Slovenija

Eksplozija v Melaminu najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji

Ljubljana/Kočevje, 13. 05. 2022 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.Š., STA
Komentarji
12

Eksplozija v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih terjala pet življenj, poškodovanih pa je več ljudi, je po številu žrtev doslej najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji. Večje industrijske nesreče so redke, a ko se zgodijo, so posledice zelo težke, opozarja Marko Gerbec z Instituta Jožef Stefan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vzrok eksplozije še ni znan
    08:18
    Iz 24UR ZVEČER: Vzrok eksplozije še ni znan
  • Iz 24UR: Škoda na okoliških objektih
    03:01
    Iz 24UR: Škoda na okoliških objektih
  • Iz 24UR: Posledice eksplozije v Melaminu za okolje
    01:02
    Iz 24UR: Posledice eksplozije v Melaminu za okolje
  • Iz 24UR: Kriminalistična preiskava v Melaminu
    04:16
    Iz 24UR: Kriminalistična preiskava v Melaminu
  • Iz 24UR: Eksplozija v Melaminu v Kočevju
    01:04
    Iz 24UR: Eksplozija v Melaminu v Kočevju
  • Iz SVETA: Posledice eksplozije
    03:09
    Iz SVETA: Posledice eksplozije

 

Podatki iz baze večjih industrijskih nesreč v Evropski uniji kažejo, da je v 26 državah članicah letno v povprečju 35 večjih industrijskih nesreč, je povedal raziskovalec na IJS Gerbec. 

Eksplozija in požar v Melaminu sta terjala najmanj pet smrtnih žrtev, dve osebi sta huje poškodovani.
Eksplozija in požar v Melaminu sta terjala najmanj pet smrtnih žrtev, dve osebi sta huje poškodovani. FOTO: Luka Kotnik

Med večjimi nesrečami s smrtnimi žrtvami pri nas v preteklosti je izpostavil nesrečo, ki se je julija 2005 zgodila v tovarni Pinus v Račah pri Mariboru. Nesrečo je povzročila eksplozija v prostoru za nevtralizacijo odpadnih tekočin, v njej pa je umrl delavec.

Gerbec je spomnil tudi na nesrečo v Petrolovem skladišču v Framu julija 2015. Tam je prišlo do eksplozije, medtem ko so v skladišču potekala vzdrževalna dela. Eden od delavcev je v eksploziji umrl.

Leta 2000 v Acroniju umrli štirje delavci

Zelo huda delovna nesreča se je junija 2000 zgodila v jeklarni jeseniškega Acronija, kjer so zaradi posledic zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrli štirje delavci. V poslovni coni Hrastje pri Kranju pa je v prostorih lakirnice podjetja Excenter novembra 2013 med servisom sušilne komore za prašno barvanje odjeknila eksplozija, v kateri je bil serviser tako hudo poškodovan, da je naslednji dan v bolnišnici umrl. V eksploziji in požaru je bilo poškodovanih tudi več delavcev in gasilcev.

V požaru skladišča v Zalogu je umrl vzdrževalni delavec, še en je bil ranjen.
V požaru skladišča v Zalogu je umrl vzdrževalni delavec, še en je bil ranjen. FOTO: 24ur.com

Delavec je umrl tudi v nesreči v Mercatorjevem skladišču maja 2015. V enem največjih industrijskih požarov v Sloveniji, ki je zajel 10.000 kvadratnih metrov površin, je takrat pogorelo skladišče v ljubljanskem Zalogu. Umrl je vzdrževalni delavec, še en je bil ranjen. Zagorelo je, ker pri varjenju niso upoštevali varnostnih ukrepov, zato se je vžgala izolacija.

Za nesreče v industrijskih obratih večjega ali manjšega tveganja za okolje (t. i. seveso obratih) je značilno, da so ponavadi udeležene večje količine nevarnih snovi. Zato morajo imeti obrati, kjer so prisotne te snovi, sprejet in vzpostavljen sistem varnostne politike z vsemi pripadajočimi upravnimi dokumenti, ki so narejeni na podlagi maksimalnih količin, je izpostavil Gerbec.

Gerbec: Človeška napaka je posledica nečesa

V kemični tovarni Melamin iz Kočevja, kjer je v proizvodnji plastičnih mas, barv, lakov, premazov in drugih kemičnih izdelkov prisotnih več vrst snovi, je v četrtkovi nesreči po prvih domnevah, najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor, prišlo do močne eksplozije in požara. "Tisto, kar je malo osupljivo, je, da so naredili tako napako. Ni toliko vprašanje, da je nekdo pretočil napačno snov v rezervoar, v preiskavah se je treba vprašati, kaj ga je zavedlo. Človeška napaka je namreč posledica nečesa," je glede četrtkove tragične nesreče med drugim opozoril Gerbec.

V svetu za najbolj tragično industrijsko nesrečo velja tragedija, ki se je leta 1984 zgodila v tovarni v Bhopalu v Indiji. V njej je po izpustu zelo strupene snovi umrlo več kot 2000 ljudi.

V Sevesu v Italiji je leta 1976 v tovarni herbicidov prišlo do izpusta dioksinov. V tej nesreči žrtev ni bilo, je pa kontaminacija okolja zahtevala odstranitev in deponiranje večje površine zemljine.

Po tej nesreči se imenujejo tudi tri evropske uredbe, pri nas imamo v povezavi s tem uredbo in opredeljene seveso obrate. V Sloveniji jih je trenutno 58, zanje pa veljajo strožje zahteve in redni nadzor.

Kočevski Melamin je eden od teh obratov. Skladno z uredbo o preprečevanju večjih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic bo morala Slovenija – glede na opredeljena merila – o nesreči v Melaminu skupaj z ugotovitvami najpozneje v enem letu poročati tudi Evropski komisiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1sasona
14. 05. 2022 09.42
+1
Ne morem si zamisliti groze, žalosti in nemoči najbližjih umrlim. Iskreno sožalje. Kočevarji (NE Kočevci) pa imamo sedaj priložnost in pravico zahtevati umik te tovarne iz mesta. Eksplodirala je le cisterna tovornjaka, pa se je vse mesto streslo kot ob močni bombi. Za tovarno pa je še več večjih cistern, v katerih so skladiščene nevarne snovi. Če bi bile bližje, bi najbrž vse eksplodirale, kar je zelo verjetno ob tako visokih temperaturah, Kočevje pa bi bilo izbrisano. Politiki bi spet blebetali svoje fraze, novinarji bi bili v deliriju, pa obljube, pa bla, bla, bla...Skratka, te vrste proizvodnjo je treba umakniti nekaj km izven mesta. Kam? O tem pa naj odločijo politika in pristojne službe, ki so sicer navdušeni nad gradnjo krožišč, kolesarskih stez in obnovo fasad - tudi prebivalci smo, ampak varno in zdravo življenje je pomembnejše.
Medex
14. 05. 2022 09.48
-1
ne govori o stvareh, ki ti niso jasne s tako lahkoto....
1sasona
14. 05. 2022 10.59
+1
Medex... ne vem, če je jasno tebi. Vsekakor pa ob komentiranju nisem čutila nobene lahkote, prej nasprotno. Nimam se namena spuščati v lastništvo podjetja, finančno uspešnost in prispevek k BDP, prispevek k višji zaposlenosti in socialni varnosti v občini ... Govorim z vidika varnosti in kvalitete bivanja prebivalcev Kočevja.
Medex
14. 05. 2022 12.38
se pravi po tvoji logiki, podjetje se zapre in kvaliteta bivanja nas Kočevarjev se izboljša? pa saj nismo spalno naselje zaboga, dejte malo širše pogledat. če ste pa lastnik firme ki vzame 230 ljudi in jim preskrbi družine, ustvari 60+mio dobička in pripomore k razvoju regije katera je bila zapostavljena xx let pa požrem vse svoje besede!
1sasona
14. 05. 2022 13.34
Mogoče se spomniš mojih besed, če ( pa res upam, da ne) bo spet kakšna eksplozija, pri kateri (če si Kočevar) bodo ranjeni ali mrtvi tvoji bližnji, ali če se v zrak ali vodo sprosti kakšna strupena snov in področje postane drugi Černobil (ali kaj hujšega, saj živimo na kraškem področju in vemo, da vse pronica v talnico). Takšna proizvodnja ne sodi v mesto in konec. Sicer pa, če malo bolje prebereš napisano, nisem govorila o ukinitvi ampak o selitvi proizvodnje v okviru kočevske občine, kjer je neposeljenega področja veliko.
TunasJones
14. 05. 2022 18.57
Proizvodnja tu stoji ze vec kot 50 let.Ko ni bilo še nobene ulice kaj šele stavbe.
Medex
17. 05. 2022 09.03
Drugi černobil, pa kaj ti sanjaš. Vse si mi povedal/povedala, pojma nimaš o čem govoriš. EDINA stvar, ki bi lahko preprečila nesrečo je zadovoljen delavec, kaj pa to pomeni si pa razlaga vsak po svoje. Srečno
AndRoo
17. 05. 2022 13.08
Ne govori ker res nimas pojma niti neves kaj je poclo niti neves zakaj je ta tovarna tukej... lahko pa das iz svojega zepa 500 miljonov ce bi bilo sploh dovolj da jo premaknejo
gobo
13. 05. 2022 21.18
+2
o žrtvah skoraj nič samo interes hitrega okrevanja fabrike
Akaka Kakak
13. 05. 2022 18.19
+1
Kako najbolj tragicna niti informacij nimate. Tdr ruše zgorela celotna izmena itd
jjjjjj
13. 05. 2022 18.59
Ramzess
14. 05. 2022 10.51