Slovenija

'Za zmedo s poslovnimi in gospodinjskimi odjemi krivi upravniki'

Ljubljana, 14. 01. 2022 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
101

Upravnik je tisti, ki zakupi energente in dober upravnik išče najugodnejšo varianto že spomladi, pravi Bojan Bučinel. Kot še pojasnjuje, so upravniki tisti, ki so etažne lastnike porinili v obup, saj so prav oni gospodinjstva dali na poslovni odjem, ker se je to takrat izplačalo.

Cene energentov še nikoli niso bile na tako visoki ravni kot zdaj, kar bo po žepu udarilo tako poslovne odjemalce kot gospodinjstva. A nekatera gospodinjstva bodo podražitve občutila še bolj, saj so njihove položnice tudi do štirikrat višje od ostalih. Razlog? Označeni so kot poslovni odjemalci. 

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Blaž Košorok je povedal, da so se težave pojavile, ko so se cene energentov dvignile, saj so bile skupne kotlovnice v stanovanjskih blokih, ko so bile cene nizke, na poslovnem odjemu, ker je bilo to ugodneje. Z dvigom cen pa se je to spremenilo. 

Dosedanje ravnanje dobavitelja je postalo v trenutnih okoliščinah povsem nevzdržno, zato smo kot pooblaščenec etažnih lastnikov zavrnili neustrezno ponudbo dobavitelja in zahtevali spoštovanje resornih predpisov, po katerih mora dobavitelj vsem gospodinjstvom omogočiti enakopravno obravnavo glede gospodinjskega odjema plina. SPL d.o.o.

To pojasnjujejo tudi v SPL d. o. o. Na svoji spletni strani so namreč zapisali, da dobavitelji večino tistih, ki živijo v blokih in imajo skupne kotlovnice, na katere je priključenih več enot, obravnavajo kot poslovne in ne kot gospodinjske odjemalce. "To pomeni, da je pogodba z dobavitelji sklenjena za celotno stavbo in ne za vsako gospodinjstvo posebej, prav tako pa so v stanovanjskih blokih poleg gospodinjskih pogosto tudi poslovni prostori," pravijo in dodajajo, da poznamo takšno ureditev v Sloveniji že več let in do sedaj teh razlik ni problematiziral nihče, saj so bile cene energije za poslovne in gospodinjske odjemalce tako rekoč enake. Danes so te razlike, predvsem pri dobavi plina, postale zelo velike. 

SPL pravi, da želijo za etažne lastnike, ki jih dobavitelji obravnavajo kot poslovne odjemalce, čeprav to niso, rešiti zadeve najhitreje in poiskati čim bolj ugodno rešitev pri dobaviteljih. Kot so sporočili iz SPL, "upravniki, kot pooblaščenec etažnih lastnikov, seveda sklepamo pogodbe za dobavo energentov, kjer smo vedno zasledovali najbolj ugodne pogoje (najnižja cena) za etažne lastnike glede na ponudbe, ki smo jih prejeli s strani dobaviteljev". Odločitev, da so za večstanovanjske objekte prejeli ponudbe za poslovni odjem, pa je izključno in samo v rokah dobaviteljev, pravijo in dodajajo, da upravniki na poslovne odločitve dobaviteljev nimajo prav nobenega vpliva.

Bojan Bučinel
Bojan Bučinel FOTO: POP TV

A Bojan Bučinel, ki se ukvarja s svetovanjem pri upravljanju nepremičnin, s prstom kaže na upravnike. Kot pojasnjuje, etažni lastniki o tem, da so bili na poslovnem odjemu, ker je bilo to cenovno ugodnejše, sploh niso vedeli nič. Kot primer opiše težave etažnih lastnikov v Domžalah. Na kotlovnici je šest do sedem blokov in samo ena gospa ima neko dejavnost, a je kljub temu dal upravnik vsa gospodinjstva na poslovni odjem, je povedal. "Jaz bi ga kazensko ovadil za poslovno goljufijo ali za malomarnost in bi mu razliko od gospodinjskega odjema do poslovnega, ker je on naredil to napako, zaračunal," je povedal in hkrati dodal, da bi nato zbral podpise in se upravnika znebil. Nato bi izbral bolj odgovornega upravnika, v pogodbo pa bi dal tudi odgovorno klavzulo. 

Bučinel je še izpostavil, da pri vsej tej zmedi z visokimi cenami energentov niso dobavitelji nič krivi. "Veste, kje so oni krivi? Ker ne dovolijo druge opcije," pravi in pojasnjuje, da če gospodinjstvo želi preiti na plin ali elektriko, mu mora soglasje dati Energetika Ljubljana, ker brez soglasja tega ne moreš narediti. "Oni pa soglasja ne dajo, ker so edini dobavitelji."

Kot še poudarja Bučinel, so za visoke cene položnic krivi zgolj in samo upravniki. Upravnik je namreč tisti, ki zakupi energente. In dober upravnik, tako Bučinel, že marca ali aprila išče novega dobavitelja za elektriko, plin in nafto. Ker takrat so cene nizke in takrat napolni svoje rezervoarje. "Ampak zakaj bi imel upravnik nizko ceno? Večja cena bo, večji je njegov procent," še pravi Bučinel in dodaja, da upravniki niso dobri po srcu, saj delajo za denar, za dobiček. "Briga njega. Kaj se mu bo zgodilo? Nič. Vedno so odgovorni in plačajo etažni lastniki. Upravnike še vedno preveč ščitijo politične opcije, še posebej ta velike."

Visoki zneski na položnicah
Visoki zneski na položnicah FOTO: Dreamstime

In kako nastalo situacijo, ki marsikatero gospodinjstvo spravlja v obup, rešiti? Državni sekretar Košorok pojasnjuje, da gre za stvar dogovora med dobaviteljem in upravnikom oziroma med posameznim odjemalcem. "Enostavno ni pravnih podlag, da bi kot država oziroma ministrstvo posegali v odnose med dobavitelji in gospodinjskimi odjemalci. Vsi skupaj se bomo morali navaditi tega, da so cene energentov visoke, da bodo najverjetneje do konca kurilne sezone takšne ostale." 

In kaj na vse pravijo dobavitelji?

V podjetju Gen-I pravijo, da dobavo po gospodinjskih cenikih omogočajo vsem strankam, ki energent uporabljajo za individualno (samostojno) oskrbo svojega gospodinjstva in imajo zato z nami sklenjeno pogodbo o dobavi gospodinjskemu odjemalcu. Kot še pojasnjujejo, tem odjemalcem mesečno izstavljajo račune, kar pomeni, da jih prejemajo neposredno od njih. Če pa račune prejemajo s strani upravnika večstanovanjske zgradbe, pa morajo cene dobavljenega energenta in vrsto odjema preverjati neposredno z upravnikom, dodajajo.

Kot še pojasnjujejo v Gen-I, so pri dobavi zemeljskega plina in električne energije podatki o cenah energenta razvidni na računu, ki ga odjemalci prejemajo mesečno. "Na drugi strani računa se nahaja podrobnejša specifikacija zaračunanih postavk, kjer lahko stranke preverijo ceno energenta, hkrati pa tudi vrsto odjema in cenik, ki se upošteva na njihovem merilnem mestu."

Iz Petrola pa so sporočili le, da so upravniki tisti, pri katerih lahko gospodinjstva preverijo pogoje in način ogrevanja. Prav tako je upravnik tisti, ki v imenu etažnih lastnikov sklepa pogodbo o dobavi energenta z izbranim dobaviteljem. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
14. 01. 2022 17.44
.požrtni upravniki so , očitno IN . na 25ih kvadratkih imam dve stanovanji po njihovo. plačam jim naj pa 22 jojrov za Up Ravljanje … hihihi
tirolec
14. 01. 2022 16.42
+1
Hja, naj se vidi, naj se ve kako ljudje sploh razmišljajo, ker nič ne vedo. Ne poznajo zakonodaje, še tega ne vedo, česa so lastniki...? In neumnostim lastnikov ni konca-žal. Škoda za take lastnike izgubljati čas, dobro ime, še manj pa jim svetovati! Zato naj upravniki kar lepo kradejo in varajo kot doslej vse po vrsti...Nadzor pa naj spi dalje svoje zimsko spanje!
Deseti_brat
14. 01. 2022 17.41
+1
flojdi
14. 01. 2022 17.45
+3
flojdi
14. 01. 2022 17.46
+1
. ali morda Hibernira do zbuditve .. ki BO / no ja .. za ene nikoli
tirolec
14. 01. 2022 19.06
+1
Nadzora sploh NI? Obstajajo nadzorni odbori s strani lastnikov pa ne naredijo NIČ, ker niti ne vedo kaj morajo delati...In takih je celo morje-neposobnih...., če bi prebrali Stanovanjski zakon, Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb in prednostno Pogodbo o upravljanju, bi vsaj nekaj več....Tako pa ?
123soba
14. 01. 2022 15.20
+1
Ni ravno tako direktno kot kdo misli. Upravnik je lahko delavec zaposlen v firmi, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin. Na gorenjskem je dragulj Domplan, v ljubljani Aktiva...
flojdi
14. 01. 2022 17.47
+1
tirolec
14. 01. 2022 15.18
+1
G. Bučinel je povedal natančno tako, kot je res. Upravniki imajo oblast in so legalizirana "mafija" v Sloveniji. Oni odločajo, oni izbirajo, oni zaračunavajo, tudi kradejo/odtujujejo Rezervni sklad etažnih lastnikov pa "nikome ništa", še nobenega niso zaprli. Upravnik NIMA NADZORA niti s strani državnih organov - še posebej Stanovanjske inšpekcije. Etažni lastniki SMO/SO SI SAMI KRIVI, ker plačujemo VSE in smo TIHO, ker pojma nimajo(mo) o nobeni zakonodaji, katero izkorišča v svoj prid in le zase UPRAVNIK. Vsa politika pa je kriva za nastavitev vseh upravnikov, ki harajo in bogato služijo nad več kot 800.000 etažnimi lastniki...! MAFIJA in KORUPCIJA PA DRŽITA TO DRŽAVO VKUP + SE SAMO ŠIRI...
ćurkl
14. 01. 2022 15.03
No, pa bo še en tabu padel. Bravo, blokovci!
tirolec
14. 01. 2022 19.08
To ni tabu....to je realnost, ker so dobili udarec po denarnici...nato bodo pa nadaljevali v svojem smrčanju...Žal...so lastniki tisti, ki zmorejo vse, če hočejo...pa nočejo!
Connemara
14. 01. 2022 14.48
+0
V MB je Plinarna podražila zemeljski plin za ogrevanje za dobrih 50% glede na november!
Paco Rabanne
14. 01. 2022 14.40
+2
Upravnika za jajca obesiti na drog javne razsvetljave v poduk ostalim pokvarjenim upravnikom!
Kaliopa
14. 01. 2022 13.54
+6
Za SPL se ve, da so povod zraven kjer se talajo procenti. Ostali upravniki pa niso nič boljši. Tale Bučinel pa je tudi slika ...menda sodeluje s parimi enimi in istimi upravniki ki sodelujejo na njegovih razpisih, potem jih uturi, ko pa je en njegovih izbran pa mu mora plačevat lep čas. Pri enem naj bi celo delal. Ma vse se vrti okoli denarja-. Dobrih in poštenih ni več, korupcija je vedno večja.
tirolec
14. 01. 2022 15.21
Res je, upravnikov so vse nepremičnine padle z neba...lastnikom pa lastnina dol visi, dokler jih ne useka po žepu! Upravniki brez nadzora lahko počno VSE kar jim paše, ker še do danes nihče ni za ničesar od vseh svinjarij odgovarjal pa bi morali( v zapor in s finančnimi poplačili vsega pokradenega na račun etažnih lastnikov. VSI upravniki SO ISTI!
NLKP
14. 01. 2022 13.32
+0
Tudi upravniki morajo živeti🤣🤣🤣 imajo pa kurjavo zastonj🥳
Jogurtek
14. 01. 2022 13.31
+6
Tukaj se pozablja na eno zelo pomembno stvar! Smešni so komentarji o blokovcih, meščanski ljudje, "je treba Tut delat", da se to primerja z vzdrževanjem hiše je smešno. Lahko sem mestna, fina dama, ampak kot stanovalka v bloku plačujem za to da nekdo namesto mene skrbi za te zadeve. In ja, v končni fazi lahko celo popoldne ležim na kavču medtem ko nekdo, ki je za to plačan, skrbi da npr streha ne pušča. Storitev za udobje ! Bi bilo vam vseeno, če bi plačali frizerja pa bi vas ta grozno postrigel? V trgovini nebi upoštevali popustov? Plačali fitnes trenerja, on pa bi celo uro sedel in bil na telefonu? Navsezadnje, plačali nekomu da namesto vas polosi zelenico pa bi jo samo napol? Najbrž ne.
Jogurtek
14. 01. 2022 13.32
+7
In da dodam! Za to so izključno krivi upravniki, ki niso opravili svojega dela
AlternativeFacts
14. 01. 2022 13.15
-1
Pozabite na kakršnekoli tožbe. Upravnikiki so že pred časom spremenili večstanovanjske objekte v večstanovanjsko poslovne objekte...... Vsaj pri nas je tako, in v stavbi ni 1 poslovnega prostora. Pač taka država, 100% je kriv Beograd, če ne Beograd pa Bruselj..
Mušmula
14. 01. 2022 12.48
+7
Pa bojo padale ovadbe.Lepo.
LuckyBastardo
14. 01. 2022 12.41
+1
Mislim da bodo 1x prelili čez rob in pol bo vsega.
mungus
14. 01. 2022 12.41
+6
na žalost jih bo v vsakem primeru zeblo ....res nezavidanja zoprna situacija !
Houdor
14. 01. 2022 12.40
+4
pa sej se uravna, prej so plačevali premal, zdej preveč
Roman Kosmos
14. 01. 2022 12.39
+3
Za vse je pa kriva ta usrana država za katero smo pa 1991 leta bili v pevih vrstah, pa je sedaj žal še huje
tiger200
14. 01. 2022 12.39
-2
Si pa naj vgradijo toplotno črpalko ali kako drugače poskrbijo za ogrevanje.
TEHNOVED
14. 01. 2022 12.40
+4
Deseti_brat
14. 01. 2022 12.44
+3
Sem bil nedavno v MB v novem vila bloku, kjer dejansko ima vsako stanovanje svojo toplotno crpalko. V starih blokih to verjetno ni resitev.
Connemara
14. 01. 2022 12.53
+2
deseti brat.. to pa hudo dvomim, da bi imelo vsako stanovanje v vila bloku svojo toplotno črpalko!
Deseti_brat
14. 01. 2022 15.57
To o toplotni crpalki mi je povedala lastnica, ko sem bil na obisku. Res pa nisem pregledal stanovanja oz. bloka, da bi jo videl.
simple_mind
14. 01. 2022 12.27
+0
Heheheh, premraženi, lačni in bosi, ... ampak eno korono bomo pa "premagali", a ?!?
spam1
14. 01. 2022 12.27
+6
Ko je bil poslovni odjem cenejši, se seveda niso nič pritoževali. Ta, ki bi od upravnika zahteval razliko, a bi najprej njemu plačal za nazaj vse tisto, kar je v vseh letih prišparal? A to pa ne? Jajaja
Darko32
14. 01. 2022 12.36
+8
spam1 Daj ne palamudri. Poglej ti dobiš izstavljen račun in moraš plačati. Nimaš specifikacij v detajle. To počenjajo razni takšni mutibariči, k ise gredo neke upravnike. Tukaj so vsi povezani z političnimi strankami in potem se čudimo, če se je to zgodilo. Zato pravim, da je glavni problem transparentno poslovanje, kar pa ni odlika SDS-ovcev in NSi-ja, kateri goljufajo z 300 na uro. Sedaj pa je to preseglo vse mere in narod je skapiral in so se poklopili drugi parametri. ZAto je rpav, da je narod znorel in rekel NJET tem barabam. Da gre za goljufijo dokazuje tudi to, da so goljufali z poslovnimi in zasebnimi priklopi. To pa samo dokazuje kakšno ekonomijo se vodi v SLvoeniji. Vsak, k i ima 5 minut časa se gre slaparstvo. Ukrade kjer se le da. Zato se je potrebno malo zamisliti in te anomalije rešiti in vpletene pozapreti in jim pobrati premoženje. To je sedaj preseglo vse mere dobrega okusa.
Darko32
14. 01. 2022 12.25
+5
Glavni krivec je v tem, ker so se dogovarjali in sočasno računali vsi skupaj na provizije na račun tega. Zato so sedaj vsi dvignili svoje provizije in nastalo je to, kar vidimo. JANŠA je v 30 letni zgodovini pokazal, da kadar je on zraven korita je vedno kraja in ponarejanja. To je bilo isto med letom 2004 in 2008, kjer se je prav tako na veliko goljufalo in ponarejalo. Še danes ni počiščen kriminal, katerega je storil. ZAto tukaj je nedopustno, da se upravniki dogovarjajo v imenu lastnikov in to brez odškodninske odgovornosti. Zato je rpavilno, da je narod skočil po konci in začel z čistko. Če bi bili tiho bi ti pajaci iz SDS in NSI povzročili, da bi prišlo do pogroma narod atudi na tej točki. ŽAl so to dejstva in če si hočemo priznati ali ne.
Sputnik8
14. 01. 2022 12.36
+0
TEHNOVED
14. 01. 2022 12.42
+3