Slovenija

Ena sama želja: odprava večrazrednih razlik v plačah, ko gre za isto delo

Ljubljana, 04. 10. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
20

Sindikati zdravstvenega in socialnega varstva so v ponedeljek po dveh krogih pogajanj s triurno zamudo le prejeli protipredloge ministrstva za zdravje za ureditev plačnih nesorazmerij v zdravstvu. Kakšni so? "Tresla se je gora, rodila se je miš," je bil prvi odziv sindikata. Kljub temu se ne bodo pridružili zdravniški stavki, pogajanja se bodo v sredo nadaljevala. Za več informacij smo v studio povabili predsednico Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Ireno Ilešič Čujovič.

"Predvsem lahko ugotavljamo, česa vlada zaposlenim ne ponuja. V predlogu namreč pogrešamo kar tri plačne skupine," je bila že na začetku ostra predsednica Irena Ilešič Čujovič. V predlogu vlade za ureditev plačilnih razmer v zdravstvu namreč niso našli celotne skupine zdravnikov in zobozdravnikov, celotne skupine medicinskih sester in celotne plačne skupine J, "ki pride vedno na koncu," je pristavila. 

Predlogi, ki so jih iz vlade ponudili, se jim zdijo neuporabni. "Gre za en sam plačni razred, ki smo ga dogovorili že na centralnih pogajanjih letošnjega aprila. Javni uslužbenci bi ga prejeli 1. aprila naslednje leto," je razložila in dodala, da nekaterim drugim delovnim mestom, ki "jih lahko preštejemo na prste ene roke," ponujajo dva plačilna razreda. 

In kakšna bo zato naslednja poteza Sindikata? "Imamo eno samo željo, spraviti vse na isti imenovalec," je nadaljevala Čujovičeva. Dodala je, da si želijo s tem predvsem odpraviti anomalije v plačah. Primerljivi poklici imajo bistveno neprimerljivo plačo, dogaja se, da imajo manj izobraženi delavci z manjšimi odgovornostmi enako plačo kot nekdo z boljšo izobrazbo in več odgovornostmi. Kot primer je predsednica podala sodelovanje srednjih medicinskih sester in fizioterapevtov.

Plačilni razredi se med delavci, ki opravljajo primerljivo delo, sedaj razlikujejo za od tri do pet razredov. "Od 12 do 20 odstotkov razlike imata v plačah delavca, čeprav opravljata isto delo," je poudarila. Zaradi nizkih plač je "praktično nemogoče" dobiti tudi dodatno delovno silo. Razpisi ostajajo nezasedeni, kar težave še poglablja.

Fides v 'sistem brez pravil'?

Kljub nezadovoljivim protipredlogom vlade se sindikati še ne nameravajo pridružiti zdravniški stavki. Pogajanja z vlado bodo tako v sredo nadaljevali, saj po besedah predsednice verjamejo v dialog. "Tako bo bolje tudi za zdravstveni sistem, ki je močno načet, tako bo bolje tudi za socialno varstveni sistem," je razlagala. Takrat bodo vladi še enkrat povedali že predebatirane stvari, je bila jasna.  Ob tem je še dejala, da sta se sindikat in vlada dogovorila, da bosta do konca oktobra nesoglasja že rešila. Čujovičeva zato upa, da bodo na prihodnjih srečanjih "storili nekoliko večje korake".

Omenila je tudi, da se Sindikat zdravstvenega in socialnega varstva ne strinja z zahtevo zdravnikov o izstopu iz javnega sektorja. Po njenem mnenju to sploh ni mogoče, če v nadaljevanju še želijo prejemati sredstva iz javnih financ. "Vedno je vprašanje, kam potem izstopiš - očitno samo v zasebno financiranje," je bila ostra in k mnenju dodala še, da se bo plačni sistem moral vzpostaviti tudi v zasebni sferi. "Očitno ima Fides, ki je napovedal stavko, idejo, da bi iz sistema izstopili v nesistem, da ne bi bilo nobenih pravil," je kritično dodala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
08. 10. 2022 19.21
v bivši sem bil v delavskem svetu kjer se je pogosto razpravljalo in točkovalo delo uslužbencev, že takrat ,sedaj pa če bolj se je točkovanje večino nanašalo na predvsem na posameznike večina je bilo delo normirano in seje plačevalo po uspešnosti in količini opravljenega dela direktor je lahko imel do maximalno 5x večjo plačo od delavca . danes imamo nič koliko plačilnih razredov , ne vem zakaj se pravi kakor si komu všeč v tisti razred pa padeš drugo nič več ne šteje in neprestano izsiljevanje s strani tvezi sindikatov ki skrbijo le za svoj žep delavec oz zastopani od tega nima nič razen članarine nekoč so bili vsaj sindikalni izleti
F_1
04. 10. 2022 18.13
-1
Čemu?!?..en zdravnik dela kot nor,drug pa 3 pacienta na 7 ur!!!..ko je zdravnik dežurn,ga sploh ni mogoče dobit na fon,ker se ga pač 'more' klicat!!.zjutraj pa se kao repenči,kaj ga ni noben klical!!!..to o čemur pišete,ni nič res!!..gre se samo za to,ker je zdravnikom izpod časti,da so v plačnem razredu kot med.sestre,ampak bi si radi svojo avtoroteto nardil!!!..največji papak je pa tak Brecelj iz Onkološkega!!!..pred TV je tak,v resnici je pa..uh....za svojo tazadnjo skrbi!!!!
nikhrast
04. 10. 2022 21.38
-1
Kliče se tajnico, zdravnike se pa plača za vsak servis, tako bodo z veseljem delali.
provni
04. 10. 2022 16.06
+3
Zavrteti je treba na plačni sistem pred letom 2008 pa bo situacija pravičnejša do vseh. Do takrat ni bilo protestov in tudi zdravstvo je delovalo brez problemov. Zasebne klinike pa tudi samo izkoriščajo denar davkoplačevalcev, čeprav je namenjen za javni sektor. To je treba zaustaviti.
nikhrast
04. 10. 2022 13.41
-1
Vsak sindikat sklene svojo pogodbo, pa zadeva rešena. Drugje po svetu to laufa, zakaj pa ne bi v Sloveniji. Pa pozabite na plačan prevoz, pa plačano malico, folk hoče solidno plačo za vsako uro, zdravstveno zavarovanje in pokojninski sklad.
devote
04. 10. 2022 09.36
kaksne bucke ta trosi...navaja, ce se ukine placni sistem, potem se tudi preneha financiranje iz proracuna...!?? kako pa je bilo pred letom 2008, pa je zadevafunkcionirala? blesav virant je vse javne zaposlene zmetal v en zakelj neglede na naravo poklica. je prav rekel kustrin, da niti ena drzava na svetu se ni kopirala nas placni sistem...
ii
04. 10. 2022 09.33
+4
Celoten sistem je zgrešen. Napreduje lahko tako lenuh kot priden, prizadeven zaposlen. Vedno se izpostavlja lemedicinske sestre, kot da drugi ne obstajamo. Kaj pa celotno računovodstvo, ki je v razredu J in s tem stoji na mrtvi točki. Začetna plača je pod minimalno. Zakaj se ne stavka, se človek sprašuje?
Spacapal
04. 10. 2022 10.10
+0
ii ker DMS so dobile kar so hotele🙊🙊🙊🙊
provni
04. 10. 2022 09.21
+7
Leta 2008, tik pred propadom Vlade sta Janša in Virant vzpostavila nove plačne razrede in od takrat so non stop problemi in stavke. Vpeljati bi treba bivši sistem plačevanja, ki je bil izdelan in pravičnejši.
Posteni
04. 10. 2022 09.17
+1
No sindikati ga pac mal biksajo.. Vse srednje sestre pac ne opravljajo enako oz primerljivo delo.. Resevalec na terenu (recimo )ne opravlja primerljivo delo sestri na oddelku v bolnisnici ( v nobenem merilu - fizicnem, psiholoskem, odgovornostjo, samostojnost, sirina strokovnega znanja zunanji dejavniki ) . torej ni enako niti primerljivo ( pa sploh ni kritika cez sestre oz delo ker je v vsakem primeru tezko in podplacano pac dejstvo kako se sindikati pogajajo oz kako je sistem zavozen...o placni skupini j pa skoda besed... V urejeni drzavi je sploh nebi smelo bit..
vvvilice
04. 10. 2022 08.54
+2
Pokazali so pravo lice.
vvvilice
04. 10. 2022 08.54
+4
Kaj pa pravice pacientov?
vvvilice
04. 10. 2022 08.54
+2
S tujim denarjem se obmetavajo.
Onxxx13
04. 10. 2022 08.50
-1
Odprava večrazrednih razlik pri plačah je rezultat napredovanj pri ocenjevanju dela, zato tega ni možno kar tako posploševati. Tudi nekdo ki je komaj pričel delati ne more za izto delo imeti enako plačo kot star delavec. Bi bil pa že čas da se gospa loti kakšnega drugega dela, ki zahteva npr ročne spretnosti, da ne bo govorila neumnosti.
Spacapal
04. 10. 2022 08.29
+4
No, no....ČUJOVIČ izhodiščni plačni razred DMS?????? Ne gre z jezika a ne??????Vefno pa ste sestre ki zastopate sindikat proti povišanju plač za J razred, na ladtna ušesa slišal na sestanku sindikata....
jackrussel
04. 10. 2022 08.29
+8
Ta Koštrun in najbližji soborci so namesto Hipokratove zaveze dali zavezo Hipokritu.
Mars1.2
04. 10. 2022 08.15
+14
Počasi bo potrebno začeti razmišljati o stavki pacientov. Namreč leta in leta smo plačevali zdravstveno zavarovanje, pa potem še dodatno zavarovanje, z obljubami nadstandardnega zdravljenja, ki se je potem, prevesilo v obljubo, da bomo dobili vsaj osnovno. Danes pa niti do osnovnega ne pridemo. Če neke storitve ne dobiš, pa si plačal zanjo, kaj storiš? Normalno je , da zahtevaš denar nazaj. Torej zahtevajmo nazaj svoja vplačana sredstva in se potem s tem po potrebi odpravimo na zdravljenje v tujino.
55bojan
04. 10. 2022 08.44
+8
Moratorij na plačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja!
Krneki 00
04. 10. 2022 08.05
+10
Do osebnega zdravnika več ne prideš če ti vsaj nisi na pol mrtev....izkoriščajo sistem ter jambrajo..druga ne znajo več....vse se okol denarja vrti...nikdar dovolj
motorist_mb
04. 10. 2022 08.03
+6
Mokre sanje,lenuhi preveč plačani medtem ko sestre crkavajo zraun 😡