši počakalo kot so to že naredili že prej, saj se ve da ni to prvič. Da ne bi govoril o samih testiranjih teh podjetij... Zgleda se je spet začelo delati po logiki, da se čimveč denarja prihrani, varnost pa na zadnjem mestu. Napihovanje medijev o raznih eksplozijah, odnešenih jaških, počenih glavnih ceveh - ki naj bi jih razneslo ipd. se pa lahko sami prepričate že po samih slikah.
LLORT
04. 12. 2019 21.45
+4
no sej bo kriminalistična preiskava vse to verjetno tudi pokazala.
Ramzess
04. 12. 2019 21.17
+11
Večinoma površinske, tolažba pa taka, glede na to da imajo opečene obraze. Da bo le vse dobro. Kakšen semester bodo doma.
Naglič
04. 12. 2019 21.06
+14
No Kranjčani. Zevnikova bo že pokompenzirala to izgubo. Pričakujte kar junaško "preurejene" položnice.
setisfekšn
04. 12. 2019 21.02
-3
Špartanec
04. 12. 2019 21.02
+7
To se reče, če gre proti napačni luknji :-)