Slovenija

Nezadostna podpora Erbežniku posledica napetosti v koaliciji?

Ljubljana, 22. 10. 2020 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
9

Do napetosti prihaja tudi v koaliciji, na kar nakazujejo intrige, grozilna elektronska pošta, pritiski, glasovanje vladnih strank s figo v žepu in presenetljiv padec že drugega kandidata za ustavnega sodnika, ki ga je državnemu zboru predlagal predsednik Borut Pahor. "Žalostno je, če se boriš za človekove pravice in si na koncu naplahtan," je bil ob nepotrditvi razočaran kandidat Anže Erbežnik.

Drugo parlamentarno glasovanje s tajno skrinjico o novem članu ustavnega sodišča in druga zavrnitev. Čeprav so mu – podobno kot junija Andražu Teršku – napovedovali izvolitev, tudi drugi kandidat za ustavnega sodnika Anže Erbežnik v državnem zboru ni dobil dovolj glasov. "Menim, da v Sloveniji so žal neke zakostenele strukture, ki pač ne dopuščajo, da bi prišel nekdo, ki razmišlja za svojo državo, ki je relativno neobremenjen, ki prihaja od zunaj," je povedal Erbežnik, kandidat za ustavnega sodnika.

Anže Erbežnik v državnem zboru ni dobil dovolj glasov.
Anže Erbežnik v državnem zboru ni dobil dovolj glasov. FOTO: Damjan Žibert

Čeprav v vseh koalicijskih strankah jamčijo enako, pa je rezultat pokazal, da so do zdaj dobro utečenemu koalicijskemu vladnemu stroju včeraj umanjkali vsaj trije glasovi. Anja Bah Žibert iz poslanske skupine SDS je dejala, da so "v Slovenski demokratski stranki dali vseh 26 glasov" in da ne želi odgovarjati na špekulacije. Poslanec Marko Koprivc iz SD ob tem ugotavlja:"To je samo dokaz, da vladna koalicija vendarle ni tako enotna. Da pa si upajo določeni poslanci, ko gre za tajno glasovanje, zoperstaviti se Janezu Janši, ko gre za javno, pa za zdaj še ne."

Da temu ni tako, je zatrdila Janja Sluga, vodja poslancev SMC, saj so"mogoče kadrovska vprašanja ena tistih vprašanj, kjer ni potrebno, da se koalicija poenoti."

Erbežniku so podporo odrekli v opozicijskih Levici, LMŠ in SAB, kjer pravijo, da so sodi začeli popuščati in ni več tako, kot je bilo, saj da so interesi že postali malo drugačni. Pred glasovanjem so poslanci SMC, NSi in Desusa od slovenske celice hekerske skupine Anonymus celo prejeli elektronsko sporočilo, naj raje ne glasujejo za Erbežnika, in pripis: "Od rezultata glasovanja je odvisno tudi to, koliko okostnjakov, ki jih pridno skrivate v svojih omarah, bomo predstavili javnosti. Bodite pametni. Bodite pošteni. Naredite, kar je prav za to državo." Da je prišlo do hudih groženj, je potrdila Žibertova: "To je res velik problem. Gre za pritisk na poslance. Gre za to, da se s tem krši ustava RS in tovrstni pritiski so grožnja tudi demokraciji." Koprivc je še dodal, da so grožnjo prijavili pristojnim organom in da na njihovo odločitev nikakor ni vplivala. 

Očitno bo moral predlagatelj Pahor od politike izbiranja iz javnih razpisov preiti v bolj odločno in proaktivno iskanje kandidatov. "Želim pa vse dobro novim kandidatom v novem postopku, če se bo še sploh kdo prijavil. Če tako malo cinično rečem," je ob vsem tem zaključil Erbežnik. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
23. 10. 2020 09.29
+5
Klofuta , ki sta jo dobila predsednik vlade in predsednik države ob tem glasovanju je zelo sporočilna !
Robespierre
23. 10. 2020 09.20
+3
Haha, talentirani zoomerski hekerji. Celo mladost jih je drzava pustili crkovati in sedaj tisti, ki so se pobrali in learn2code izstavljajo racun mumificiranim starcem, ki so si nagrebli denar preko vez in poznanstev, namesto s talentom in odrekanjem. In racun bo se vecji in ko bo izstavljen ne bodo pomagale nobene bajke o Gargamelovem krizevem potu, nacionalisticna mitomanija ali nateg z 'osamosvojitvijo'. Pocasi bo cas, da se kravotrajbarji iz spodnjih duplekov, podcetrtkov in ostalih vukohebin, ki so prisesani na javne funkcije, zacnejo umikati, magari na isti nacin, kot se je Gruevski iz Makadonije.
Homo erektus
23. 10. 2020 09.06
-4
Koalicija je trda kot kamen!!!
Paskakvali
23. 10. 2020 09.29
+2
Heretik1
23. 10. 2020 09.32
+2
Streznitev
23. 10. 2020 10.32
-2
Še sreča, da imamo v opoziciji intelektualce tipa Šarec , ki nas bo v drugo, tokrat prav zares odrešil s pomočjo najvišjega h kateremu moli vsak sleherni dan znano molitev: Tvoj zvesti služabnik prosim te, o gospod, reši me Janeza, ki je po moji napaki prevzel oblast. Daj mi moči, da Janša odleti in krmilo spet v roke mi podaj, že danes in na veke vekov, amen.
JApajaDAja
23. 10. 2020 08.59
+1
kdo in zakaj se je ustrašil anonimke z grožnjami pred začetkom glasovanja?
Belabreza
23. 10. 2020 09.25
+3
Tisti trije, ki počasi zapuščajo to kriminalno združbo kriminalcev v parlamentu. Še malo, pa bodo na smetišču, kar bi bilo najbolje za nas in tudi zanje.
Nimasmisla
23. 10. 2020 08.19
+0
in kakšno napetost imajo ali 220 ali 380