Slovenija

Eni ne bi Janše, drugi ne Erjavca: Janševa vlada le še manjšinska

Ljubljana, 19. 12. 2020 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1926

Kot da zdravstvena kriza v kombinaciji z desetletja podhranjenim zdravstvom ni dovolj, se je Slovenija znašla še sredi politične krize, glavne politične sile v državi pa se zadnje dni ukvarjajo predvsem s preštevanjem glasov. Kdo jih ima torej dovolj, da legitimno vodi vlado oziroma - kdo je na poti do večine in kdo se na oblasti vse bolj drži z "nepredvidljivimi glasovi"?

Bo Janeza Janšo na čelu vlade zamenjal Karl Erjavec?
Bo Janeza Janšo na čelu vlade zamenjal Karl Erjavec? FOTO: Miro Majcen

Na eni strani je vlada premierja Janeza Janše, ki bi zagotovo tudi skozi pandemijo krmarila mnogo bolj mirno, če njen šef ne bi imel dostopa do družbenih omrežij in bi zahtevno obdobje bolj izkoriščal za reševanje aktualnih izzivov kot za ideološke boje in podžiganje desetletja dolgih sporov. 

Vlada ima zato zdaj precejšnjo težavo. Zapušča jo koalicijska partnerica, stranka DeSUS, kjer pa so najbrž upali, da bo vrnitev pred meseci odstopljenega in odpisanega Karla Erjavca minila z več pozitivnega javnega pompa in z manj notranjimi zapleti, ki jih spremljajo celo primerjave z žabami - in to kar znotraj lastne stranke. 

Poleg tega se stopnjuje pritisk na stranko SMC, ki je v relativno kratkem času svojega obstoja šla skozi takšno transformacijo, da je danes večini originalnih volivcev neprepoznavna - in to ne v pozitivnem smislu ali na njihovo veselje. 

Vlada ima le še 41 "trdnih glasov"

Vseeno je prvak še ene koalicijske partnerice NSi, Matej Tonin, še v četrtek zagotovil, da ima vlada "trdnih 47 glasov". Pa jih ima res? 

SDS jih ima 26, NSi sedem, SMC ob predpostavki, da se poslanska skupina ne bo že kmalu razletela na koščke, ko bo nekdo klonil pod pritiski, da na oblast pomaga koaliciji KUL ali bo osebno ocenil, da Janševa vlada ni odraz vrednot, ki jih zagovarja - osem. Torej skupaj 41. V obliki preproste matematike torej večine ni več, se pa (lahko) takšna vlada na oblasti drži z glasovi nepredvidljive SNS, ki ima tri poslance in z glasovi dveh predstavnikov manjšine. Prav tako morda lahko računa na kakšnega prebežnika iz stranke DeSUS, kjer ima Erjavec zagotovo več dela, kot bi si sam želel, s tem, da lastne poslance prepriča, da je pravi za prihodnjega premierja. 

KUL na poti do 46

Na drugi strani imamo torej koalicijo KUL. LMŠ je na volitvah zbrala dovolj glasov za 14 poslancev, DeSUS pet, prav toliko jih je dobila SAB, SD 12, Levica osem. Tehtnica se torej, ko gre za "težo" poslancev, vse bolj nagiba v prid koalicije KUL - ki pa sicer (še) nima 46 glasov. 

Ima pa kar nekaj prednosti in kar nekaj težav. Prednost, ker si številni želijo spremembe, tudi v luči blamaž, ki jih je za Slovenijo v zadnjem času predsednik vlade povzročil na mednarodnem parketu, pa tudi zaradi motečih kadrovskih potez in več nerazumljivih, za državo nekoristnih odločitev. 

Po drugi strani se sooča z očitki, kako legitimna bi bila vlada, kjer novi premier - pa naj bo to Erjavec ali Jože P. Damjan - sploh ni bil izvoljen na volitvah. V teoriji to ni težava, nekoliko drugače je v praksi, kjer tudi na to koalicijo letijo očitki o apetitih po stolčkih. A temu se ne da izogniti po nobenem scenariju sestavljanja katere koli vlade. 

Večje vprašanje so potencialne notranje razpoke. Koalicija KUL je šefa vlade "zunaj sebe" sprva iskala predvsem zato, da bi pomirila potencialne notranje napetosti. Močnih oseb v tej koaliciji seveda ne manjka, zato je vprašanje, kako bi zdaj krmarile pod kapitanom Erjavcem. 

"Odkrito priznam, da v drugačnih razmerah najbrž v LMŠ takšne podpore Karlu Erjavcu ne bi dali in bi razmišljali drugače," priznava celo nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, sicer tudi prvak LMŠ. 

"Vendar, ne živimo v normalnih razmerah in treba je narediti vse, kar je v naši moči. Če danes razpišemo predčasne volitve, to v našem političnem sistemu in zakonodaji pomeni, da bomo obstoječo vlado gledali še pol leta, kar pa ni dobro za državo. Zato je nujna prehodna vlada, ki bo državo pripeljala do konca mandata. Ljudje na ulici so mrkih pogledov, prestrašeni, negotovi. Matere, ki komaj preživijo dan, ko delajo za službo, hkrati pomagajo otrokom pri šolanju na daljavo, otroci, ki so zaprti doma med štirimi stenami, samozaposleni, trgovci, obrtniki, ki z danes na jutri izvedo, kako bo z njihovo dejavnostjo, ljudje, ki so kaznovani za najmanjšo napako pri izvajanju ukrepov, starejši v domovih, ki so bili pozabljeni, šole zaprte, cerkve odprte, ljudje nagneteni v avtomobilih, ker javni promet ni delal, odpiranje trgovskih centrov pred prazniki, da bo ja po praznikih vse okuženo … Še bi lahko našteval," nadaljuje premier, ki je krmilo države zapustil kmalu po izbruhu koronavirusne krize.

Šarec je Janši znova poočital tudi povsem neposrečeno čestitko Donaldu Trumpu in prijateljevanje z Madžarsko. Obregnil se je tudi ob Bojano Beović, ki je bila medtem izvoljena na čelo Zdravniške zbornice in dejstvo, da je vlada ukrepe sprejemala tudi mimo priporočil strokovne svetovalne skupine. 

"V LMŠ imamo radi Slovenijo in njene ljudi, razumemo dano situacijo, zato bomo storili vse, da vsi skupaj pomagamo prepričati 46 poslancev za nezaupnico in odhod Janeza Janše. Zato še enkrat povem, da bi v nekih drugih časih mirno sedeli in čakali na volitve. A zdaj ni tak čas! Zdaj je čas, da vsi politiki, ki želimo državi dobro, stopimo skupaj in sestavimo prehodno vlado, ki na državljanke in državljane ne bo gledala kot na grožnjo. Na novo pa se bodo karte mešale čez leto in pol na volitvah. Takrat bodo pa ljudje povedali, kdo bo kje sedel. Ne bodo pozabili, kdo je kako glasoval ob nezaupnici in kdo je žakelj držal do konca. Ne gre za Karla Erjavca ali Janeza Janšo, gre za mnogo več, gre za Slovenijo," še zagotavlja Šarec. 

Zvijanje rok in hrbtenic?

Kar pa seveda ne pomeni, da druga stran in del politične sredine, ki že nekaj časa ignorira volitve in politiko, ob tem ne pomisli, da znova gleda scenarij "samo, da ni Janše" - brez jasnega načrta, kaj se bo dogajalo potem, ko ga ne bo več na čelu vlade. 

Koalicija KUL bi imela nedvomno veliko manj pri prepričevanju 46 poslancev in javnosti, če bi enako količino energije namenjala sestavljanju jasnih načrtov za Slovenijo "po Janezu Janši", meni predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. "Filozofija opozicije je jasna - dobro in prav je tisto, kar škoduje Janši. Kaj škoduje državi, jih ne zanima. Lahko bi jih zanimalo vsaj, kaj škoduje njim. Prepričan sem, da slepi in grobi, politično patološki antijanšizem, slabi tudi same njegove nosilce in perspektive, medtem ko Janšo prej krepi. Ta igra kaže, kako zares gre. Zvijanje rok in hrbtenic ne bo virtualno, kot bo marsikaj drugega v božičnem času. Nikakor pa si ne bi želel, da bi bila prihodnost Slovenije odvisna od nekaj vabljivo ponujenih stolčkov ali celo prirastka na kakšnem TRR. Mogoče bo ta tako očitna igra moči pomagala ljudem bolj razumeti, kaj pomeni nedokončana demokratična tranzicija," meni in dodaja, da s tem ne stopa v bran Janši.

Če bo Erjavcu uspelo sestaviti vlado, ga torej prav mirni časi zagotovo ne čakajo. Opozicija - tokrat z Janšo na čelu - zagotovo ne bo mirovala, veliko dela bo imel tudi s partnerji. 

Pri čemer pa imajo državljani predvsem eno pričakovanje - želijo vlado katere koli barve, ki se ne bo ukvarjala s Twitterjem, zagotavljanjem poslov za prijatelje, zastraševanjem nasprotnikov in kritičnih glasov, kadrovanjem - ampak z okrevanjem po koronakrizi. In predvsem to je tisto, kar ji bo v očeh ljudi dalo tudi vso potrebno legitimnost. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1926)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
21. 12. 2020 14.42
+2
Ta vlada ima podporo od delovnih ljudi!! Levajzarjem so začeli odklapljat infuzijo in norijo! Pač v igri je 10 miljard eurov, katere je ta vlada dobila iz EU in to je problem histeričnega rušenja vlade.(Levnuhi so od vedno navajeni nič delat in delit tuji denar, oziroma kapital..tudi hiše so sladke)
mačo123
21. 12. 2020 14.39
+2
Če boste tako nakladali in spotkopavali vlado,vas bo narod še bolj zasovražil.Povsod po svetu so siti levice,zapomnite si že to.
bc123456
20. 12. 2020 21.36
+0
DANES , SAME HIPNOTIZIRANE OVCE NA KOMENTARJIH
prinašalec2
20. 12. 2020 19.49
+11
Ankete kažejo, da ima ta vlada s strani naroda, podporo, vi pa kar nakladate in si zmišljujete neke floskule, kolikor vemo, je ta vaš kandidat, najbolj nepriljubljen politik že od časa zadnjih volitev, ko je dobil vsega nekih par glasov. Res ste v tem trenutku največja medijska podpora rušenja obstoječe vlade in postavljanje novega mandatarja. sramota je to za vas.
mosqito
20. 12. 2020 19.38
+10
Že tisočkrat videno in prepoznavno aktivistično nakladanje tega portala....Že zdavnaj se ve,kam in za koga. Še dobro,da imamo SiOL in Nova 24. Pa tudi DOMOVINA, eMaribor.net....
Brandy Amerigo
20. 12. 2020 18.03
+10
Natalija, račun brez krčmarja. Ne upoštevaš, da ves DESUS ne bo proti JJ, da ga bo SNS gotovo podprla. Si tudi ti levičarka? Ko bo krize konec, se lahko pogovarjamo. Sicer pa Karl ni sposoben voditi vlade. Morda bi jo jaz bolje od njega!!!
silva-d
20. 12. 2020 17.08
+12
predčasne volitve ne pa tega Karla
RdecaZvezda
20. 12. 2020 16.12
+14
Kakšen ponos lahko imaš,da se siliš nekam,kjer točno veš,da te 75% folka ne podpira,50% te pa ne mara.
ecnarf
20. 12. 2020 16.25
+12
Zvezda Z 300 glasovi bi bil rad predsednik vlade to še za pastirja ni dost
Streznitev
21. 12. 2020 14.36
+0
Narod ga je na volitvah lažnivca odpikal, bolni domobranček pa se sili za mandatarja.
saturnsky23 saturnsky23
20. 12. 2020 15.59
+5
Janša jih samo s twitami nasprotnike Slovenije pobija kot vrabce.
Brandy Amerigo
20. 12. 2020 18.05
+0
JJ slabo twita. Bolje bi bilo, če bi bil tiho in bi komunicirala vlada!!!
prašek
20. 12. 2020 13.16
-8
Forintoš kupuje upokojence z nizkimi pokojninami !!!! To so pa samo SĐS-ovci . Brez izobrazbe, brez delovnih navad, edino tipkat znajo !!!!
ecnarf
20. 12. 2020 16.23
+6
prašni< vi partijci ste brez delovnih navad najraje kradete in ponarejate ter lažete ter žalite pošene ljudi
ecnarf
20. 12. 2020 16.26
+4
prašni < vam bo v pondelk zazvonil telefon
ecnarf
20. 12. 2020 16.29
+5
Foxn.ca
20. 12. 2020 13.02
+1
Eni ne bi Janše, drugi ne Erjavca:-----eni naj gredo v PiMat----, drugi pa v kur--ac, ban*da slo----pokvarjena.,...
Foxn.ca
20. 12. 2020 13.07
+1
RdecaZvezda
20. 12. 2020 16.13
-1
klobasa123
20. 12. 2020 12.19
+7
Vlada pa kljub blatenju levih medijev še vedno trdno stoji, a ni zanimivo?
Takole
20. 12. 2020 11.25
-8
Upam da kdorkoli čimprej skine to gnilo vlado!
Recenzor
20. 12. 2020 12.37
+7
SLObunkeljn
20. 12. 2020 09.37
-7
Jožef Horvat a mi lahko poveste kdo gre v resnici preko trupel in epidemijo izkorišča za podreditev vseh institucij in medijev ter orbanizacijo države? Epidemija in smrtnost sta tazadnja skrb , a ne? Kje imate "krščanski" obraz?
SLObunkeljn
20. 12. 2020 09.39
-6
Voditelji soočenj, a ne smete več postavljati takih vprašanj?
gulmor
20. 12. 2020 08.45
+0
skorajšnja pat pozicija. jelenčič in manjšinca jezik na tehtnici.
INAZ
20. 12. 2020 10.48
+14
Saj ti kulovci ne vedo, če imajo glasove vseh svojih poslancev. Glasovanje je tajno, poslanci pa si ne bodo skrajševali mandata.
Nimasmisla
20. 12. 2020 08.37
-4
volitve pa da se potem preštejejo april bi bil ravno pravi čas
kmkm
20. 12. 2020 10.30
+6
te volitve ne prinašajo nič novega pri koritu bodo stari akterji treba čimprej spremenit volilni zakon in se obvezno udeležit volitev.
puspan
20. 12. 2020 08.33
+1
Rabi Jakup ostal sam s Pohšejem.
mario7
20. 12. 2020 08.31
-2
Svečkarji. Kaj pravi diktator in stari komunist janez.? Ste bili uspešni pri blatenju vse kar je nesvečkarskega?
Mi Po
20. 12. 2020 12.17
+3
Tomvojo
20. 12. 2020 08.30
-8
SMC že kaže pravo farbo z Počivalnikom na čelu, nož u hrbet JJ.
01xxy
20. 12. 2020 08.22
-4
Prištejte še "božji" glas nadškofa Zoreta iz gozdov Pokljuke!