Slovenija

Na izbiro le drage rešitve

Ljubljana, 26. 01. 2024 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
192

V razvoju elektroenergetskega sistema zeva 30-letna luknja. V tem času ni bilo ustreznih razvojnih načrtov, pravi eden najbolj izkušenih energetikov pri nas, profesor Ferdinand Gubina. Zeleni energetski prehod je neizbežen, Termoelektrarni Šoštanj, ki naj bi v naslednjem desetletju skupaj z velenjskim Premogovnikom pridelala dve milijardi evrov izgube, se očitno izteka čas, pri tem pa še zmeraj ni jasno, kako bo država pokrila luknjo. "Če smo se odločili za zeleni prehod, bo položnica višja. Druge poti ni," dodaja Uroš Blažica.

"Počasi se bo treba znebiti premoga," razmišlja dr. Ferdinand Gubina. Elektrika bo še v tem desetletju postajala bolj in bolj prevladujoči vir energije in kot pravi, samo sončna energija tega ne bo rešila. "Četudi po načrtu zgradimo za sedem gigavatov sončnih elektrarn, bomo koristili le 700 megavatov, kolikor je zdaj kapaciteta Šoštanja,"  izpostavlja glavno pomanjkljivost energije sonca. Kot pravi, ne potrebujemo energije, temveč moč, zato bomo morali najti vire za prilagodljivo proizvodnjo električne energije glede na nihanje porabe.

Sončna elektrarna Brežice
Sončna elektrarna Brežice FOTO: Bobo

Večina pomembnih igralcev v slovenski energetiki se je sestala na posvetu, ki sta ga pripravili Elektrotehniška zveza Slovenije in Energetska zbornica Slovenije (EZS). In morda glavno in najbolj zaskrbljujoče sporočilo: Slovenija je že tri desetletja brez ustrezne strategije elektroenergetskega sistema. "Zadnji načrt razvoja elektroenergetskega sistema sem jaz podedoval leta 1993. Torej, 30 let je minilo. Vsakih 10 let bi ga morali obnoviti, ker se menja tehnologija, še posebej pa bi ga potrebovali zdaj, ko je pred vrati menjava energentov."

Edina pot naprej neizbežno vodi v višje položnice

Distribucijska podjetja vstopajo v obdobje intenzivnega investiranja oziroma celovite prenove distribucijskega omrežja. Ocenjena vrednost posodobitve zaradi zagotavljanja večje robustnosti in dodajanja novih sončnih elektrarn je že zdaj štiri milijarde evrov, a verjetno tudi to ne bo dovolj, pravi Uroš Blažica, predsednik Sekcije Eurelectric pri EZS: "Predviden obseg investicij na letni ravni se bo moral več kot podvojiti, če bomo želeli doseči načrtovane cilje. Če smo se odločili za zeleni prehod, bo položnica višja. Druge poti ni."

Vlaganja v posodobitev elektroomrežja bi morali podvojiti.
Vlaganja v posodobitev elektroomrežja bi morali podvojiti. FOTO: Shutterstock

V luči opuščanja premoga in drugih fosilnih virov ter predvidene rasti porabe električne energije v prometu, ogrevanju in industriji bo poleg vlaganj Slovenija odvisna tudi od uvoza. "Če želimo doseči zastavljene cilje, moramo uporabiti vse razpoložljive obnovljive vire energije, kakor tudi jedrsko energijo in vire fleksibilnosti, kot so hranilniki, baterije in elektrolizerji. Podpiram JEK 2, vendar novih poceni proizvodnih virov ne pričakujmo," meni generalni direktor HSE dr. Tomaž Štokelj. Pri tem opozarja tudi na smiselnost gradnje nove jedrske elektrarne. "Gradnja novih proizvodnih enot je konkurenčna le, dokler je energija v tujini dražja, če pa je cena večkratnik tistih v tujini, pa je že vprašanje. Italija denimo ima dovolj kapacitet, ki pa jih ne uporablja ves čas in elektriko uvaža; lahko pa v času krize zažene vse svoje enote in je samozadostna."

 Na drugi strani Gubina svari pred prevelikim zanašanjem na uvoz električne energije. "Zdaj se naši vodilni zanašajo na trgovino. Ni rezerv, ni nobene veze. Edini, ki lahko izvažajo, so Francozi." Meni, da preveč držav računa na uvoz iz Francije (naproduktivnejše jedrske države v Evropi), in izpostavlja primer Irske, ki sloni predvsem na sončni in vetrni energiji in ima težave s stabilnostjo omrežja. "Zgradili so dva enosmerna voda za uvoz proti Angliji, zdaj gradijo še tretjega proti Franciji. Tega ekonomisti ne razumejo."

Jedrska energija kot edina rešitev? 

Vse bolj se zdi, da je jedrska energija oziroma gradnja drugega bloka jedrske elektrarne najbolj udobna rešitev. V Nemčiji tedensko potekajo posveti o koriščenju vodika, a kljub temu še ni ustreznih rešitev. Po besedah mag. Aljoše Deželaka iz ELES-a bosta največja izvoznika elektrike leta 2030 Velika Britanija in Francija, nekoliko tudi še Romunija, Slovaška, Avstrija. Slovenija bo izpostavljena pretoku moči na koridorju sever-jug, od Nemčije do Balkana, kar za seboj potegne potrebe po povečanju prenosnih zmogljivosti na slovenskih mejah. "Slovenija bo verjetno uvažala svojo energijo, sicer pa bo uvoznica tudi Nemčija kljub ogromnim količinam neizkoriščene energije. Presežki sončne energije bodo namreč v času visoke sončne aktivnosti v poletnem času, pa tudi pozimi bo veliko zavržene energije."

Bo JEK 2 dobil zeleno luč?
Bo JEK 2 dobil zeleno luč? FOTO: Bobo

Gubina kot enega večjih izzivov energetskega prehoda izpostavlja še shranjevanje energije. "Zaenkrat še ni tehnologije, ki bi omogočila učinkovito pretvorbo v vodik ali da bi viške energije, proizvedene s sončnih elektrarn, shranjevali v akumulatorje, črpalne elektrarne. Problem z akumulatorji je, da energija zdrži 10 dni, pri plinu takšnih težav ni."

V strokovni in laični javnosti se vodik vse bolj izpostavlja kot potencialno osrednji medij za pretvorbo in shranjevanje energije obnovljivih virov in ustrezno nadomestilo za zemeljski plin. Električna energija, proizvedena z elektrarnami na obnovljive vire, se lahko z elektrolizo pretvori v vodik, začasno ali dolgoročno shrani in uporabi v energetiki, transportu ali industriji. "Pretvorba se zdi še posebej privlačna ob presežkih električne energije v sistemu in oblikovanju ugodnih cen na trgu z električno energijo. Čeprav je vodik predmet mnogih razprav in Slovenija že premore nekaj iniciativ, se nam za razliko od nekaterih drugih držav konkretnejši demonstracijski projekti šele obetajo, je pojasnil dr. Uroš Kerin iz ELES-a. A še pred tem Slovenija potrebuje razvojni načrt elektroenergetskega sistema, ki bo med drugim opredelil proizvodne vire in razvoj omrežja za zanesljivo oskrbo prebivalstva in gospodarstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanZne
29. 01. 2024 09.53
+1
umetna podražitev po namerni prepričitvi koriščenja plina .. kaj pa južni tok .. kar pozabljen?
Jon Bacek
29. 01. 2024 09.43
+1
Več, kot bo obnovljivih virov iz sonca in vetra, dražje bodo položnice. To je realnost.
vezuv_
28. 01. 2024 13.46
"Edina pot neizbežno vodi le v višje položnice" - madonca to že poslušamo 30 let. Ja točno tako, položnice so vedno višje bile že sedaj, pa če si se trudil kaj prišparati ali ne, v prihodnje pa bo še slabše. Proizvodnja elektrike s sončnimi elektrarnami je predraga in okolju preveč škodljiva. A to bodo brihtne glave ugotovile šele čez leta. Ne vem kaj manjka vetrnim elektrarnam - mogoče nimamo dovolj vetra. A ja razen tega slovenski ptiči niso šolani in ne ločijo ovire na svoji poti. V tujini imajo celaj polja vetrnih elektrarn, pod njimi pa obdelujejo njive.....ajoj, ajoj..... Hočemo cenejšo elektriko brezpogojno.
smuuki
27. 01. 2024 14.28
+2
Res me zanima kje je parkiran denar od omrežnine. Vsa desetletja se ga ljudem pobira,narejenega nič. Ta denar nekje je. Kje so nadzorniki, ki potrjujejo zaključne račune? Tu smrdi zelo smrdi. Direktorje zadnjih 30 let zapret v prostor in počakati, da prepojejo. En se bo že odločil povedati kam so ga odlagali in kdo ima dostop do njega
Cupko
26. 01. 2024 20.53
+2
Zakaj pri nas ni možno postaviti vetrnic? Najprej smo se izgovarjali na ptice, potem na ropot, ki naj bi ga povzročale vetrnice, zdaj se izgovarjajo, da bodo uničili naravo. Energija vetra in vode sta najcenejša in najbolj zelena, šele nato pridejo na vrsto sončne elektrarne, žal pa bi vsi imeli poceni elektriko samo ne graditi v naši bližini
Holy50
26. 01. 2024 20.26
+3
Zeleni prehod bo v tolikšni meri koliko bodo visoke subvencije, drugače so to samo pobožne želje. Je pa veliko vprašanje koliko so e avti in sončne celice zelene.
Volja
26. 01. 2024 17.00
+5
Kako drago?!? Kdo se dela norca iz državpjanov tako kot ZMT? Trafo postaje in stebre IZ MESTNIH OKOLIJ, ki so zelo dobro ohranjeni in jim nič ne manjka se lahko demontirajo ter prestavijo v tista okolja, kjer je potreba po manjši moči. Torej večje in močnejše v srednje velika okolja, iz srednje velilih okolij v manjša okolja, iz manjših okolij v ruralna okolja. TAKO se znatno HITREJE IN VARČNEJE zmore prenoviti cel elektroenergetski sistem, ker se gre le v nabavo - zgraditev najmočnejših postaj in povezav....
Volja
26. 01. 2024 17.02
+3
In to lepo postopoma, da ne bo vsa Slovenija v enomesečni redukciji...
Mirko Zlikovski
26. 01. 2024 19.18
+0
mater si brihten.... in priklopli jih bodo pa na kaj... na podaljšek iz bauhausa? fascinantno kolko "strokovnjakov za vse in še ostalo" mamo Slovenci... le zakaj smo pol v tako globokem k*rcu?
Volja
27. 01. 2024 10.39
Mirko Zlikovski, ravno zaradi takih miselnih skokov na PRVO ŽOGO "smo pol v tako globokem k*rcu" . Bučko. Jasno, da sem za jedrsko elektrarno, in to fuzijsko in to čimprej.
Aleš Hartner
26. 01. 2024 16.58
+9
Zeleni energetski prehod ni neizbežen, če se mu slovensko ljudstvo organizirano upre. Kdor spremlja zeleni prehod v Nemčiji, Veliki Britaniji in npr. Kaliforniji, ta ve, da gre za celovit polom in da v tem ni prihodnosti.
konc
26. 01. 2024 17.46
+1
yanay
26. 01. 2024 16.41
+6
Naši oblastniki nas počasi in vztrajno porivajo v odvisnost od tujine. Razprodali so že vso državno srebrnino tujcem, ki si zato lepo polni žepe. Pri nas pa so na toplem samo tisti, ki so pobasali mastne provizije za pomoč pri prodaji državne lastnine. Sedaj se nam še obeta, da bomo zaradi kratkovidnosti in nesposobnosti vseh aktualnih vlad do sedaj, ki niso imele nobenega načrta, kako se izogniti energetski odvisnosti od tujine. Žal bomo to najbolj občutili običajni prebivalci, ki smo z vsakimi novimi volitvami gojili stare in nove kače v nedrih!
Klepec666
26. 01. 2024 16.12
+4
investicije, ki so potrebne v omrežje - 90 % teh investicij sploh niso zaradi zelenega prehoda, ampak ker se 30 let ni nič vlagalo, tako da bodo investicije in stroški z zelenim prehodom ali brez. Edina velika investicija je bila TEŠ, ki dela milijardno izgubo in nekateri bi šli radi še naprej po isti poti.
Kollerik
26. 01. 2024 16.10
+2
Ogromen problem je, ker vse vlade bolj ali manj delujejo populistično. Kar pomeni, da čim manj grizejo v kisla jabolka, ki jim lahko precej zbijejo število volilcev. In problemi se prenašajo naprej in s tem postajajo bolj dragi, težko rešljivi. Zadeve poslabšuje sistem lobistov, kapitala v ozadju, ki forsira točno določene tipe energije, kar dela nek zdravo razumski konsez samo še bolj nemogoč.
Kollerik
26. 01. 2024 16.17
+4
Tole izsiljevanje in strašenje gospodinjstev z dražjo električno energijo.... Še nihče ni kratko in jasno razložil vesoljni Sloveniji, koliko štroma porabi recimo neka tovarna aluminija in glinice tam v Kidričevim in naprimer obe železarni, ki delata tako lep profit, toda samo za ruse. Eh ja, folk zaveden. Hitro paneliko na bajte, pa akumulatorje in se zapufat za naslednjih 10 let, ker štroma baje ni. V resnici pa plavamo v njem. Ni ga kao samo za gospodinjstva. Medtem župani brez problem pikajo na stotine novih luči javne razvestljave že skoraj v vsaki vasi. Stotine Slovenskih cerkva pa noč za nočjo, leto za letom in desetletja že plavajo v veličastni svetlobi....
gr?arica
26. 01. 2024 15.25
+10
V par besedah lahko torej povzamemo, da se je EU zagnala brez glavo v zeleni prehod neupostevajic vsa opozorila. Enostavno ne vejo ne kako in ne kam naprej.
vezuv_
28. 01. 2024 13.48
bu?e24 1
26. 01. 2024 13.59
+7
A če bi si občani naredili sami elektrarno a bi jih zaprl
Tomvojo
26. 01. 2024 13.33
+12
Prihaja vijoličasto obdobje, ko boš videl položnico za štrom boš ratu vijolčast.
tomi?
26. 01. 2024 13.29
+17
Elektrika vsak mesec dražja, gen i pa 205 mil eur dobička. Kako, seveda, kradejo nas na položnicah
Ivar The Boneless
26. 01. 2024 13.16
+15
Kdo se je odločil za zeleni prehod? Neizvoljena von der Pfizerjeva? Ljudje se nismo in to je dejstvo. Par zbeganih aktivistov ni ljudstvo!
Cunku Fani
26. 01. 2024 13.15
+10
Zeleni levi nesposobneži na oblasti,pridejo kmalu v Nemčiji in Ameriki na oblast normalni ljudje in bo to zeleno posiljevanje počasi zamrlo!
štrekeljc
26. 01. 2024 16.47
+2
Von der Laydra ni leva niti malo, niti dosti, ampak NIČ!
bilabong 2
26. 01. 2024 13.14
+5
Če jamra da trideset let niso vlagali v izboljšanje bi morali imet malo morje privarčevanega ne pa strašit z ekstremnomi podražitvami,naj se zmenijo z zelenim za vetrnice,hidroelektrarne in pa sončne ki so dobre samo za netimetering.Če nebi slepo sledili pametnim v bruslju bi lahko gradili kakšno plinsko .Najboljša je pata da so Italjani samozadostni in da svoje ugašajo in uvažajo cenejšo vendar je pa pozabil povedat da so pred par leti omejili porabo zaradi klim .mislim pa da išejo izgovore za uvoz ker doma niso sposobni uredit energetike.
2mt8
26. 01. 2024 13.07
+8
Če ste 30 in več let kradli, vrnite ves ta ukraden denar. Pa bomo imeli elektro omrežje primerljivo z Nemčijo.
NeXadileC
26. 01. 2024 12.47
+3
Izbir sploh ni, je ultimatum.