Slovenija

'Ena od nujnih nalog v času stavke je tudi podaljšanje veljavnosti za vozniška dovoljenja'

Ljubljana, 23. 04. 2024 08.02 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za javno upravo Franc Props glede podaljšanja veljavnosti za vozniška in prometna dovoljenja v času stavke na upravnih enotah izpostavlja, da je to ena od nujnih nalog, ki so jih upravne enote dolžne izvajati tudi v času stavke, če bi zaradi njene opustitve lahko za državljane oziroma pravne osebe nastala gmotna škoda. Medtem pa bo večina upravnih enot stavkala že sedmo sredo zapored, sindikat državnih organov Slovenije pa napoveduje uresničitev grožnje o zaostritvi stavke.

Minister za javno upravo Franc Props
Minister za javno upravo Franc Props FOTO: Aljoša Kravaja

Zdaj stavka poteka ob sredah, vendar pa imajo upravne enote uradne ure še najmanj na tri druge dneve, ko je mogoče opraviti to storitev, je poudaril v ponedeljek na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič iz SD glede podaljševanja veljavnosti za vozniška in prometna dovoljena v času stavke za starejše voznike. Hkrati je opomnil, da omenjena storitev sodi med tiste, ki jih je mogoče dobiti kjer koli na kateri koli upravni enoti.

Na del poslankinega vprašanja, povezan z vprašanjem družinskih zdravnikov, ki specialistom medicine dela, prometa in športa tudi deset dni ne pošljejo kartotek v omenjenem postopku, je medtem odgovorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Po njenih besedah novela Zakona o zdravniški službi v deveti točki prvega odstavka 1. člena določa, da mora zdravnik v času stavke izvajati tudi zdravstvene storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz zdravstvenega in drugih socialnih zavarovanj in drugih upravičenj, ki izhajajo iz varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Storitev podaljševanja sodi med tiste, ki jih je mogoče dobiti kjer koli na kateri koli upravni enoti, je dejal minister.
Storitev podaljševanja sodi med tiste, ki jih je mogoče dobiti kjer koli na kateri koli upravni enoti, je dejal minister. FOTO: Aljoša Kravanja

Omenjena točka se po ministričinih besedah med drugim nanaša na opravljanje zdravstvenih storitev, potrebnih za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Po ustavi ima namreč posameznik pravico do svobode gibanja, z vozniškim dovoljenjem pa jo lahko uresničuje.

Med osebami, ki so se v času zdravniške stavke znašle pred ovirami pri izdaji oziroma podaljšanju vozniškega dovoljenja, so bili februarja in marca v ospredju pozornosti invalidi, ki uporabljajo prilagojeno vozilo. Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, kjer za osebe s statusom invalida opravljajo obvezne zdravniške preglede pred izdajo oziroma podaljšanjem vozniškega dovoljenja, so namreč obravnavali le paciente v starosti do 18 let in nad 65 let.

Vendar se je zdravniški sindikat Fides sredi marca skupaj s stavkovnim zborom zdravnikov na URI Soča odločil, da tamkajšnji stavkajoči zdravniki omilijo stavkovne aktivnosti, tako da bodo zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja lahko opravili tudi stari med 18 in 65 let. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami URI Soča je tako 25. marca opravil pregled še zadnji od 30 pacientov, ki jim je zaradi odloženih pregledov v času stavke zdravnikov poteklo vozniško dovoljenje.

Zaposleni na večini upravnih enot bodo stavkali že sedmo sredo zapored, sindikat grozi z zaostritvijo

Predsednik sindikata Frančišek Verk je prepričan, da bi lahko vlada to akutno stanje rešila z ustreznim vladnim projektom in uslužbencem upravnih enot namenila dodatek "k mizernim plačam". Po njihovih navedbah vlada trdi, da ni denarja za plače, a se po drugi strani na ministrstvu za solidarno prihodnost izbrani uradniki in višji uradniki "dobesedno sami stalno oz. mesečno 'nagrajujejo' z dodatkom za povečan obseg dela".

Teh uslužbencev ne skrbi kako bodo preživeli, saj ne delajo za minimalno plačo oz. za kanček več, zato jih tudi ne skrbi odprava plačnih anomalij, menijo v sindikatu. Plačnih anomalij po njihovi oceni na primeru upravnih enot ne bo rešila niti plačna reforma.

Stavka na upravnih enotah
Stavka na upravnih enotah FOTO: Bobo

Sindikat je vlado pred dvema tednoma pozval naj v osmih dneh pripravi ustrezen predlog za rešitev stavkovnih zahtev zaposlenih na UE, sicer bodo stavko zaostrili.

V sredo bodo tako uslužbenci upravnih enot znova stavkali, stavka pa se bo po napovedi sindikata najverjetneje nadaljevala do izpolnitve zahtev. V več upravnih enotah so namreč na tajnem glasovanju že izglasovali, da bodo sredino stavko podaljšali za nedoločen čas oz. do rešitve stavkovnih zahtev in podpisa stavkovnega sporazuma.

Na UE Ljubljana so danes potrdili, da bo v sredo med 8. in 19. uro potekala stavka, v okviru katere bodo strankam zagotovljene najnujnejše storitve v skladu z zakonom. Stavka bo sočasno potekala na lokaciji Tobačna in Linhartova ter v vseh krajevnih uradih UE Ljubljana.

Ob tem v sindikatu znova opozarjajo, da se obeta nadaljevanje pomanjkanja uslužbencev upravnih enot, saj eni odhajajo, novih kandidatov, ki bi jih nadomestili, pa enostavno ni. Ni namreč kandidata s srednješolsko izobrazbo V. stopnje, ki bi podpisal pogodbo o zaposlitvi, v kateri navedeni znesek plače ne dosega minimalne plače, kakor tudi ni kandidatov z visoko izobrazbo, ki bi pristali na ponujen znesek plače v višini 1400 evrov, kar je manj kot 100 evrov več od plače nekvalificiranega delavca, so sklenili v sindikatu.

Zaposleni na upravnih enotah s stavko opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Ob tem zahtevajo, da do ureditve plačnega sistema vsak mesec prejmejo največ 300 evrov bruto dodatka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
23. 04. 2024 18.45
+1
Vse te stavke lahko končamo državljani. Če vlada ne rešuje sproti težav stavkajočim bo generalni štrajk zamenjal vlado. Vseeno mi je čigave opcije bo naslednja vlada pomembno je da bo operativna. Tej ekipi ne uspeva reševati problemov sproti. Problemi prihahajo hitreje kot rešitve in so vsak dan v večjem zaostanku. Imajo samo dve možnosti. Začeti delati in se pogovarjati ali prepustiti vladanje tistim, ki to znajo
flojdi
23. 04. 2024 17.29
Potekla mi je osebna.se grem pofotkat..in tam izvem da majo stavko na obcini.pridem do vrat ..potrka.in grem not.pred vrati nikogar..not tut ne..sedeca madam pa pravi da stavka in da naj pridem drugic. Zdaj Stavkam jest. Ne grem si dat delat nove osebne.(drugega dokumenta pac nimam..tko da me zanima kaj bo zdaj.(lahko me zaprejo..kaznujejo..kar cjo pac
smuuki
23. 04. 2024 11.20
+0
Nikakor ne gre skupaj. Leva opcija je z revolucijo,uporom, štrajkom prišla na oblast. O tem so nas poučevali v šolah. Na ta dejanja so ponosni. Zdaj drugače misleče na vse možne načine onemogočajo pri doseganju svojih ciljev. Po kmečko zelo pokvarjena igra. Oni lahko štrajkajo, kolesarijo, izvajajo celo huliganstvo drugim preprečujejo ustavno pravico. Pisanje odlokov, zakonov kaj vse je treba v čadu stavke delati stavkajočim je direktno onemogočanje ustavne pravice. In na koncu se deklarirajo za levo usmerjene. Samo še ena izmed mnogih njihovih laži
Žiga Habjan 1
23. 04. 2024 10.05
+2
Mi lahko nekdo razloži zakaj za tako zadevo sploh potrebujemo UE??
smuuki
23. 04. 2024 18.37
To bi mirno lahko uredil na krajevnem uradu kot v Italiji. Vnesejo v sistem in to je to
March
23. 04. 2024 09.32
+14
Na UE Šmarje pri Jelšah sem čakal na zaključek postopka za stalno prebivališče 3 mesece. Odgovor, ki sem ga dobil v izgovor: "Imamo polne roke dela s tujci, zato še nismo utegnili." Vse jasno....izdajalci, ki se borijo samo za svoje plače in pozabljajo, da so v službi naroda. Kakšna stavka, na cesto jih pošljite....ali pa v Bosno k svojim prijateljem.
E.Nigma
23. 04. 2024 11.13
+2
Pojma_Nimaste
23. 04. 2024 11.22
-1
Grma53
23. 04. 2024 09.21
+3
Saj ni frke. Zdravniška stavka bo kmalu zgodovina, saj so naši vladajoči preko meje spravili že dovolj kirurgov in anasteziologov. Med migranti eni odlično obvladajo delo z mačeto, drugi pa z macolo. Za to delo pa znanje slovenščine res ni potrebno in lahko takoj zapolnijo vrzel v pomankanju zdravnikov.
banda56
23. 04. 2024 09.19
+10
Važno da stavkajo v sredah ki je edini dan, ki delajo do 17h in lahko večina navadnih smrtnikov pride na UE. Drugače pa tako ali tako nič ne delajo!! Že po emailih so ti zaposleni nesramni, ker se jim J..., vse po spisku... SRAMOTA. Čisti nič ni od javne uprave pa mislijo da boga za moda držijo... Gospodarstvo drži 95% države pokonci!!
Fery Zaka
23. 04. 2024 09.11
+7
Če ti jo ne podaljšajo, se voziš z nepodaljšanim. Prava reč. Saj vozniško ni pasalo ali karkoli. Le birokrati nočejo opraviti tistega, kar so si oni izmislili, da je treba opraviti.
Andrej Lon?ar3
23. 04. 2024 09.03
+2
Vozniško in osebno se da podaljšati tudi 4 dni v tednu,ko ne štrajkajo.
ssecnik
23. 04. 2024 11.05
+2
Ka.Pa en dan dopusta ti gre.Aja,tebi ne,ti ne delaš.
Tomy1
23. 04. 2024 09.02
+9
Glede na velikost "Javnega aparata" stavka že skoraj 1/2 države skupaj z vlado ! Državljani, tisti ki še delamo, da preživimo pa nemo strmijo -mo . Koliko časa še ? Banda nesposobna !
Delavec_Slo
23. 04. 2024 08.34
+12
V času stavke- HEJ GOLOB A NISI SPOSOBEN REČT STAVKAJOČIM- ČE VAM KAJ NE PAŠE- TAMLE SO VRATA ADIJO!
Janko90
23. 04. 2024 08.37
+4
Seveda ni sposoben, kaj takega bi bilo namreč protiustavno, saj ima vsak državljan Republike Slovenije pravico do stavke.
Myth4htyM .
23. 04. 2024 08.22
+19
Ce je kdo stavkal v Janševi vladi je bila to prva dnevna novica vsak dan. V tej vladi stavkajo vsi po več mesecev že, pa nihče sploh ne ve 🤣
RTVjeZAKON
23. 04. 2024 08.51
+1
Jožajoža
23. 04. 2024 08.16
-12
Janšusti ,ki organizirajo stavke,delajo to z namenom škodovati Slovencem.res so ZLO
smuuki
23. 04. 2024 08.06
+6
Začelo se je z ukazi. Štrajkajoče zdaj z odloki in zakoni omejujejo pri stavkah. Ko sem obiskoval šolo so nas pa isti poučevali kako se z revolucijo, uporom dosega svoje pravice. Zelo hitro spreminjajo svoje mnenje.