Slovenija

Epiduralna analgezija v UKC Maribor skoraj vedno na voljo

Maribor, 09. 06. 2022 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so mogoči porodi z epiduralno analgezijo skoraj 24 ur na dan. Od septembra namreč velja dogovor, da imajo v primeru preobremenjenosti anesteziologa porodnice prednost pred potrebami kirurgije, seveda če stanje bolnika na operacijski mizi to dopušča.

Epiduralna analgezija za lajšanje porodnih bolečin je bila v mariborski porodnišnici v prejšnjih letih večinoma na voljo le v dopoldanskem času in tako se je v javnosti ukoreninilo prepričanje, da je dostopna le v omejenem obsegu. A danes so pristojni v UKC Maribor poudarili, da so v zadnjih letih sistematično pristopili k zagotavljanju te storitve, da bi lahko omogočili epiduralno analgezijo vsem porodnicam, ki si to želijo. V zadnjih osmih mesecih tako niso mogli omogočili takšne pomoči pri porodu le 14 ženskam, ki so jo želele.

Novorojenček
Novorojenček FOTO: Dreamstime

"Nedvomno je epiduralna analgezija nekaj, kar institucija terciarnega ranga mora zagotavljati," je dejala strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda.

Trenutno po besedah predstojnika oddelka za perinatologijo Farisa Mujezinovića zagotavljajo epiduralno analgezijo okoli 90 odstotkom porodnic, ki se odločijo zanjo.

Septembra lani so namreč s kirurškimi oddelki dosegli dogovor, da se v primeru, da bi potrebovali anesteziologa ob istem času v operacijski dvorani in porodni sobi, daje prednost porodnicam. "Seveda, če je primerno stanje bolnika in lahko poseg počaka. To je včasih pol ure, včasih tri četrt ure," je povedala predstojnica oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin Jožica Wagner Kovačec.

V prihodnje si želijo, da bi imeli dežurno anesteziološko ekipo, ki bi bila namenjena samo porodnicam in oddelku za ginekologijo. Po besedah strokovne direktorice bodo poskušali to doseči jeseni letos. "A tudi takrat se lahko zgodi, da bo ginekološki poseg zahteval prednost pred porodom, zato bo vedno težko govoriti o 100-odstotni dostopnosti," je dejala.

Jožica Wagner Kovačec je pojasnila, da so prizadevanja za večjo dostopnost epiduralne analgezije v UKC Maribor začeli krepiti leta 2019 in nato je delež žensk, ki so rodile s to pomočjo, kljub epidemiji covida-19 rasel.

V zadnjih štirih mesecih lanskega leta po njenih besedah niso mogli omogočiti te storitve le osmim ženskam, ki so jo želele. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je zanimanje za epiduralno analgezijo upadlo, omogočili so jo 144 porodnicam, le šestim te želje niso uspeli uresničiti.

"Danes smo na točki, ko lahko večini nosečnic ponudimo epiduralno analgezijo," je dejal Mujezinović. Spomnil je, da se vse ženske za to ne odločijo ali pa njihovo stanje tega ne dopušča. Pomembno pa se mu zdi, da vedo, da imajo to možnost v UKC Maribor.

Naproti so jim šli tudi s ponovnim dovoljenjem obiska partnerja po porodu, medtem ko so obiski na ostalih oddelkih v UKC Maribor še vedno dovoljeni le izjemoma.

V zadnjih dveh letih so zaznali upad števila porodov v mariborski porodnišnici. To je po ocenah Mujezinovića posledica več dejavnikov, med drugim dejstva, da je bil klinični center zaradi epidemije bolj zaprt kot nekatere manjše bolnišnice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misika1967
09. 06. 2022 20.23
+0
Najslabsa porodnisnica v Sloveniji vse bezijo rojevat na Ptuj.Zelo arogantne sestre in porodnicari,nasmeh in prijaznost sta za njih vecino velika neznanka.
voyotashyka
09. 06. 2022 19.23
-3
kaj niste mogli dati malo bolj romanticne slike poroda, ne delujte kontraceptivno :)
Pocen jajc
09. 06. 2022 18.52
+3
Da v danasnjih casih, zenski ni omogoceno lajsanje rojevanja z epiduralno analgezijo, zaradi katerekoli organizacijske tezave je navadna SRAMOTA