Slovenija

Erjavec: Tonin je notoričen lažnivec, on odgovarja: Odgovorila bo resnica

Ljubljana, 30. 05. 2019 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obrambni minister Karl Erjavec je zadovoljen z zaslišanjem nekdanje agentke v arbitraži Simone Drenik in arbitra Jerneja Sekolca pred Knovsom, a trdi, da je nekomu v interesu, da se afera nadaljuje. Mateju Toninu očita, da zlorablja komisijo, da je notoričen lažnivec in da s svojim ravnanjem škodi slovenskim interesom, Tonin pa odgovarja, da bo resnica v končnem poročilu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tonin bo zaslišal Erjavčeve nekdanje sodelavce
    03:20
    Iz 24UR: Tonin bo zaslišal Erjavčeve nekdanje sodelavce
  • Iz SVETA: Besedni spopad med Erjavcem in Toninom
    02:28
    Iz SVETA: Besedni spopad med Erjavcem in Toninom

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je opravila pogovore z bivšim direktorjem Sove Andrejem Rupnikom ter Jernejem Sekolcem in Simono Drenik. Matej Tonin, predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb, je po seji povedal, da se pričanje bivših direktorjev Sove ne sklada s pričanjem Drenikove. 

Simona Drenik je na pogovor s Komisijo prišla v spremstvu odvetnika.
Simona Drenik je na pogovor s Komisijo prišla v spremstvu odvetnika. FOTO: Damjan Žibert

Napovedal je, da bodo 4. junija opravili pogovore še s preostalimi bivšimi direktorji Sove. 28. junija bosta pred Knovsom pričala tudi bivša zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec, v komisiji pa razmišljajo, da bi na pogovor povabili še Vlasto Vivod, vodjo kabineta ministra Erjavca, in Tomaža Kunstlja, ki je trenutno veleposlanik pri Svetem sedežu v Vatikanu. 

Erjavec Tonina obtožuje laži

Erjavec se je na dogajanje na Knovsu odzval po današnji seji vlade in uvodoma izrazil upanje, da se bo "počasi nehalo laganje Tonina". Kot je navedel, je bil štiri leta tarča očitkov, da naj bi on zakuhal afero, da naj bi imele hrvaške tajne službe določene zadeve in da je bil predmet izsiljevanja, očitali pa so mu tudi vikend na Hrvaškem.

Po njegovih navedbah so se v zadnjem času zlasti s strani Tonina pojavile govorice, da naj bi on naročil Drenikovi pogovore s Sekolcem. Erjavec je spomnil, da je Tonin povedal, da je Sekolec priznal in obžaloval napako. 

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je po koalicijskem srečanju dejal, da je "nekdo jasno in glasno povedal, da je zamočil". "Ta ugotovitev tega posameznika je tudi rešila ministra Erjavca očitkov, da je nekatere zadeve tudi naročal. Jaz mu verjamem, da tega ni počel," je dejal Jurša.

Tako Jurša kot vodja poslanske skupine SD Matjaž Han sta danes ocenila, da je na zaslišanju "nekdo želel imeti šov, a ga ni bilo".

Erjavec pa je danes spomnil tudi na to, da je Drenikova zatrdila, da nanjo ni nihče pritiskal, na kar je v torek sicer namigoval podpredsednik Knovsa Žan Mahnič. "Stalno se moram braniti pred lažmi," je dejal Erjavec in dodal, da je zaslišanje Drenikove in Sekolca pozdravil že aprila, saj da je vedel, da ne moreta povedati ničesar, kar bi mu škodilo.

"Ves čas sem govoril resnico, nekdo pa ves čas zavaja in iz tega dela velik šov. Sprašujem se, koliko časa boste mediji temu še nasedali," je povedal Erjavec.

Erjavec je Tonina označil za notoričnega lažnivca, ki škodi slovenskim interesom.
Erjavec je Tonina označil za notoričnega lažnivca, ki škodi slovenskim interesom. FOTO: Miro Majcen

Prav tako je zatrdil, da kabinet ministra ni bil seznanjen s pogovori Drenikove in Sekolca in tudi ne verjame, kot pravi, da je Drenikova to rekla. "Vidim, da se s to afero ne želi končati, ampak se želi še naprej spuščati meglo. Sedaj se druge sodelavce vključuje. Bo kdaj kdo odgovarjal za vse laži?" se je vprašal.

Erjavec je v svojih, do Tonina ostrih izjavah še dejal, da od poslanca, ki vodi tako pomembno komisijo, pričakuje, "da je ne bo več zlorabljal". Po njegovih navedbah ne gre "le za zlorabo v primeru prisluškovalne afere, ampak je enak primer interpelacija", kjer da se mu neresnično očita zlorabo vojaške obveščevalne službe. Glavni cilj pritiskov nanj pa je po njegovem mnenju zlasti oslabitev vlade.

Na vprašanje, ali razmišlja o ukrepih zoper Tonina, je nekdanji zunanji minister sprva odgovoril: "On je notoričen lažnivec. Z njim je težava," in dodal: "Pravi, da sem veleizdajalec, ker sem naročil te pogovore, govoril je o tem, da bo odprl arhive in bo zgodovina pokazala, da je imel prav. A zgodovina danes kaže, da nima prav in da ves čas zavaja celotno javnost." Če se bo to nadaljevalo, napoveduje Erjavec, bo moral poiskati pravno varstvo.

Tonin: Slovenija napak ne sme več ponavljati

Tonin je v sporočilu za javnost, v katerem se je odzval na besede Erjavca, zapisal, da v času preiskave ne more govoriti o podrobnostih, ker je vsebina pričanj označena z oznako "zaupno" in bi bilo zato nekorektno in v nasprotju z zakonom o tem javno polemizirati. Prav to pa Erjavcu, tako Tonin, omogoča, da komisijo in Tonina osebno napada. "Na žaljive opazke ministra bo najbolj učinkovito odgovorila resnica v končnem poročilu," je zatrdil Tonin.

Nekdanja slovenska agentka v arbitraži o meji s Hrvaško Simona Drenik je v oddaji Tarča na RTV Slovenija ocenila, da gre pri obuditvi prisluškovalne afere, povezane z arbitražo, za politizacijo.

Zapisal je tudi, da imamo pravico vedeti, zakaj je prišlo do nepravilnosti v postopku arbitraže in dodal: "Z iskanjem resnice o stvareh, ki jih je arbitražno sodišče že ugotovilo in so dejstvo, ne moremo v ničemer ogroziti slovenskih interesov, lahko pa preprečimo tovrstne napake v prihodnosti."

Cilj poročila, ki ga bo pripravila Knovs, je identifikacija pomanjkljivosti in šibkosti pri varovanju strateških interesov Slovenije, pa tudi priprava priporočil za njihovo odpravo, je še poudaril Tonin, in dodal, da so očitki o zlorabah neverodostojni in podli. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (643)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
31. 05. 2019 21.37
Hrvati so si dali avtogol v zadevi arbitraža, ko je KAREL prevzel zadevo. Karel modrost politike in mednarodnih odnosov, sploh kar se tiče Hrvaške.
krmeki
31. 05. 2019 21.23
-1
Tonin in Mahnič spet z dolgimi nosovi. Koliko škode bosta še naredila državi
brezveze13
31. 05. 2019 19.43
+0
ZARADI LJUDI KOT JE ERJAVEC katerega se naši politiki kar ne morejo ali nočejo znebiti je sigurno 80% volilnih upravičencev ki se ravno zaradi teh expertov ne udeležujejo volitev
brezveze13
31. 05. 2019 19.36
KAHL BODI RESEN kdo je izjavil da je tonin lažnivec ha.ha.ha. največji manipulant in prevarant vse časov v sloveniji
Yokte
31. 05. 2019 19.36
+1
Ehrjavec notorični izdajalec, izkoriščevalec in mešalec megle bi bil pri lovski zvezi dozorel za odstr... naj že enkrat izgine iz političnega prizorišča, pa naj izgine v tisti svoj vikend čez južno mejo in naj se nigdar več na vrne v Slo. Izdajalec, parazit, pijavka sistema.
DEEP
31. 05. 2019 18.35
In kaj im zdej moremo?Nič,plače pa bojo vlekli še tri pa pol leta in se delali norca z ljudstva!!Naj.., smo!
Nimasmisla
31. 05. 2019 11.22
+1
v normalni državi bi se volitve ponovile pri nas pa pokličejo karlija in alenko ki jih ljudje sploh niso izvolili in evo imamo vlado za bruhat
korintos23
31. 05. 2019 10.29
+2
Orbana se vsi izogibajo v EU kot kuge, nihče ga noče imeti v koaliciji, pri nas pa Janše ne. Kaj ti pomaga če na volitvah zmagaš kot stranka z največ glasovi.
Nimasmisla
31. 05. 2019 10.19
+0
imeli smo možnost pa so levaki spustili hrvate v eu to je dejstvo vse ostalo je za mazanje oči ljudem levaki so krivi in pika
korintos23
31. 05. 2019 10.27
-2
In kaka je bila ta možnost? Mene nič ne moti.
korintos23
31. 05. 2019 09.10
+2
Kot kaže sta ton in in mah nič spet pokadila pipo pokvarjenega tobaka. Šef ju sili, hoče dokaze, upanja je pa vse manj.
opazovalec_
31. 05. 2019 08.41
-1
Za veleizdajo dobiš za kazen nov ministrski stolček in lahko druge žigosaš kot lažnivce!! Lepa je ta naš, lipa je lipa!!!
korintos23
31. 05. 2019 09.05
+0
Si gledal včeraj v živo mah niča, to je veličina a ne?
anakondabox
31. 05. 2019 08.21
+4
Pravice in resnice ni več, a tega 'vrhovi' ne vedo. Bo treba na novo definirati obe besedi v SSKJ (slovar slovenskega knjižnega jezika), sicer bosta šli pravica in resnica na smetišče zgodovine. #kajjeto?
AlternativeFacts
31. 05. 2019 08.19
+6
direstraits@ Da ne boš lačen od tega silnega brezplačnega partijskega dela: 🍌 🥐 ☕ ...... 🤭
direstraits
31. 05. 2019 08.30
-4
Ja le pojej... hahaha.. preštej si poste, pa preračunaj ....koliko so ti še dolžni... pojdi raje delat...aja si se razvadu... 😂
poneumljanje
31. 05. 2019 08.37
+0
LINEX Forte baje pomaga pri želodčnih teževah, poskusi punčka mala !
opazovalec_
31. 05. 2019 07.58
+7
Grrrjavec vele izdajalec in pika!!!! Vrne naj denar za arbitražo, ki jo je zafural!!!
piu
31. 05. 2019 07.56
+12
Karla bi morali poslati na tečaj bontona in lepega vedenja......... moral bi se bolj spoštljivo obnašati do drugih ljudi, predvsem pa do tistih, ki so veliko pametnejši od njega......
linj
31. 05. 2019 09.06
+2
direstraits
31. 05. 2019 07.54
+8
Levičarjem,je samo to važno, da so na oblasti, pa da vse skupaj pokradejo, pa da ni JANŠA....... pa čeprav ,bo Hrvaška kmalu do Jesenic in Slovenj Gradca.... ja takle mamo, pa 50 letih Levih lubadarjev.... bom zbrisan?
resslovenka
31. 05. 2019 08.12
+5
Imeli ste idealno priliko. Pa je šla spet v franze. In tako bo tudi v naprej. Bolje, da se sprijaznite. Naredite najprej red v svojih vrstah. Moje skromno priporočilo. 😊
direstraits
31. 05. 2019 08.34
-4
Mislim, da tvoj avatar, ni resničen, če ne ,bi bila na strani Slovenije.. Je pa najbolj važno.... na volitvah.. 26,5%..z levo roko in kljub lažnivim anketam, za nekatere, preko 80% ,dva meseca nazaj .
poneumljanje
31. 05. 2019 08.56
+4
Ja če lažemo in zavajamo je točno tako, če pa pošteno povemo, da sta dve stranki dobili 26 %, potem pride na vsako le dobrih 13 %.
direstraits
31. 05. 2019 07.48
+2
Erjavec se notorično laže in manipulira... ko pravi, da se itak tud pogovarjat ne bi smel.... tud HRVATARJI NE BI SMEL PRISLUŠKOVAT, PA POGLEJMO, KAM SO NAS PRIPELJALI... ADMIN,...VIDIM, DA BRIŠEŠ SAMO TA DESNIM KOMENTARJE... HVALA TI....
resslovenka
31. 05. 2019 08.20
+8
Hmmmm🤔 Še pomnite tovariši sestanek Janša - Sanader? Vse je šlo kot po maslu. Baje v prijateljskem vzdušju. Čudno, da se to vprašanje takrat ni izšlo v obojestransko zadovoljstvo. Kasnejših predsednikov vlad, ki so "reševali" to vprašanje tudi raje nebi omenjala. Preveč je bilo trepljanja, smehljanja, prikimavanja in sladkanja. Iztržili so pa grencico. Seveda v prijateljskem vzdušju. So nas naši dragi sosedje pošteno izigrali. Pa, saj menda diplomacija deluje, ne? 🙄
direstraits
31. 05. 2019 09.17
-1
Ha ha... a tole pa na SD Pahorja leti... z Hrvaticami se je 15x pogovarjal, šopke kupoval darila nosil, roke poljubljal... ... pa veliko, veliko ji podpiseval ...pač LEVA DIPLOMACIJA..
direstraits
31. 05. 2019 09.35
-3
CIGU MIGU
31. 05. 2019 07.43
+7
izgubili ste ljudmilo.ostane vam še orgličar
Golobek
31. 05. 2019 07.40
+5
Profesionalna lažjivca >>mislim da se v politiki dajo kupit diplome za laž?????
Nimasmisla
31. 05. 2019 07.40
+0
mislim da se mu zmeraj bolj tresejo hlače zato je šel v napad adijo karli