Slovenija

Dikaučič: Dejstvo, ki Erbežniku očitno ni bilo pogodu, je, da ministrstvo vodi minister

Ljubljana, 21. 07. 2021 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, Mirko Vorkapić
Komentarji
243

Očitki, zapisani v odstopni izjavi Anžeta Erbežnika, ki je v začetku tedna zapustil položaj državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu, so nizkotni in polni laži, odgovarja minister Dikaučič. Erbežnik mu sicer v izjavi očita pomanjkanje osnovnega znanja prava EU, minister pa pravi, da Erbežniku očino ni bilo pogodu, da ministrstvo vodi minister.

Minister Dikaučič vse očitke v odstopni izjavi zavrača.
Minister Dikaučič vse očitke v odstopni izjavi zavrača. FOTO: Miro Majcen

V začetku tedna je s položaja državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu odstopil dr. Anže Erbežnik. Razlog naj bi bili različni pogledi na vodenje resorja, Erbežnik, sicer strokovnjak za kazensko pravo s podporo vladajoče SDS, pa naj bi poskušal prevzeti krmilo na pravosodnem ministrstvu.

Včeraj smo v uredništvu pridobili njegovo odstopno izjavo, danes pa smo prejeli še odziv z ministrstva. V odstopni izjavi Erbežnik ministru iz kvote SMC Marjanu Dikaučiču med drugim očita, da "nima osnovnega znanja prava EU". Evropska unija se je po njegovih besedah znašla v "eksistenčni krizi, ki se kaže na primer na področju pravosodja kot konflikti med Sodiščem EU in nekaterimi nacionalnimi ustavnimi sodišči, različno pojmovanje 4. člena PEU o konceptu nacionalne identitete in vladavine prava, pogojevanje izplačil z vladavino prava itd." 

Slovensko predsedovanje, tako Erbežnik v odstopni izjavi, ne more biti le tehnično, temveč mora biti resen vsebinski "poskus rešitve teh vprašanj, saj je od tega lahko odvisen nadaljnji obstoj te zveze". 

"Menim, da je skrajno neodgovorno, če minister vodi zahteven kazenskopravni trilog/pogajanja, ki zadeva neposredno čezmejno posredovanje občutljivih elektronskih informacij, brez osnovnega znanja o tako kompleksnem instrumentu in ob nepoznavanju osnov kazenskega prava EU (npr. (ne)poznavanju koncepta evropskega pripornega naloga)," piše Erbežnik. 

Minister Dikaučič ga je, še trdi, povabil z obljubo jasnih pisnih pristojnosti na področju prava EU in kazenskega prava ter glede predsedovanja EU in vodenja zakonodajnih pogajanj posamičnih instrumentov EU, kar pa se ni nikoli izpolnilo. 

Anže Erbežnik.
Anže Erbežnik. FOTO: Damjan Žibert

Dotakne se tudi teme, zaradi katere na Slovenijo iz Bruslja že mesece letijo kritike – neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Da na ministrstvu poskušajo prikriti lastne napake iz preteklega neuspešnega postopka imenovanja, trdi Erbežnik, "na primer s cenzuriranjem pravnih obrazložitev medijem in drugim akterjem. S tem se onemogočata ustrezna komunikacija in razplet vprašanja teh tožilcev po zakoniti in mirni poti, brez pravnega spora. Grozi namreč celo tožba evropske komisije." 

Na stranskem tiru tako po njegovem mnenju ostajajo bistvene pristojnosti pravosodnega ministrstva, kot so izročitve tretjim državam, "pri čemer ministrstvo po moji oceni v posameznih primerih ne spoštuje obvez po 3. členu EKČP in želi posameznike izročiti tretjim državam kljub nevarnosti mučenja, nečloveškega in ponižujočega ravnanja". Da nikogar na ministrstvu ne zanima strategija zoper antisemitizem, strokovne službe pa se otepajo priprav zaradi neodzivnosti političnega vodstva, še piše.

"Prav tako ne morem sodelovati pri vodenju ministrstva, na katerem se potencialno prepletajo zasebni interesi in pravni spori vodstva (ministra) s posameznimi odločitvami ministrstva (npr. glede notarskih mest)." Tako je Erbežnik zaključil, da mu strokovno delo ob spoštovanju prava EU, pravne države in človekovih pravic ni omogočeno, zaradi česar se je odločil za odstop. 

Ministrstvo: očitki so nizkotni in polni laži 

Minister Dikaučič vse očitke, navedene v odstopni izjavi, v celoti zavrača in dodaja, da "povedo največ o avtorju samem". "Dr. Erbežnik se je ekipi pridružil zaradi svojih strokovnih referenc na področju kazenskega prava, vendar v času svojega delovanja na ministrstvu vsebinsko ni prispeval k nobeni izmed vsebin ministrstva oziroma je nadgradil. V  času najinega sodelovanja sem spoznal, da je za uspešno opravljanje funkcije državnega sekretarja potrebno mnogo več kot to, nenazadnje tudi spoštovanje sodelavcev in postavljanje skrbi za ugled ministrstva in Slovenije pred lastne potrebe po promociji," odgovarja minister. 

Ekipa ministrstva svoje delo opravlja odlično, še poudarja, "vsakemu posebej sem hvaležen za vso podporo, saj lahko zastavljene cilje dosežemo le s skupnim delovanjem. Nenazadnje je to ob včerajšnji predstavitvi poročila o vladavini prava potrdil tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ki je pohvalil delo ekipe ministrstva med pogajanji v evropskem parlamentu o elektronskih dokazih, kar je ena od nosilnih tem našega predsedovanja." 

In dodaja: "Dejstvo, ki očitno ni bilo pogodu dr. Erbežniku, je, da ministrstvo vodi minister." 

Ob tem na pravosodnem ministrstvu dodajajo, da je minister Dikaučič diplomirani univerzitetni pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom, izpit iz predmeta "Pravo EU" pri prof. dr. Rajku Knezu pa je opravil z oceno 10.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
26. 07. 2021 10.19
+1
Dikaučič je eklatanten primer tega, kaj je vse narobe s to vlado!
Deseti_brat
22. 07. 2021 11.52
-1
Erbeznik je nekoliko naivno sprejel funkcijo. Ce je situacija na ministrstvu taka, kot pise (kar verjetno res je), je to moral vedeti ze preden je pristal na funkcijo drzavnega sekretarja. Saj je vendar jasno, da minister potrebuje "desno roko", ki bo oddelala zanj vsebinski del predsedovanja in se kaj, on pa se bo smehljal in bral v naprej napisane govore. Erbeznikova napaka je, da je sploh pristal na to funkcijo. Ce je hotel biti ustavni sodnik, bi moral biti minister ali pa nic.
Rudolf Maister
22. 07. 2021 11.46
-2
Totalno razočaranje. Beseda- k.mun.st je prepovedana. Tanja help
Rudolf Maister
22. 07. 2021 11.43
-1
Totalno razočaranje . Napisal sem komunist . Admin pravi da je to prepovedana beseda. Tanja help
Rudolf Maister
22. 07. 2021 11.42
-3
Erbežniku ni bil po godu tudi prejšnji minister iz kvote k.m.nisto.. Pomoje je to samo finta svečkarjev. Tanja prekini dopust bodi zaskrbljena. Čakamo te
Dante69
22. 07. 2021 11.36
+0
Tudi jaz bi odšel, če bi imel takega ministra na vrhu in še več jih bo. Dol z fašisti iz vlade!!!!!!
peglezn
22. 07. 2021 11.19
+3
Jest se kot en navade di-kavčar glih ene tolk spoznam na pravo kot tale dickavčič. Pa koga vse naš pacient ne potegne iz tazadnje... ajajaj?
Aerys Targaryen
22. 07. 2021 11.11
+4
dickkaučič je janšev nepismen puppy
ervirus
22. 07. 2021 11.11
+3
O pravu jih večina nima pojma.čemaš šolo nepomeni dasi sposoben
Greghorian
22. 07. 2021 10.57
+7
Janševi lutki ni všeč če mu kdo nastavi ogledalo.. Sramota naj že pospeši imenovanje tožilcev. Mu je čisto prav povedal da ne pozna osnov prava, ker to kar se dogaja je popolnoma nezakonito
polarni123
22. 07. 2021 10.41
+5
Kar se tiče Dikaučiča je bilo dovolj poslušati zaslišanje v državnem zboru. Sploh ne vem kako je končal pravno fakulteto, da o političnem obnašanju ne ve nič pa se je takoj videlo. Pravosodni minister bo nekdo drug.
borjac
22. 07. 2021 10.36
+6
Sedaj se smejejo ministru Marjan Dikaučiču samo na ministrstvu za pravosodje in v Sloveniji, še po par stikih z EU se nam bo smejali cela Evropa, bravo Janša, odličen kader, sicer možgansko šibek, je pa zvest SDS-u.
?ebula
22. 07. 2021 10.08
+11
Dikavćić - zapriseženi jajovec. V vladi zdaj in nikoli več.
martinov
22. 07. 2021 09.40
+9
Prav je naredil, ker pod takim ministrom in Vlado ni mogel nič drugega, kot da greje stolček !
Destra
22. 07. 2021 09.27
+12
Komlčki nabrušeni, mlečnozobci neizkušeni. Pri nas je "pravo", samo za zabavo.
ksrecko
22. 07. 2021 09.06
-11
Šedrugo plat zgodbe lahko preberete na Požareporter in naše objektivno novinarstvo.
martinov
22. 07. 2021 09.41
+11
Lažnive novice berejo samo pripadniki sedanje desne struje !
pa saj bo vredu
22. 07. 2021 11.37
+0
Jaz tudi lahko plačam članek kjer naj napišejo negativno o tebi. In potem se sklicujem na objektivno novinarstvo. Požareport je že davno nazaj pogorel okrog objektivnosti.
ivan res grozni
22. 07. 2021 08.08
+20
To, da SDS povsod kadruje svoje še razumem, manj da nastavlja na odgovorna mesta ljudi brez vsakih izkušenj, analfabete, ljudi, ki nimajo pojma o pojmu, manj. Minister ni bil sposoben niti za notarja???
User1536496
22. 07. 2021 08.04
-15
A hierarhija sploh še kaj pomeni, al' lahko vsak kar po svoje nekaj pametuje. To je tako kot sistem plač, ki se financira iz proračuna, prvi z najvišjo plačo 30.000eur bi moral biti predsednik države, 25.000eur predsednik vlade, 20.000eur predsednik parlamenta, 15.000eur ministri, spodaj pa vsi ostali. Ampak ker je demokracija in nered in nobene avtoritete, je vse postavljeno na glavo, anarhija, nobene odgovornosti, SLO je kot kura brez glave, ki jo vsak ki ima pet minut časa "šeta" po svoje. Stranka O.S.A. bi hitro uredila stanje in povrnila samozavest Slovencem
murvica
21. 07. 2021 21.58
+14
Ze zgolj to, da uporabi argument, da je izpit opravil z 10, pove veliko o zrelosti doticnega ministra. Saj ne vem a bi se smejal, al jokal... kot da smo v osnovni soli
primorec2
21. 07. 2021 21.30
+11
V ozadju je nekaj, kar "smrdi". Je lahko godlja z imenovanima delegiranima tožilcema? Tožilci sprejeli sklep-imenovali dva tožilca za EU tožilstvo. Vlada-Janša tega ni hotela vzeti na znanje, nakar je delegirana tožilca obvestila, da nista več "v igri". Sedaj je vlada naročila tožilcem, naj na novo izvedejo razpis za dva EU tožilca. Tu se sedaj pojavlja "štala", katero ne bo lahko očistiti. Vlada trdi, da ni bila seznanjena z izbiro dveh delegiranih tožilcev, ampak po nekaj mesecih jim izda akt v katerem jih obvešča, da sta odpadla. Torej, vlada se je seznanila z imenovanjem dveh tožilcev, saj jima je izdala akt o "brisanju". Sedaj vlada naloži tožilskemu svetu, da ponovi izbiro. Ampak tožilci ves čas trdijo, da je bilo vse zakonito in vsled temu, kako lahko ponovijo razpis? Povzetek; vlada ni bila seznanjena kakor zahtevajo predpisi, ampak vseeno je tožilcema izdala negativno mnenje. Vlada ne more odločati, ampak se samo seznani in to je že potrdila. Drugo, kako naj tožilci ponovijo pravilno in zakonsko izpeljano izbiro, brez da prvo prekličejo s sklepom, s čimer bi sami sebi izdali nezaupnico, oziroma, da se ne spoznajo na Zakone. Torej, g.dr.Erbežnik možno le ne odhaja zaradi notranjih trenj, ampak iz čisto pravnega razloga...ne ve, kako se bo to rešilo, če se sploh da to zakonsko "štalo" urediti, brez da vlada-pacient stopi dva koraka nazaj.