Slovenija

Energetska zbornica: Z izstopom iz premoga se bo povečala energetska odvisnost od uvoza

Ljubljana, 13. 04. 2021 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Upravni odbor Energetske zbornice Slovenije je obravnaval osnutek nacionalne strategija za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij, ki predlaga, da se v Sloveniji rabo in izkopavanje premoga opusti do leta 2033. Opozorili so, da se bo z izstopom iz premoga povečala odvisnost od uvoza električne energije.

Upravni odbor je pozdravil razpravo o nacionalni strategiji in ocenil, da naj pravični prehod zajame več vidikov – tako usodo premogovnih regij kot usodo podjetij Premogovnik Velenje, Termoelektrarna Šoštanj in Skupine Holding slovenske elektrarne.

"Izstop iz premoga pomeni odpoved eni vrsti pridobivanju električne energije, kar bo v Sloveniji prineslo velik primanjkljaj v domači proizvodnji električne energije in posledično negativen vpliv na družbeno-ekonomski razvoj države. Vsaka država, vsako gospodarstvo in nenazadnje vsako gospodinjstvo potrebuje energijo, ki jo je treba od nekod vzeti bodisi iz lastne proizvodnje bodisi iz uvoza," so po seji sporočili z energetske zbornice.

Z zaprtjem Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj se bo energetska odvisnost od uvoza električne energije izrazito povečala, če ne bomo istočasno poskrbeli za nadomestitev z drugimi viri. Zato ocenjujejo, da je treba vzporedno z odločitvijo o izstopu iz premoga sprejeti tudi odločitve za gradnjo novih nizkoogljičnih proizvodnih enot za električno energijo Sloveniji.

Člani upravnega odbora energetske zbornice so tudi izpostavili, da prehod v nizkoogljično in podnebno nevtralno krožno gospodarstvo zahteva usklajeno delovanje številnih deležnikov iz vseh sektorjev in vseh ravni države in družbe, vključno tistih, ki so člani zbornice. "Želimo si usklajenega sprejemanja različnih strateških dokumentov, ki naj jih podpirajo programski dokumenti za črpanje evropskih sredstev v obdobju 20212027," so navedli.

Dodali so, da slovensko gospodarstvo in energetika potrebujeta stabilni okvir delovanja. Ta je za energetski sektor nujen, če naj država preko energetskih družb dosega zanesljivo, trajnostno, konkurenčno in cenovno sprejemljivo oskrbo z energijo.

Vzporedno z odločitvijo o izstopu iz premoga je treba sprejeti tudi odločitve za gradnjo novih nizkoogljičnih proizvodnih enot za električno energijo Sloveniji.

V Velenju kritični do osnutka strategije za izstop iz premoga in predvidene letnice 2033

Svetniki Mestne občine Velenje so bili na izredni seji večinoma zelo kritični do osnutka nacionalne strategije za izstop iz premoga in predvidene letnice izstopa 2033. Med drugim od vlade zahtevajo, da je pred določitvijo letnice prenehanja izkopavanja premoga v Šaleški dolini sprejet zakon o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje.

Velenjski mestni svetniki so skupaj z gosti z ministrstva za infrastrukturo, Holdinga Slovenske elektrarne, Premogovnika Velenje, Termoelektrarne Šoštanj (Teš), Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice in predstavniki sindikatov na današnji izredni seji opravili več kot štiriurno razpravo o osnutku nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda, ki je v javni obravnavi še do četrtka. Za savinjsko-šaleško regijo je v osnutku strategije predlagan najbolj ambiciozen scenarij izstopa, torej najkasneje leta 2033. "Zakaj je treba določiti letnico? Predvsem zaradi tega, da se zavežemo, kdaj bomo opustili rabo premoga in kdaj bomo imeli na voljo finančne vire," je dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok. Dlje ko bomo postavljali letnico izstopa v neko nepredvideno prihodnost, manj sredstev bo na razpolago oz. jih bomo zamudili, je opozoril.

Da bo prestrukturiranje regije skladno z načeli pravičnega prehoda, je po mnenju velenjske občine treba zagotoviti zadosti finančnih sredstev. Sredstva v višini 235 milijonov evrov, kolikor naj bi Slovenija ob izpolnjenih pogojih imela na voljo za pravičen prehod savinjsko-šaleške in zasavske regije, je po mnenju velenjske občine in še nekaterih drugih govornikov premalo. Občina, kjer pravijo, da ne čakajo samo na državo, ampak se tudi sami pripravljajo na prestrukturiranje, je namreč že zdaj prepoznala za 1,1 milijarde evrov projektov.

"235 milijonov evrov je več denarja, kot je bilo namenjenega celotni energetiki za vso državo v prejšnji finančni perspektivi," pa je primerjava, ki jo je podala vodja sektorja za pravne in mednarodne energetske zadeve na ministrstvu za infrastrukturo Tina Seršen, ki je predstavila osnutek strategije, za katerega so danes mnogi menili, da je pomanjkljiv. Seršenova je sicer z nekaterimi svojimi besedami, med drugim o rudarjih in premogovništvu, razjezila nekatere mestne svetnike in goste, velenjski župan Peter Dermol pa je dejal, da ga osebno s predstavitvijo ni prepričala. "Nasprotno, meni ste samo pokazali in dokazali, da pravičen prehod ni vaša prioriteta. Niti z eno samo besedo niso bila omenjena delovna mesta, nadomestna delovna mesta, niti z eno samo besedo zagotovljeno, na kakšen način bomo pridobili ostale vire financiranja," je dejal Dermol.

Očital ji je, da se v strategiji sklicujejo predvsem na poslovni položaj Teša in na okoljsko poročilo ter da je okoljski kriterij tisti, ki so ga uporabili pri določitvi letnice 2033, drugih vidikov pa niso upoštevali. Seršenovi je povedal še, da je poklic rudarja veliko dal državi in da rudarji skrbijo za tretjino v Sloveniji proizvedene električne energije. Poleg predstavnikov občine so tudi mestni svetniki in predstavniki sindikatov, ki kot primerno letnico prenehanja kopanja premoga v Premogovniku Velenje vidijo letnico 2042, poudarjali nujnost pravočasne zagotovitve enakovrednih delovnih mest za vse, ki bodo zaradi prehoda iz premoga ostali brez služb. "Poskrbeti moramo za vsakega, nihče ne sme ostati pozabljen, to je ključno, to je smisel načela pravičnega prehoda," pa so bile današnje besede državnega sekretarja Košoroka, na katere so nato govorniki v razpravi večkrat spomnili in se jih oprijeli.

Zaupnik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije Asmir Bećarević je med drugim izrazil razočaranje, ker v razpravi ni bilo slišati, s čim se bodo v regiji ukvarjali v prihodnje. Pričakuje, da bodo rudarji najmanj zaposleni v energetiki in da bodo ustrezno plačani. Razprava na izredni seji mestnega sveta, ki se je zaključila s sprejetjem več sklepov, je tekla tudi o poslovanju Teša, ceni električne energije, nujnosti zagotavljanja stabilne oskrbe z elektriko in o še naprej odprtem vprašanju ogrevanja Šaleške doline po zaustavitvi Teša.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
14. 04. 2021 10.29
+2
Čimprej zapreti TEŠ in premogovnik Velenje in zgraditi sistem vetrnih elektrarn ( ampak te ne pustijo postaviti "okoljevarstveniki in orintologi " )in pospešiti nadgradnje s sončnimi kolektorji na zgradbah ter postaviti drugi blok JEK !
U4
13. 04. 2021 21.53
+2
Od začetka TEŠ6 gre vse po načrtu. Največji zaslužki šele sledijo z uvozom premoga.
Jermen
13. 04. 2021 20.57
-1
Ce ha hocejo zapret ga naj takoj v letu dve
2fast4
13. 04. 2021 20.36
+1
Pacienti so si omislili teš 6, za katerega je šlo mil. eur plus. Premog uvažajo, ker svojega nimajo. Vi ste težki strokovnjaki, zdaj grehe plačujte sami. Banda nesposobna !!!
Defragment
13. 04. 2021 19.56
-1
V Hamburgu ob reki Elbi je mesto izgradilo super termoelektrarno, ki je stala 5 milijard in......so jo po 5 letih zaprli.
zibertmi
14. 04. 2021 10.04
+2
si pa čisto spregledal,da nemci subvencionirajo izkopavanje premoga in ga na površini skladiščijo ter prekrivajo s travo.nikoli ne veš kdaj ga boš mogoče rabil in ne boš odvisen od sosedov ali sveta.lahko boš celo služil na račun skladiščenja energetskega vira.mismo tako za luno.tudi cementarne delajo v središčih mesta brez nekih nevarnih delcev in mimo nekih študij in to že leta.pri nas pa počasi enega štedilnika na drva ne boš smel uporabit
zibertmi
13. 04. 2021 19.25
+3
politika ima vsepovsod prste vmes kot sem že rekel tudi pri minusih.brez realne slike.verjetno zaradi tega ker pač muloti dobite vse na pladnju.ker sami nismo imeli bog ve kaj dajemo otrokom več kot lahko,tudi sam.zato vam tudi razmišljat ni potrebno in vam je vse samoumevno.največji napor vam je velika potreba
borjac
13. 04. 2021 19.14
+1
Ko bomo zaprli Velenjski rudnik, bomo termoelektrarne kurili z Singapurskim premogom, zelo lep napredek.
MeaParvitas
13. 04. 2021 18.34
+0
Koliko elektrike bi lahko kupili za 1,4 milijarge evrov, ki je zdaj zazidanih v Šoštanju....samo vprašam.
zibertmi
13. 04. 2021 18.37
+2
djstvo je da to ne bo kupila država temvič ti in jaz preko položnic,vmes jih bo pa nekaj po suhem služilo
zibertmi
13. 04. 2021 18.13
+1
to se ve žedavno brez študij.v vseh leti naše države ni politika naredla nobene strategije z oskrbo energije pa da o ostali samooskrbi ne govorimo.še ko se je zasavje zapiralo,je bilo kup rešitev .od oblub nič.zasavje ,ki je bilo v jugoslaviji v samem vrhu po zaposlenosti pa še čem ,je socialna bomba.zaradi fige politike.rudnik bi se sam zaprl pa tet bi se lepo življenska doba iztekla.vse je bilo financirano in pripravljeno za kurjenje indonezijskega premoga.politika je raje ljudi pahnila v predčasno upokojevanje in finacirala zaprtje,ker je tako nekdo ,veliko takih ,mastno zaslužil-rečeno je bilo in ni nič novega ,da če ne bo samooskrbe bomo odvisni od tujine in plačevali kolikor bodo rekli,ker svojega nimamo.verjetno bo tu nekaj takega.dobro da obstaja gorenje pa še kaj kar ni vezano na premog
ivan z Doba
13. 04. 2021 17.58
+5
Tistega pacienta, ki se je podpisal v imenu države pod projekt TEŠ6 je treba izgnati iz države in mu vzeti vse premoženje. Tudi gate!
zibertmi
13. 04. 2021 19.39
+4
kar, ker se je podpis zgodil v letu 2008 pod vodstvom sds,ga boš z lahkoto našel
felix59 drugič
13. 04. 2021 17.39
+4
Lagali ste nam o količinah premoga , ki so še pod zemljo , sedaj , ko ga zmanjkuje , si pa kurjavo za TEŠ napeljite kar iz svojih RIT i , pa fižola se prej nažrite.
zibertmi
13. 04. 2021 18.16
+0
ne smeš pozabit ,da ima vsepovsod prstge vmes politika in žal ne samo pri nas korupcija.briga koga kaj bo jutri,od čega bo kdo živel.tisti ,ki je pri koritu se bo preskrbel za leta,zgodi se pa nikomur nič-prej bo nekdo sedel zaradi manjka kake role wc papirja
Dolenjševik
13. 04. 2021 17.31
-4
Tisto Velenje nej zaprejo jutri - tako bo vsaj enkrat konec te Titove ere in balkanizacije Slovenije
ivan z Doba
13. 04. 2021 17.59
+3
zibertmi
13. 04. 2021 18.37
+6
ciciban.še dobro,da ti starši plačujejo el.in internet