Slovenija

EPPO začel z delom brez Slovenije, slovenske primere bi prevzel Jaka Brezigar

Ljubljana, 01. 06. 2021 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je v stiku s slovenskimi oblastmi, da bi Slovenija čim prej izpolnila obveznosti glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in dodal, da bodo preučili vse možnosti, da bi "prisilili Slovenijo k izpolnitvi obveznosti." Omenja se možnost, da bi slovenske primere začasno prevzel slovenski evropski tožilec Jaka Brezigar.

Evropsko javno tožilstvo je danes začelo operativno delo brez delegiranih tožilcev iz Slovenije. "Imel sem veliko stikov z slovenskimi oblastmi na vladni ravni, da bi videli, ali bi bilo mogoče imenovati evropska delegirana tožilca," je na novinarski konferenci ob uradnem začetku delovanja Evropskega javnega tožilstva (EPPO) v Luxembourgu dejal Reynders glede zapletov pri imenovanju evropskih tožilcev v Sloveniji. "Doslej nismo dobili pozitivnega odgovora," je dodal.

Reynders pravi, da bodo slovensko stran najprej zaprosili za pojasnilo, zakaj je bilo pomembno ponoviti razpis.
Reynders pravi, da bodo slovensko stran najprej zaprosili za pojasnilo, zakaj je bilo pomembno ponoviti razpis. FOTO: AP

Slovenija kandidatov za delegirane tožilce še ni predlagala. Vlada se je minuli četrtek namreč po več mesecih zavlačevanja odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker da Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov; po mnenju vlade bi moral predstaviti najmanj šest kandidatov.

Na novinarsko vprašanje, ali so izpolnjeni pogoji za sprožitev uradnega postopka proti Sloveniji za ugotavljanje kršitev zakonodaje EU, je komisar Reynders povedal, da bodo slovensko stran najprej zaprosili za pojasnilo, zakaj je bilo pomembno ponoviti razpis za imenovanje obeh delegiranih tožilcev. Prav tako bodo slovenske oblasti pozvali k zelo transparentnemu postopku glede imenovanja.

Če v bližnji prihodnosti ne bomo dobili pozitivnega odziva, bomo preučili vse možne poti, da bi "prisilili Slovenijo, da izpolni svoje obveznosti" v skladu z evropsko zakonodajo, je dodal.

Ob tem ni izključil možnosti sprožitve postopka proti Sloveniji. "Seveda, pot nazaj do Luxembourga, do drugega dela evropskega pravosodnega sistema, je možna," je dejal komisar, pri čemer je namignil na Sodišče EU, ki ima prav tako sedež v Luxembourgu.

A, kot je ob tem poudaril, trenutno potekajo pogovori s slovenskimi oblastmi, da bi zagotovili, da izpolnijo obveznosti v prihodnjih tednih oziroma zelo kmalu.

Slovenske primere bi prevzel Jaka Brezigar

Če Slovenija v kratkem ne bo imenovala delegiranih tožilcev, se omenja možnost, da bi slovenske primere začasno prevzel slovenski evropski tožilec Jaka Brezigar, ki je član kolegija EPPO. O tej možnosti je danes poročal Delov novinar Peter Žerjavič. Pred časom je v pismu Sloveniji to kot možnost omenil tudi Reynders. Brezigar je znan tudi po tem, da je zavrnil pregon v primeru domnevnega pranja iranskega denarja v Novi Ljubljanski banki, ki ga je s parlamentarnimi preiskavami razkrivala stranka SDS.

Vendar je Brezigarjev prevzem le začasna rešitev in komisar je bil danes jasen: "Imenovanje evropskih delegiranih tožilcev je obveznost," je poudaril.

Tudi evropska glavna tožilka Laura Kövesi je na današnji novinarski konferenci glede Slovenije ponovila, da gre pri odločitvi vlade za očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih organov z evropskim javnim tožilstvom. Premier Janez Janša je sicer te očitke že zavrnil in dejal, da "potemtakem tega nadzora na Švedskem in Danskem sploh ni", glede na to, da ti dve državi ne sodelujeta v pobudi.

"Nismo bili ustanovljeni za to, da bi dovolili komurkoli, da slovenske primere daje v predal," je še izjavila Kövesija, ki bo na čelu EPPO.

Začetek delovanja EPPO je sicer označila za "zgodovinski trenutek". Naše delovanje bo usmerjeno proti gospodarski in finančni kriminaliteti, kar je najbolj pogosta grožnja vsaki demokratični družbi, je povedala v nagovoru.

Laura Codruta Kövesi
Laura Codruta Kövesi FOTO: AP

Boj proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev

Za vzpostavitev tožilstva se je leta 2017 dogovorilo najprej 16 članic EU, nato se jih je tej pobudi pridružilo še šest. Med njimi je tudi Slovenija. Danska, Irska, Madžarska, Poljska in Švedska v evropskem tožilstvu ne bodo sodelovale.

Evropsko javno tožilstvo je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Opravljalo bo preiskave ter izvajalo ukrepe pregona in opravljalo funkcije tožilca na pristojnih sodiščih držav članic.

Delovalo bo na dveh ravneh. Strateško sestavljata evropski glavni tožilec in kolegij tožilcev, v katerem sedi po en predstavnik iz vsake države – Slovenijo zastopa Jaka Brezigar. Za glavno tožilko je bila imenovana Romunka Laura Codruta Kövesi.

Operativno raven sestavljajo evropski delegirani tožilci, ki bodo v svojih državah odgovorni za izvajanje konkretnih kazenskih preiskav in pregone v okviru pristojnosti evropskega javnega tožilstva. Njihovo delo bodo nadzorovali tričlanski stalni senati, ki bodo vodili preiskave ter sprejemali operativne odločitve.

Svojih delegiranih tožilcev prav tako še ni imenovala Finska.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
02. 06. 2021 10.28
-2
Europa si hoce izbrati ljudi ki plesejo po njeni muzki . . . . . .
jahta
02. 06. 2021 08.20
+1
Namen je že na pol dosežen,enega in edinega imajo "našega"
M teorija
01. 06. 2021 18.29
+6
Ma briga me, če bodo slovenski tožilci v ekipi, briga me, če bo to začasno Brezikarjev Jakec, sam naj končno začnejo pregledovat Janezove GATE!?
viktore.vrbnjak
04. 06. 2021 17.39
Samo upajmo, da ne bo posnemal mamice, zaradi katere imajo otroci verjetno težave in sramoto. Potrebno je zaupati mladim!
anatomija
01. 06. 2021 17.40
+13
Janša je zaskrbljen , da ne bo mogel krast Evropskega denarja , če bo imel redno kontrolo . Pa še odgovarjat bi moral pred evropsko zakonodajo , ki ga ne bo božala kot Slovenska
minkica91
01. 06. 2021 17.35
-10
prav je, da vlada ne požegna teh tožilcev, sem danes slišala med vožnjo po radiu da še tega ne vedo, ali se lahko sproži upravni spor. Tisti, ki da razpis, ga vendar lahko razveljavi, toliko prava mora vsak poznat, razen tisti, ki so jim šolo šenkali.
Ivan zDoba
01. 06. 2021 17.20
+11
Priden jaka. Od jankovičevega primera je napredoval do EU? Mamica je ponosna.
ho?emVšolo
01. 06. 2021 17.08
+14
Hvala svobodnim medijem. Če bi imeli le Nora24tv ta novica nikoli ne bi prišla v javnost ali pa bi zapisali, da se je na delavno mesto prijavil le en kandidat. Kot v primeru hčere Nike Janša, ki je bila edina kandidatka za službo v državnem plinovodu.
ho?emVšolo
01. 06. 2021 17.08
+2
Kollerik
01. 06. 2021 16.38
+11
Režimski kader
tom74
01. 06. 2021 16.34
+9
Sami sebe kontroliral;)) Nadzor bo vsaj učinkovit:). Bolnca. Sistem menja sistem, komunajzarji vs prefarbani komunajzarji.
User300173
01. 06. 2021 16.34
+15
Slovensko "ablast" primerjati s Švedsko in Dansko? Pacient se počasi a vztrajno spreminja v bolnika, prehaja že v kritično fazo. Žalostno, ampak v podobnih primerih razmišljajo o skrajšanju svojih tuzemskih muk in si želijo čimprejšnjega srečanja s "ta zgornjim"...Možno se želje uslišijo.
User1538643
01. 06. 2021 16.30
+11
Slovenija je povedala vse o sebi i odnosu do prava in pravne države, na najviši in podrejenih vladnih instancah.
ArkaMast
01. 06. 2021 16.28
+12
A akumulator je že zamenjal?
krucyfix
01. 06. 2021 16.26
+13
A bi kdo mogoče izpodbijal ta famozni sklep vlade o "neseznanjenju"? Ker v bistvu potrjuje da se je Janez Noriški z izbiro kandidatov seznanil in da mu nista bila všeč. Ampak kolikor razumem, v našem prvnem redu on nima pristojnosti da se z njima "neseznani", tako kot Barbika nima pristojnosti da ne razglasi zakona ki mu morebiti ni všeč.
Samsung Android
01. 06. 2021 16.24
+11
ha ha ha ha ha ha slovenske primere bi vodil SDS raje napišite
deltex
01. 06. 2021 16.23
+10
Slovenijo itak vodi najbolj poštena vlada, za katero sploh ni mogoče, da bi napačno črpala evropska sredstva, tako kot Orban ne... Zato mi ne potrebujemo tožilcev, ker ni in ne bo kaj preiskovati....
ho?emVšolo
01. 06. 2021 16.17
+12
JJ si je nadel kostum Jaka Brezigarja. Stric iz ozadja.
Iqos
01. 06. 2021 16.13
+18
A je to sin tiste mame, ki je Patrio v predalu zgubila ???
slim386
01. 06. 2021 16.08
+14
Slovenski pacient pacientuje naprej. E moj janez, te bodo že v eu spametovali
nitiniti
01. 06. 2021 16.08
+17
kako se bojiji kontrole in nadzora...le zakaj??
dej no
01. 06. 2021 16.04
+16
zahtevamo da politiki, nenudoma opravijo test za droge.