SLOVENIJA

Ena desetina okuženih s HIV ne ve, da je okužena. Ključno je testiranje

Ljubljana, 21.11.2022, 12:44 | Posodobljeno pred 13 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Po ocenah NIJZ je konec leta 2020 v Sloveniji živelo nekaj manj kot 1.000 oseb s HIV, od katerih jih približno ena desetina ni vedela, da je okužena s tem virusom. Pri okužbah s HIV in z virusoma hepatitisa B in C ter s spolno prenosljivimi okužbami, ki se prenašajo na podoben način, je pomembno pravočasno testiranje, saj si oboleli na ta način povečajo možnosti uspešnega zdravljenja. Obenem je testiranje ključno za preprečevanje nadaljnjih okužb. Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno, na voljo so številne možnosti. Če ste se kadar koli izpostavili tveganju, se čim prej testirajte, ob evropskem tednu testiranja na omenjene okužbe spodbujajo na ministrstvu za zdravje.

Po podatkih, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) decembra lani, so pristojni lani do 22. novembra v Sloveniji evidentirali 28 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je ena več kot v celem lanskem letu. Poleg tega se je lani v Sloveniji začelo zdraviti tudi sedem oseb, ki so jim diagnozo okužbe s HIV postavili v tujini že pred letom 2021. Pri učinkovitem zdravljenju je virus nezaznaven v krvi, zato te osebe ne morejo okužiti drugih ljudi – nezaznavnost pomeni neprenosljivost, so pojasnili na NIJZ in ob tem poudarili, da je prav zato pomembno, da se oboleli čim prej testirajo in v primeru pozitivnega izvida takoj pričnejo z zdravljenjem. "Najbolj pomembno je, da se ne okužimo, zato je ključno varno spolno vedenje," so dodali.

Testirni komplet za prisotnost virusa HIV.
Testirni komplet za prisotnost virusa HIV.FOTO: AP

Od 21. do 28. novembra poteka kampanja Evropski teden testiranja na okužbe s HIV, z virusoma hepatitisa B ter C in na spolno prenosljive okužbe. Kampanja, ki poteka pod geslom 'Testiraj. Zdravi. Prepreči.', je namenjena osveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja omenjenih okužb. Še posebej je pogostejše testiranje pomembno pri osebah z visokim tveganjem.

Pri kom je tveganje za okužbo s HIV večje? 

Po navedbah Ministrstva za zdravje se okužba s HIV v Sloveniji prenaša predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi osebami, ki niso zdravljene. Tveganje za okužbo je večje pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, pri osebah, ki si injicirajo droge, pri osebah s spolno prenosljivimi okužbami ter pri osebah, ki imajo številne spolne partnerje.

Tudi na ministrstvu so spomnili, da je najpomembnejša preventiva varno spolno vedenje, kot je denimo uporaba kondoma. Za osebe, ki si injicirajo droge, je pomembno, da uporabljajo sterilni pribora za injiciranje. "Okužbo s HIV lahko preprečimo z metodama PrEP (angleško Pre-Exposure Prophylaxis, zaščita z zdravili pred izpostavitvijo) in PEP (angleško Post-Exposure Prophylaxis; zaščita z zdravili po izpostavitvi), ki sta zelo učinkoviti preventivni metodi," so pojasnili.

Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno. Na voljo so številne možnosti.

 

– Testiranje na okužbo s HIV ali z virusoma hepatitisa B in C je vedno na voljo pri izbranem zdravniku.

– Anonimno brezplačno testiranje na HIV in virusa hepatitisa B in C je dostopno tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. 

– Samoplačniško testiranje na HIV, hepatitisa B in C ter na sifilis je dostopno na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.

– Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani izvaja testiranje na HIV, virusa hepatitisa B in C ter testiranje na sifilis in gonorejo. Testiranja potekajo v Ljubljani in v desetih drugih krajih po Sloveniji.

– Pregled in testiranje na spolno prenosljive okužbe se izvaja v dermatoveneroloških ambulantah po Sloveniji in v ambulanti za spolno prenosljive okužbe na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

– Testiranje na okužbo s HIV lahko opravite tudi sami, v domačem okolju. Testi za samotestiranje so na voljo v lekarnah. V primeru pozitivnega izvida pri samotestiranju je nujen potrditveni test, ki ga lahko opravite na Kliniki za infekcijske bolezni ali v nekaterih drugih institucijah.

Okužba z virusom hepatitisa C lahko povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih

Kot so pojasnili na Ministrstvu za zdravje, se okužba z virusom hepatitisa C prenaša predvsem z okuženo krvjo in krvnimi pripravki. Pogosto se prenaša z menjavo pribora za injiciranje med injicirajočimi uživalci drog, pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic (piercingu), lahko tudi pri nezaščitenih spolnih odnosih, predvsem med moškimi, ki imajo odnose z moškimi.

PREBERI ŠE
Porast hepatitisa: 'Več kot polovica okuženih nima bolezenskih znakov'

V državah z nizkimi zdravstvenimi standardi je okužba možna tudi pri medicinskih posegih. "V Sloveniji pa testiranje na tovrstno okužbo svetujemo vsem, ki so prejeli kri ali krvne pripravke pred letom 1993," so spodbudili na ministrstvu.

Pri večini akutno okuženih virus hepatitisa C v telesu ostane vse življenje in povzroči kronično vnetje jeter
Pri večini akutno okuženih virus hepatitisa C v telesu ostane vse življenje in povzroči kronično vnetje jeterFOTO: Shutterstock

Cepiva proti hepatitisu C sicer ni na voljo, obstaja pa učinkovito zdravljenje, ki omogoči odstranitev virusa hepatitisa C iz telesa. "V Sloveniji so najbolj tvegana skupina za okužbo s hepatitisom C injicirajoči uživalci drog, v zadnjih letih pa se pojavljajo izbruhi okužbe tudi med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi," so pojasnili na ministrstvu.

Potek okužbe z virusom hepatitisa C

Kot informirajo na spletni strani za prepoznavanje in obveščanje o virusnih hepatitisih Hepy, okužba najpogosteje poteka brez bolezenskih simptomov in znakov, tako da se je okuženi večinoma sploh ne zaveda. Le pri 15 odstotkih se po inkubacijski dobi od 15 do 160 dni pojavi akutni hepatitis C s splošnim slabim počutjem, izgubo teka, slabostjo, tiščečo bolečino v zgornjem delu trebuha, lahko se pridružita še bruhanje in zlatenica, ki jo prepoznamo po rumeno obarvani koži in sluznici. Seč se obarva temno, blato pa svetlo sivo.

Zelo redko akutna bolezen napreduje v hudo obliko z odpovedjo delovanja jeter, ki se lahko konča s smrtjo (fulminantni hepatitis). Pri večini akutno okuženih virus v telesu ostane vse življenje in povzroči kronično vnetje jeter (kronični hepatitis C), ki lahko privede do ogrožajočih posledic za življenje (odpovedi delovanja jeter, raka na jetrih), če ga ne prepoznamo in zdravimo pravočasno.

Kronična okužba se lahko izraža tudi na drugih organih in organskih sistemih, kar prav tako lahko ogroža življenje (bolezen ledvic, žilja, določene rakave bolezni, sladkorna bolezen ... ). Značilno je, da pri večini bolnikov kronični hepatitis C vrsto let ali celo desetletij poteka povsem nezaznavno in se ga bolnik ne zaveda, ter ga prvič k zdravniku lahko privedejo šele kasne posledice in zapleti bolezni. Bolnik s hepatitisom C pa lahko nemo okužbo s tveganim vedenjem širi naprej, opozarjajo na spletni strani Hepy.

Akutna bolezen zaradi okužbe z virusom hepatitis B se kaže kot vnetje jeter s splošnim slabim počutjem in zlatenico, ki so ji lahko pridruženi slabost, izguba teka, bruhanje in tiščeča bolečina v zgornjem delu trebuha.
Akutna bolezen zaradi okužbe z virusom hepatitis B se kaže kot vnetje jeter s splošnim slabim počutjem in zlatenico, ki so ji lahko pridruženi slabost, izguba teka, bruhanje in tiščeča bolečina v zgornjem delu trebuha.FOTO: Shutterstock

Cepivo proti virusu hepatitisa B daje dolgotrajno zaščito 

V razvitem svetu se najpogosteje prenaša pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo ali s souporabo okuženih igel in brizg pri injiciranju drog, lahko pa tudi pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju in piercingu ali med člani skupnega gospodinjstva pri souporabi predmetov za osebno higieno. Možen je še prenos z okužene matere na plod oziroma novorojenca.

V Sloveniji je od leta 1998 cepljenje proti hepatitisu B vključeno v nacionalni program cepljenja otrok, ki se je sprva izvajalo pred vstopom v šolo, od leta 2020 dalje pa se je priključilo ostalim obveznim cepljenjem v prvem letu starosti. Cepivo daje dolgotrajno zaščito, ki je najverjetneje dosmrtna, so razložili na Ministrstvu za zdravje.

Potek okužbe z virusom hepatitisa B

Kot obveščajo na spletni strani Hepy, okužba s hepatitisum B lahko poteka povsem brez kliničnih simptomov in znakov bolezni, tako da se je okuženi sploh ne zaveda, pri polovici pa se pojavi akutni hepatitis B. Inkubacija traja od 45 do 180 dni. Akutna bolezen se kaže kot vnetje jeter s splošnim slabim počutjem in zlatenico (rumeno obarvanostjo kože in sluznic), ki so ji lahko pridruženi tudi slabost, izguba teka, bruhanje in tiščeča bolečina v zgornjem delu trebuha. Seč se obarva temno, blato pa svetlo sivo.

Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno. Na voljo so številne možnosti.
Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno. Na voljo so številne možnosti.FOTO: Thinkstock

Akutni hepatitis B traja nekaj tednov in se pri večini bolnikov pozdravi. Zelo redko pa akutna bolezen napreduje v hudo obliko z odpovedjo delovanja jeter, ki se lahko konča s smrtjo. Pri desetini okuženih okužba vztraja vse življenje. Večinoma ne povzroča bolezni, kronično okužene osebe pa so rezervoar za širjenje okužbe. Kronična okužba lahko povzroči kronično vnetje jeter (kronični hepatitis B), ki lahko privede do življenjsko ogrožajočih posledic (odpovedi delovanja jeter, raka na jetrih), če ga ne prepoznamo in zdravimo pravočasno, navajajo na Hapy.

Spolno prenosljive okužbe v porastu povsod po svetu, tudi v Sloveniji 

Pogosto lahko potekajo brez značilnih bolezenskih znakov, kot so izcedek iz spolovila, pekoče in/ali pogosto mokrenje ali razjeda na spolovilu. Okuženi zato ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno, kar lahko privede do hudih, celo življenje ogrožajočih zapletov, do prenosa okužbe na spolnega partnerja ali partnerko ali do okužbe plodu oz. novorojenca. "Zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje omogočata hitro ozdravitev bakterijskih spolno prenosljivih okužb oziroma učinkovito obvladovanje virusnih spolno prenosljivih okužb," so izpostavili na ministrstvu.

Po njihovih navedbah je od leta 2021 dostopnost do ustrezne zdravniške pomoči enostavnejša in hitrejša, saj je možno pregled v ambulanti za spolno prenosljive okužbe opraviti brez napotnice izbranega osebnega zdravnika. A tudi v boju s tovrstnimi okužbami je še vedno na prvem mestu njihovo preprečevanje – dosledno izogibanje tveganim spolnim odnosom in uporaba kondoma. Na voljo je cepivo proti najpogostejši in rakotvorni spolno prenosljivi okužbi, humanemu virusu papiloma, ki je vključeno v nacionalni program cepljenja deklic in dečkov.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regijiFOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.