Slovenija

Električni paralizator vznemirja

Ljubljana, 16. 01. 2006 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Amnesty International Slovenije opozarja na testno uvedbo spornega orožja pri policijskih intervencijah.

Amnesty International Slovenije (AIS) znova opozarja, da je uporaba električnih paralizatorjev, ki naj bi jih letos začela uporabljati policija, ukrep, ki grobo posega v človekove pravice. "Zato bi bilo nujno, da se uvedba paralizatorja kot prisilnega sredstva ustrezno zakonsko uredi, da se zagotovi javna razprava in da se v Sloveniji njegova prosta prodaja prepove," menijo slovenski predstavniki mednarodne nevladna organizacije.

Kovček s priborom za električno paralizo: Uporabo orožja bi moral določati zakon, meni Amnesty International Slovenije
Kovček s priborom za električno paralizo: Uporabo orožja bi moral določati zakon, meni Amnesty International Slovenije FOTO: POP TV
Nujno bi bilo, da so vsakršna razmišljanja o uvedbi tega prisilnega sredstva omejena izključno na možnost uporabe v primerih in pod pogojih, ki veljajo za uporabo strelnega orožja. Amnesty International Slovenije

Policija je že leta 2004 izrazila namen uvedbe paralizatorja, opozarjajo v AIS. Oktobra 2005 pa je posebna delovna skupina izdelala poročilo, v katerem predlaga testno uvedbo tovrstnega orožja v policiji s pravilnikom o policijskih pooblastilih.

V AIS ob tem izražajo "resno zaskrbljenost", da se bo s tem ministrstvo za notranje zadeve izognilo zakonodajnemu postopku. Pravne predpise, ki urejajo delovanje policije, je treba razlagati strogo restriktivno, kar pomeni, da policija oz. pristojno ministrstvo ne sme s podzakonskimi pravnimi akti razširjati policijskih pooblastil, še opozarjajo v AIS.

Uvedba električnega paralizatorja bi "morala biti urejena z zakonom, predhodno pa se mora opraviti temeljita medicinska analiza uporabe paralizatorja v policiji s poudarkom na rizičnih skupinah," še zahtevajo v AIS.

Električni paralizator, ki naj bi ga policija začela uporabljati z letošnjim letom, po specifikacijah proizvajalca ob sprožitvi v človeško telo spusti električni tok z napetostjo 50.000 voltov.

Izkušnje iz držav, kjer podobno orožje že uporabljajo v policijskih enotah, kažejo na številne nevarnosti neustrezne uvedbe tega orožja. V ZDA in Kanadi naj bi po njegovi uporabi umrlo že najmanj 114 ljudi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni