Slovenija

Čez Slovenijo odbrzela močna supercelična nevihta

Ljubljana, 24. 07. 2023 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Rok Nosan, A.K., T.H.
Komentarji
685

Zaradi velike verjetnosti debele toče, močnih sunkov vetra in zelo močnih nalivov je Arso v ponedeljek zvečer objavil rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Napovedi so se namreč uresničile: Slovenijo je iz smeri Italije dosegla zelo močna nevihtna celica, ki sta jo spremljala tudi silovit veter in toča. Neurje je malo po 21. uri najprej zajelo Goriško in se nato začelo premikati čez osrednjo Slovenijo. Nevihtni sistem se je hitro pomaknil proti vzhodu, zato je agencija za okolje nato tudi za jugovzhod države dvignila stopnjo opozorila na najvišjo, rdečo. Na zahodu pa že nastajajo nove nevihte, zato vremenoslovci opozarjajo, da bo burna tudi noč.

Več videovsebin
  • Meteorolog Brane Gregorčič o močni nevihtni celici
    04:31
    Meteorolog Brane Gregorčič o močni nevihtni celici
  • Večerna nevihta nad Novo Gorico
    00:41
    Večerna nevihta nad Novo Gorico
  • Iz 24UR: Nevihte z orkanskim vetrom
    02:31
    Iz 24UR: Nevihte z orkanskim vetrom
  • Iz 24UR: Vklop iz Nove Gorice: Napoved neurij
    01:08
    Iz 24UR: Vklop iz Nove Gorice: Napoved neurij
  • Iz SVETA: Oranžni alarm za celotno državo
    03:28
    Iz SVETA: Oranžni alarm za celotno državo
  • 'Najbolj nas skrbijo območja, ki so bila prizadeta že v prejšnjih ujmah'
    00:30
    'Najbolj nas skrbijo območja, ki so bila prizadeta že v prejšnjih ujmah'

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil meteorolog Brane Gregorčič, je močna nevihta naprej zajela kraje ob italijanski meji med Gorico in Posočjem in se zelo hitro pomikala v notranjost Slovenije, po ocenah celo 100 kilometrov na uro. S seboj je prinesla zelo močne sunke vetra, številne udare strel ter nalive. Po njegovih ocenah je pričakovati tudi burno noč.

"Južna Slovenija bo bolj na udaru jutri, obmorski predeli pa jutri v večernem času ali v nočnem s torka na sredo," je dodal. Kot je poudaril, izdana opozorila veljajo za celoten teritorij, saj se neurja hitro premikajo in nastajajo nova. 

Tudi portal Meteoinfo Slovenija v svoji osveženi večerni napovedi opozoril, da se zahodni Sloveniji se hitro približuje zelo močna nevihtna celica. Izkazalo se je, da so se napovedi uresničile in v uredništvo smo nemudoma dobili posnetke bliskanja in toče v Novi Gorici, nato pa še iz notranjosti države.

Nevihtni sistem se je hitro pomikal proti vzhodu, zato je Agencija RS za okolje (Arso) tudi za jugovzhod države dvignila stopnjo opozorila na najvišjo, rdečo. Zaradi prehoda vremenske fronte je bil promet najprej močno oviran na primorskih cestah in v Ljubljani z okolico, zdaj pa v dolenjskem in štajerskem delu države, opozarja Prometno-informacijski center. 

Gregorčič je v naši oddaju poudaril tudi, da nikakor ne smemo podcenjevati neurja. Kot je pojasnil, imamo letos takšno situacijo, da smo na meji med izrazito afriško vročino, ki je zajela večji del Sredozemlja in hladnejšimi zračnimi gmotami nad Atlantikom. "Sledi nova pošilja atlantskega hladnejšega zraka, ki bo prihajala proti območju Alp, ter se srečevala s to pregreto zračno maso."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Spremljajte opozorila

Da je pred nami spet burno vremensko dogajanje, je Brane Gregorčič skupaj s poveljnikom Civilne zaščite RS Srečkom Šestanom napovedal že na ponedeljkovi popoldanski novinarski konferenci. 

Kot je poudaril Gregorčič, je treba biti v naslednjih 36 urah zelo pozoren na vremensko dogajanje: "Sproti je treba spremljati stanje opozoril in predvsem radarsko sliko, ki govori o tem, kako hitro se bližajo neurja, ter omejiti aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno." 

"Treba je upoštevati navodila vseh pristojnih služb, ki bodo na terenu pripadnikov civilne zaščite, gasilcev, policistov," je dodal Šestan, ki je povedal tudi, da je že izdal odredbo po povečani stopnji pripravljenosti in jo "raztegnil" do četrtka zjutraj. V pripravljenosti je tudi del pripadnikov Slovenske vojske, ki na določenih prizadetih območjih pomagajo že zdaj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začelo se bo že nocoj

Vremensko dogajanje je podobno tistemu iz prejšnjega tedna, ko je nastala velika škoda praktično povsod po državi. "Današnja situacija spet nakazuje na veliko verjetnost podobnih dogodkov, kot smo jim bili priča v preteklem tednu. Že zvečer in ponoči pričakujemo razvoj prvih močnejših neviht predvsem v severni Sloveniji, te se bodo jutri tam nadaljevale," je Gregorčič izpostavil predvsem območja Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja.

Ta aktivnost se bo nato pomikala proti jugu, zato je za torek izdano oranžno opozorilo za celotno Slovenijo. 

Še večja težava bodo nalivi v torek čez dan, saj se lahko nad določenimi območji tudi obnavljajo, posledično pa lahko pride do večjega porasta hudourniških vodotokov. "Najbolj nas skrbijo območja, ki so bila prizadeta v prehodnih ujmah. Hidrološko gledano je to predvsem severovzhod Slovenije, kjer smo že imeli visoke poraste hudourniških voda, in tam bodo najhitrejši porasti tudi jutri," je opozoril.

V južni polovici Slovenije pa lahko v torek popoldne lokalno verjetno pričakujejo debelejšo točo, tako da bodo tudi na Agenciji  za okolje RS (Arso) spremljali, kaj se dogaja z vremenom in po potrebi tudi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, kot so ga letos že nekajkrat letos. 

Kot je dodal Gregorčič, je treba biti povsod po Sloveniji pozoren že pred prehodom vremenske fronte, ki je sicer napovedan za torkove  večerne ure: "Možen je razvoj posameznih močnih neviht podobnega tipa, kot so bile tiste, ki so povzročale obsežne vetrolome pred leti na Črnivcu, v naselju Gozd in okolici ter proti Gornjemu Gradu."

To poletje je agencija za okolje sicer prižgala že kar nekaj alarmov. Se bomo morali s tem naučiti živeti? "To poletje je definitivno specifika," je Gregorčič primerjal diametralno nasprotno lansko poletje, ko sta nas pestili suša in požarna ogroženost. 

 "Bolj značilna za predviden razvoj klimatskih značilnosti na našem območju bodo sušna poletja. Ampak kadar pa pride do situacije, da smo nekako ukleščeni med vročino in hladnejše vreme s severa Evrope, potem imamo vreme, kakršnega imamo. To vse poteka ob povprečno dobri dve stopinji višjih temperaturah, kot je denimo potekalo pred desetletji, in v toplejšem ozračju je na voljo seveda tudi več energije za vremenske procese," je razložil. "Bojim se, da bo v prihodnosti takih poletij, kot sta bila lansko in letošnje, verjetno več. S tem, da bo težišče morda bolj na lanskih scenarijih kot letošnjih," je dodal.

Predvidoma nas bo prešlo več nevihtnih pasov

Pred nami so torej novi vremensko burni dnevi. Močne nevihte bodo tudi tokrat nastajale nad Italijo in Švico in se nato z močnim višinskim zahodnikom pomikale proti vzhodu in dosegle tudi Slovenijo. Do noči na sredo, ko nas bo preplavil občutno hladnejši zrak, nas bo predvidoma prešlo več nevihtnih pasov, ob katerih bodo glavno nevarnost sprva predstavljali orkanski sunki vetra in toča, v torek čez dan, zvečer in v noči na sredo pa tudi siloviti in dolgotrajni nalivi, ki lahko povzročijo hudourniške poplave. 

Nevihta na Gorenjskem, pogled iz Ljubljane
Nevihta na Gorenjskem, pogled iz Ljubljane FOTO: Bobo

Večji del ponedeljka je bil še sončen in vroč s temperaturami od 28 do 34 stopinj Celzija, proti večeru pa so se iznad Italije zahodu Slovenije že približale prve močnejše nevihte, ki bodo lahko v noči na torek prešle večji del države. Nestabilno vreme s pogostimi nevihtami se bo nadaljevalo tudi v torek čez dan.

Žal bodo razmere v ozračju pri nas in v naši soseščini danes in jutri omogočale nastanek podobno silovitih ali lokalno še silovitejših neurij kot v preteklih dneh in tednih, opozarja naš hišni prognostik Rok Nosan. Od severozahoda se nam namreč bliža izrazita hladna fronta, hkrati pa bo nad severnim Sredozemljem in Jadranom nastalo ciklonsko območje, ki bo upočasnilo napredovanje hladne fronte proti jugovzhodu celine. Posledično bo nad našimi kraji vse do sredine noči na sredo prisoten velik temperaturni gradient med zelo vročo zračno maso na jugu in občutno hladnejšo zračno maso, ki se bo zadrževala na severni strani Alp, kar pomeni, da bo ozračje izredno nestabilno.

Agencija RS za okolje (Arso) je za sever Slovenije za popoldne izdala oranžno vremensko opozorilo pred močnejšimi krajevnimi nevihtami. Opozorilo za severozahod države velja od 19. ure, za severovzhod pa od 18. ure. 

Pred nami potencialno zelo nevarno vremensko dogajanje

Ker bo hkrati nad nami prisoten močan vetrovni stržen, se nam vse od današnjega večera do sredine noči na sredo obeta potencialno zelo nevarno vremensko dogajanje. Predvidoma bo naše kraje in sosednje pokrajine prešlo več nevihtnih linij, ob katerih bodo glavno nevarnost predstavljali orkanski sunki vetra, pričakovati pa je tudi nastanek močnih superceličnih neviht, ki lahko prinesejo zelo debelo točo. Spet so možne tudi hudourniške poplave.

Ozračje se bo, kot vse kaže, umirilo šele v sredo zjutraj, ko nas bo preplavil občutno hladnejši zrak. V sredo popoldne bodo kljub sončnemu vremenu najvišje temperature le malo nad 20 stopinj Celzija, občutek svežine pa bo še dodatno stopnjeval severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Nato pa se bo spet začelo ogrevati. Že v četrtek bodo popoldanske temperature okoli 25 stopinj, v petek pa se bodo približale 30 stopinjam Celzija. Podobne temperature lahko nato pričakujemo tudi ob koncu tedna, ko pa se bo spet povečala možnost za nastanek neviht.

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo v noči na torek in sredo zaradi napovedanih povečanih padavin in velike namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severnem delu Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi na ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije, so sporočili. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (685)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jugalo
25. 07. 2023 09.47
+1
Kaj ovce naravno pojav a?! Vuni je 20 stopinj, grozi pa toca in supercelicna nevihta… nikol vam ne bo potegnilo… 4 leta vas ze vozijo…
Samo navijač
24. 07. 2023 21.59
-4
Letala proti toči aktivirati in to takoj.
ZIPPO
24. 07. 2023 21.58
-3
Le kje so bile vse te nevihte lani?
UtisanBimbambom
24. 07. 2023 21.59
-3
Torej vsako leto more bit vreme isto? Ne razumem. Kje ti živiš?
Artechh
24. 07. 2023 21.57
+1
gledam spletno kamero iz Idrije, kjer naj bi bil center sedaj, meni ni videti nic posebnega?
?ebula
24. 07. 2023 21.57
+2
Ne na jugovzhod prosim.
Yon Dan
24. 07. 2023 21.55
+1
To je vojna, meteorološki napad globalistov ga države. Pride iz Italije in gre čez celo slovenijo. Pokvarjeni zapad, prodan kabali, nas napada.
LjudskiPevec
24. 07. 2023 21.56
+1
PomisliNaSonce
24. 07. 2023 21.55
-4
Letalo že preletelo linijo, posipanje linije...a mi se ne damo
inside1
24. 07. 2023 21.55
+1
arso radar tole res nekam preveč rad vijoličastno barva in straši. hrvaški dhmz radar ne kaže nič tako nevarnega.....čeprav sami opozarjajo....
LjudskiPevec
24. 07. 2023 21.55
+2
Pazite se ljudje, tole na videz izgleda zelo zelo hudobno.
mackon08
24. 07. 2023 21.54
-3
Gledam radarsko sliko na windy primorce že klesti upam, da ne bo prehudo.
mackon08
24. 07. 2023 21.57
+0
Pomota Gorica, Ajdovščina, Idrija in gre proti Postojni.
AbrA0_KadaBRa
24. 07. 2023 21.54
+2
Osrednja Slovenija vzemite nevihto skrajno resno, zaščite še kaj se da in potem na varno, gre za res močno nevihto
2cool4you
24. 07. 2023 21.48
+0
nč na gorenjski
JFMAMJJASOND
24. 07. 2023 21.46
+16
Ljudje v stiski, čakajo, kaj jim bo spet uničilo, tu pa debilni komentatorji komentirajo, kot da gre za humoresko.
genir
24. 07. 2023 21.46
+2
Ja mater, sej mate pa spletne kamere v živo. A je tko težko pogledat.
AbrA0_KadaBRa
24. 07. 2023 21.44
+10
Kdor zivi v Ljubljani naj se pripravi, pri nas v okolici Nove Gorice toca klesti ze 10 minut!
inside1
24. 07. 2023 21.51
-3
kakšna? običajna al golf žogice letijo?
inside1
24. 07. 2023 21.39
-2
torej kako kaže pri primorcih? se že razliva in piha kaj?
Mio56
24. 07. 2023 21.35
+4
Po: začelo z bliskanjem in grmenjem v daljavi
Bebo2
24. 07. 2023 21.37
-2
hojlol
24. 07. 2023 21.40
+2
Mio56
24. 07. 2023 21.34
+16
Nebi dans vi na 24ur pustil odprto komentiranje vsaj pod to novico, da se sproti lahko pise kje klesti, kje piha...tko direkt iz terena?
AbrA0_KadaBRa
24. 07. 2023 21.45
+5
bad-grandpa
24. 07. 2023 21.33
+2
je kdo iz nove gorice, stanje tam?
mfs5
24. 07. 2023 21.35
+8
CDROM
24. 07. 2023 21.44
+5
Kar je bilo neviht v zadnjih dneh do danes še ni blo take kot je ta. Srečno ostalim, ker je toča skupaj z močanim veterom
periot22
24. 07. 2023 21.33
-8
UtisanBimbambom
24. 07. 2023 21.34
+2
Lopato v roke pa pomagat. Ti nebo dalo vec mislit teh budalastin tu pisat. Neokusnez