Slovenija

Okužbo s koronavirusom potrdili že pri šestih osebah, ne gre samo za motoriste iz Maroka

Ljubljana, 05. 03. 2020 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.V./ U.Z./ STA
Komentarji
4105

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom potrdili že pri šestih osebah. Prvi oboleli je starejši Ljubljančan, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo, drugi in tretji sta bila njegova sopotnika na motorističnem potovanju. Četrti in peti primer z njimi nista povezana, okužila sta se na potovanju po Italiji. Šesti primer pa je moški iz okolice Maribora, za katerega še ni znano, kje se je okužil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pet potrjenih primerov
    12:42
    Iz 24UR ZVEČER: Pet potrjenih primerov
  • Iz 24UR: Pogovor s tretjim okuženim
    01:12
    Iz 24UR: Pogovor s tretjim okuženim
  • Iz 24UR: Zakaj sistem ne funkcionira hitreje?
    03:14
    Iz 24UR: Zakaj sistem ne funkcionira hitreje?
  • Iz 24UR: Oglasilo se je že 30 ljudi
    03:33
    Iz 24UR: Oglasilo se je že 30 ljudi
  • Iz 24UR: S kom so bili v stikih?
    01:31
    Iz 24UR: S kom so bili v stikih?
  • Iz 24UR: 'Zdravstvene ustanove niso policija, niti obrambni zidovi'
    02:09
    Iz 24UR: 'Zdravstvene ustanove niso policija, niti obrambni zidovi'
  • Iz SVETA: Okužbo potrdili pri treh osebah
    09:58
    Iz SVETA: Okužbo potrdili pri treh osebah
  • Iz SVETA: Vstopna točka v Mariboru
    02:51
    Iz SVETA: Vstopna točka v Mariboru
  • Iz SVETA: Najprej pokličite osebnega zdravnika
    01:27
    Iz SVETA: Najprej pokličite osebnega zdravnika
  • Nina Pirnat z NIJZ o tem, kje se je v zadnjem tednu gibal okuženi Slovenec
    03:30
    Nina Pirnat z NIJZ o tem, kje se je v zadnjem tednu gibal okuženi Slovenec

Pet okuženih s koronavirusom je v oddaji 24UR ZVEČER potrdila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, za še eno pa smo izvedeli med oddajo. Gre za 32-letnega moškega iz okolice Maribora. Njegovo zdravstveno stanje je za zdaj stabilno. Kje se je okužil, še ni znano, pristojni podatke še zbirajo.

Medtem ko so bili prvi trije oboleli sopotniki na organiziranem motorističnem potovanju v Maroku, pa četrti in peti primer nista povezana z njimi. "Gre za moškega in žensko, ki živita na istem naslovu in sta skupaj potovala po Italiji. Ravnala sta po protokolu in se ob pojavu težav oglasila na infekcijski kliniki, kjer so ju obravnavali," je povedala Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Dodala je, da nima podatka, da bi bilo njuno stanje zaskrbljujoče.

Predstojnica infekcijske klinike ljubljanskega kliničnega centra Tatjana Lejko Zupanc je na Televiziji Slovenija povedala, da je stanje vseh okuženih dobro. Vsi so v izolaciji v bolnici, če bodo imeli več primerov ljudi, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, pa bodo tiste, ki simptomov bolezni ne kažejo, poslali domov.

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je naraslo na šest.
Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je naraslo na šest. FOTO: Bobo

Poteka iskanje stikov

Epidemiologi so sicer ugotovili, da je bil prvi bolnik, pri katerem so v Sloveniji včeraj zvečer potrdili okužbo z novim koronavirusom, na desetdnevnem motorističnem potovanju v Maroku v stiku z 19 sopotniki, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču, kamor je prišel po pomoč, je bil v stiku s sedmimi osebami.

Pirnatova je na novinarski konferenci pojasnila, da ves čas prejemajo tudi klice bolnikov, ki so bili v soboto med 20. uro in 21.30 na ljubljanski urgenci, torej v času, ko se je tam mudil tudi omenjeni bolnik. Do zdaj so jih prejeli okoli 30. "Vse seznanjamo z ukrepi in jim podajamo navodila za samoopazovanje, torej naj bodo pozorni, če bodo v naslednjih dneh začeli kašljati, kihati, bodo imeli povišano telesno temperaturo in težave z dihanjem. V tem primeru naj pokličejo svojega zdravnika." Opozorila je, da je možnost prenosa na ostale bolnike, ki so bili v tistem času na urgenci, zelo majhna, ker niso bili v tesnem stiku. Ampak da bi izključili tudi majhno možnost, so podali navodila tistim, ki so bili v bližini.

Ministrstvo za zdravje na spletni strani navaja, da so hrvaško stran obvestili o nastali situaciji, prav tako so vsem potnikom, ki so bili z okuženim v tesnem stiku, odvzeli brise zgornjih dihal.

Od tega bolnika sta se okužili tudi druga in tretja oseba. "Pri drugem okuženem gre za sopotnika, ki je bil s prvim bolnikom v Maroku in na vožnji proti Sloveniji. Oseba je sicer zdrava, brez kliničnih znakov, torej nima vročine in ne kašlja, so jo pa kljub temu obravnavali na infekcijski kliniki," je povedala Pirnatova. Epidemiologi so ugotovili, da je bil v tesnem stiku s sedmimi ljudmi, vsi so prejeli ustrezna navodila. Čeprav ne kaže znakov bolezni, ga bodo še naprej infektološko spremljali, je dejala Pirnatova.

Tretji okuženi opozoril na zmedo: Izvedel sem iz medijev

S tretjim okuženim, Rokom Borštnikom, so se pogovarjali v oddaji 24UR. Povedal je, da je bil v Maroku celo v isti sobi s prvim okuženim, opozoril pa je tudi na zmedo v sistemu, saj tistih, ki niso kazali znakov okužbe, po njegovih besedah sploh niso želeli testirati. "Šele potem, ko so vztrajali, da bodo poklicali medije, so jih testirali in drugi primer je bil potrjen na osnovi tega. Naslednji šok pa je prišel pred kratkim. Da je tretji primer potrjen, sem izvedel iz medijev, torej preden so poklicali mene. Na poti iz Benetk v Ljubljano sem bil v stiku z ostalimi sedmimi potniku v Goopti kombiju in me do tega trenutka glede tega niso vprašali še nič," je povedal. Doma je z ženo in trimesečnim dojenčkom več ur čakal, da je sploh vzpostavil stik z zdravnikom, še pravi.

Repar Bornšekova konkretnega primera v omenjeni oddaji ni mogla komentirati, je pa povedala, da so zaradi prvega primera okužbe telefonske linije vsepovsod pregorevale, klicali so tako potencialni bolniki kot vsi ostali, ki jih je skrbelo. "Od vsepovsod smo poslušali, da je linij premalo, pogovarjali smo se, da bo pri vstopnih točkah treba povečati število telefonskih linij in zagotoviti dodatne kadre," je dejala.

Test tretje osebe, ki je bila v tesnem kontaktu s prvim obolelim, je bil medtem negativen. Gre za njegovo soprogo, ki je zaposlena na eni od ljubljanskih osnovnih šol, kjer je še do včeraj poučevala, zdaj pa je v domači karanteni. 

Do 18. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 433 oseb.
Do 18. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 433 oseb. FOTO: Bobo

Navodila in protokoli ostajajo enaki

Repar Bornšekova pa je na novinarski konferenci pojasnila, da so danes na ministrstvu za zdravje potekala dodatna usklajevanja s ključnimi deležniki. S šestimi največjimi bolnišnicami so dogovarjali nadaljnje sistemske ukrepe, dopolnjevali protokole in usklajevali potrebo po opremi, kadrih ... Sestala se je tudi koordinacijska skupina za nalezljive bolezni.

Po vseh sestankih pa vsa navodila in protokoli ostajajo enaki, je pojasnila. Govorili so tudi o odpovedi javnih prireditev, ki prinašajo večje tveganje za širjenje okužbe, predvsem tiste v zaprtih prostorih. "Organizatorje pozivamo, da upoštevajo vsa higienska navodila, da uporabijo sredstva za preprečevanje okužb," je dejala. Udeležbo na množičnih prireditvah in obisk nakupovalnih središč pa pristojni seveda odsvetujejo vsem bolnim in starejšim.

Kaj je znanega o prvem obolelem?

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je na lokaciji med Mercator centrom Tabor in Cesto proletarskih brigad 21 odprl vstopno točko za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom. Tam so že namestili štiri bivalnike.

Kot smo že poročali, gre pri prvem obolelem za starejšega moškega v 60. letih, ki je trenutno v izolacijski sobi na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, več informacij pa zaradi varovanja osebnih podatkov ne morejo izdati.

Oboleli je včeraj prišel na pregled v ljubljanski zdravstveni dom Vič-Rudnik, brez predhodnega klica in tako v nasprotju z navodili zdravstvenih oblasti. Zdravnica ga je zaradi simptomov poslala na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana, kamor so ga prepeljali z reševalnim vozilom. Testi okužbe s koronavirusom so bili pozitivni.

Zdravstveno osebje, ki je bilo v neposrednem kontaktu z obolelim, so, potem ko so izvedeli, da je imel poleg poškodbe tudi novi koronavirus, napotili v domačo izolacijo. "Vsi ukrepi, ki so bili včeraj izvedeni, so tekli v skladu s protokoli, ki so bili v ta namen pripravljeni," je dejala Repar Bornšekova. Zahvalila se je tudi vsem zdravstvenim delavcem, ki so "brezhibno izvedli postopek"

Pojasnila je tudi, da je šel bolnik v zdravstvenem domu Vič mimo triaže, takoj ob prihodu je prejel masko. Prišel je v stik z nekaterimi osebami, za vse je bilo ustrezno poskrbljeno, je dodala. So pa dobili opozorilo, da je treba paziti na bolnike, ki pridejo v zdravstvene ustanove primarno z drugimi težavami. Ta bolnik je namreč denimo na ljubljansko urgenco prišel zaradi poškodbe.

Ste bili 29. februarja med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci? 

Oboleli je 29. februarja priletel iz Maroka na letališče Marco Polo v Benetkah ob 16.25 z letom AT 938 prevoznika Royal Air Maroc. Takrat je že imel bolezenske znake, a jih je pripisal nedavni poškodbi noge, ki jo je staknil v Maroku, je potrdila Pirnatova z NIJZ. Vse slovenske državljane, ki so bili na tem letu, pozivajo, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov bolezni pokličejo svojega osebnega zdravnika. 

Istega dne je z GoOpti prišel v Ljubljano, kjer je ob 20. uri obiskal ljubljansko urgenco zaradi že omenjene poškodbe. "Ko je bil na urgenci, se je sicer slabo počutil, a je to pripisal poškodbi." Tam je ostal do 21.30, zdravniki so ga odpustili v domačo oskrbo. 

Na NIJZ pozivajo vse, tako bolnike kot njihove spremljevalce, ki so bili tega dne od 20.00 do 21.30 na urgenci, da pokličejo na telefonsko številko 031 619 118. V primeru slabega počutja ali znakov bolezni pa pokličite svojega osebnega zdravnika. 

Zdravstveni dom Ljubljana je na Metelkovi ulici, pred tamkajšnjim zdravstvenim domom, namestil zabojnike. Tam bo v prihodnjih dneh vzpostavljena vstopna točka za bolnike iz ljubljanske regije, pri katerih sumijo okužbo z novim koronavirusom. V zabojnikih bodo tudi jemali brise pri teh bolnikih.

Vsi ljudje, ki so bili s prvim obolelim v vozilu GoOpti, bodo govorili z epidemiologom in glede na stanje dobili vsa potrebna navodila, pravi Pirnatova. V GoOpti so pojasnili, da so že v stiku s pristojnimi. Direktor podjetja Marko Guček je povedal, da je bila v kombiju poleg okuženega manjša skupina potnikov, koliko natančno, ne ve, ter voznik, ki se sicer počuti dobro in nima znakov okužbe oz. bolezni covid-19. Voznik je že v postopku testiranja in izolacije.

Za prenos bolezni potreben tesen stik, vsak kontakt še ni rizičen

Na tiskovni konferenci so prav tako poudarili, da je "za prenos okužbe potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci na urgenci, zelo majhna, podobno velja tudi za sopotnike na letalu," je dejala Pirnatova. Odvzem brisov ni smiseln, dokler so osebe zdrave oziroma nimajo bolezenskih znakov, kot so kašelj, vročina ali oteženo dihanje, je še poudarila. V kolikor pa se ti znaki pojavijo, pokličite svojega osebnega zdravnika. 

Lejko Zupanceva je poudarila, da je zelo pomembno, da testiranje na okužbo poteka v varnih okoliščinah. "Večina ljudi, ki pride na testiranje, ni okužena. Če bi hiteli, bi se ti lahko okužili prav na testiranju," je pojasnila.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da zaradi omejevanja širjenja okužb in varovanja zdravja pacientov ter zaposlenih do nadaljnjega odpovedujejo možnost osebnega naročanja - dovoljene so samo poti po pošti, telefonu in emailu.

Strokovnjaki prav tako poudarjajo, da vsak kontakt še ni rizičen. "Govorimo o tesnih kontaktih, ki so bolj rizični, in za te je tudi bolj verjetno, da bi zboleli," je še dodala Repar Bornškova. 

Lejko Zupanceva pa je poudarila, da "so zdravstveni delavci, ki skrbijo za bolnike, okužene s koronavirusom, v velikem stresu". "Treba jih je pustiti, da delajo v miru, v skladu s stroko in brez panike." Tudi ona je pozvala vse, ki se bojijo, da so okuženi, sledijo navodilom zdravstvenih oblasti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
06. 03. 2020 14.01
+1
Korona virus našli ne samo pri motoristih iz Maroka, temveč tudi pri kolesarjih in surferjih.
mrbungle
06. 03. 2020 12.42
E Slovenie six point...
andro69
06. 03. 2020 12.33
+4
Sramota za Slovenijo,da niti v takem primeru lazejo in zavajajo javnost
srebrnibreg
06. 03. 2020 12.04
+1
Kar dva virusa sta v Sloveniji mutirala. Za enega nekdanjega kateri se je spet pojavil vemo, da je naredil v Sloveiniji in iz Slovenije katastrofo ta prispeli iz tujine bo pa verjetno manjšo škodo naredil.
pravica5
06. 03. 2020 13.32
+0
dej srebrni sprijazni se , Janša ti bo vsak čas mandatar,upam da te spet mal vrže da boš nehal neumnosti pist
Lumpx
06. 03. 2020 16.02
+2
srebrni A o "social turistih" se pa ne sme pisati in komentirati. Hja levaki sovrazijo JJ in Orbana ker sta oba proti uvozu "religije miru" oz "socil turistekov"!
pravica5
06. 03. 2020 11.58
-3
očitno so se leve ovčke nekoliko opomogle danes so začele z vso svojo jezo:)))
Dany75
06. 03. 2020 11.38
-5
glede na dobo zadnjih cca 60 let je ta virus kaplja v morje, glede na to, koliko ljudi oz ras se dnevno pomesa med seboj po celem svetu... je se kar stabilno vse skup, kaj vse bi se dalo fasat od dolocenih ljudi... tak da bomo preziveli tudi to.. vsaj vecina... umrljivost in rojstva pa so itak vsokodnevna praksa...
Mujaga
06. 03. 2020 12.05
+2
Ja ljudje, ki so drugacni od tebe, ki so drugih ras so kuzni... belci so edini cisti in mocni ... Ni cuden kam gre ta svet , vsi smo ljudje vsi imamo enako genetiko, enake organe, kri ... sam kultura, razum, nas razlikuje. Evo Klop je lepo dejal na konferenci za Liverpool ne sprasujte mene za virus ker nisem specializiran za to , pa tudi ne sledite osebe ki so poznate na fb,inst... ampak treba poslusat ljudje, ki so solani za te stvari. Zgleda tebe so starsi solali, da sovrazis razlicnost ker je se sami ne razumejo. Cuden da gledas nogomet in imas sliko reala tam so igrali nogometasi iz EU, Amerik, Afrike, Azije pa se niso sovrazili, tepli .... ko bi ebi lahko razumeli stvari bi svet bil lepsi... nogomet te uci spostovanja, padanja in vstajanja, razumevanja drugih ker ne igras solo in potrebujes tudi druge ampak saj medijem uspeva vse bolj poneumit ljudi saj ronaldo je zasluzen za uspehe reala drugi so spali na igriscu ... en modric pretece vec kot 11km ampak gledano od navijacev sam ronaldo saj se sam o enem pise tako belci sam mislijo da so oni civilizacija ....
LLORT
06. 03. 2020 12.21
+1
to da so vsi ljudje isti čeprav različnih ras ni pravilno, malo boš moral prebrat ;) še posebej si pa zgrešil pri genetiki.
big_foot
06. 03. 2020 11.02
+1
Nč, moram denar služit.... veselo paničarite še naprej. Kak Xanax ne bi bil odveč.
y4
06. 03. 2020 10.55
+7
Kdo jih je silil, da potujejo..?! Tretji okuženi prej ni pomislil na posledica, bolj pomembno da je napihnjenec na motorju.
jazzie12
06. 03. 2020 10.41
-6
Kučan je doma, Sarec pa na pogrebu.
srebrnibreg
06. 03. 2020 11.47
+5
Ne rabiš svojo plitvost kazati celo Slovenij.
pravica5
06. 03. 2020 11.54
-2
ooooo lejga praška,le kje si se skrival?? a si prebolel janšivitis?
srebrnibreg
06. 03. 2020 12.01
+3
sagesse
06. 03. 2020 10.40
-5
Evo informacoja iz prve roke in zrelo za kazenski pregon od ministra pa navzdol. Na infekcijski kliniki imamo že 2 tedna 24 obolelih za korona virusom.... Zakaj se je skrivalo????....
26277
06. 03. 2020 10.47
+5
Sag... a znaš še, kaj drugega razen grozit?
sagesse
06. 03. 2020 10.47
-5
Popravek,,,, 24 jih leži na infekcijski, ker imajo znake okužbe,ni pa pri vseh potrjena okužba....
SDS_je_poden
06. 03. 2020 10.53
+4
sagesse: Torej če niso potrjene okužbe, a se jih potem kar šteje k okuženim?
sagesse
06. 03. 2020 10.56
-3
od brata soseda dela na infekcijski......... od tu podatek,,če laže ona,lažem tudi jaz...MI je pa to povedal danes....
VolkBrenin
06. 03. 2020 10.56
+5
sagasse ..štabski pisunček s trstenjakove spet laže in zavaja....nič novega...kmalu bo spremenilo nick iz sagasse v realwork....ali volga malek....
VolkBrenin
06. 03. 2020 11.08
+5
sagasse- ju štabskemu pisunčku s trstenjakove so v času volitev vodilni iz yaskawe zatrjevali , da zapuščajo slovenijo zatadi levice in Luke Meseca....in to je v 137. komentarjih zatrjeval 17 dni skupaj vsak dan....ker vodilne yaskawe osebno pozna....Da zastave varde za katero je v 73. postih trdil , da je ukrajinska niti ne omenjam , ker so vsi njegovi komentarji LAŽ in podtikanje sekte...večinoma z lažnimi podatki....primer : za neko jahto , ki je stala 700.000 evrov je trdilo....da je cena bila 20 miljonov evrov...in tako lahko naštevam še 8.dni laži sagasseja
VolkBrenin
06. 03. 2020 11.15
+4
ko je sagasse ugotovilo , da vseeno preveč laže in zavaja...je postala kriva od brata soseda. ...Sektaške laži so postale tako vsakdanje da je narod že skoraj imun na to....
mrbungle
06. 03. 2020 12.40
+1
Iz prve roke bi bila, da bi videl na lastne oči. In infekcijska že ves čas od jeseni poka po šivih, predvsem zaradi gripe in RSV, ki sta oba aktuni okužbi dihal tako kot koronavirus. In ne boš verjel, zaplet gripe in RSV je pljučnica, pri majhnih otrocih tudi brohiolitis.
pravica5
06. 03. 2020 10.36
-6
Vas skrbi morebitni novi migrantski val? da 19150 ne 5493 ne vem, me ne zanima 1529
pravica5
06. 03. 2020 10.37
-5
pravica5
06. 03. 2020 11.55
-2
Amasakul
06. 03. 2020 10.27
+7
Pred par dni ni bilo nobenega, zdaj pa že 6 ?
CyberWorm00000
06. 03. 2020 10.32
+6
inkubacijska doba se je istekla : ))) zdej se bojo začel pojawljat itd : )))
CyberWorm00000
06. 03. 2020 10.33
+1
pa še mutira zadewa tko da zna bit še zanimiwo k bojo razne mutantske warjante še prhajale itd : )))
26277
06. 03. 2020 10.21
+4
Cilj elite je ustvarjanje kaosa in panike.
3mucke
06. 03. 2020 11.35
-1
Pa kdo ustvarja paniko, saj skoz govorijo da ne paničarit, res ste smesni eni, lol.
VolkBrenin
06. 03. 2020 10.20
+0
jejejej...v sloveniji ne menda neke vrste korona virus...A kdo kaj ve o tem...??!!
big_foot
06. 03. 2020 10.26
+2
Ja... en par procentov ljudi zboli, veliko večino pa prizadane z spremenjenim obnašanjem. Izkazuje se kot brezglavo kupovanje hrane, nošenju mask, se zaklepanju v svoja stanovanja in splošen akuten primer paranoje....
pravica5
06. 03. 2020 10.33
-2
ne pri nas rasaja janševitis ki so ga v večini fasali LEVAKI
big_foot
06. 03. 2020 10.38
+5
Hja glej ta virus je enkrat že skopal tako finančno luknjo da se ga sedaj ljudje bojijo bolj kot črne kuge. Pa je frdamanov virus še bolj nadležen in simpatičen kot akutni hemeroidi.
sagesse
06. 03. 2020 10.46
-3
Bigfoot... Kradli so večinoma, nekdanji managerji, kreditov niso vrnili, kriv je pa janša... Dajte že nehat z temi neumnostmi....
VolkBrenin
06. 03. 2020 10.59
+5
Štabski pisunček s trstenjakove sagasse spet laže in zavaja.......tajkune je ustvarila politika janše.....Dolgove je treba vrniti ! Kredite naj vrne tisti, ki jih je najel ! Nas dnevno prepričujejo janšiti. US je prepovedalo referendum o DUTB -slabi banki, ki sta jo ustanovila Janša in Šušteršič. Tako ljudstvo ni moglo odločati ali bo vrnilo kredite, ki so jih najeli kapitalisti, tajkuni in so bili potem prenešeni na slabo banko. Ljudstvu je ostala samo dolžnost, da poplača tajkunske kredite. In teh kreditov je za okoli 5 milijard evrov. Za Slovence, ki imajo imena in priimke, ki so navedeni v kreditnih mapah pa to ne velja. Njihove kredite naj vrnejo kar vsi slovenski davkoplačevalci, saj sta se tako odločila Šušteršič in Janša. US pa je to potrdilo s prepovedjo referenduma.
big_foot
06. 03. 2020 11.01
+3
Res... kdo pa je omogočil te managerje. Oni so bili posledica tumpaste odločitve
pravica5
06. 03. 2020 11.57
+0
ovčke leve res ste oprani,kdo ni pustil revizije v NLB v katero smo zmetali 5 miljard €??? bo šlo,kako drugače kot JJ je kriv :)))
Savudrijska
06. 03. 2020 10.19
+2
V LJ na veliko ljudje kupujejo zaloge!
big_foot
06. 03. 2020 10.27
+3
jazzie12
06. 03. 2020 10.40
+0
Seveda, ostali predeli Slovenije si krave, kure, prašiče, mleko, jajca, zelenjavo in sadje sami pridelamo, zato smo tudi bolj zdravi kar vpliva tudi na IQ.
Potnika
06. 03. 2020 10.17
+11
Število okuženih ni realno. vseh obolelih, ki so potovali v Maroku, vsaj včeraj kljub znakom bolezni, niso hoteli testirati, posledično je število okuženih precej večje. Objavljanje števila okuženih je kot bi bili v Rusiji
pravica5
06. 03. 2020 10.31
-3
komunistični sistem ,nič čudnega le kdo je nas pripelajl do tega
26277
06. 03. 2020 10.12
-2
Virus je bil podtaknjen iz strani zahodne elite. Banda pohlepna.
big_foot
06. 03. 2020 10.20
+2
big_foot
06. 03. 2020 10.10
+0
Zdej kakor berem, bi paničarji najraje... zaprli meje, prepovedali vsakršno potovanje, kdorkoli bi šel čez mejo se ga zapre, vse politične poteze bi seveda vlekel en človek, prepovedali vsakršno združevanje, na cesto vojsko in policijo - neke sorte policijska ura. In temu najbolj pritjujejo SDS-arji, te isti ljudje ki so od tudi meni sicer nepriljubljenega socializma bežali in se sedaj distancirajo od socializma kakor se da. ISTOČASNO pa bi radi ukrepe ki še najbolj spominjajo na ultra komunistični sistem tipa sv. Koreja.... Malo dvolično a ne?
Uporabnik458403
06. 03. 2020 10.12
+0
Zaprte meje pomenib da ni prost prehod, ampak da se najbolj potencialno okuzene testira ali vsaj izolira
big_foot
06. 03. 2020 10.20
+5
Ja in kako boš to naredil? Merjenje vročine na meji? To niti ni učinkovito niti ne pove kaj kdo sploh ima. Se pravi delat teste za vsakega ki pride na mejo. Če se ne motim traja test za eno osebo nekaj ur. Se pravi da bi bila kolona za vstop v Slo. npr. na Ita strani tja do Benetk. Kaj se bi zgodilo z oskrbo? Kaj bi jedli? Slovenija že dolgo ni samooskrbna. To bi bila norost naredit. Taka stvar bi nas polj spravila na kolena kot pa okužbe.
Uporabnik458403
06. 03. 2020 10.49
-1
Big....... Se zmeraj boljse kolona kot pa 10 okuzenih spustiti v drzavo in ti pol nevedno sirijo virus in smo ze na 100 in vec......... Kotroliralo bi se samo najbolj ogrozene in sumljive ostale pa spuscalo.......... Go opty kombi se se pravgotovo kontroliralo in posledice v nasi drzavi bi bile veliko manjse
pajac1
06. 03. 2020 10.06
-2
VolkBrenin
06. 03. 2020 10.02
-7
v italiji kjer je šef desničarske severne lige matteo salvini je največ okuženih v severni italiji...več kot očitno je škodljiv in skrajno nesposoben...ta simpatizer orbana in naših sektašev....