Slovenija

Erjavčevo pismo delegatom: se tehtnica nagiba na levo?

Ljubljana, 23. 11. 2020 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
802

Kandidat za predsednika DeSUS Karl Erjavec je s pismom nagovoril vse delegate stranke. Med drugim je spregovoril o razlogih za kandidaturo in izzivih v stranki. Še posebej odmevno pa je eno, zelo jasno sporočilo: po kongresu moramo začeti s pripravami na parlamentarne volitve. V koalicijski zaveznici NSi pravijo, da se v notranje zadeve stranke ne želijo vmešavati, a da "bi bilo za upokojence, ki jih DeSUS nagovarja, veliko bolje, če bi ta vlada nemoteno delala naprej". Nasprotno pa opozicija poudarja, da bi bilo bolje, da se ta vlada poslovi in oblikuje trdna levosredinska vlada.

Erjavec je delegatom v pismu namenil jasno sporočilo: po kongresu se moramo pričeti pripravljati na parlamentarne volitve.
Erjavec je delegatom v pismu namenil jasno sporočilo: po kongresu se moramo pričeti pripravljati na parlamentarne volitve. FOTO: Damjan Žibert

Kandidata za predsednika stranke DeSUS Karl Erjavec in Srečko Felix Krope sta v nagovoru delegatom spregovorila o razdeljenosti stranke, izzivih in obljubah poenotenja stranke.

Prvi je v osem strani dolgem pismu delegatom kongresa, kot smo poročali že včeraj, spomnil na januarski kongres, ko so mu ti po 15 letih odrekli podporo in za predsednico stranke izvolili Aleksandro Pivec. Zapisal je, da je s kongresa odšel pokončno in spoštljivo ter se umaknil iz političnega in javnega življenja.

Erjavec je v pisnem nagovoru delegate spomnil tudi na januar, ko so mu ti po 15 letih odrekli podporo. (Na fotografiji januarski kongres stranke DeSUS.)
Erjavec je v pisnem nagovoru delegate spomnil tudi na januar, ko so mu ti po 15 letih odrekli podporo. (Na fotografiji januarski kongres stranke DeSUS.) FOTO: Bobo

Danes ugotavlja, da je stranka še vedno zelo razdeljena. "Občutek imam, da se še vedno premalo zavedamo, da je stranka v nezavidljivem položaju in če se bo nadaljevalo to medsebojno nezaupanje in prazne razprave o tem, kdo je kriv za nastalo situacijo, stranke DeSUS ne bo več," je opozoril.

'Večni' Erjavec je v pismu delegatom ocenil, da je stranka trenutno v političnem breznu. Čakajo jih izzivi zaradi covida-19 in obenem veliki izzivi v stranki, a verjame v poenotenje in vnovičen vzpon. 

Pojasnil je, da so ga v vnovično kandidaturo prepričala vabila številnih zvestih članov stranke, naj pomaga s svojim izkušnjami in znanjem rešiti DeSUS iz težav. Ob tem Erjavec priznava tudi nekatere napake v času njegovega vodenja stranke, med drugim med slednje uvršča sodelovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Med napakami je bila po njegovem mnenju tudi ta, da so v stranko sprejeli vse, ki so želeli sodelovati, izkazalo pa se je, da so številni prišli le zaradi lastnih interesov in povzpetništva. Na tem mestu omenja prav Pivčevo.

Prepričan pa je, da lahko DeSUS konsolidirajo. Spomnil je, da so bili tudi leta 2005, ko je prvič postal predsednik stranke, v podobnem položaju. "Tudi takrat smo bili v vladi Janeza Janše, tudi takrat smo bili na dnu vseh javnomnenjskih anket in tudi takrat je bila stranka razklana. Kljub vsem tem težavam smo takrat stranko DeSUS rešili in pozneje pod mojim vodstvom dosegali dobre politične rezultate," je ocenil Erjavec.

Dodal, da je bil tedaj ključ uspeha enotnost poslanske skupine, tesno sodelovanje med vodstvom stranke, poslanci, organi stranke ter občinskimi odbori. Po njegovem prepričanju lahko stranko na tak način spet poenotijo.

Opozicija v odzivih skopa, zadržani tudi v koaliciji

Orisal je svoje videnje trenutnih razmer, v katerih se nahaja Slovenija. "Čakajo nas dokaj negotovi časi in v tem trenutku vlada na vseh področjih družbenega in gospodarskega življenja velika zaskrbljenost. Tudi politična situacija v državi ni rožnata, zato bi bilo pomembno, da se DeSUS po kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev," je opozoril.

Tokratni kongres DeSUS zaradi epidemije poteka dopisno. Začeli so ga v petek, končali ga bodo 5. decembra, ko bodo tudi razglasili rezultate. Delegati bodo po pošti glasovali od 27. novembra do vključno 1. decembra. Stranka jim je nagovore kandidatov v petek poslala skupaj z drugo dokumentacijo za kongres.

In prav zaradi zgornjega dela zapisa je na domačem političnem parketu završalo: ali Erjavec s tem namiguje na izhod iz koalicije?

Za odziv na Erjavčevo pismo smo zaprosili vse parlamentarne stranke, a so - tako na levi, kot na desni - s komentarji precej skopi.

V koalicijski zaveznici Novi Sloveniji (NSi) pravijo, da se v notranje zadeve strank, kar pismo Karla Erjavca nedvomno je, ne želijo vmešavati. Prepričani pa so, da bi bilo za upokojence, ki jih stranka Desus nagovarja, veliko bolje, če bi ta vlada nemoteno delala naprej. "V teh nekaj mesecih se je namreč premaknilo mnoge ovire, ki so prej desetletja stale. Upokojenci pa bodo poleg izplačila rednih pokojnin do konca leta prejeli še dobrih 471 milijonov evrov dodatkov," menijo v Novi Sloveniji.

Podobno sicer menijo tudi v opoziciji: Erjavčev nagovor delegatom je notranja zadeva Desusa. "Socialni demokrati sicer pozdravljamo vsak korak, ki bi omogočil oblikovanje nove večine v Državnem zboru in posledično oblikovanje nove vlade," pravijo v stranki SD.

V LMŠ prav tako ne želijo komentirati internih dogajanj v posameznih strankah. "Kot smo že velikokrat povedali, je ta vlada škodljiva za Slovenijo, zato je skrajni čas, da se poslovi. Odgovornost za to je pri tistih, ki vlado podpirajo," so jasni.

Na vprašanje, kako oni razumejo to pisanje - je to že nekako napoved koraka stran od te koalicije, ali vendarle ne - pa ravno tako v Levici v prvi vrsti poudarjajo, da se v interne zadeve Desusa ne bi mešali. "Oni imajo svoje volitve, svoj kongres, 5. decembra bodo znani rezultati. Želim pa si, da bi rezultat bil v smeri pisma, ki ga je napisal Erjavec – se pravi korak proč od te koaliciji in pristop h Koaliciji ustavnega loka. Da postavimo alternativno vlado," pravi koordinator stranke Luka Mesec. Na vprašanje, ali lahko računajo na DeSUS po volitvah, pa odločno: "Računamo na spremembe."

Tudi v stranki SAB so na naše vprašanje odgovorili, da volilnega kongresa DeSUS do razglasitve novega vodstva stranke ne bodo komentirali. "Prepričani pa smo, da bomo s stranko Desus še naprej dobro sodelovali in združili moči za izboljšanje položaja upokojencev, javnega zdravstva ter ohranitev javnega šolstva in socialne države. Vse to se lahko uresniči samo v trdni levo sredinski vladi."

Erjavec je v pismu sicer spomnil še, da vlada Janše, v kateri sodeluje DeSUS, ves čas namenja boju s covidom-19. Ob tem ugotavlja, da minister za zdravje Tomaž Gantar iz vrst DeSUS odlično opravlja svoje delo, vlada pa da sprejema nekatere pomembne odločitve mimo njegovega mnenja. "Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam. To seveda ni dobro in po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti," ugotavlja Erjavec.

Voditelji opozicijskih strank so sicer danes prvič skupaj v javnosti razpravljali z mandatarskim kandidatom Jožetom P. Damijanom. Vsi čakajo na kongres Desusa in morebitno vrnitev Karla Erjavca. Kaj ta v pismu sporoča članstvu, bo res zapustil Janševo vlado? V njem je namreč nekaj zanimivih stavkov – v smislu, da se vlada bori proti covidu-19, a ne posluša njihovega ministra Gantarja in hkrati tudi, da DeSUS vendarle je ideološka stranka.

Če bo predsednik stranke, napoveduje, da se bo njegov glas slišal in ne bo nikomur tiho. Spomnil je, da ima vsaka politika svojo ideologijo, ideologija DeSUS pa je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo.

V primeru izvolitve Karl Erjavec napoveduje zavzemanje za upokojence, demografski sklad, izgradnjo negovalnih bolnišnic in domov za starejše ... Ob izzivih, ki jih prinaša covid-19, pa jih po njegovem mnenju čakajo veliki izzivi v stranki, "ki se trenutno nahaja v političnem breznu". Delegate je prosil, naj ne ponovijo januarske napake, saj se boji da jim politična usoda ne bo dala še enega popravnega izpita.

Tudi protikandidat Srečko Felix Krope želi, da DeSUS spet pridobi ugled

Javnosti manj znan Erjavčev protikandidat Krope pa med razlogi za vnovično kandidaturo navaja željo, da DeSUS pridobi ugled, ki ga je imela stranka v letu ustanovitve. "Hočem, da sleherni član naše stranke ni zgolj številka, za katero tako ne vemo, ampak kot osebnost s svojimi potenciali," je navedel.

Srečko Felix Krope
Srečko Felix Krope FOTO: POP TV

Po njegovem mnenju člani njihove stranke vedno bolj postajajo zgolj neko volilno telo, na katero se spomnijo, ko potrebujejo glasove. "Pomemben je sleherni član naše stranke in čas je, da začnemo upravljanje s človeškimi viri. V okviru delovanja stranke je treba slediti programu stranke in njeni viziji ter poslanstvu," je pozval.

Kot je pojasnil, bodo njegove dejavnosti usmerjene v kadrovski, organizacijski, informacijski in tehnični podsistem stranke. Med drugim izpostavlja vzpostavitev ustrezne evidence članstva in ureditev sistema financiranja stranke.

"Smo pred priložnostjo, pred novimi izzivi, upam, da bomo priložnost izkoristili. Samo s skupnim ciljem, brez gledanja nazaj in iskanje vzrokov ter deljenja očitkov, kdo je za kaj kriv," je še dodal Krope.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (802)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
24. 11. 2020 10.07
+4
JAZ MISLIM DA GANTER JE DRUGI PUČKO
mikica247
24. 11. 2020 15.12
+2
Drugi Pučko bo nekdo drug iz vrst SMC. Gantar je že zdavnaj jasno povedal svoja mnenja in stališča.
Jaka Jack
24. 11. 2020 09.12
+1
Največja napaka desusa je bila Gantar, Karel se je tudi že izpel, Pivčeva je pa edina kaj dobrega postorila, ampak sta jo ta dva strmoglavila zaradi lastnih egov in s tem potopila stranko.
mikumi
24. 11. 2020 20.02
silly
26. 11. 2020 20.16
AlexReal
24. 11. 2020 09.09
+0
DESUS izgublja na podpori. Če pride Erjavec na oblast, bo stranka razpadla.
Volga Malek
24. 11. 2020 09.09
+3
Erjavec 200 glasov si dobil leta 2018 na parlamentarnih volitvah v Tržiču, praktično so te zbrcali na odpad zgodovine kamor spadas skupaj z DESUSom. Delaš na lastne koristi bil si praktično že vse od okoljskega ministra do obrambnega itd., kjerkoli se pojaviš se dela škoda v tem sta si z Gantarjem enaka. Stari grehi, mečejo dolge sence. DESUS je bil v vseh vladah od leta 1991, penzionisti imajo mizerno nizke penzije več kot polovica prebivalstva, leta 2013 je DESUS sopodpisal ZUJF skupaj z NSI in SDS ki je najbolj škodljiv zakon v zgodovini Slovenije. Gantar je uničil ZN in oskrbo in razvrednotil ter podplačal poklic medicinske sestre ter jim vzel dostojanstvo, on kot ti dela škodo kjerkoli se pojavi.
mikica247
24. 11. 2020 15.17
+2
Nima veze. Zdaj se ga rabi, da skupaj uničimo večje zlo, ki se čedalje bolj širi in mu je namen ugrabit državo in njihove državljane.
BETONSKI
24. 11. 2020 09.09
+1
SEDAJ PLAČUJEM DAVEK NA DOBIČEK,ČE PRIDE DRUGA VLADA BO TEGA ČIMMANJ ,SAMO ŠE DELO BREZ RAČUNA,DENAR NA ROKO,NE MISLIM PODPIRATI TEH LUZERJEV IN MAFIJCEV.
Common_sense
24. 11. 2020 09.57
+1
RdecaZvezda
24. 11. 2020 08.51
+0
Človeško zlo se meri po lestvici,če ga ne žene bes ali sprevržena morala.
leond1
24. 11. 2020 08.43
+7
KARL JAZ MISLIM DA TE 99 PROCENTOV SLOVENCEV NE MARA NITI VIDETI IN NE SLIŠATI DVORSKI NORČEK BARABA SMOTKO ZAKOPLI SE KOT NOJ
hotchilipoper
24. 11. 2020 09.16
+0
b0nf3ti
24. 11. 2020 08.41
+4
Sploh ne vem kaj delajo upokojenci v parlamentu. pri nas je to edina stranka na svetu. nikjer drugje jih ni. Za Erjavca pa tako ali tako no comment !! :D
kmkm
24. 11. 2020 08.30
+3
A je Janša že na tabletah zaradi Karla?
RdecaZvezda
24. 11. 2020 08.59
+2
Janša bo v svojem mandatu v glavnem poskrbel za sebe in sebi enake,kaj čaka z ukinitvijo RTV naročnine,zakaj se ne loti sodišč,da se bo enkrat začelo pošteno sojenje tudi malemu človeku,zakaj ne zniža enormno zvišanje zaposlitev v javni upravi,zakaj se ne loti raznih agencij 75% jih je brez veze in še bi lahko našteval pa se ne splača,ker iz tega tako ali tako ne bo nič.
Common_sense
24. 11. 2020 09.57
+1
Rdeča zvezda, tvoje besede v božja ušesa. A zavedati se moraš, da je v koaliciji.
tornadotex
24. 11. 2020 08.18
+3
Če se Karl odloči za odhod, bo tvegal razpad DESUSa, kar bo vodilo v polom njega samega...
RdecaZvezda
24. 11. 2020 09.01
+1
Pa kaj pol,desusa tak al tak ne potrebujemo.
Common_sense
24. 11. 2020 09.58
-1
Tudi sicer ga ne potrebuje nihče, ker niti odhod 3-4 poslancev ne vpliva na nič. Niti odhod vseh 5 poslancev ne vpliva na nič.
NovodobnoSuženstvo
24. 11. 2020 08.10
+3
kohl, kalimeho....kolko si za hčero dobil???!
mosqito
23. 11. 2020 21.59
-3
Vse čestitke SDS in SNS
kmkm
24. 11. 2020 08.08
+4
Jožajoža
23. 11. 2020 21.58
-4
Karel nas bo rešil
mosqito
23. 11. 2020 21.58
+2
lotmerzanec
23. 11. 2020 21.53
+2
Karel je uničil DESUS!! Njegova veza z Jankovičem je pokopala stranko!! Ne vem ali so člani upravnega odbora desusa pripravljeni nazaj sprejeti tega lažnjivega luzera!! Odbor stranke bi moral za predsednika predlagati Gantara on je EDINI,ki lahko reši stranko pred propadom!! Sicer je meni vseeno vendar VSAK,ki se vsaj malo v politiko razume ve,da je Gantar rešitev!!
kmkm
24. 11. 2020 08.11
+0
če bi Gantar to želel bi se bolj zanimal tako pa nima interesa, ker je premehek, Karl pa ima že ogromno izkušenj in se ne pusti vsakemu je pa tudi priznal, da je bila napaka sodelovanje z Jankovičem.
puspan
24. 11. 2020 10.33
+1
Seveda so pripravljeni. Tipov, kot Jurša je tam cel mali bataljon, ki se hranijo na račun dementnih penzionistov. Ta stranka sploh ne bi smela obstajati. To je združba starih nategunov iz prejšnjega režima.
mosqito
23. 11. 2020 21.49
-7
Živel Janša...živela vlada in SNS.
NopeNoNever
24. 11. 2020 09.51
+3
puspan
24. 11. 2020 10.35
Janša je zelo sposoben, ampak tudi baraba per exelance.
silly
26. 11. 2020 20.18
mosqito
23. 11. 2020 21.46
+3
DeSUS je bil normalen samo nekaj mesecev....od Ehjavca naprej,pa spet leglo Rdečih plemičev in PIJAVK.
silly
26. 11. 2020 20.18
mosqito
23. 11. 2020 21.42
+1
SAB, DeSUS..... zdaj in nikol več.
kmkm
24. 11. 2020 08.13
+5
Desus se bo pobral, Smc pa ne, podpora bo padla tudi NSi.
Nimasmisla
23. 11. 2020 21.39
+6
He he to bo še ena dobra štala
Belibog
23. 11. 2020 21.35
+3
Bo pogrebnika DESUSA odigral.
morleone
23. 11. 2020 21.38
+3
To vlogo je imela Pivčeva zarad kolaboracije in zagovarjanjem neonacizma.
mosqito
23. 11. 2020 21.35
+5
EHJAVEC, Levnuharski TITANIC....zbogom DESUS.... polovici članstva, zlasti mlajšega bo kmalu PIVČEVA predsednica.
morleone
23. 11. 2020 21.36
+5
Pivčeva je vseeno malce prebutasta. Pali samo pri ljudeh, ki imajo podobno omejene miselne zzmogljivosti.
lotmerzanec
23. 11. 2020 21.56
+0
Točno ostali bodo samo upokojeni PARTIZANI!! Saj desus ni stranka napredka!!
silly
26. 11. 2020 20.19