Slovenija

Ena od zaposlenih pri ISS je komunicirala kar prek elektronskega naslova bolnišnice

Jesenice/Maribor, 03. 04. 2019 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
11

Nove podrobnosti o vnaprej dogovorjenem poslu za čiščenje jeseniške bolnišnice, ki ga je dobil mariborski ISS. Ena od zaposlenih pri tem podjetju je komunicirala kar prek elektronskega naslova bolnišnice, vodji nabave v bolnišnici pa naj bi za sodelovanje ponudili vikend paket. Sodišče je ključne obremenilne dokaze zoper nekdanjega direktorja Horvata in njegovo desno roko Zdenko Kramar izločilo.

Nove podrobnosti o vnaprej dogovorjenem poslu za čiščenje jeseniške bolnišnice, ki ga je dobil mariborski ISS. Ena od zaposlenih pri tem podjetju je komunicirala kar prek elektronskega naslova bolnišnice, vodji nabave v bolnišnici pa naj bi za sodelovanje ponudili vikend paket.

A sodišče je ključne obremenilne dokaze zoper nekdanjega direktorja Igorja Horvata in njegovo desno roko Zdenko Kramar o prirejanju večmilijonskega javnega razpisa v korist podjetja ISS izločilo. To pa zato, ker Kramarjeva ni dala pisnega soglasja za pregled dokumentov oziroma ker jih policija, na podlagi odredbe sodišča, ni še enkrat pridobila.

Poleg čiščenja jeseniške bolnišnice, tudi ambulant in operacijskih dvoran, bi ISS moral opravljati tudi varovanje bolnišnice.
Poleg čiščenja jeseniške bolnišnice, tudi ambulant in operacijskih dvoran, bi ISS moral opravljati tudi varovanje bolnišnice. FOTO: Splošna bolnišnica Jesenice

Poleg čiščenja bolnišnice, tudi ambulant in operacijskih dvoran, bi moral ISS opravljati tudi varovanje bolnišnice. Vse od receptorskih storitev do nadzora prihodov in odhodov. Skrbeti bi morali za požarno varnost bolnišnice in opravljati obhode.

Vse to so namreč štiri leta plačevali ISS, ki tega nikoli ni izvajal, so ugotovili kriminalisti in tožilci. Po domače – nihče ni zagotavljal požarne varnosti v tako pomembni ustanovi, kot je bolnišnica. In ne le vnaprejšnje dogovarjanje in popravljanje javnega razpisa, obtožnica nekdanjega direktorja Horvata in njegovo pomočnico Kramarjevo obremenjuje tudi, da sta pri ISS naročila tako imenovano papirno galanterijo, ki je nikoli niso dostavili. Gre za toaletni papir, brisače, PVC- vrečke in zaščitna sredstva, ki ga je bolnišnica potem naročala pri drugih dobaviteljih.

Zelo jasen je bil na pričanju Primož Reškovac, takratni vodja nabave. "Na teh sestankih je bilo rečeno, da se bo dala papirna galanterija v razpis, da bo lahko dal ISS cenejšo ponudbo, ker bo vedel, da tega ne bo treba dobavljati," trdi Reškovac.

Še več, da je dobil tudi nespodobno ponudbo oziroma neobičajno ponudbo ISS. Binka Dedić mu je namreč ponudila kuverto z vikend paketom in to pospremila z besedami: "Lepo, da bomo spet sodelovali, in hvala lepa."

Dedićeva je bila takrat vodja ISS poslovne enote na objektu bolnišnice Jesenice. In čeprav v bolnišnici ni bila zaposlena, je uporabljala njihov elektronski naslov. Tako je dva dneva pred oddajo javnega naročila Kramarjevi poslala celotno razpisno dokumentacijo z zadnjimi popravki.

Šef zavoda, ki je takrat razrešil Horvata, je sinoči še enkrat povedal, da je bil nad takšnim vodenjem javnega razpisa popolnoma presenečen. "V svoji dolgoletni praksi v gospodarstvu tega nisem še doživel, da bi se na tako podel način ... dobesedno  v brk so se nam režali tisti, ki so pripravljali zadevo," poudarja Dušan Krajnik, predsednik sveta zavoda.

Igor Horvat, nekdanji direktor Splošne bolnišnice Jesenice
Igor Horvat, nekdanji direktor Splošne bolnišnice Jesenice FOTO: POP TV

Kako bo takšne primere korupcije zajezil novi zdravstveni minister? O primeru je bil seznanjen včeraj, po našem poročanju. "Bomo tam, kjer bomo imeli pristojnost, pripravili nabor ukrepov in sodelovali bomo z menedžmentom posameznih bolnišnic, da do česa takega ne bo več prihajalo," pojasnjuje Aleš Šabeder. Kako  bo to dosegel, pa še ne ve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jugoslovanka
03. 04. 2019 21.17
+35
Dajte raje polovit tamale ribe boste precej bolj uspešni. Ajde radarje u grmovje pa vikend pijančke lovit fa napolnimo naš proračun b... c.... l...
spacepan
03. 04. 2019 21.13
+43
v UKC LJ sploh ne upajo vrtat
mikitr
03. 04. 2019 21.09
+45
in to je pravna država,sposobno sodstvo in dober zakonodajalec,očitno so le dobri skorumpiranci z temi vred.
CIGU MIGU
03. 04. 2019 20.53
+45
ja in zakaj dražite poštene državljane
borec91
03. 04. 2019 20.52
+52
nasa policija in tozilstvo ni vredno pocenega oreha skor bi lahko govorili o nacrtnem podpiranju kriminalcev ,ki dvomim da ostane ne nagrajeno ogromno denarja pol pa vse pade ,ker ni po ps so pa dobili se dodatna po oblastila za prisluhe drzavljanom
Kruh+sol!
03. 04. 2019 20.29
+18
A je spet JJ kriv, a tist, ki ga v ponedeljek ni poklical?
Mauzahecmauzares
03. 04. 2019 20.47
+19
IJJ ni kriv, ker je priviligiram. Jaz, če ne bi dvigoval pošte za poziv na pričanje bi me privedli v policijskem spremstvu na sodišče.