Slovenija

Erjavec ali Pivčeva? Strankarska kolega že več kot mesec dni ne govorita

Ljubljana, 17. 01. 2020 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Orešnik / Aleksander Pozvek / Anže Božič
Komentarji
305

Začenja se spopad med Pivčevo in Erjavcem - spopad na odprti fronti in pred očmi javnosti. Glavni igralci so zaviti v molk, v zakulisju pa še zadnja preštevanja: lahko aktualna kmetijska ministrica spodnese 'večnega' Erjavca? Kaj bo izid kongresa pomenil za tekmeca, kaj za Desus in kaj za manjšinjsko vlado?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nepredvidljivo in napeto
    03:23
    Iz 24UR: Nepredvidljivo in napeto
  • Iz SVETA: Spopad Erjavec: Pivec
    06:08
    Iz SVETA: Spopad Erjavec: Pivec
Karl Erjavec ali Aleksandra Pivec? To bo spopad na nož. Oba pričakujeta tesen rezultat, a je vsak prepričan v svojo zmago.
Karl Erjavec ali Aleksandra Pivec? To bo spopad na nož. Oba pričakujeta tesen rezultat, a je vsak prepričan v svojo zmago. FOTO: Bobo

Tako ostrega strankarskega spopada, kakršen se bo odvil jutri v Desusu, zlepa ne pomnimo. Karl Erjavec ali Aleksandra Pivec? S tem vprašanjem se ne ukvarjajo samo delegati in člani upokojenske stranke, pač pa tudi koalicijska postava s predsednikom vlade Marjanom Šarcem na čelu.

Stranka Desus je pod Erjavčevim vodstvom dosegla svoj vrhunec leta 2014, ko je dobila 10 poslancev. Ta rezultat pa so na zadnjih volitvah prepolovili.

Da gre za spopad na nož, kaže ne samo to, da Pivčeva in Erjavec že skoraj poldrugi mesec sploh ne govorita, pač pa tudi to, da hoče Pivčeva jutri na tajnem glasovanju celo prisotnost opazovalcev in notarja. Pa to še ni vse - dan pred kongresom so v javnost prišle fotografije Erjavčevega prestižnega poršeja, ki si ga je kupil lani.

Zagotovo je to danes tema tudi v stranki, a glede na to, da se je fotografija Erjavčevega poršeja pojavila dan pred kongresom, Erjavčevi podporniki v Desusu to razumejo kot poskus oslabitve Karla Erjavca.

Karl Erjavec je zadnje dni moči nabiral na družinskem vikendu v Karigadorju, kamor se je odpeljal s prestižnim Porschejem, ki ga lahko upokojenci s povprečno pokojnino 640 evrov samo sanjajo. Gre za šest let star terenec, vreden okoli 40.000 evrov, pojasnjuje minister in vrača žogico, da je za razliko od ministričnih akademskih honorarjev, sam avto prijavil na KPK.

Avto je bil fotografiran v hrvaški Istri, v Karigadorju, kjer ima Erjavec vikend. Tam je bil zadnja dva dneva, neuradno pa naj bi Erjavec pet let starega prestižnega športnega Porschejevega terenca kupil lani za 47.000 evrov, v račun pa je dal tudi svoj prejšnji avto - Audija A5. Nov Porsche Macan S sicer lahko stane, odvisno od opreme, tudi več kot 120.000 evrov. Je pa Erjavec to spremembo premoženja prijavil KPK-ju, za razliko od protikandidatke Aleksandre Pivec, ki je z dodatnimi projekti zaslužila slabih 36.000 evrov bruto, pa to pozabila prijaviti KPK-ju, a je prepričana, da je to le manjši prekršek.

A vse to bo jutri v presoji Desusovih delegatov na kongresu. In njihova odločitev bo po še zadnjih današnjih napovedih med Erjavcem in Pivčevo tesna.

"S svojim dosedanjim 15-letnim delom kot predsednik stranke Desus sem zadovoljen. In pričakujem, da mi bodo delegati in delegatke tudi dali zaupanje za še en mandat," pravi Erjavec.
"S svojim dosedanjim 15-letnim delom kot predsednik stranke Desus sem zadovoljen. In pričakujem, da mi bodo delegati in delegatke tudi dali zaupanje za še en mandat," pravi Erjavec. FOTO: Damjan Žibert

Zadnje ure pred najbolj nepredvidljivim političnim kongresom zadnjih let sta se glavna rivala za vodenje Desusa sicer umaknila od javnosti.

Kmetijska ministrica je na družbenem omrežju Facebook pisala članom in zavrnila ključne očitke dolgoletnega prvaka stranke. "Nimam nobenega namena te stranke ugrabiti ali jo kamorkoli odpeljati. Jaz sem bila doslej zvesta in pa lojalna članica Desusa," zagotavlja.

Pred jutrišnjim kongresom Desusa je vse bolj napeto. Bo Karl Erjavec že petič zapored izvoljen za predsednika stranke ali lahko preseneti Aleksandra Pivec? In komu od favoritov bo glasove jemal tretji kandidat, Borut Stražišar? Bitka za stolček je nepredvidljiva, neizprosna in bo imela tudi širše politične posledice za manjšinjsko vlado Marjana Šarca. Tako Erjavec kot Pivčeva sta prepričana v svojo zmago, v stranki pa pred glasovanjem prevladuje ocena, da bi poraz 'večnega ministra' pomenil veliko presenečenje.

Se je pa danes na očitke, da skušajo ugrabiti stranko, odzval predsednik vlade in vladajoče stranke Marjan Šarec. To on bo jutri namreč spremljal spopad med Pivčevo in Erjavcem. "Neposrednega televizijskega prenosa ne bo, ne bo tako kot je bilo na 14. kongresu zveze komunistov leta 1990. Tistega sem gledal v neposrednem prenostu. Pa malo zlato lisico na drugem programu. Tega prenosa ne bo, tako, da želim uspešen kongres," pravi premier.

In kako tudi ne bi spremljal tega kongresa, ko pa je razplet lahko pomeben tudi za njegovo vlado. Ko je Pivčeva kandidaturo napovedala, je Erjavec dejal, da so lahko brez skrbi, saj da bo rezultat precej jasen.

In še danes je po naših informacijah v to prepričan. Usodo Erjavca in Pivčeve ima jutri v rokah 238 delegatov, glasovanje bo tajno, a Erjavčevi podporniki v stranki neuradno napovedujejo, da bo dosedanji predsednik predsednik tudi ostal, le da tesno, z okoli 130 glasovi.

"Kadar gremo v tovrstne spopade na volitvah, vsak pričakuje zmago. Seveda immao tudi mi svojo kalkulacijo," je Pivčeva dejala včeraj.

Na kongresu pred tremi leti se je Erjavec kot edini kandidat rutinsko obdržal na čelu stranke. Leta 2013 je z dobro polovico glasov pometel z močnima tekmecema Meto Vesel Valentinčič in Ljubom Jasničem. Izkušeni del poslanske skupine pa tudi tokrat stavi nanj. "Vedno bom povedal isto: težko bo ga premagati," pravi vodja poslancev Desus Franc Jurša. "Jaz mislim, da bo Karl Erjavec dobil prepričljivo," pa dodaja Ivan Hršak.

Do zdaj je Erjavec v svojem 15-letnem vodenju stranke premagal vsakega protikandidata, a tako na nož, kot je tokrat, še ni bilo. Bili so dnevi, ko je prepeval, vendar ljubezni do Pivčeve ni. Še več: da še nič ni naredila za stranko, katere članica je od leta 2017, ji očitajo Erjavčevi podporniki, a Pivčeva vztraja: DeSUS potrebuje novo energijo. Toda za Erjavčev krog je Pivčeva le instrument, prek katerega bodo stranko ugrabili.

"To so neke trditve, ki jih dojemam kot predkongresno vrenje. Mislim, da bi bilo bolj modro, če bi raje že prej poskrbeli, da bi stranka DeSUS dajala pet glasov h ključnim dokumentom," na to odgovarja Šarec.

Če jutri izgubi, se lahko zgodi, da bo Erjavec zapustil tudi svoj ministrski stol. Če zmaga, pa bo gotovo bistveno bolj naporen koalicijski partner, kot je bil doslej. In v tem primeru naj bi odločitev, ali Pivčeva ministrica ostane, prepustil predsedniku vlade. A ga bo gotovo pogosto opominjal tudi na to, da je Pivčeva po odločbi KPK-ja kršila zakon o integriteti.

"Resnično nisem bila seznanjena s tem, da moram to prijaviti. Takoj, ko so me seznanili, sem to storila," trdi Pivčeva.

"Prav gotovo zmago napovedujem tudi jaz. Sobota pa je tista, ki naj da tisti končni rezultat," meni Pivčeva.
"Prav gotovo zmago napovedujem tudi jaz. Sobota pa je tista, ki naj da tisti končni rezultat," meni Pivčeva. FOTO: Bobo

Nesporno pa je, da se bodo po jutrišnjem kongresu na novo postavljala razmerja v stranki. Ne glede na izid. Glede na zaostrene razmere poznavalci ne izključujejo ničesar, niti tega, da bi se stranka lahko razdelila na dva dela. Popotresne sunke bo čutila tudi koalicja, pri čemer ni vprašanje, ali jih bo, pač pa le, kako močni bodo.

Glede na res visoke napetosti pred jutrišnjim kongresom: kaj se bo zgodilo v stranki na eni strani in kaj v koaliciji in vladi na drugi strani?

Tu pa je še širša politična slika in neizogibne posledice volilnega razpleta za manjšinjsko vlado. Morebitna izvolitev Pivčeve, bi Desus tesneje zavezalo koaliciji, večni minister pa bi bil bistveno bolj ranljiv. Po drugi strani, bi premier Šarec ob morebitni zmagi Erjavca tega težje zamenjal in tako tudi tvegal razkol v koaliciji.

Stranki se ne glede na zmagovalca obeta manjši ali večji razkol, tudi čistka. V primeru Erjavčeve zmage se verjetno dokončno poslavljajo Tomaž Gantar, Ivo Vajgl in še kdo, v primeru zmage Pivčeve pa Erjavčevi najtesnejši zavezniki, verjetno tudi on sam v tem primeru ne bi več hotel biti minister.

Na stranki se bodo v ponedeljek zbrali člani izvršnega odbora s starim predsednikom ali novo predsednico in takrat se bo začel razmislek o nadaljnih korakih. Koalicija se bo pa v vsakem primeru morala pogovoriti, kako naprej, napoveduje se srečanje predsednikov koalicijskih strank, morda že prihodnji teden, prav tako sledi Šarčevo srečanje tako z Erjavcem kot Pivčevo. Če bo treba iskati novega ministra ali ministrico, pa bo že to prvi preizkusni kamen za trdnost koalicije in njeno sposobnost zagotavljanja glasov.

Že zdaj je jasno, da bosta Erjavec in Šarec v vsakem primeru težko nadaljevala na skupnem političnem imenovalcu.
Že zdaj je jasno, da bosta Erjavec in Šarec v vsakem primeru težko nadaljevala na skupnem političnem imenovalcu. FOTO: Miro Majcen

"Je tudi do mene mogoče nekoliko nekorektno, če kot predsednik vlade ne morem računati pri ključnem dokumentu na glasove neke stranke," še pravi premier.

Je pa statutarna komisija Desusa, blizu Erjavcu, že pred kongresom - pomenljivo - zavrnila ideje iz kroga Pivčeve, da bi volitve nadziral notar oziroma posebni opazovalci ter, da bi zmagovalec moral dobiti absolutno, več kot 50-odstotno večino.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Doctore111
18. 01. 2020 21.32
+1
koncno je odletel najvecji blefer
kakc
18. 01. 2020 16.29
banda bando podpira...
METKA102
18. 01. 2020 11.19
+3
Čemu je sploh namenjena ta stranka?
Nimasmisla
18. 01. 2020 10.52
+2
če ne zmaga pivčeva istopim iz desusa in grem
tron3
18. 01. 2020 10.27
+1
Dons pa bo res hadič, delegati se morjo odločt med moško in žensko barabo. Še dober da ne bodo več vidl na naslednih valitvah parlamenta od znotri.
tron3
18. 01. 2020 10.34
+3
Slogan za prihodnje volitve upokojenske stranke je menda že nared!!! Vsakmu upokojencu 2000€ pokojnine na mesec. Korl bo kr svojga jeklenga konjička zastavu, Porsche Macan se imenuje!!!, da bo vse res kar bo naložu, ta blontna pa bo zastavla svoje honorarje, ki jih vsak let zataji.
Naglič
18. 01. 2020 10.35
-1
Kaj klobasate o njegovem avtu? Porsche je last Cimerotiča.
tron3
18. 01. 2020 10.56
+2
A tako, hvala za informacijo in se opravičujem za svojo nevednost.
Domendo
18. 01. 2020 10.11
+2
Ko za vojake začnejo govoriti, kot da so ubogi in da delajo pa nadure in da ni škornjev... potem veste, da to več ni Slovenska vojska ampak nevladna organizacija, ki prosi državo ki je socialna ustanova naj pomaga. Ko pa pomaga, si pa ta glavni vzamejo velik kos pogače vojaki pa životarijo, in so opremljeni kot che gevarini gverilci. Razlika je samo ta, da nosijo čelade. V devetdesetih letih je še Beirut imel boljši sistem, kot ga ima Ljubljana z Pahorjem, Šarcem in Rjavcem na čelu obrambnega ministra. Enkrat je Kacin povedal, da bi bili kot Palestina če nebi vstopili v EU in Nato. Mogoče je kdo drug to izjavil. Mi smo Palestina in razlika je samo v tem, da tam voditelji palestincem ne lažejo in točno vedo kje in kako živijo... Rjavec je pa podoben Yasserju Arafatu s to razliko, da Rjavec za upokojence in za vojake še v vsej svoji zgodovini ni naredil nič. Je navaden blefer, ki se norčuje iz Slovenskega naroda.
ahim1225
18. 01. 2020 10.10
+6
Korl že drugič vodi MORS, pa je že prvič dokazal, da je nesposobnež, vprašamo se lahko ali so naši politiki idiottii?
ahim1225
18. 01. 2020 10.10
+3
Korl že drugič vodi MORS, pa je že prvič dokazal, da je nesposobnež, vprašamo se lahko ali so naši politiki idiottii?
ahim1225
18. 01. 2020 10.03
+4
Korl se vede do stranke, kot bi to bila njegova privatna firma, Korl mora spokat!
Naglič
18. 01. 2020 09.13
+7
Če bi predsednika Desusa izbirali po lepoti, bi se znalo zgoditi da bo danes zadnji dan stranke Desus. Oba sta grda kot položnica za elektriko.
Naglič
18. 01. 2020 09.08
+10
Kaj je s to državo? Šaljivci so dvignili pokojnine za 1,5% in socialno pomoč za 51%, borci za pravice upokojencev pa izbirajo med lažnivcem in plagiatorko.
DAEMONIUM
18. 01. 2020 09.01
+8
Ampak tale korel pa je ena pokvarjena dusa. Ubode Porscha potem pa ga skriva po hrvaskem, da ga njegovi volilci na macjih konzervah ne bi videli. In potem kljub temu,da je popolnoma zavozil stranko in je se bolj osiromsil upokojence, da sploh ni bil izvoljen v parlament ima povrhu vsega še obraz, da se še enkrat kandidira??
Julijann
18. 01. 2020 08.34
+7
Se bo kaj spremenilo, bo kaj drugace v drzavi, ce danes zmaga Erjavec ali Pivceva, tretji kandidat se tako ne omenja vec. SLOVENIJA bo naredila korake naprej samo v primeru, ko bodo politiki od besednih obljub presli na uresnicitev teh obljub in ko bo ljudstvo postalo tolk zrelo, da bo tocno vedelo, kaj to je demokracija....da namrec ne more biti izvoljena stranka, ki je imela priliko uresnicitve zavez, po konvanem mandatu pa se izkaze, da so se zaveze pozabile...in ja, SLOVENIJI bo bolje, ko se bodo za politiko odlocali ljudje, ki imajo radi Slovenijo, ne samo visje stevilke na svojem racunu!...na koncu pa da ugibam, zna zmagati spet sedanji predsednik, ker je znal tudi dobro " mazati" tiste ta glavne v ozadju stranke....
vertex
18. 01. 2020 08.22
-7
Šarec je kriv da so sds fdv komunjarji brez delovne dobe nesposobni
DAEMONIUM
18. 01. 2020 08.40
+2
MasteRbee
18. 01. 2020 08.20
+6
Desus in SNS, ki je tehtnico vedno prevesil... očitno na slabo stran.
DAEMONIUM
18. 01. 2020 08.20
+6
Ce bo izvoljen Erjavec je to norcevanje upokojenske elite iz upokojencev, ceprac pa desus niti vec ne predstavlja upokojencev, kar so tudi pokazale zadnje volitve po katerih bi moral Erjavec odstopiti iz polozaja predaednika stranke saj se sam ni niti uvrstil v parlament in sedaj bo sabo potegnil na smetisce zgodovine se celotno stranko oz tisto kar je ostalo od nje. Izvoliti za predsednika stranke osebo, ki je izgubila ugled med volilci je naravnost samomor za to stranko, da si privosci ponovno izvolitev voditelja, ki je izgubil vso kredibilnost med volilci. Vprasanje pa je a se tega ti delegati ki bodo izbirali predsednika stranke sploh zavedajo da si s ponovno izvolitvijo Erjavca mimo volje volilcev natikajo sebi in stranki zanko okoli vratu? Ker naslednje volitve ne bodo prestopili parlamentarnega praga in bo Karel Erjavec osebno odgovoren za potop stranke popolnoma enako kot bratuskova ali cerar, katerih stranke bodo po zaslugi njihovih nesposobnih voditeljev enako odpotovale na smetisce zgodovine.
pogledd
18. 01. 2020 08.15
+8
Šef Desusa se vozi v prestižnem poršeju in pravi, da se bori za upokojence. "Da, za tiste z debelimi denarnicami". Spregledan dvoličnež...
Julijann
18. 01. 2020 08.25
+4
Se je odlocil zanj, ker se vlada ni odlocila za visjo obdavcitev prestiznih avtomobilov, ampak bodo udarili raje po zepu voznike, ki vozijo 10, 15 let stare avtomobile, kot da se tudi oni ne bi raje vozili v novih, menda manj skodljivih za okolje...
DAEMONIUM
18. 01. 2020 08.50
+4
Pa tukaj je denar in vlada gre tja kjer je denar saj je sigurno na cestah vec 10 let starih vozil kot pa novih torej udri po tastarih. Isto bodo naredili s peleti, kurilnim oljem (ceprav je kurilec ze danes drazji za 30% vec kot v Avstriji in to pri 2x vecjih avstrijskih placah). Na racun okolja bo vlada mastno sluzila med ljudmi pa bo se vecja beda. Elektriko ze drazijo, vceraj dobil ze vecjo poloznico za 20 eur iz petrola
knap11
18. 01. 2020 08.15
+7
Erjavec je pred zadnjimi volitvami prijavil, da ima le 5000€ prihrankov. Sedaj ima dragega Poršeja, a je brez posojil. A kdo ve, kako je to mogoče? :)
NoviceResnice
18. 01. 2020 08.12
+7
Butalski egotripni politiki brez znanja ...karieristi nakladači družbeni povzpetniki populisti ŠKODLJIVCI
kojnusar
18. 01. 2020 08.11
+10
ce zmaga rjavec, pptem bo dobil krila. delo z njim bo vse prej, kot enostavno. se bolj bo domisljav in naporen. se vecja zavora za vlado... enostavno dovolj ga je bilo.