Slovenija

Epilog: Klokočovnik ostaja župan

Ljubljana/Izola, 11. 06. 2007 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanje izolske županje Brede Pečan glede ugotavljanja volilnega izida občinskih volitev.

Tomislav Klokočovnik ostaja izolski župan
Tomislav Klokočovnik ostaja izolski župan FOTO: Dare Čekeliš

Kot je znano, je Upravno sodišče RS v Novi Gorici sredi februarja zavrnilo pritožbo Brede Pečan (SD), svojo odločitev glede glasovanja po pošti pa je utemeljilo s stališčem, da je mogoče „v postopku presoje pritožbe posameznega kandidata pravočasnost glasovanja po pošti dokazovati le s poštnim žigom na ovojnici“.

Dokaz je poštni žig z datumom

Pečanova je v svoji ustavni pritožbi trdila, da bi bilo mogoče glasovanje po pošti "dokazovati tudi z drugimi dokazi". Po mnenju izolske županje naj bi volilna komisija kot veljavne upoštevala tudi tiste glasovnice, iz katerih ni razviden žig z datumom njihove oddaje po pošti. Pečanova se je pritožila tudi, da je "imela premalo časa za sestavo pritožbe zoper poročilo občinske volilne komisije" o izzidu lokalnih volitev v Izoli.

Volilna zakonodaja glede glasov po pošti v neskladju z ustavo

Breda Pečan: S svojo pritožbo je razkrila pomanjkljivost volilne zakonodaje glede glasovanja po pošti
Breda Pečan: S svojo pritožbo je razkrila pomanjkljivost volilne zakonodaje glede glasovanja po pošti FOTO: Dare Čekeliš

Hkrati so ustavni sodniki presodili, da sta zakona o volitvah v državni zbor in o lokalnih volitvah v neskladju z ustavo, ker „ne urejata podrobneje pravil o glasovanju po pošti“.

Neskladje z ustavo naj bi državni zbor odpravil v roku enega leta, v tem času pa je velja odločitev ustavnega sodišča, po kateri „morajo imeti ovojnice z glasovnicami, ki prispejo k pristojni volilni komisiji po pošti, poštni žig ali morajo biti tem ovojnicam priložene listine, iz katerih je razviden datum njihove oddaje na pošto“.

"Sodba je neke vrste potrditev, da sem v osnovi imela prav, vendar v danih okoliščinah ni trenutek, da bi organe oblasti, ki so bili na volitvah izpostavljeni, za toliko časa izpostavljali dvomom v njihovo legalnost in legitimnost," je povedala Pečanova. Povedala je, da bo Klokočovniku na seji tudi čestitala za dokončno potrditev njegove izvolitve.

Klokočovnik ne sovraži Pečanove, ona pa upa na zbližanje

Glede odnosov s koprsko in piransko občino ter domnevnega spora s koprskim županom Borisom Popovičem je Klokočovnik povedal, da "niso skregani, je pa v tem političnem prostoru žal prišlo do neke čudne situacije", zato upa, da se bodo "stvari umirile".

Pečanova zdaj upa, da bo Klokočovnik spremenil stališče izpred nekaj mesecev, češ da ne želi sodelovati s svetniško skupino SD. Nekdanja županja meni, da občinski svetniki SD poznajo probleme "in so lahko v veliko pomoč".

Glede nadaljnjega sodelovanja s Pečanovo in svetniško skupino SD je Klokočovnik povedal, da sam "nikogar ne sovraži, tudi Pečanove ne". Dodal je, da za dobro Izolanov sodelujejo z vsakim, ki je konstruktiven. (sta)

Lokalne volitve so se v Izoli končale s tesnim izidom, odločale pa so glasovnice po pošti. Občinska volilna komisija je za županjo najprej razglasila Pečanovo, na podlagi sklepa sodišča pa je komisija spremenila svoje prvotno mnenje in za župana proglasila Tomislava Klokočovnika z liste Izola je naša.

Izolskega župana odločitev sodišča ne preseneča. "Imeli smo razne politične pritiske iz drugih občin, klima je bila čudna, tako da denimo še vedno na občini ni prišlo do določenih kadrovskih sprememb, ki si jih želimo," je povedal Klokočovnik.

Odločilna peščica glasov

Breda Pečan je brez glasovnic po pošti prejela 4202 glasova, Klokočovnik pa 4208 glasov. 12 glasovnic, ki so prispele po pošti, ni imelo poštnega žiga z datumom, večina pa jih je bila v prid Pečanovi. Občinska volilna komisija jih v ponovnem odločanju na podlagi sodbe novogoriškega upravnega sodišča ni upoštevala, saj ni bilo mogoče nedvoumno dokazati, da so bile poslane v zakonitem roku za glasovanje po pošti.

Pečanova se s tem ni strinjala in je sodbo upravnega sodišča predložila v presojo ustavnemu sodišču s predlogom, naj jo razveljavi.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
12. 06. 2007 00.43
Škoda, ker ne kapira, kako se je osmešila, ko se tako ob tla meče.
mr.remington@gmail.com
12. 06. 2007 00.14
Sam eni pa res ne vejo, kdaj so zgubli.... aj aj aj breda poslovila bi se pa lahko bolj gentelmansko :S @victorious ni bil stric ampak tovariš... je pa lepo, da ga z veliko začetnico pišeš. Sicer mate pa zdej gospoda JJ, pa vam (nam) on komandira, skupaj z BA - hehe
victoriosus
11. 06. 2007 22.18
A mi obljubite, da je to RES konc??! Imam namreč res pouhn kufr te babe in vseh ostalih komunajzarčkov, ki se ne morejo otresti dejstva, da v demokraciji se ne dela nujno tisto, kar stric Tito komandira...
Franc Kavka
11. 06. 2007 20.11
No, pa jih je dobila po riti...
limonca4
11. 06. 2007 18.19
Naj gre ta goljufiva in oblastiželjna ženska v penzijo ...
bojan1@mail386.com
11. 06. 2007 17.23
Ja imaš prav zipo. Klokočovnik se uči in to mu je prvi mandat, Breda pa je hotela zasesti že četrti mandat in to s kakšno prevaro, mislim...počakimo , kot si rekel čas bo pokazal... Breda , če pa ne zna iztopiti iz...jo pa naj zabrišejo na cesto, da ne daje slabega zgleda ostalim in slabi SD.
Vegos
11. 06. 2007 17.21
Copi, glede na uporabo besede "schrechlich" se mi zdi da se te Izolska občina pravzaprav ne tiče ker si mal bolj severno...
Triera
11. 06. 2007 17.19
Pa kolkokrat se misli tota schrecklich baba pritožit?
pumpar@volja.net
11. 06. 2007 17.10
Svaka čast za plakat kdo ga je postavu...Komunizma je konc blo 91ga leta
zippo@redox.si
11. 06. 2007 16.50
Ja, ja... lepo se je naslajati nad Pečaninem neuspehu, sam videli bomo, kako se bo odrezal Klokočovnik. Do sedaj ni navdušujoče, a čas bo pokazal, če se motim ali imam prav....
bojan1@mail386.com
11. 06. 2007 16.25
Breda Pečan je dobila po pi... je že pravi parazit in utelešenje goljufij, nepravilnosti... dokazane in še vedno ne odneha, bi bilo sedaj odveč , če rečemo , da je ogledalo SD-ja, ko je že tako vneto zagovarjajo, potem ne morejo biti oni (SD) dosti boljši...
?rni panter 1
11. 06. 2007 15.57
Jaja, sej nikjer na svetu ni nič čudnega da se ponarejajo volilni izdidi,...Sam mi, nesramneži ne dovolimo Bredi da bi bila še kar naprej županja.Grdi Slovenci,...;) Jao, kaj je pa mislila da bo? Zadnji cajt da se spoka domov! V Kumrovc, kjer se je učila podlosti! Če bi vse funkcijoniralo kot mora, bi zdej sedela v čuzi. Če bi kej tazga naredil kdo od vladne garniture bi ga že raztrgali...Kje ste malosutra, albertinum in kompanija...Jo boste zagovarjali še? Seveda, kljub drugačnim dokazom, še vedno je Breda kul, ker je od SDja ;) Juhuuuu
Vegos
11. 06. 2007 15.45
Zupancicff, v Belgiji je volilna udeležba obvezna in se neudeležba na volitvah kaznuje, samo tako, mimogrede. Tako da lepo prosim nehaj govorit o "starih časih" v povezavi s stvarjo, ki tudi na Zahodu ni nič novega.
Felix2
11. 06. 2007 15.41
ja, minili so časi, ko je bila volilna udeležba obvezna (prisiljena). Nekaterim očitno to še niti po 17 letih še ni jasno in mislijo, da je tudi danes možno glasovati namesto drugih (npr. ostarelih). JEJ JEJ JEJ!! bi reku Kosobrin. JEJ JEJ JE JEJ!!!
hayduk
11. 06. 2007 15.36
O njem bomo še prebirali. Po moje nič kaj lepega