Slovenija

Šarec odgovarja Janši: Na dolgi rok smo vsi mrtvi

Ljubljana, 02. 12. 2019 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š./ U.Z./ STA
Komentarji
1152

Predsednik SDS Janez Janša pravi, da prej ali slej pričakuje predčasne volitve, saj da sedanji koaliciji zmanjkuje "bonbončkov", zato "bodo velike težave". Premier Šarec pa odgovarja: "Na dolgi rok smo vsi mrtvi." Glede pogojevanja DeSUS je Šarec dejal, da ga ne razume, češ da LMŠ poskuša delati državotvorno, tisto, kar je dobro za proračun, državo in za ljudi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Proračun in interventni zakon
    04:25
    Iz SVETA: Proračun in interventni zakon
  • Iz 24UR: Zapleti, pogajanja in odlašanje
    03:10
    Iz 24UR: Zapleti, pogajanja in odlašanje

DZ je s potrebno večino vseh poslancev ponovno podprl interventni zakon, na katerega je državni svet izglasoval odložilni veto. Skupaj z zakonom o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021, ki je bil pred tem prav tako deležen zadostne podpore, so tako pod streho vsi proračunski dokumenti za prihodnji dve leti.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je tudi danes vztrajal, da bodo poslanci DeSUS podprli interventni zakon le v primeru, da bodo vodje poslanskih skupin LMŠ, SD in SMC s podpisom zagotovili, da bodo zakon takoj po uveljavitvi novelirali in določili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Zdaj je namreč na predlog SAB določeno nominalno izredno usklajevanje pokojnin.

Janša vladi napoveduje težave in predčasne volitve, Šarec mu odgovarja: Na dolgi rok smo vsi mrtvi.
Janša vladi napoveduje težave in predčasne volitve, Šarec mu odgovarja: Na dolgi rok smo vsi mrtvi. FOTO: Bobo

Pogojevanje DeSUS je po mnenju Marjana Šarca pričakovano, a obenem je opozoril: "Vsak, ki nosi funkcijo, je odgovoren za stanje v državi, stanje financ in proračuna." Če interventni zakon ne bi bil sprejet, pa bi se po njegovih navedbah sprostili ukrepi v javnem sektorju, kar po nekaterih ocenah pomeni 100 milijonov evrov. "Vemo, kaj to prinese, poruši celoten sistem, med drugim nagrajevanja in napredovanja," je dejal v izjavi pred sejo DZ in opozoril, da tudi izrednega usklajevanja pokojnin v tem primeru ne bi bilo.

Šarec sicer, kot pravi, ne razume pogojevanja DeSUS. "Tudi naša stranka to težko razume, glede na to, da skušamo delati državotvorno, tisto, kar je dobro za proračun, državo in za ljudi. Takšno zapenjanje nima nobenega smisla," je dejal.

"Naj predsednik vlade Marjan Šarec razmisli o tem, kaj se bo zgodilo, če interventni zakon ne bo sprejet," je opozoril Erjavec in pojasnil, da so se na četrtkovem srečanju koalicije dogovorili za spremembo zakona. Stvar je po njegovih ugotovitvah povsem preprosta: "Če podpise dobimo, gremo na kavico in se veselimo proračuna."

Na Erjavčeva opozorila, da se je koalicija glede izrednega usklajevanja pokojnin v odstotkih uskladila in celo "posvojila" dopolnilo DeSUS, zatem pa so se nekateri v koaliciji premislili in podprli predlog SAB, pa je Šarec odgovoril: "Saj je bil tudi en poslanec DeSUS zadnjič precej nedržavotvoren. Tu ni potrebnega nobenega obtoževanja. Poslanci so glasovali tako, kot so." Poslanec DeSUS Robert Polnar je namreč nasprotoval zakonu o izvrševanju proračunov.

Kot je še dejal Šarec o predlogu DeSUS za usklajevanje pokojnin, je vsak predlog legitimen, a danes je treba interventni zakon podpreti. "Zakon naj se danes potrdi, potem pa se lahko uskladimo za predlog DeSUS. Nenazadnje tudi ni slab in se da o njem pogovarjati," je ugotavljal.

Janša vladi napoveduje težave in predčasne volitve

Predsednik SDS Janez Janša je ob robu današnjega sprejema v počastitev 30. obletnice ustanovitve Demosa komentiral tudi nekatere aktualne politične zadeve.

Po njegovih besedah manjšinske vlade ne preživijo dolgo, če so razdrobljene. "Tudi Demosova koalicija, ko je postala manjšinska, ni živela dolgo. Zato se je Demos tudi razpustil," je potegnil vzporednico z dogajanjem pred 30 leti.

V sedanji koaliciji bi tako po njegovem prepričanju lahko vlado "še nekaj časa ohranjali pri življenju, a veliko drugega kot škode ne morejo delati". "Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta 'štrikec' se zmanjšuje in bodo velike težave," napoveduje prvak SDS.

Kljub temu ne pričakuje, da bi do predčasnih volitev lahko prišlo v kratkem. Ljudje so po njegovem mnenju utrujeni od volitev, stranke pa finančno iztrošene, zato je težko voditi kakovostno kampanjo. Janši se zato zdi bolj verjetno, da se bo iskala neka "zasilna rešitev", a bo prej ali slej prišlo do predčasnih volitev.

Na vprašanje, ali bi to lahko bila njegova stranka, pa je dejal, da "SDS nikoli ni zasilna rešitev". Na vprašanje, ali se pogovarja s SMC o možnosti oblikovanja nove vlade, je dejal, da "od kar naša stranka obstaja, smo se vedno bili pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki so se bili pripravljeni pogovarjati. Tudi vse smo vabili v koalicije. Žal se na drugi strani ravna drugače".

Šarec mu je odgovoril jedrnato: "Na dolgi rok smo vsi mrtvi," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
03. 12. 2019 18.25
-2
Ker Šarec ne odgovarja zgolj Janši ampak je odgovoren narodu, bi mi rabili prevajalca za njegove izjave. Za božjo voljo , res ne zna tri stavke normalne vsebine, ki bi vsebovali osnovne informacije o tem kaj nas čaka, kako je, kaj se v tej državi dogaja? Tega naš predsednik vlade ni zmožen?
Zevs
03. 12. 2019 13.42
+10
Dajte upokojencem višje penzije, saj so nekaj naredli za državo, migrante pa poterajte iz države pa bo še ostalo denarja!!!
prolek
03. 12. 2019 11.02
+13
Dajmo JJ okronat za kralja Noriškega kraljestva, realno državo pa naj pusti pri miru ..pa bo volk sit in koza cela.:)
En procent
03. 12. 2019 10.34
+16
Janša je že bil predsednik vlade 3. december 2004 – 21. november 2008 in 10. februar 2012 – 20. marec 2013 in kaj je pokazal: Depala Vas zastarana, Afera Holmec zastarala, Falcon, Patria, DZS, TAM, SKB, KPK - j.j., Udba.net, Operacijske mize, ...... On nič kriv, je pa zrihtal sebi enoto elitnih vplivnežev, da bo v bodoče metala polena komur bo on rekel.
JE-BI-GA
03. 12. 2019 10.58
-12
Si pravi lažnivec levega pola, ni kaj oporekati!
En procent
03. 12. 2019 11.27
+7
Imaš prav, od 2004-2007 je porabil,samo za to, da je zmetal vse iz pomembnih funkcij. Tako, da je dejansko v enem mandatu "delal" eno leto! Pol, ko se je začela recesija, pa njegovi bogatunčki, niso imeli več denarja in niso morali vplivat na nove volitve, ko je pa prišel spet na položaj, je spet hotel na hitro neki, so ga pa dobili.
vinogradnik33
03. 12. 2019 11.31
+8
Pozabil si prodajo orožja ( Janša , Bavčar , Krkovič itd ), s katero so omadeževali osamosvojitveno vojno !
kaktusar1
03. 12. 2019 10.19
+7
janshatu je največja želja, da bi se ponovno dokopal oblasti in to do predsedovanja slovenije eu ji, ker bi bil edini, ki bi ji 2x predsedoval ...mokre sanje..
wolfterier
03. 12. 2019 10.04
+4
Izredno pametna izjava,tega nismo vedeli.
Rudar
03. 12. 2019 09.58
+11
Janša tudi dela težave, ne samo napoveduje. Enako je opozicija delala njemu, ko je vodil vlado. Žal je želja po oblasti v naši državi močnejša od pripadnosi ljustvu in to delajo vsi, tako levi kot desni.
serumresnice
03. 12. 2019 09.56
+11
Janševec bi šel tudi z hudičem v kompanijo,samo da bi lahko haral po Sloveniji.Še dobro,da so ga že vsi spregledali in se ga na daleč izogibajo.
wolfterier
03. 12. 2019 10.04
-2
Z nacionalisti ne bi.Nacionalisti grejo k socijalistom in dobili smo nacizem !
mali.mato
03. 12. 2019 10.08
+1
Saj Šarec je šel v koalicijo s kar petimi zlodeji.....
HorstWiesel
03. 12. 2019 10.46
+2
Ja, nacizem, ki so mu janševi predniki zvestobo prisegl...
DEEP
03. 12. 2019 09.31
-11
In zeres ,tista folklora v hramo demokracije še otroci pravijo ,kabaret!Po pogovoru z susedom o dogajanju in glasovanji o dveh točkah tamali upraša a ih je na glasovanjo bilo sam 48-49-zakaj tadrugi niso glasovali proti?A jas-Mali ta drugi-opozicija-tisti so tam da se vladajoči z njih delajo norca in jim spočitavajo ka so v prijašnjih mandati naredili narobe !Mali pa-pol so tam da pobirajo velko plačo uplivajo pa na nič,štiri leti.!?Je rekl ,jas ih bi nagnal in se vladajoči nebi imali skom kregat ampak bi to "socijalno"državo zakockali do konca, po svoji vesti!!
veronqa
03. 12. 2019 09.44
+1
CtrlDelete
03. 12. 2019 09.18
+10
Še smo živi! Drži se Šarec!
CIGU MIGU
03. 12. 2019 09.03
+10
jajo imam nekaj delov za volvo,če ga nisi še prodal pridi jih iskati,seveda brez spremstva
mackintosh
03. 12. 2019 09.42
+2
mosqito
03. 12. 2019 08.52
-15
Levnuhi, spet dobivajo HERPES, bravo Janša. Laži, sprenevedanje, kraje, korupcija, klientelizem, neznanje, licemerstvo, zavajanje, pa nazadnje še svetovni luzerji. To je vsa žalostna resnica o Slovenskih vladah od leta 2008 naprej. Pa po njihovih zaslugah od Janševih 8, do levnuharskih 36 miljard pufa, plus obresti. KO VLADA LEVA KAMARILA, NAROD NA OBROKE UMIRA.
vinogradnik33
03. 12. 2019 09.15
+17
Janša si najbolj želi vladati in zato dela vse , da bi v javnosti zbudil občutek negotovosti do te vladne koalicije in krivdo problematike dolgov in razpada gospodarstva v letih med 2004 - 2008 in tik za temi leti naprtil vladam po njegovi vladavini ! Krizo , ki jo je zakuhala vlada Janše ( SDS , NSI , SLS in DESUS ) v tem obdobju SE ODRAŽA ŠE DANES IN SE BO ODRAŽALA ŠE NEKAJ MANDATOV VLAD ! To , da Janša prerokuje kratek dah tej vladi je znano že od časa preden je bila ta vlada sploh sestavljena in je pričela delovati , njegove prerokbe se ne uresničujejo ! To da sam deluje proti interesom države Slovenije je enkrat več dokazal , ko je na kongresu EPP v Zagrebu pozval k čimprejšnjemu sprejemu Hrvaške v SCHENGEN NE GLEDE NA TO , DA HRVAŠKA NIMA UREJENIH MEJNIH VPRAŠANJ Z NOBENO SOSEDO , katere meje naj potem varuje , NAMIŠLJENE , FANTOMSKE , ob tem pa se postavlja vprašanje ali je na tem kongresu zastopal stališča države ali svoja lastna !??? Želja po vladanju je tako velika , da ne vidi več razlike med državotvornostjo in delovanjem proti !
peresni
03. 12. 2019 08.48
+10
pra...c, 5 milijonov za starejše ljudi....pred 17 leti je bil zgrajen zadnji dom za ostarele!! MRŠŠŠŠŠŠŠŠ!!!
Rde?iAlarm
03. 12. 2019 08.47
+10
tudi johana bodo enkrat zagrebli meter pod zemljo......nobeden ni večen........
vinogradnik33
03. 12. 2019 08.38
+22
"Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo " je prvak SDS -a pokomentiral stanje svoje vladavine 2004 -2008 . Takrat je spravil Slovenijo na kolena , omogočil rojstvo tajkunstva in prekomernega nekontroliranega najemanja kreditov s sprejetjem take zakonodaje . Sedaj pa želi drugim soliti pamet in ponovno prevzeti oblast v Sloveniji . V sekti se niti tega ne zavedajo , da so najbolj nepriljubljeni s svojim liderjem na čelu !
Slovenijagrenaprej
03. 12. 2019 08.45
-10
Kollerik
03. 12. 2019 09.01
+12
Slovenijagrenaprej
03. 12. 2019 09.07
+0
Kollerik
03. 12. 2019 09.31
+4
Kollerik
03. 12. 2019 09.32
+5
Slovenijagrenaprej
03. 12. 2019 09.34
-5
Manj ti škodijo zvonovi, pa križarske vojne, kot pa prihajajoči migranti... Se strinjaš?
mackintosh
03. 12. 2019 09.46
+1
in ye bi janša ustavil z vardami? te bi se razbežale tisti trenutek ko bi kakšen migrant z orožjem prišel.
Slovenijagrenaprej
03. 12. 2019 09.51
-2
Napisal in dokumentiral si. Samo še verjemi si.
Slovenijagrenaprej
03. 12. 2019 11.31
+0
Prej vam bo Janša z vardami rešil meje, kot pa naša vlada. Pa mimogrede.... Ne podpiram varde, po drugi strani jih bodo pa še prosili za pomoč.
Slovenijagrenaprej
03. 12. 2019 08.35
+0
Večina slovencev naj bi bilo proti migrantom? Kaj potem volite vlado katera je v nasprotju z vašim mišljenjem? Po drugi strani pa Orbanu odločno pritrjujete, kako prav ima. Janša ima podobno strukturo. Zmešan narod, ki mu ni pomoči! Aja, razumem, saj boste zopet volili nove obraze.
Kollerik
03. 12. 2019 09.02
+8
Poštimaj si parametre v glavi. Vsakdo je boljši od prefarbanca. Če ne veš zakaj, ti lahko naštejem.
Slovenijagrenaprej
03. 12. 2019 09.14
-10
Uh, kako smo modereni in napredni, dokler smo proti Janši. Mislim da svoje parametre nimaš pol toliko poštimane, kot jih ima Janša.
Kollerik
03. 12. 2019 09.34
+5
Domov si ga pelji. Če bi mi v gospodarstvu delali toliko kot on, ki manjka vsaj na polivici sej v parlamentu, bi že zdavnaj šlo vse cugrund. Imaš ti tudi tako žuljave roke, kot tvoj plešasti idol?
Kollerik
03. 12. 2019 09.34
+2
Slovenijagrenaprej
03. 12. 2019 09.43
-7
Raje Janšo na sliki na steni kot pa Šarca, Jankoviča in Tita.
Iniesta
03. 12. 2019 08.31
+8
Marjan je najboljsi premier ...
prolek
03. 12. 2019 08.42
+8
mackintosh
03. 12. 2019 09.47
+6
ni slab. če ga pa s puklastim primetjamo je pa svetlobna leta bolj pošten in normalen.
?ebula
03. 12. 2019 08.27
+16
Jajo se bo zapisal v politično zgodovino, kot velika revanšistična in zdraharska zguba.
duhccc
03. 12. 2019 08.23
+5
obljubljali drugo svico pa se kdo pocuti da zivimo v svici ... same obljube pa jim se kr ...
Uporabnik479666
03. 12. 2019 08.07
+21
Janša ti boš pameten o bonbončkih in zadolževanju....kaj mislš, da smo vsi kot tvoje ovčke?
komel123
03. 12. 2019 08.15
-7