Slovenija

'Nisem si dovolila počivati, ker sem vedela, da je drugim težje, kot je bilo takrat meni'

Ljubljana, 22. 10. 2022 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Ena na ena
Komentarji
38

Je poosebljenje dobrote, pomagala je na tisoče družinam. V slovensko zavest je prinesla spoznanje, da je revnim treba pomagati in da je dobrodošla vsakršna pomoč. Zaradi nje je na tisoče otrok iz revnih družin lahko videlo morje. Ve, kako je, ko se v srcu prižge upanje. Pozna slovensko dno, a na drugi strani daje upanje, da so še dobri ljudje, ki so pripravljeni pomagati ljudem v stiski. Pravi, da vsako revščino ali socialno krizo ustvari politika in da bi država lahko storila več za socialno ogrožene, ki morajo preživeti s 771 evri na mesec.

Anita Ogulin je bila Slovenka leta. Pooseblja novo upanje, da se da. Da bo prišel nekdo, ki bo pomagal, ko odpove država. In ob vsem tem nesebičnem razdajanju za druge se je je lotila bolezen. Kako krivično, bi lahko rekli. Toda Anita Ogulin se ne da, takšna, kot je, se je odločno spopadla tudi z diagnozo rak in tudi s tem kaže pot vsem, ki se spopadajo s to ali drugimi boleznimi. Vse je v nas samih.

V oddaji Ena na ena je na vprašanje voditelja Uroša Slaka, ali se ji je ob postavitvi diagnoze raka zdelo, da svet ni pravičen, Anita Ogulin odgovorila, da je za trenutek pomislila tudi na to, a da bolezen ne izbira. V času svojega delovanja se je namreč srečala s številnimi bolnimi starši, tudi s takimi, ki so jim postavili diagnozo rak, in ko zdaj sama doživlja to zgodbo, meni, da jih še bolj razume.

Anita Ogulin in Uroš Slak v oddaji Ena na ena
Anita Ogulin in Uroš Slak v oddaji Ena na ena FOTO: Aljoša Kravanja

Diagnoza rak

Ko je izvedela za diagnozo, se ji je najprej podrl svet, saj ima rada življenje. Kot je pojasnila, je kar naenkrat padla tema na njeno upanje, da bo še kar nekaj časa živela in nadaljevala svojo pot tako doma kot v družbi. Proces sprejemanja te informacije je bil za Anito Ogulin izjemno težek, še posebej ker je imela občutek, da bo s tem, ko bo informacijo povedala domačim in sodelavcem, pa tudi tistim, s katerimi je v dobrih odnosih, vse te ljudi zelo prizadela.

"Najtežje mi je prizadeti človeka, ker navsezadnje smo samo ljudje in ves čas govorim, da moramo upati, moramo si dajati dobre zglede, moramo se podpirati, moramo pošteno sodelovati in moramo biti res sočutni drug do drugega," poudarja. Kot je še povedala Ogulinova, ne želi, da bi se komu smilila, ker ima ves čas občutek, da je toliko močna, da zmore čisto vse. Najbolj se je bala občutka, da bi padla v to, da se bo komu smilila, ker sama verjame, da je tudi rak samo bolezen.

Priznala je, da je bilo najtežje to, da je morala to bolezen sprejeti in povedati svojcem, da morajo biti pripravljeni na vse. Istočasno pa je prejela informacijo, da je kemoterapija izjemno težka, celo brutalna. "Doživela sem jo in res je bila. Na trenutke sem imela občutek, da je to dno in da dlje ne morem. Ampak se je vse dobro končalo oziroma se nadaljuje, tudi s terapijo nadaljujem, ampak sistemska terapija je zaključena, jaz se boljše počutim in verjamem, da bo zadeva še kar dobro in dolgo tekla," je pozitivna.

Anita Ogulin
Anita Ogulin FOTO: Aljoša Kravanja

Kako je izvedela za diagnozo?

Kot je pojasnila, je za diagnozo izvedela, ko je na terenu skupaj z ekipo POP TV obiskovala družine, ki jim pomagajo v programu Veriga dobrih ljudi. Ko se vozi k družinam, je veliko na telefonu, med vožnjo uporablja prostoročni način, in tudi tokrat je imela ogromno klicev staršev. Potem je poklicala zdravnica iz onkološkega inštituta in ji povedala za diagnozo. Sestra je bila malce nejevoljna, ker jo je več kot uro in pol poskušala priklicati na telefon: "Ko sem ji povedala, s čim se ukvarjamo in da ne klepetam po telefonu, je rekla, da se bo od sedaj naprej treba ukvarjati s seboj."

Novica je Anito presunila in najprej ni verjela ali dojela. Z njo je bila tudi sodelavka in ko je zdravnica trikrat potrdila, da je res, sta obe utihnili. Anita Ogulin se je spomnila: "Ampak v meni je bilo to, o tem bom mislila jutri, zdaj moram opraviti delo, ki sem ga načrtovala za današnji dan."

Ko se je pozno zvečer vračala s terena, ni šla takoj domov, ustavila se je na parkirišču, saj je to morala predelati in najprej je bila kar malo obupana. "Nisem vedela, ali naj povem doma, ker sem se bala odziva moža in otrok, navsezadnje so mi velikokrat rekli, naj se malo ustavim, počivam itd." Ko je prišla domov, je povedala možu in skupaj sta se odločila, da ne povesta otrokom, a zdravniki na onkologiji so ji rekli, da morajo biti pripravljeni na vse in da mora povedati vsem. Preden je o bolezni povedala sodelavcem, je minilo kar nekaj časa. Do operacije bezgavke je normalno hodila v službo, kot da se ni nič zgodilo, ko pa je začela proces zdravljenja, jim je povedala o diagnozi in kako bodo sodelovali v prihodnje.

'Preveč sem se gnala, počitka nisem poznala'

Anita Ogulin je pojasnila, da drugim ves čas polaga na srce odgovornost do lastnega zdravja, šibkejših, drugih, tudi sama je odgovorna, skrbela je za zdravo prehrano in gibanje, ni si pa dovolila počivati: "Šla sem do konca, ker sem videla, da je drugim mnogo težje, kot je bilo tisti trenutek meni." In kot je povedala, je delala tudi pozno v noč.

Zgodbe, ki so jih reševali, so terjale delo podnevi in ponoči. Čez dan je bila na terenu, ponoči pa odgovarjala na elektronska sporočila in klice. V teh klicih, ki so potekali kdaj tudi ob dveh ali treh ponoči, je rešila tudi marsikatero življenje. Največ takih klicev je imela v času covida-19, skoraj tri leta neprenehoma. Nekega božičnega večera je tako prejela klic očeta, da je pripravljen oditi s tega sveta, ker ne zmore preživeti. Čeprav je bil praznični čas in je imela doma svojo družino, se je odmaknila od nje, ker je šlo za življenje. "Čas sem posvetila človeku, ki sem ga tudi na božični dan reševala in smo ga skupaj, tudi s podporo POP TV, rešili," je povedala in dodala, da je bilo ogromno stisk, ki jih je delila s sodelavci, vseh pa ni, ker se ji je zdelo, da so bila ta bremena tako težka, da jih je zmogla samo sama.

Humanitarnost

Anita Ogulin že več kot 50 let pomaga ljudem iz socialnega dna, družinam, otrokom in posameznikom. Zdaj smo se znašli na neki prelomnici, ko ne vemo, kaj nas čaka (vojna, draginja in energetska kriza). Česa se morajo v tem trenutku zavedati odločevalci, vladajoči v Sloveniji? Ogulinova pravi, da se morajo zavedati, da vladajo ljudem, da so odgovorni za življenja ljudi, da so odgovorni za družbo, ki jo skupaj ustvarjamo in je zelo pestra. Vedeti pa morajo tudi, da vsi ne zmoremo enako dobro, zato morajo vse svoje odločitve korenito premisliti, da komu ne škodijo.

Humanitarne organizacije, kot je tudi ZPM Ljubljana Moste-Polje, namreč popravljajo napake odločevalcev. Ogulinovo najbolj moti to, da ko odločevalci sprejmejo nekaj, kar bo ljudem škodilo, niso toliko ozaveščeni, da bi po hitrih postopkih popravili svoje napake oziroma krivice, ki so bile storjene posameznikom ali družbi. "In takrat smo mi tukaj. In če bi nam prisluhnili, ker smo ves čas z ljudmi, ker smo na terenu, da bi upoštevali naša mnenja, predloge in spremembo sistema, verjamem, da bi bilo bistveno drugače."

Slovenski politiki Ogulinova najbolj zameri to, da se tako počasi odziva na svoje napake, zameri ji družbeni diskurz. "Revne nagovarja z lenuhi in zgubami," pojasnjuje in dodaja, da tega ne bo nikoli razumela. "Z diskurzom: Lenuhi so brezposelni, lenuhi so revni, smo prikrajšali toliko družin, da ne morem povedati. V naših zgodbah, ker smo na terenu in preverjamo stanja, so družine, ki jih je do tega stanja revščine privedla ali bolezen ali tragedija ali elementarne nesreče ali izguba dela in prihodka. In družine z družbenim diskurzom lenuhi niso iskale pomoči, zaprle so se vase. Starši, ki se ves čas borijo s preživetjem, izgubljajo funkcionalno pismenost, ne zmorejo več svojega poslanstva staršev, obolevajo in pojavljajo se tudi tragedije," opozarja.

Anita Ogulin
Anita Ogulin FOTO: Aljoša Kravanja

Zgodbe, ki so jo prizadele

"Vse zgodbe me prizadenejo," je poudarila in opisala zgodbo, ki jih je pripeljala do spoznanja, da morajo ukrepati takoj. Pri njih se je oglasil oče, ki je izgubil delo in prihodek. Iskal je zaposlitev, hodil je po kmetijah, da je zaslužil vsaj prehrano za družino, tri otroke in ženo. Imel je kredit za nakup stanovanja, žena je bila trgovka, ki je imela nizek prihodek. "Oče je prišel do nas, rekel, da je vse napravil, z ženo nista več imela dobrega odnosa, očitala mu je, da ni sposoben, ni mogel več tako naprej. Imel je polno skrinjo mesa in zelenjavo, nakar so jim odklopili elektriko in skrinja ni mogla funkcionirati, mož se je bal, da jim bo vse propadlo, ni več zmogel vsega, bal se je iti domov pred ženo in otroke," je opisala pogovor. Zatrdili so mu, da mu bodo pomagali in se dogovorili z elektro podjem za plačilo, a prej bi morali dobiti še potrdilo CSD. In čeprav vse to poteka hitro, mu niso mogli pomagati takoj in zdaj. Oče je odšel, drugi dan pa so izvedeli, da je naredil samomor. "To nas je tako presunilo, da smo rekli, ukrepati je treba takoj. Ta prvi pojav nas je ozavestil, da ne odlagamo nič in tisti trenutek, ko je nekdo v življenjski nevarnosti, začnemo ukrepati. Je pa bil to tudi trenutek, ko smo vzpostavili psihosocialno pomoč in povabili k sodelovanju psihologe, psihiatre in terapevte," je povedala.

Botrstvo in Veriga dobrih ljudi

Anita Ogulin je pojasnila tudi, da je v okviru projekta Botrstvo 11.000 otrok že doseglo svoje zastavljene cilje in sanje, postavili so jih v družbo uspešnih. Ta trenutek imajo več kot šest tisoč otrok v Botrstvu. Statistika sicer kaže, da je pod pragom revščine živelo 10,2 odstotka otrok, kar je 40.000 otrok, a Ogulinova pravi, da jih je realno še več. Pred skoraj desetimi leti so sestavili manifest z namenom, da bi politike spoznale, kje so naredile napako. Manifest tudi predstavijo vsaki vladi, ga ažurirajo, ampak premiki tam, kjer so bile storjene napake, so prešibki in preveč dolgotrajni.

Anita Ogulin poudarja, da je probleme treba reševati celostno. "Z eno vrečko hrane ne moreš rešiti družine, ki že ima sesute medsebojne odnose, in že oboleva za čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ko ni ničesar več, česar bi se oprijela in znova vstala. In zato se nam zdi tako pomembno, da rešujemo take družine celostno, jim nudimo vse vrste pomoči, od materialne, psihosocialne, tudi veščine je treba družinam vrniti, jih naučiti kako upravljati z denarjem, kako gospodinjiti," pojasnjuje.

Celostno podporo in pomoč nudi Veriga dobrih ljudi, kar pomeni, da nudijo tako materialno pomoč, ki je urgentna, finančno pomoč – plačilo položnic, brezplačno pravno pomoč, opolnomočenje družine, ki jih usposabljajo uporabljati in deliti pridobljena finančna sredstva, da jih naučijo varčnega, zdravega gospodinjstva in tudi vzgoje otrok. Vsak vseslovenski program pa potrebuje medijsko podporo in pomoč, zato tudi predstavijo posamične zgodbe. Je pa najtežje predstaviti družino, otroka z imenom, priimkom in obrazom, opozarja Ogulinova, saj kot družba še vedno ne delujemo tako, da sprejmemo nekoga, ki se pojavi v svoji bolečini ali pomanjkanju pred celo družbo. "Družine, ki smo jih predstavili in jim pomagali, so bile pogosto še bolj socialno izključene kot prej, zato si prizadevamo za anonimnost," dodaja.

Ogulinova je sicer mnenja, da mora v humanitarnosti delati pošten in pravičen človek, ki točno ve, da je vsak dobljen cent strogo namenjen tistemu, za kar je dan. Nikoli me ni zamikalo, mojih sodelavcev tudi ne, da bi dobljen denar usmerili kam drugam, je pojasnila in dodala, da tudi nobene nagrade ne more sprejeti sama, ampak jo deli s sodelavci, prostovoljci in donatorji. Nagrada pa po njenem mnenju pomeni tudi to, da nekaj delajo prav in zato bodo upravičili svoj obstoj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mekenzi
17. 12. 2022 11.09
+0
Gospa Ogulin edina zaupanje vredna med humonetarna organizacije vSloveniji, spostovanja vredna.
watchman.
23. 10. 2022 12.01
Angelica007
23. 10. 2022 11.10
+0
Gospa Ogulin RESPECT!
Zivetihocemsvoboden
23. 10. 2022 10.30
+3
Imamo VEEeeliko slovencev in slovenk ki so jih opevali pa na koncu koncali na DOBU ali na begu..
johanca13
23. 10. 2022 09.17
-2
NE razumem,zakaj vsi promovirate bolezen,kot da je to nekaj dobrega,kar se ti zgodi v življenju;kajti potem takem,bi bilo najbolše če vsi zbolimo in bomo imeli vse ugodnosti. Jaz kot zdrava oseba sem bolj napadena ali nevem hendikepirana kot bole osebe.Dajete mi občutek da ni prav da sem zdrava,da moram biti bolna;da SEM VREDNA ŽIVLJENJE???????
Liguster
23. 10. 2022 09.39
+4
Očitno boste razumeli, ko boste to sami doživeli. Iz lastne izkušnje.
esmi
23. 10. 2022 08.49
+5
Ko enkrat zboliš veš kaj pomeni beseda biti zdrav.
Dinho8O
22. 10. 2022 21.39
-4
Ko bo imela sama taksne prihodke, kot ljudje katere tako mocno podpira, se bomo pogovarjali. Do takrat pa naj cica v udobni in topli pisarni. Vecino teh revežev namrec zebe.
Mott
22. 10. 2022 21.49
+7
Na kakšen način pa ti podpiraš "te reveže"?
Angelica007
23. 10. 2022 11.09
+0
@ Dinho80 sram naj te bo! Tipicna reakcija zavidnega slovencka..
Primož Rus
22. 10. 2022 19.30
+11
Ko enostavno poslušaš njene besede,besede SVETNICE VSEH SLOVENCEV,ki nimamo 2000 eur na mesec,kot jih majo Zavec,Jonas,Grinch in še nekateri,s SOLZAMI V OČEH......GLOBOK POKLON v upanju NA ZMAGU ŽIVLJENJA,Draga Anita.....
utrinek25
22. 10. 2022 18.50
+27
Ko te zob boli ali da zbolis potem veš kaj si imel ko si bil zdrav. Pomagajmo tistim ki ne morejo in skrbimo za svoje zdravje🎈
srecnii
22. 10. 2022 16.53
+20
770 evrov morajo preživet, 400.000 ljudi nima niti 750, kaj šele 650 kolikor znaša polna min.penzija
Betuul
22. 10. 2022 17.10
+11
Menm da tega nhče ne ve ! Ker penzija pod 1000€ in 771€ je k’r neki! Ko bog da; in ne tisto kar si z delom pridelal
Betuul
22. 10. 2022 16.43
+14
Pod 771€ ; in če osebo doleti še onko diagnoza; si ne znam predstavljati zdravljenja! Hrana in zdravila so draga !
Mukec
22. 10. 2022 19.58
-2
Zato pa obstajajo zavarovanja za par € na mesec...
Mott
22. 10. 2022 21.52
+0
El pi5tolero
22. 10. 2022 16.19
-7
Ja tejle je res hudo, sedi za pet batov v pisarni ze 35 let! Pol pa flanca i drugih…
piron
22. 10. 2022 16.30
+13
Preverjeno je temu tako. Če je res zbolela, ji želim 1000 % okrevanje. Pa tista zgodba z oškodovanjem RK SLO izpred cca 20 let...
resslovenka
23. 10. 2022 11.19
Nekatere komentarje so izbrisali. Čudi? 😏
Vizi892
22. 10. 2022 16.12
+7
Sam sem jo enkrat klical, saj sem dobil nekaj ljudi, ki so bili pripravljeni donirati. Povedal sem, da imamo zbran denar in bi želel, da nam sporočijo katere izdelke naj nabavimo. Žal gospa ni niti poklicala nazaj, pa nisem pričakoval ravno njenega klica, lahko bi bil kdorkoli iz zveze. Takrat smo potem donirali v drugo državo, ki so jo doletele poplave.
Betuul
22. 10. 2022 16.05
+8
Ker pa je g. Anita humanitarka na slo nivoju; in članek smiselen; želim vsem slo od najmanjših in najstarejših onko bolnikov; onim ki se zdravijo onim; ki so si že malo opomogli in onim ki so že čisto🙏🏻brez moči; pogum k okrevanju! Vse mine; če dopustimo; z malo biljčne moči si opomoremo! vsem onko bolnikom🥳Pogum pri zdravljenju!🌺
nekodnas
22. 10. 2022 16.04
+15
Kot osebi ji želim, da čimprej in dobro okreva istočasno pa se ji zahvaljujem za javno izrečen podatek 771 evrov iz katerega pa zaznam, koliko je v Sloveniji upokojencev ki za 40 in več letno delo dobijo občutno manj od navedene vsote , katera predstavlja prag socialne ogroženosti. ukrepi ? ! kdo, kje , kako, kdaj ...
Betuul
22. 10. 2022 16.16
+10
Ja manj kot 771€ ! Soseda niso mogli dostojno pokopat! Nič zvonenja nič maše! Odrastli otroci lovijo po slo zaoslitev; sam je pa imel penzijo ko bog pomagaj za 40 let dela!
Betuul
22. 10. 2022 15.53
+8
Zdaj če je tonres anita pred urošom : moram reči dz boljše zgleda in ta frizura ji bolj pristoji! aniti Čestitke in pogum za nadaljnje zdravljenje 🌺
borjac
22. 10. 2022 14.54
+10
Drži se Anita, in vso srečo.
JApajaDAja
22. 10. 2022 13.51
+23
pomagala je pomoči potrebnim,ker je to bilo njeno delo, njena služba...še veliko takšnih "anit" je v slo, pa niso deležne takšne medijske pozornosti! sicer pa-vse dobro!
blaz4444 .
22. 10. 2022 13.43
-5
Največja slovenka brez konkurence.
nebanebo
22. 10. 2022 13.35
+0
Vzroki raka pa so:
Betuul
22. 10. 2022 16.08
+4