Slovenija

Epidemija vplivala na trgovanje in še podražila nepremičnine

Ljubljana, 05. 08. 2021 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
125

Geodetska uprava je na spletnih straneh objavila Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020. To razkriva, da je bil obseg trgovanja na slovenskem nepremičninskem trgu manjši kot pred epidemijo, kljub temu pa so cene nepremičnin še naprej rasle. Rast cen stanovanjskih nepremičnin se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju letošnjega leta. Poleg omejene ponudbe novih stanovanj pa na rast cen stanovanjskih nepremičnin pri nas vse bolj vpliva tudi občutna rast cen gradbenega materiala.

Leta 2020, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, je bil obseg trgovanja na slovenskem nepremičninskem trgu manjši kot pred epidemijo, cene nepremičnin pa so še naprej rasle. Leta 2021 se je promet z nepremičninami zmanjševal vse do februarja, ko je prenehala prepoved opravljanja terenskih ogledov nepremičnin. Po normalizaciji poslovanja z nepremičninami je število transakcij z nepremičninami poskočilo in bilo aprila že na približno enaki ravni kot v letu pred epidemijo. Glede na preliminarne podatke pa se je rast cen stanovanjskih nepremičnin letos celo nekoliko pospešila.

Število realiziranih transakcij s stanovanjskimi nepremičninami (stanovanja v večstanovanjskih stavbah in stanovanjske hiše) se je lani v primerjavi z 'normalnim' letom 2019 na državni ravni zmanjšalo za 17 odstotkov, število transakcij s poslovnimi nepremičninami (pisarne in lokali) pa kar za 30 odstotkov. Zmanjšanje števila transakcij s stanovanjskimi nepremičninami je bilo skoraj izključno posledica omejevalnih ukrepov države za zajezitev epidemije, ki so večino časa omejevali tudi normalno poslovanje z nepremičninami. Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah se v času epidemije namreč ni zmanjšalo. Večji padec števila transakcij s poslovnimi nepremičninami pa kaže, da se je zaradi negotovosti poslovnih subjektov glede gospodarskih posledic epidemije zmanjšalo povpraševanje po poslovnih nepremičninah. Skupno število transakcij kmetijskih in gozdnih zemljišč je lani na državni ravni upadlo za 12 odstotkov. Število transakcij z zazidljivimi zemljišči se je lani kljub epidemiji celo povečalo, in sicer v primerjavi z letom 2019 za 4 odstotke. To je predvsem posledica vse večjega povpraševanja po zemljiščih za gradnjo družinskih hiš, ki se tako kot tudi povpraševanje po stanovanjskih hišah zaradi visokih cen stanovanj v večjih mestih vse bolj seli na obrobje oziroma v njihovo okolico. 

Na povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah in zemljiščih za njihovo gradnjo ter njihovo ponudbo epidemija torej ni imela večjega vpliva. Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah in zemljiščih za njihovo gradnjo je ostalo veliko, ponudba pa z novogradnjami še vedno zaostaja za povpraševanjem.

Tako v urbanih središčih in na turistično zanimivih območjih povpraševanje precej presega ponudbo in cene nepremičnin rastejo. Veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah kljub visokim cenam vzdržujejo predvsem zgodovinsko nizke obrestne mere in veliki prihranki prebivalstva. Nizke obrestne mere spodbujajo tako nakupe nepremičnin za lastno uporabo kot naložbene nakupe in investicije v gradnjo novih stanovanj za tržno prodajo.

Na državni ravni so bile cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo leta 2020 v primerjavi z letom 2019 višje za 3 do 4 odstotke. Cene nepremičnin so bile lani višje praktično povsod po državi, verjetno pa so zaradi epidemije vendarle zrasle nekoliko manj, kot bi sicer. 

Rast cen stanovanjskih nepremičnin se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju letošnjega leta. Poleg omejene ponudbe novih stanovanj na rast cen stanovanjskih nepremičnin pri nas vse bolj vpliva tudi občutna rast cen gradbenega materiala, ki je predvsem posledica globalnega zviševanja cen transporta in surovin zaradi pandemije. 

Razlike v cenah nepremičnin po Sloveniji so velike in se zaradi razlik v rasti cen po obratu cen leta 2015 še povečujejo. Najvišje so cene nepremičnin v Ljubljani, v gorenjskih in obalnih turističnih krajih (Kranjska Gora, Bled, Portorož, Piran), v okolici Ljubljane (Lavrica, Škofljica, Brezovica, Grosuplje, Domžale, Trzin, Mengeš, Medvode) in v Kranju. Na teh območjih so cene nepremičnin v zadnjih petih letih praviloma tudi najbolj zrasle – z izjemo obalnega območja, kjer sicer še vedno visoka rast cen ni bila med najvišjimi, tako da so cene stanovanjskih nepremičnin v Kranjski Gori in na Bledu v zadnjem času že presegle cene v obalnih krajih. 

Po letu 2015 rekordna rast cen v Ljubljani

Po cenah stanovanjskih nepremičnin, še bolj pa zemljišč, močno izstopa Ljubljana. Rast je bila od leta 2015 rekordna, saj so se na primer cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah zvišale praktično za polovico. Glede na stanovanja v gradnji se priliv večjega števila novih stanovanj na trg pričakuje v naslednjih dveh letih. Tudi v ostalih večjih mestih so kupci v pričakovanju novih stanovanj.

Razlike v cenah nepremičnin po Sloveniji so velike in se zaradi razlik v rasti cen po obratu cen leta 2015 še povečujejo.
Razlike v cenah nepremičnin po Sloveniji so velike in se zaradi razlik v rasti cen po obratu cen leta 2015 še povečujejo. FOTO: Dreamstime

Uprava je v Sloveniji lani evidentirala okoli 31.800 kupoprodajnih pogodb za nepremičnine, katerih skupna vrednost je znašala okoli 2,2 milijarde evrov. V primerjavi z letom 2019 je bilo število sklenjenih pogodb manjše za 13 odstotkov, njihova skupna vrednost pa za 21 odstotkov. Število pogodb in njihova skupna vrednost sta bila najmanjša po letu 2015, ko je prišlo do obrata cen na nepremičninskem trgu.

Vrednost prometa s stanovanjskimi nepremičninami je lani znašala nekaj manj kot 1,5 milijarde evrov oz. dve tretjini vsega prometa z nepremičninami. Delež prometa s stanovanjskimi nepremičninami je bil največji v zadnjih šestih letih, predvsem na račun rekordnega povečanja deleža prometa s stanovanjskimi hišami, s 23 odstotkov leta 2019 na dobrih 27 odstotkov.

Zazidljiva zemljišča so bila v okoli 80 odstotkov primerov namenjena gradnji stanovanjskih stavb. Njihov promet je lani znašal skoraj 300 milijonov evrov oz. več kot 13 odstotkov skupnega prometa z nepremičninami, kar je rekorden delež v zadnjih šestih letih. Lani se je vrednost prometa z zemljišči za gradnjo stavb kljub skupnemu padcu prometa z nepremičninami povečala za štiri odstotke, delež v skupnem prometu pa z 10 odstotkov na dobrih 13 odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
06. 08. 2021 12.27
-1
preprosto , skupni imenovalec je ma , fi , ja
Delboy Trotter
05. 08. 2021 16.55
+3
Bogatuni ki imajo v lasti več nepremičnin kupujejo nove nepremičnine in z tem dvigujejo cene v nebo. Neka mlada družinica z povprečno plačo pa lahko samo sanja o stanovanju. Vsako dodatno nepremičnino je treba obdavčiti. Ni fer da nekdo ki ima deset stanovanj plačuje recimo 200 evrov davka po nepremičnini, isto kot nekdo ki ima eno nepremičnino. Treba je tudi omejiti maksimalno višino najemnine na kvadrat. Folk odaja kleti za astronomske cene.
LedenaGora
05. 08. 2021 16.01
-4
Letos kupil stanovanje v ljubljani 🤷‍♂️ 100k za 33 kvadratov to niti ni tok drago glede na to da ma london 12k po kvadratu mwni se zdi ugodno
LedenaGora
05. 08. 2021 16.10
-2
ko pa pride do avta pa 20k ni škoda ste pa smešni 😂
User416781
05. 08. 2021 15.53
+6
A vam povem, kaj je vrhunska investicija v nepremičnine? Stanovanje na Kanarskih otokih s turistično licenco. Za ceno 150.000 EUR dobiš že svašta, zasedenost okrog 40 tednov letno. Donos po vseh davkih in stroških 15% do 20% letno.
Avstroogrski podprepnik
05. 08. 2021 15.47
+0
Ljubljana je postala bolano draga kar se tice nepremicnin,to vec ni humano,mislim da bi EU v tem primeru morala posvariti Slovenijo,lazje se kupi stanovanje v Berlinu ali v Avstriji npr,kar pa ni logicno glede na njihov standard in place…
User416781
05. 08. 2021 15.50
+7
Tole ves čas poslušam, v Berlinu, Londonu, Dunaju so stanovanja cenejša. V katerem becirku - tridesetem. Seveda obstajajo. Ampak Ljubljana je za en okoliš teh mest. Poglej koliko stanejo stanovanja v prvem (center) ali drugem becirku teh mest - milijone. To niso realne primerjave. Ne vem, zakaj vsi rinete v Ljubljano.
Avstroogrski podprepnik
05. 08. 2021 16.01
+8
Nekateri smo/sotukaj ze vec generacij,ta trend rinjenja v lj se je zacel pred leti…drugace pa dobro vprasanje,zakaj rinejo v ljubljano?
User416781
05. 08. 2021 16.03
+4
Če ste tukaj več generacij, potem domnevam, da imate čez generacije rešen tudi stanovanjski problem.
mazzi62
05. 08. 2021 15.40
+8
Se strinjam z Rokom stanovanja v glavnem kupujejo tisti ki jih ne potrebujejo ampak jih kupujejo kot naložbo ker cene že 30 let samo rastejo in so tukaj največji donosi.Zato manj premožni nikoli ne bodo prišli do lastne strehe nad glavo ker jih pokupijo bogatuni ki s tem genererajo višje cene v zadnjem času pa še vedno višje cene gradbenega materijala.Rešitve ni na vidiku saj imamo oblast ki se ukvarja raje sama s sabo kot pa s problemi nacije.
User416781
05. 08. 2021 15.44
+6
Nepravilno razmišljanje. Noben, ki kupi stanovanje za investicijo, ne računa donosa na podlagi gibanja cen nepremičnin, ampak na podlagi najemnin. In predrage nepremičnine zato investitorjem niso zanimive oz. so manj zanimive, saj ne morejo z njimi ustvarjati ustreznega donosa na vložen kapital.
Luka40
05. 08. 2021 15.36
+10
Eno stvar še vedno ne morem razumeti v Sloveniji... Se pravi nekdo s cca 800 evrov plače je sposoben plačevati najemnino cca 500 € najemnine na mesec banka pa paravi, da je kreditno nesposoben.... Hmmm nekaj ne gre skupaj...
User416781
05. 08. 2021 15.40
+6
...nekdo, ki ima 800 EUR plače, ne more živeti v LJ oz. ne vem zakaj živi v LJ.
blackB
05. 08. 2021 17.11
+2
Odgovor znanca .... ker ima 5 minut do sluzbe v centru. Vozit se pa noce predalec, rajsi v premajhnem stanovanju z druzino.
User416781
05. 08. 2021 19.14
+1
Jah, saj to je to. Ker ima folk premalo v glavi.
User416781
05. 08. 2021 15.30
+11
Vedno se govori samo o Ljubljani...a je Slovenija Ljubljana? A ko se delajo primerjave s cenami nepremičnin v tujini, se delajo samo z enim mestom? Dajte no, tudi v tujini ne more vsak kupiti stanovanja v glavnem mestu. Zakaj pa rinete vsi v Ljubljano?
Luka40
05. 08. 2021 15.40
+6
Slovenec1973
05. 08. 2021 15.30
+12
bogati bodo pokupili vse
fcrs_lj
05. 08. 2021 15.25
+11
Poglejte kdo drzi nepremicninski trg v LJ. Tri osebe in njihove agencije dolocajo ceno in jo samo zvisujejo. Me pa zanima, kdo stoji za temi ljudmi, oni za nekoga perejo denar, skozi nepremicniski trg. Samo dve organizacije lahko urejajo ta trg, ena je politika, druga pa mafia.
User416781
05. 08. 2021 15.27
-6
Obol
05. 08. 2021 15.24
+9
Cene so take k da živimo v Monaku!
User416781
05. 08. 2021 15.27
+0
Luka40
05. 08. 2021 15.31
+2
Glede na dobljeno ne dosti več kot v Ljubljani 😁
Obol
05. 08. 2021 15.32
+1
hickel
05. 08. 2021 15.24
+4
Temu je kriva DEMOS-ova vlada. Takrat so razprodali nepremičnine in zemljo po smešno nizkih cenah za nekaj volilnih glasov.
pager
05. 08. 2021 15.23
+5
bumbarji slovenski, zakaj pa kupujete v sloveniji, pred kratkim kupil po 500€ qm ob morju in se že preselil, pa me malo briga če je v sloveniji 15000€ qm
Luka40
05. 08. 2021 15.25
+1
Wolfman
05. 08. 2021 15.16
+3
Precenjene so nepremičnine, ker je zimski zrak v Ljubljani dobesedno škodljiv za dihala!!!
c00kies
05. 08. 2021 15.15
+5
Za luknjo v zemlji danes kredit ni več dovolj. Daleč smo prišli.
Ana Sols
05. 08. 2021 15.13
+10
V Sloveniji se dosti ljudi matra, minimalec, visoke najemnine, zaf.delodajalcev in izsiljevanje, niti bolniške več kot 2 dni ne upajo eni vzet, če sploh. Drek pa taka država in delovna mesta.
victini
05. 08. 2021 15.11
+3
Ajde znizat cene teh lukn iz leta 1890 da papi kupi fletek
Luka40
05. 08. 2021 14.54
+11
Problem je, ker ima ena oseba po 5 stanovanj po Ljubljani takemu bi morali zaračunati letno 30k davka ena družinica pa ne more do stanovanja... Sramota za državo...
Rožice so zacvetele
05. 08. 2021 14.57
-3
Rok37, zakaj??????? Koliko je ta družinica prihranila v 15 letih?????
Luka40
05. 08. 2021 15.05
+9
Ali lahko družinica z normalnimi plačami kaj privarčuje??? Ti meni povej??
"JohnDoe"
05. 08. 2021 15.06
-3
Daj Rok zmigaj svojo leno rit in se spravi ven iz svojega najemniskega stanovanja al pa maminega! Če imaš čas glede na tvoje komentarje bi že v tem času zaslužil 10eur
Rožice so zacvetele
05. 08. 2021 15.09
-1
Lahko, rešite se nepotrebnega zapravljanja. Kje piše, da moraš imeti ti in otroci vse dobrine, ki jih ima nekdo, ki ima več dohodkov, kot ti. Pa naj si bo karkolu, mobi, TV, avto, hrana....
Luka40
05. 08. 2021 15.12
+2
To praviš ti, ki si večni študent saj oseba, ki ima življenje ( družino, službo) ne more imeti takšnega nadimka, 😉 Aja verjetno čakaš na petek, da greš na proteste sicer še ne veš zakaj bodo boš pa tam a ne 😁
Rožice so zacvetele
05. 08. 2021 15.15
+3
Ne mislim, da ne smete jesti, vendar frčkarije, ki niso potrebne za tvoj obstoj, so čisto mimo. Gledam, kaj ljudje kupujejo. In če pogledam, vidim po izgledu ljudi, da niso prav finančmo močni, kupujeji pa živila, ki jih za normalno preživetje ne potrebujejo. Iz prve roke povem, da se pri hrani največ prihrani, brez, da bi bil kdo lačen. Vendar, žal, danes je ljudem samoumevno, da morajo imeti vse, kar imajo drugi, potem pa jok in stok. Ko boste ugotovili, da nismo vsi enaki, boste lažje živeli in več prihranili. Potrebno se je odrekati, če nimate denarja.
Ana Sols
05. 08. 2021 15.17
+2
Rožice, ne vem koliko si star, ampak brezveze pišeš. V Sloveniji pa tak vemo da je dost odrekanja. Tko ali drugače. Mogoce nekateri ne...ampak kolikor poznam ni nobenemu lahko.
Rožice so zacvetele
05. 08. 2021 15.20
+4
Rok37, imam 70 let in sem fakultetno izobražen, vso srednjo šolo in fakulteto sem delal in nalagal denar. Že takrat so moji soštudentje žurali, brez mene, jaz sem imel cilj in ga dosegel. Na svojem živim že 35 let, brez kredita. Zadovoljen? In, do 35 leta nisem živel doma, da ne bo pomote. Tako, da...delaj, delaj, delaj...zapravlja se potem.
Ana Sols
05. 08. 2021 15.21
+5
Luka40
05. 08. 2021 15.21
-1
Kdo pa si ti, da govoriš iz prve roke in da vidiš kaj drugi kupujejo 😂 Mislim, da je pametneje, da ne komentiraš takšnih komentarjev... Ti vidiš kaj drugi kupujejo in kaj si lahko privoščijo 😂
Luka40
05. 08. 2021 15.24
-1
Luka40
05. 08. 2021 15.28
+0
Še nekaj mi povej kako pa po izgledu danes oceniš nekoga, da ni finančno močen?? Če te prav razumem nekoga opazuješ kako je oblečen in potem gledaš kaj polaga na trak pred blagajno 🤔 Bravo za 70 let razgledanosti...
User416781
05. 08. 2021 15.55
+2
Kupovati nepremičnine v teh časih brez kreditov je popolnoma zgrešeno.
Rožice so zacvetele
05. 08. 2021 16.22
+2
Rožice so zacvetele
05. 08. 2021 16.23
+2
Rok37, kupujejo, kar si ne morejo privoščiti, potem pa pisarijo nebuloze, kot ti.
Rožice so zacvetele
05. 08. 2021 16.23
+2
Luka40
05. 08. 2021 14.51
+6
Upam, da bodo tako draga da jih nihče nebi niti povohal in naj že gredo v stečaj te požrešne agencije....
number46
05. 08. 2021 14.47
+9
Za mene se ni kaj dosti spremnilo, bojo kripto miljonari kupili.