Slovenija

Eni za, drugi proti

Ljubljana, 09. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V DS bodo glasovali proti referendumu o RTVS, Drnovšek pa se zavzema za medijsko svobodo.

Drnovšek je prepričan, da je svoboda medijev pomembna
Drnovšek je prepričan, da je svoboda medijev pomembna FOTO: POP TV
Poslanka v Evropskem parlamentu in edina slovenska članica odbora za kulturo, izobraževanje, medije, mladino in šport EP Ljudmila Novak je izrazila podporo novemu zakonu o RTV Slovenija. V DS pa bodo na referendumu glasovali proti.

Predsednik Drnovšek je na novinarski konferenci, na kateri je med drugim govoril tudi o morebitni razglasitvi ekološke cone in epikontinentalnega pasu, dejal, da je svoboda medijev izjemno pomembna. Po njegovih besedah potrebujemo samostojne, neodvisne medije, samostojne in neodvisne novinarje, takšne, ki znajo razmišljati s svojo glavo in na katere se ne da vplivati kar tako, ne politika, ne kapital in ne kdo drug.

"Če politika vpliva na medije, je to izjemno slabo. Zato se mi zdijo utemeljena vsa prizadevanja, tudi če se morda včasih zdijo pretirana, za to, da ohranimo čim večjo samostojnost in svobodo medijev," je o zakonu o RTVS dejal Drnovšek. Po njegovih besedah potrebujemo takšne medije, ki bi najbolj odražali zavest ljudi, naroda, navsezadnje tudi človeštva, in potem to reflektirali nazaj na politiko.

Drnovšek: Če bo zakon sprejet, ga naj oblast uporablja previdno

Poslanka LDS Majda Širca je ponovno pisala ministru za kulturo Vasku Simonitiju in ga pozvala k čimprejšnjemu odgovoru na pisno poslansko vprašanje, ki ga je nanj naslovila 29. avgusta. V njem ga sprašuje o možnostih nižjega RTV prispevka ter kdo in kako bo zagotovil finančne vire za delovanje tretjega, tako imenovanega parlamentarnega programa.

Kot je dejal Drnovšek, bo referendum - ne glede na njegov izid - morda pozitiven tudi že zaradi tega, ker bo to neko opozorilo, da je to pomembno vprašanje, da se javnost za to zanima in da se ji zdi pomembno, da morajo mediji ostati svobodni, neodvisni.

"In tudi če na referendumu ne bo sprejeto tisto, kar so predlagali predlagatelji, se mi zdi, da bo v vsakem primeru neko opozorilo, tudi aktualni oblasti, da bo ta novi zakon uporabljala previdno; na tak način, da ne bo vplivala na neodvisnost in svobodo medijev."

Zakon o RTVS je sam po sebi lahko dober ali pa slab, odvisno na kakšen način se ga uporablja. Če se ga uporablja z zavestjo, z željo, da se omogoči čim bolj objektivno poročanje, da ljudje dobijo čim bolj objektivno informacijo, potem bo izvajanje tega zakona povsem v redu. "Seveda pa bi bilo slabo, če bi se zlorabljal za to, da bi politika dobila nek vpliv na medije."

Socialni demokrati bodo glasovali proti zakonu o RTVS
Socialni demokrati bodo glasovali proti zakonu o RTVS FOTO: POP TV
Vladni zakon o RTV Slovenija v nekaterih bistvenih točkah ni v skladu z evropskimi standardi. Poslanka v Evropskem parlamentu Mojca Drčar Murko

Predsedniku Drnovšku se zdi, da bo že sama razprava ne glede na izid neko opozorilo v tej smeri in da potem zlorab ne bo in da tudi če bo novi zakon ostal, da se bo uporabljal na pravilen način.

V kratkem o pripravljenosti vojske

Drnovšek pa je glede razmer na obrambnem ministrstvu povedal, da se v posamezne kadrovske rešitve ne vmešava, je pa govoril tako z ministrom Karlom Erjavcem kot z načelnikom generalštaba Slovenske vojske Ladislavom Lipičem, ki sta mu zagotovila, da so vse poteze premišljene in da stojita za njimi. Drnovšek je oba sogovornika, kot je pojasnil, opozoril, da se mora proces razvoja Slovenske vojske nemoteno in uspešno nadaljevati, kar sta mu tudi zagotovila. V kratkem pa bo priložnost za novo srečanje, ko bodo govorili o polletnem poročilu o pripravljenosti Slovenske vojske, je še povedal Drnovšek.

''Hudomušni'' predsednik

Novinarje je zanimala tudi njegova ocena splošnega ozračja v Sloveniji. Izjemno dobro razpoloženi predsednik je na to hudomušno pripomnil, da "je bilo poletje precej deževno", na novinarsko pripombo, ali je za to kriva prejšnja ali sedanja vlada pa, "da se mu zdi, da nobena". Na podrobnejše vprašanje, kako skoraj leto dni po prihodu nove vlade na oblast ocenjuje delo novih ekip v državnih institucijah, pa je odgovoril, da je to težko vprašanje, o katerem bi moral temeljito razmisliti, za kar si bo vzel čas - morda do takrat, ko bo tisto leto dni resnično naokoli.

Vnovič je predsednik zavrnil komentar odločitve Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) o prodaji deležev v družbi Mercator. Po njegovih besedah to ni stvar predsednika države, zato bi bil takšen komentar "povsem neprimeren".

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja