Slovenija

Počivalšek: SMC Erjavca ne bo podprla. Se je prenaglil z izjavo?

Ljubljana, 18. 12. 2020 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, Natalija Švab
Komentarji
2389

Potem ko je DeSUS v četrtek izstopil iz koalicije, za mandatarja vlade pa predlaga Karla Erjavca, je danes prvi mož SMC Zdravko Počivalšek sporočil, da je poslanska skupina SMC soglasno odločila, da ne bo podprla Erjavčeve kandidature za mandatarja. Erjavec se medtem trudi prepričati vse svoje poslance, da bi sledili odločitvi organov stranke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek trdi, da je SMC enoten
    02:38
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek trdi, da je SMC enoten
  • Iz 24UR ZVEČER: Jožef Horvat in Matjaž Han
    08:26
    Iz 24UR ZVEČER: Jožef Horvat in Matjaž Han
  • Iz 24UR: V politiki napeto
    05:00
    Iz 24UR: V politiki napeto
  • Iz SVETA: Politična drama
    04:46
    Iz SVETA: Politična drama
  • Iz 24UR ZVEČER: Stranka DeSUS izstopila iz koalicije, kaj sledi?
    02:42
    Iz 24UR ZVEČER: Stranka DeSUS izstopila iz koalicije, kaj sledi?
  • Iz 24UR ZVEČER: Gantar o izstopu stranke DeSUS iz koalicije
    04:53
    Iz 24UR ZVEČER: Gantar o izstopu stranke DeSUS iz koalicije
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek o izstopu stranke DeSUS iz koalicije in nadaljnjih korakih SMC
    08:08
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek o izstopu stranke DeSUS iz koalicije in nadaljnjih korakih SMC
  • Iz 24UR ZVEČER: Gantar o sodelovanju v Janševi vladi
    01:38
    Iz 24UR ZVEČER: Gantar o sodelovanju v Janševi vladi
  • Iz 24UR: Koalicija v krizi
    03:00
    Iz 24UR: Koalicija v krizi
  • Iz 24UR: DeSUS izstopa iz koalicije
    02:32
    Iz 24UR: DeSUS izstopa iz koalicije
Brez vsaj dela poslancev SMC in DeSUS opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, vključene v KUL, nimajo dovolj glasov za zamenjavo vlade.

Potem ko je svet stranke DeSUS v četrtek izglasoval predlog za izstop iz koalicije in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja, so bile vse oči uprte v SMC – od katere je po odločitvi stranke DeSUS odvisna usoda vlade Janeza Janše. 

Kot je sporočil prvak SMC Zdravko Počivalšek, je poslanska skupina SMC soglasno odločila, da ne bo podprla Erjavčeve kandidature za mandatarja. Počivalšek je že pred tem povedal, da se zavzemajo za delo v okvirih aktualne vlade ali pa za predčasne volitve. "Sedaj ni čas za politične igrice in rušenje hiše, v kateri smo,"  je v četrtek dejal  Počivalšek.

Kot še pravi Počivalšek, bodo pripravili platformo, v kateri bodo dogovorili strategijo nadaljnjega delovanja stranke. Prvak SMC, ki na vprašanja ni odgovarjal, pa je še dodal, da ostajajo odprti za dogovor z vsemi, ki želijo pozitiven razvoj Slovenije. 

Ni pa komentiral govoric, da na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo napovedujejo opozicijske stranke, poslanci SMC ne bi prevzeli glasovnic. O povezovanju SMC-ja v katerokoli koalicijo sicer odloča svet stranke, ki pa ga Počivalšek noče sklicati.

Je pa po tej Počivalškovi izjavi v stranki zavrelo. Novinar oddaje SVET Miha Orešnik poroča, da se poslanec SMC Branislav Rajić ni strinjal z današnjim sklepom poslanske skupine, da ne podpirajo Erjavca za mandatarja: "Odločitev ni bila sprejeta soglasno." Počivalšek je za 24 UR ZVEČER dejal, da Rajić tega zagotovo ni dejal, saj da je popoldne govoril z njim in poudaril, da je stališče SMC-ja enotno. Vprašanja, ali ima po njegovem mnenju Erjavec možnost sestaviti kolaciji, ni želel komentirati, saj da se oni ukvarjajo s tem, kako rešiti zdravstveno in gospodarsko krizo. "Zelo neodgovorno je, da se v tako težkih zdravstvenih časih in časih ekonomske krize, igrajo politične igrice," je še dodal. 

Sestanek naj bi bil sicer zelo buren, pojavile so se celo govorice, da naj bi poslanka Janja Sluga, ki je prav tako nasprotovala sklepu poslanske skupine, zapuščala stranko. MMC je poročal, da naj bi odstopno izjavo že imela spisano, a je kasneje za TV Dnevnik to zanikala. 

Orešnik še poroča, da pa je predsednik DZ Igor Zorčič, "za mnoge presenetljivo", pritrdil Počivalšku. Na popoldanskem sestnaku poslanske skupine SMC, pa je beseda tekla o tem, pod katerimi pogoji bodo nadaljevali sodelovanje v obstoječi vladi. 

Kaj bodo storili poslanci DeSUS?

Erjavec medtem pričakuje, da bo odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina, s katero se je sešel v petek. Poslanci DeSUS sicer še molčijo. 

Po Erjavčevih navedbah sta poslanca Franc Jurša in Jurij Lep na svetu stranke podprla oba sklepa. V preteklih dneh pa so iz poslanske skupine prihajale informacije, da morda ne bodo sledili odločitvi organov stranke v tem primeru in bi se utegnili odločiti za samostojno pot. Vodja poslanske skupine Jurša je celo napovedal, da do novega leta izjav ne bo dajal.

Kot kaže, vlada še vedno lahko računa na podpro SNS Zmaga Jelinčiča, ki ima tri poslance, predstavnika italijanske in madžarske manjšine ter poslanca DeSUS Roberta Polnarja. Prav tako ni jasno, kaj bosta storila poslanca Ivan Hršak in Branko Simonovič, ki ju ob odločanju seje sveta stranke ni bilo. Polnar sicer po včerajšnjem dogovoru ostaja v poslanski skupini, iz nje pa lahko izstopi le, če poda izstopno izjavo. 

V sredo so se po njegovih besedah poslanci DeSUS sicer dogovorili, da bodo ohranili poslansko skupino v sedanji obliki, tudi zato, da ohranjajo status strokovne službe, ki je nanjo vezana.

Minuli teden so imeli štirje poslanci DeSUS pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine DeSUS, če se zadeve ne bi umirile, a se je to korenito spremenilo, je danes priznal Polnar. Kot je ugotavljal, imajo poslanski kolegi drugačen pogled na sprejemanje odločitev.

Danes se imajo namen sestati tudi sami poslanci DeSUS, brez Erjavca. Polnar je ponovno poudaril, da Erjavec ni bil izvoljen v DZ in nima nikakršnega vpliva na delo in razvoj poslanske skupine.

Po njegovih besedah imamo namreč vlado, za katero določeni ljudje trdijo, da jo je treba zamenjati, obenem pa se je pojavila druga odločitvena izbira. "Njen nosilec je suhoparni vodja, ki bi komajda mogel zmotivirati žabo, da skoči v vodo, okoli njega pa celo galerijo brezupno enoličnih javnih profilov, ki so kar naprej v nekakšni specialni vojni proti samim sebi," je bil slikovit Polnar.

Ti ljudje po njegovih besedah ne le, da žalijo inteligenco slovenskih ljudi, ampak se "odkrito rogajo slovenskim državljanom".

Po njegovih ocenah konstruktivna nezaupnica ne more uspeti. Kot je dejal, ne želi verjeti in ne more misliti "o totalni pokvarjenosti parlamenta". A je obenem priznal, da je precej zadržan in skeptičen do resnicoljubnosti in poštenja dobršnega dela poslancev.

Tomaž Gantar je medtem v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da verjame, da bo Erjavcu uspelo prepričati preostala poslanca stranke, da ga podpreta za mandatarja. Kot je povedal, sta Simonovič in Hršak že delno odločena. Glede odhoda stranke iz koalicije v času epidemije je povedal, da ne gre za koronakrizo, pač pa za politično dogajanje, in da je članstvu stranke enostavno prekipelo. Gantar sicer ni razkril, kdaj bi bila lahko vložena nezaupnica vladi, je pa danes odstopil s položaja ministra za zdravje.

Medtem pa minister za kmetijstvo Jože Podgoršek premierju Janezu Janši odstopne izjave ni poslal. Neuradno je slišati, da o tem niti ne razmišlja.

Kakšna bo usoda vlade?

Prvak NSi Matej Tonin je včeraj pozno popoldne sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v DZ. Vsem poslancem se je zahvalil za državotvoren pristop, "kljub izjemnim pritiskom". Po neuradnih informacijah so v četrtek potekali številni pogovori s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci.

Jožef Horvat (Nsi) pričakuje, da bodo poslanci DeSUS držali besedo, podprli vlado in se uprli novemu predsedniku stranke. Ob tem je dodal, da bi v primeru menjave vlade vzvode oblasti dobili akterji, ki niso bili izvoljeni v državni zbor. Ob tem je omenil kandidata za mandatarja Karla Erjavca, pa tudi predsednici SAB in SD, Alenko Bratušek in Tanjo Fajon

V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, ki so vključeni v KUL, so v četrtek pozdravili odhod DeSUS iz koalicije. Želijo si, da bi konstruktivno nezaupnico vložili čim prej, če je mogoče, že letos. Pri tem računajo na poslance iz vrst DeSUS in SMC.

Marjan Šarec je ob odločitvi sveta stranke DeSUS o izstopu iz Janševe koalicije povedal, da je stranka upokojencev s tem pokazala tudi pot stranki SMC. Na to, da bo SMC "spoznala, da ima veliko odgovornost na svojih ramenih", računa tudi predsednica SD Tanja Fajon. Luka Mesec (Levica) pa pričakuje, da bodo poslanci upoštevali odločitev sveta stranke. 

Janša: Če bo kdo majal to strukturo, bodo sledile predčasne volitve

Predsednik vlade Janez Janša pa ocenjuje, da v tej sestavi državnega zbora stabilnejše vlade od sedanje ni mogoče sestaviti. "Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej ko prej pred nami," je komentiral poskuse oblikovanja nove vlade.

Volilna kampanja ali tedni politične nestabilnosti v času, ko pričakujemo najzahtevnejši del spopada z epidemijo, pa nikomur ne koristijo, je poudaril. Po njegovih besedah so štiri koalicijske stranke oblikovale sedanjo vlado v želji, da bi "preprečili ravno to, s čimer zdaj nekateri grozijo, se pravi politični spopad v izjemno zahtevnem času".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2389)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
28. 12. 2020 16.02
Temu je vseeno, pod katero opcijo se krade. Ampak enkrat verjetno pride končno prava leva vlada...in država bo začela delati kar mora.
NA LEVO ni OK
29. 12. 2020 20.19
Kot zadnjih 27 let , kradla zdravstvu 500 mil. na leto. To mora delat leva vlada a ne?.
Angelica007
22. 12. 2020 19.01
nikoli nisem bila pistas Janse! Ma vam povem da bo tokrat imel moj glas! Mecete v tisto brodaljo Erajvca ,ki je vse zaj...do amena! Pa samo znate trubit eno in isto; ne Janso! mar ne vidite da se je tipu sfuzlal od sovrastva in mascevanja! Ukradel nama je drzavo! pika. no sej boste vi dragi zaslepljeni drzavljani placevali!
pravi?nik2
19. 12. 2020 17.50
+1
Levici je uspel prvi korak. Pripeljati Karla nazaj z obljubo, če vlada pade, boš zapisan v zgodovino kot kul mandatar. Kul v francoščini pomeni rit in buž de kul luknja od riti. Me zanima kaj porečejo upokojenci, ki so pod to vlado dobili več kot pod katerokoli. Morda pa upokojenci pri naslednjih volitvah podprejo tistega, ki nekaj da in ne tistega, ki samo obljublja. Me zanima, če bo desus vsaj pol toliko dobil v novi vladi za svoje volilno bazo. Stranka DESUS je ineresna stranka in bi morala biti enakovredna poslancema manjšin. Tako pa imajo enkrat ministra za zunanje zadeve pa za vojsko pa še kaj. Rjavec pojdi v penzijo 580€ in se čez par let vrni v stranko in zagovarjaj višje pokojnine!!!!!!!!!
amedeo
19. 12. 2020 16.30
+0
V zgodovinskih knjigah bodo imena SMCjevih poslancev, kot sinonim kolaboracije!
ironi
20. 12. 2020 10.26
+1
Kako vas muči. SMC v vladi, to je neverjetno, že od pomladi. Vladati bi želeli, čeprav jih ljudstvo ni izvolilo. Kje je tu demokracijo, ki jo diktira USTAVA?
kr_en_moz
19. 12. 2020 12.36
+2
Jurja dam za dobrodelne namene, ko bo 24ur začela nepristransko poročati. npr. z člankom: SE JE ERJAVEC PRENAGLIL? KDO ŠE NI BIL KUL KANDIDAT ZA PREMIERJA?
User300173
19. 12. 2020 08.11
+2
Poslanci so odgovorni državljanom in zavezani so delati v njihovo korist. V praksi je povsem drugače. Naivno je verjeti, da poslanec na prvo mesto ne bo postavil svojo egzistenco, ki je lahko pogojevana z obljubami. Tu pridemo na "spolzka" tla. Državo resnično vodijo vodje poslanskih skupin. Trenutno niti to ne drži, vodi avtokratsko Janša. Je torej upravičeno od poslanca zahtevati, da je v prvi vrsti dobrobit države, če pa dejansko poslanec samo roko dviguje? Bo raje sprejel mamljivo ponudbo in si izboljšal status, ali pa zastopal načela ki jih je obljubljal ob volitvah? V vsakem primeru ravna po lastni presoji, saj ni zakonsko vezan na predvolilne obljube. Volivci damo poslancem dejansko "bianco menico" za štiri leta.
Walter Pravicek
19. 12. 2020 08.47
+1
POSLANCI-GLASOVANJA-KORISTI OD GLASA:RAZMERJE SIL:POZICIJA 44 glasov,OPOZICIJA 44 glasov,ter po 1 glas Madžarska in Italijanska manjšina.Predstavnik Madžarske manjšine bo za Janšo,kaj bo stroril predstavnik Italijanske manjšine?Običajno se štejeta glasova manjšin k poziciji,a KER BO GLASOVANJE TAJNO JE MOGOČE VSE!KDO VODI POSLANSKO SKUPINO DESUS SE JE VIDELO PO TV,KO JE POLAJNAR KAR V IMENU 4 POSLANCEV DEJAL:IMAMO ODSTOPNE IZJAVE NAPISANE,TUDI KOT JE TRDIL OD VODJE POSLANSKE SKUPINE JURŠA.A ŽE 18.(včeraj v petek)POVE:SEM LOJALEN POSLANEC DESUS!KAJ BO V PONEDELJEK?
kojnusar
18. 12. 2020 21.58
+1
ce rjavcu ne uspe, je s tem pokopal pokojensko stranko. in s tem sebe. koncno.naredi sam pa to.
ivan z Doba
19. 12. 2020 08.04
+2
Edina rešitev za Desus je ločitev z ivanom. Ne glede ali ta vlada pade ali ne. Drži se ti hleva in srbskih "posla".
2fast4
18. 12. 2020 21.52
+2
Politiki vi niste normalni. Vse delate samo za ljudi ne!!
staridida
18. 12. 2020 21.51
+0
Ajde levaki-udri finiš...
Kollerik
18. 12. 2020 21.55
+0
Walter Pravicek
19. 12. 2020 08.48
Sedaj je razmerje glasov 44-44+2 narodnosti,ki se lahko odločita za Janšo ali pa ne.Glasovanje bo tajno.Počakajmo.
BenQurer24
18. 12. 2020 21.50
+1
Počivalška za evropskega poslanca!!!
Walter Pravicek
19. 12. 2020 08.50
Počivalšek bi bil raje predsednik Vlade,a mu Erjavec ne odstopi odlično plačanega mesta!
Dmg. 0
18. 12. 2020 21.48
-3
Sam še nasvet za SDSovce. Brez Pacijenta se vam lahk na volitvah prikaže res sanjski %,z njim pa ste max. že dosegli
morski val
18. 12. 2020 21.47
+1
SMC je izdala svoje volivce.
Kollerik
18. 12. 2020 21.55
+3
intro
18. 12. 2020 21.46
-1
Počivalščka za mandatarja pa bo!!!!!!!!
Walter Pravicek
19. 12. 2020 08.50
BenQurer24
18. 12. 2020 21.44
+4
Največji Levak v koaliciji je trenutno počivalšek :D
Dmg. 0
18. 12. 2020 21.51
+4
intro
18. 12. 2020 21.43
+0
Treba vzet novo taktiko... prva napaka je bila, da bi mogli Počivalščeka predlagat za mandatarja... tako, da nam sedaj samo on preostane....
PSIHOTERAPEVT
18. 12. 2020 21.41
+1
Ja sluzbe so vprasanje :)
InaB
19. 12. 2020 08.22
+1
Walter Pravicek
19. 12. 2020 08.53
STOLČKI?ČUJ TO:pride študent niz Afrike v Slovenijo študirat,profesor hoče vedeti kaj,ta pove,ter še kakšno bi želel imeti specializacijo,Pa Afričana vpraša:katero vejo tega študija,on pa brž:vejo imam doma,tu hočem stol!
Sofijaaaaaa
18. 12. 2020 21.35
+3
Zakaj sploh volitve????
BenQurer24
18. 12. 2020 21.40
+2
Dmg. 0
18. 12. 2020 21.44
+1
Zato da se voda v krogli hrama demokracije zamenja in zbistri. Kdorkoli bo občutno močno zmagal mu je nato treba dati podporo ne glede na usmeritev, seveda je ob močni zmagi usoda strank na pragu zapečatena, kar je edini pogoj , da lahko nekdo vlada brez nenehne odvisnosti od outsiderjev😉
Walter Pravicek
19. 12. 2020 08.53
ZA LISTE,STRANK!NE IMENA!ŽE 30 LET JE TAKO!
Walter Pravicek
19. 12. 2020 08.59
Voda se je zbistrila v toliko,da so se prikazali potuhnjeni komunisti iz sds,sd,zbor za republiko,Desus.Je tudi v Desus(Jurša),pa še kje so,a so dobro"kamuflirani".Nekoč so "skupaj stopili"tisti,ki so ustanovili:DEMOS-IZREDNO MEŠANO,IZ RAZNIH MALIH STRANKIC.IN USPELI!ZAKAJ SE VSI OZNANJAJO ZA SREDINO,ČE SE MED SEBOJ BODEJO?VSI V ENO STRANKO IN BO ZMAGA NASPRAM JANŠE ZAGOTOVLJENA!
Akaka Kakak
18. 12. 2020 21.35
+4
Mislim marca je bla ta vlada, šarec je rekel daz temi ljudmi nemore delat ,sedaj pa gre z istimi jaoooo. Mislim če je to smisel nevem. Ne razumem
intro
18. 12. 2020 21.37
+1
marsikaj ne razumeš, povej npr. razloži čas, čeno luknjo, globino oceana... tak da je to še najmanj...
igy02
18. 12. 2020 21.34
+5
Korl je uničil vsa ministrstva, kjer je bil minister. Za konec bo uničil še DESUS. No, to zadnje mi je v redu. Madonca, ma kdo se ti spomni, da tega bedaka predlaga za mandatarja vlade Slovenije? Kaj res živimo v taki vukojebini?
komel123
18. 12. 2020 21.34
+5
KUL nosovi se praskajo po podplatih