Slovenija

El Baradej obiskal Slovenijo

Bled, 28. 08. 2006 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni direktor IAEA se je sestal s premierjem Janšo. Med drugim sta govorila tudi o jedrski varnosti v svetu.

Mohamed el Baradej in Janez Janša
Mohamed el Baradej in Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš

Premier Janez Janša in generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej sta se na na Bledu pogovarjala o pripravah na slovensko predsedovanje Svetu guvernerjev IAEA, izmenjala pa sta tudi stališča o aktualnih razmerah v svetu na področju jedrske varnosti. Poseben poudarek sta dala vprašanjem, povezanimi z iranskim in severnokorejskim jedrskim programom, je po srečanju povedal Janša.

Obisk El Baradeja na Bledu
Obisk El Baradeja na Bledu FOTO: Dare Čekeliš


Kot je dejal premier, ki se je z El Baradejem srečal ob robu dvodnevne konference z naslovom Kaspijski obeti 2008, Iran v svojem odgovoru petim stalnim članicam Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčiji ne zavrača pogovorov o svojem jedrskem programu, zavrača pa pogojevanja.
Premier Janez Janša se je sicer med novinarsko konferenco dotaknil tudi vprašanja odlagališča jedrskih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško. Kot je dejal, je to stvar dvostranskih pogovorov med Slovenijo in Hrvaško oz. morebitne arbitraže. Je pa stvar glede na sklenjene pogodbe jasna, je poudaril premier


Vsebina iranskega odgovora zato ni korak nazaj, je ocenil Janša, ampak ta dopušča možnost, da se nastale razmere rešijo po diplomatski poti, je poudaril premier. El Baradej je sicer že v nedeljo, ko je začel obisk v Sloveniji, izrazil upanje, da bo pri reševanju iranskega vprašanja prišlo do diplomatske rešitve.

Stalne članice VS ZN in Nemčija so sicer Iranu v zameno za odpoved bogatenju urana ponudile gospodarske, politične in energetske spodbude. Iran je v torek na ponudbo odgovoril, vendar javnosti vsebina odgovora ni znana. Po poročanju medijev naj bi Teheran zavrnil omenjeno resolucijo VS ZN, zaradi česar je ta odgovor za nekaj članic šesterice "nezadovoljiv".


Obisk El Baradeja na Bledu
Obisk El Baradeja na Bledu FOTO: Dare Čekeliš


Med slovenskim predsedovanjem v ospredju tudi jedrska varnost

El Baradej je v Slovenijo prispel v nedeljo, ko se je na Bledu sestal z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom. Na pogovorih je bil prisoten tudi slovenski veleposlanik na Dunaju Ernest Petrič, ki bo konec septembra prevzel enoletno predsedovanje Svetu guvernerjev IAEA.

Kot je napovedal generalni direktor IAEA, bo med slovenskim predsedovanjem agenciji na programu veliko pomembnih vprašanj, zlasti glede jedrske varnosti. El Baradej je ob tem izrazil prepričanje, da bo Slovenija zadani nalogi kos in jo bo sposobna izpeljati.


  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

d*vil
29. 08. 2006 15.54
Dejmo lepo ravnat z njim, da nas ne bo buši napadu ; )