Slovenija

'Mi upočasnjujemo epidemijo. To je dobro za zdravstvo, slabo pa je za ekonomijo'

Ljubljana, 04. 04. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
485

Epidemija koronavirusa: kdaj bo najhuje, kdaj in s kakšnimi žrtvami bomo iz nje izšli, nas čakajo novi valovi okužb? Strokovnjak za epidemiologijo Janez Tomažič pojasnjuje, da ena od hipotez nakazuje na to, da bo prvi val trajal od dva do tri mesece, nato bo sledila pavza, sledi lahko drugi, nekoliko manjši val, morda celo tretji. Nato pa bi lahko virus izzvenel in tudi ne bi bilo sezonske oblike bolezni.

Število okuženih z novim koronavirusom pri nas se je povzpelo na 934. Upadlo je število hospitaliziranih okuženih s 119 na 112. 30 jih je na intenzivni negi, pet oseb so odpustili iz bolnišnice. Včeraj so umrli štirje ljudje, skupno 20.

Kljub temu se Slovenija po mnenju vladnega govorca Jelka Kacina uspešno spopada s covidom-19, število okužb namreč narašča počasneje kot v povprečju drugod po svetu.

Tomažič pravi, da vrha epidemije zaenkrat še ni, prav tako je težko napovedati, kdaj bo nastopil.
Tomažič pravi, da vrha epidemije zaenkrat še ni, prav tako je težko napovedati, kdaj bo nastopil. FOTO: Dreamstime

Kakšne so zadnje ocene glede poteka epidemije pri nas? Je že znano, kdaj bomo dosegli vrh? "Žal moram povedati, da vrha še ni, torej čakamo, upam, da ne bo prehudo," pravi strokovnjak za epidemiologijo Janez Tomažič. Kdaj ga bomo dosegli, je po njegovem težko napovedati. "Bolj kot bomo aktivni, bolj bomo upočasnili to epidemijo, torej dotok novih bolnikov, dlje bo čakal ta vrh," pravi in dodaja, da upa, da sploh ne bo tako 'velikega', a to je nemogoče reči.

Kje smo in kaj nas čaka, pojasnjuje ena največjih strokovnih avtoritet na tem področju, predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo na ljubljanski medicinski fakulteti Janez Tomažič.

Krivulja pri nas sicer narašča nekoliko počasneje kot v drugih državah. Ali to pomeni, da bo naš zdravstveni sistem vzdržal? Tomažič pravi, da je vse odvisno od preventivnih ukrepov, kako bo aktivna politika, kako bodo aktivni prebivalci, pa seveda tudi zdravstvo. "Vzajemno je treba biti čim bolj prilagodljiv na epidemijo in potem bomo tudi zmanjšali dotok in sistem bo - upajmo - vzdržal."

Kako učinkoviti pa so bili po njegovem mnenju dosedanji vladni ukrepi? V zadnjih dneh smo namreč slišali različna mnenja o prepovedi potovanja v druge občine in o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Strokovnjak za epidemiologijo pravi, da bi za to epidemijo na kratko rekel 'več je bolje'. "Zdaj je že veliko  okuženih, ne še kritično, in prihaja bolj v ospredje kontaktni prenos. Torej zelo moramo biti pozorni, ko gredo ljudje v centre, zbirališča, da se ne dotikajo predmetov, kljuk, gumbov in se pri tem tudi ne dotikajo sluznic ali maske. In seveda, da si razkužujejo in umivajo roke."

Strokovnjak za epidemiologijo Janez Tomažič
Strokovnjak za epidemiologijo Janez Tomažič FOTO: POP TV

Najbolj kritično je zdaj v domovih za ostarele, ki postajajo prava žarišča okužb, stanovalci pa so, kot vemo, najbolj ranljiva skupina. Je virus tam sploh možno zajeziti in kako? Predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo na ljubljanski medicinski fakulteti pravi, da virusa ni moč zaustaviti, lahko pa ga zajezimo. "Seveda si želimo, da vstopa virusa v domove ne bi bilo, vendar žal prihaja in bo tudi še naprej. Potem se je treba pač lotiti določenih ukrepov. Stroka je tukaj naredila podlago, ki lahko služi za boljše odločitve."

A ločevanje varovancev v domovih za starejše na zdrave, potencialno okužene in potrjeno okužene marsikje ni mogoče. Tomažič pravi, da se tega zelo dobro zavedati. "Seveda je najbolje, da se te cone naredi v samem domu, ker ljudje so vezani na dom, težko jih je seliti. Če to ni možno, pridejo v poštev drugi scenariji, ki so boleči. In bolje je, da se izseli zdrave, da se izseli bolne. Tukaj so od doma do doma razlike. So pa tukaj veliki problemi - stroke, človečnosti, dostojanstva in pri številnih domovih se bo pač morala vmešati politika in dati določene uredbe, ker drugače ne bo šlo. In to zelo hitro. Stroka se je hitro odločala, zadnji vikend smo naredili spletno stran, kjer so vsi odgovori, vendar pa je zdaj na domovih, na direktorjih, domskih zdravnikih, urgentnih in družinskih zdravnikih. Sodelujejo tudi bolnišnice - tukaj torej so povezave - vendar odločitve niso enostavne. Včasih bo treba torej izvesti politične odločitve."

Bi bilo treba testirati več ljudi? Pa je to sploh mogoče?
Bi bilo treba testirati več ljudi? Pa je to sploh mogoče? FOTO: Shutterstock



Kaj pa testiranje? Zadnja dva tedna je nekoliko bolj dostopno, toda še vedno ne testirajo mladih z lažjimi simptomi, prav tako nihče ne ve, koliko je okuženih brez simptomov. Bi bilo morda smiselno še bolj razširiti krog testiranih? Če je to sploh izvedljivo?

Tomažič pravi, da moramo biti pri testiranju zelo strokovni in pragmatični. "Treba je testirati simptomatske osebe iz kritičnih skupin, treba pa je tudi testirati simptomatske mlajše osebe, ki imajo blažjo klinično sliko, vendar pa imajo doma osebe, ki so iz rizičnih skupin, ali pa partnerje, ki morajo hoditi v službo. Na primer strežnica v klinični center, bolnišnico ali DSO ...Treba je vedeti, kakšna je situacija z virusom v takšni skupnosti oziroma družini. Asimptomatskih pa ne testiramo."

Asimptomatskih bolnikov ne testirajo.
Asimptomatskih bolnikov ne testirajo. FOTO: AP

Kdaj naj bi epidemija izzvenela, kdaj bi lahko spet zagnali gospodarstvo? "Mi upočasnjujemo epidemijo. To je dobro za zdravstvo, slabo je pa za ekonomijo, gospodarstvo," odgovarja epidemiolog in dodaja, da je pač zdaj zdravstvo - da se ne sesuje - v 'prvi ligi'. A po njegovem, če gledamo nekoliko filozofsko-biološko, virus že na sto tisoče let živi v netopirjih. Tam se dobro počuti - živi netopir, živi virus. "Človek biološko darwinistično ni zanimiv za ta virus. Ker človek umre in s tem tudi virus ali pa virus uniči imunski sistem. Človek kot gostitelj za ta virus tako ni zanimiv," razlaga. Po njegovem je ena od hipotetičnih možnosti za nadaljnji razvoj epidemije, da bo prvi val trajal od dva do tri mesece, nato bo sledila pavza, nato lahko pride drugi, nekoliko manjši val, morda celo tretji. In potem bi po prvi hipotezi virus izzvenel in tudi ne bi bilo sezonske oblike bolezni. "Namreč, če pogledamo, kako je bilo s sarsom - podobno je izzvenel. Čeprav virus sarsa še vedno prebiva v netopirjih in so torej možni vnovični vdori."

Kaj pa v tujini? Je Italija res že doživela vrh in kako bo v ZDA, kjer v prihodnjih dveh tednih pričakujejo pravi pekel, med med 100 in 240.000 mrtvih. Tomažič se boji, da bo v ZDA več peklenskih tednov. A družba, ki se bolje odzove (predvsem politika) - hitreje, kot se je v Italiji in ZDA -, ljudje, ki so bolj pragmatični in z drugačno mentaliteto in pa zdravstvo, ki je v soglasju, potem so razsežnosti epidemije manjše, epidemija pa poteka 'manj boleče' in tudi bolj humano, pravi.

V teh dneh se slišijo teorije, da je celotna zgodba okrog korinavirusa ena velika prevara. Nek domnevni nemški zdravnik celo trdi, da bolezen covid-19 sploh ne obstaja in da je veliko mrtvih v Italiji posledica panike in napačnega zdravljenja bolnikov. Janez Tomažič pravi, da je to podobno kot teorija, da človek ni stopil na Luno, da HIV ni povzročitelj aidsa in da podnebnih sprememb ni. "Tega zato ne bom komentiral, ker je dejstvo, da teoretikov zarot tako ali tako ne bom prepričal," je jasen.

Edino torej res prava rešitev je cepivo. Kdaj pa lahko računamo nanj? Ena od hipotez je, da ko enkrat preboliš covid-19, se bo vzpostavila imunost. "Če je naravna imunost, je več možnosti, da bo tudi cepivo. Tega razvijajo v več kot 40 centrih. Optimistično gledano ga lahko pričakujemo v letu ali dveh. Bodo pa prej verjetno zdravila, ki bodo točno usmerjena proti novem koronavirusu," še razlaga strokovnjak in dodaja, da pa trenutno žal nimamo niti enega takšnega zdravila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (485)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pia235
06. 04. 2020 10.37
+2
V prejšnji krizi smo reševali banke, bančni sistem in sesuli gospodarstvo. Zdaj rešujemo zdravstveni sistem in uničujemo gospodarstvo. Krize so v zadnjih letih koristile zgolj neoliberalni struji. Kdo bo profitiral tokrat?
kugla8
05. 04. 2020 12.24
+2
Koga briga gospodarstvo,ko si pod rušo.Se bomo že pobrali.
PotPuffer
05. 04. 2020 10.58
-7
Nekaj je pa jasno kot belo na črnem in sicer...tale wanna be virus je prišel ob najbolj primernem času za Američane in sicer, ekonomijo imajo v.... zdravstvo je v.... zapufani so do amena in s tem virusom so pretresl svetovno ekonomijo kar pomen, da lahka zdej Američani v svetovni paniki lepo resetirajo svoj gnil sistem kar pomeni, da lahko sami seb odpišejo ves svetovni dolg in kar naenkrat nobenemu ne ostanejo nič dolžni, čeprav je Kitajska njihova največja upnica oz. Kitajska pokupinajveč ameriških obveznic kar pomeni, da bi Kitajci lahko sami zrušili ameriški trg in tega se kavbojci bojijo kot hudič križa!!!
Shisui
05. 04. 2020 12.09
+2
Ameriška ekonomija je pred virusom podirala vse rekorde. Sam sebi lažeš.
SkokecPokec
05. 04. 2020 10.38
+2
Kar je dobro za zdravstvo in farmacijo lahko ni dobro za vse ostalo....
Jure Kacicnik
05. 04. 2020 09.52
-2
Neumnosti kvasi, karantrna je pa jalova za 3/4 prebivalstva, ki itak sploh ne bi resno zbolel.... skratka vse skupaj velika neumnost....
nnanna
05. 04. 2020 08.47
+9
kacin vse bolj zajedljiv in nesramen, postaja vedno bolj podoben delodajalcu janši! oba poslušajta stroko in OSTANITA DOMA!
peresni
05. 04. 2020 08.44
+14
Dva meseca ""krize"....trda desnica bo hitro na naš račun kapitalistom in prijateljem izplačala naslednje tri milijarde....nikoli več njim ne bo treba vladati - preskrbljeni za večno...mi pa za večno zakopani v izredni finančni puščavi.!
peresni
05. 04. 2020 08.58
+7
A tudi vlada pod zmerno desno SD in kao "levo" oblastjo verjetno ne bi ravnala drugače...strah nas je lahko edino to, če je kdo preračunal posledice...in zakaj niso objavljene nikjer. Zakaj ne bi že zdaj vsi malo stisnili zobe..in se ne razmetavali z denarjem na prvo žogo!?
Sputnik84
05. 04. 2020 08.30
+3
Škoda ker tukaj ni isto k v Italiji... predvsem ker večino ljudi ni hvaležnih ukrepom ki jih je vlada sprožila za slovenski folk. Vsak nasvet je za slovenca škoda. Vsako dobro besedo bo uporabil za slabo. Kak zahojen narod ej... Jst da sm predsednik vlade bi zgradil en velik arest za vsakega k bi zdej črhnil karkoli.
Lepa Primorska
05. 04. 2020 09.05
-1
Streznitev
05. 04. 2020 08.20
+13
'Mi upočasnjujemo epidemijo." Strojevodja poskuša zaustaviti vlak z zavorami, ki ne bi naredile tehničnega.
periot22
04. 04. 2020 21.53
+23
Ker se zdravstvo zdaj ukvarja samo s korono bo veliko ljudi umrlo zaradi drugih bolezni ki jih zdaj ne zdravite kar pa ni prav!!!!!!!!!!!!
Lepa Primorska
05. 04. 2020 09.12
+6
pravica5
04. 04. 2020 20.26
+14
nekateri jamrate ko smo en mesec v karanteni ,ja hudiča pa kaj bi bilo da pride do vojne za cc 2-3 leta!!?? teh par mesecev bomo že zdržali ni hudiča.V tem primeru imamo vse na razpolago v vojni bi ga na tanko srali že od prvega dne !!
periot22
04. 04. 2020 21.50
+12
Ja ti boš zdržal država pa ne bo ker bo finančno na dnu!!!!!!!!!
aljana
04. 04. 2020 19.32
+8
Dejstva so dejstva in dejstev ne spremeni nobena teorija zarote. Mrtvih v Italiji, Španiji je veliko več, kot običajno ta čas. Samo upamo lahko, da se bo s pomladjo in poletjem dvignila odpornost populacije tudi do tega virusa. Gripe poleti praktično ni...Najbrž se bo, vemo pa ne. Torej počakajmo še z druženjem vsaj do otoplitev, ko je načeloma populacija precej bolj odporna na raznorazne viruse.
PotPuffer
05. 04. 2020 10.50
+1
Ja pa si se tud pozanimal ZAKAJ je toliko smrtnih primerov v Italiji??? Vsak normalen/zdrav človek bi podlegel koktejlu zdravil s katerimi so "zdravili" vse paciente obolele s "koronavirusom" pa hebote jež...sam tretino vseh teh zdravil da stakneš v tvoj sistem te pobere, ne pa tr zdravniki, ki so uporabljali kar mešanico 6-7 zdravil (antibiotike, painkillerje, zdravilo prot malariji,....) pa to njihovo zdravljenje lahka enačmo z usmrtitvijo z injekcijo!!!! Noben, ampak res noben ne preživi take doze zdravil katero uporabljajo te zdravniki za zdravljenje virusa hahah... To je tak svetovn nateg, nekatere ofce pa slepo sledijo svojim vodjam haha...zakaj za vraga naši in tuji mediji ornk ne pregledajo KOLIKO dejanskih smrti je bilo zaradi koronavirusa, a v Italiji/Franciji/Španiji vse smrtne primere kar navedejo kot razlog koronavirus!
dannyer
04. 04. 2020 19.24
+25
ta mini virus ki ga je kittajska in who zakuhala zaradi ne poročanja je jasno malo napihjen. n itok nevaren uničili pa smo vse s spornimi zakni ,ki so kar na enakrart demokracijo obrnili na spu na žalost al ina srečo že vre v italiji španiji policisti zlorablajo položaje ljudje se bodo uprli in pol bo štala. ti členi so sporni . virus ne ogroža večino ljudi. in se spet ne širi tak ohitro, maske vsem pa bo. ne pa da nemoremo skrbeti za 1000 bolnikov pa ka se norčujete z nami.
resnicaosvobaja
04. 04. 2020 18.29
+19
Ko bomo ocenjevali delo vlade, jo bomo, kot je SDS ocenjevala Pahorjevo ne meneč se za vplive gospodarske krize
Banion
04. 04. 2020 17.29
+30
Lahkotnost spreminjanja ukrepov, podalšanje nakupovanja upokojencev lepo kaže kako na pamet so sprejti sicer bi kdo z argumenti povedal zakaj neka omejitev. Ja na koncu bomo vsi briljantno zdravi a revni. Morda bi bilo bolje predpisati obvezno nošenje mask, če bi bile in malo sprostiti živjenje, saj ni treba da so odprte gostilne a da ne smeš na sveži zrak ker te lovi policija je pa vseeno malo huda
anjerd
04. 04. 2020 17.57
+2
Zdaj upokojenci cele dneve rinejo po trgovinah, kako, ce pa so pokojnine tako male.
Lepa Primorska
05. 04. 2020 09.17
+5
Torej,ker so pokojnine tako majhne naj bi upokojenci umrli od lakote..ti bi zanje zaprl trgovine? Če ti bo sreča naklonjena(morda boš tudi ti nekoč upokojenec) Če ti bo ??
TistoPravo
04. 04. 2020 17.22
+17
Problem tega virusa je....da noben ne ve posledice titih ki bodo preboleli, torej posledice na vse preživele...praktično vsakega " z hladno mašino" ujame...in pol kdo ve kje se bo na takem motorju poznalo in čez koliko časa...moramo se zavedat, da dejansko nič ni vrednejšega od ene same človeške duše...iz vidika sočloveka, mora bit tako!
Uporabnik981904
04. 04. 2020 17.04
+5
Torej tako teoretično se sliši dokaj preprosto logično. V praksi pa bodo imeli oz. vsaj tako kaže tam kjer nič ne upoćasnjuejo najmaj ravno tako ali še slabše. Torej Španija, Italija, ZDA precej bolj intenzivno in nič ni videti da bo zaradi tega prej konec, ravno obratno ... Verjetno tako kot dežele katere so začele intenzivno, določen čas vztrajale in se sedaj postopno vračajo. Je pa potrebno vedeti da tako kot je bilo še nekaj časa ne bo nikjer !
Uporabnik981904
04. 04. 2020 17.05
+0
intenzivno "karanteno" v kontekst 2.stavka ....
visoki
04. 04. 2020 17.03
+32
ni nemški zdravnik rekel,da ne obstaja ,ampak je rekel,da se nikoli prej ni testiralo ,ko je kdo umrl zaradi pljučnice,ker naslednjič,ko dobim virozo bom izrecno zahteval od splošne zdravnice,da me pošlje na infekcijsko kliniko,da ugotovijo katero vrsto viroze imam
ma?ipa?i
04. 04. 2020 16.46
+52
V bližnji prihodnosti bo treba začeti delati, iti v šole, ustvarjati, drugače tudi za zdravstvo ne bo več denarja. Mimogrede, v Sloveniji vsak dan umre, tudi brez korone, 50 ljudi. V tem času, ko so šole zaprte in veljajo posebni ukrepi, je med nami umrlo 1000 ljudi, zaradi različnih vzrokov in bolezni. Povprečno 2 na dan naredita tudi samomor. Naj počivajo v miru.
Uporabnik981904
04. 04. 2020 17.10
-5
Če bi nič drugega kot ponavadi ali malce drugače, potem verjemi ta številka dobi še 0 zraven na dnevni bazi in pospešek na obdobje .... Kako vam ljudje božji ni jasno ..... Sit lačnemu ne verjame - dokler ni sam lačen, v tem primeru pa v respirator queue
akmt
04. 04. 2020 18.34
+1
FAUSTOS1
04. 04. 2020 16.25
+30
Ja tudi strokovnjaki ne smejo kar po svoje ampak zagovarjat vladne ukrepe drugače pač odletiš čez noč zato je v sloveniji teško verjet tem strokovnjakom predsednk nzji ki ga postavil janša je izrekel eno samo misel ,da so ukrepi prestrogi in janša ga takoj zamenja,torej kaj je res ali ni je odvisno od tvoje lastne pameti a teško je živeti v takšni diktaturi po vzorcu orbana.
pravica5
04. 04. 2020 20.22
+0
take strokovnjake kot smo imeli na NIJZ-u bi morali še pred nočjo odleteti !!