Slovenija

'Določene cilje bo treba skrčiti'

Ljubljana, 03. 09. 2009 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je izrazil upanje, da bo zveza Nato razumela, da je zaradi trenutne gospodarske situacije smiselno nekatere obrambne cilje skrčiti.

Minister za okolje in nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je danes sporočil, da se je gospodarska situacija doma in v svetu zaradi globalne krize spremenila, kar pa narekuje prilagoditev pri uresničevanja obrambnih načrtov.

Karl Erjavec-2
Karl Erjavec-2 FOTO: Blaž Garbajs

"Treba je vedeti, da je bila takrat, ko smo podpisovali te pogodbe, gospodarska situacija povsem drugačna. Želeli smo slediti cilju, za katerega smo se zavezali, ko smo pristopili v zvezo Nato, in sicer da bomo letno namenili dva odstotka BDP za obrambo," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za okolje Karl Erjavec.

Ob takšni gospodarski situaciji po njegovem mnenju "tudi zveza Nato razume, da bo treba določene cilje skrčiti".Odločitev za zmanjšanje vozil v takšni meri, da še vedno zagotavlja varno delovanje vojakov v mednarodnih misijah, je po njegovem mnenju pametna.

Kot je znano, je v sredo področni direktor podjetja Patria za Slovenijo Wulf Hessulf potrdil, da je podjetje ustavilo dobavo novih sestavnih delov za proizvodnjo novih oklepnikov 8 x 8 v Gorenju. Pojasnil je, da je začetek proizvodnje novih vozil začasno preložen, dokler se z ministrstvom za obrambo ne dogovorijo o spremembi pogodbe nakupa vozil. Ob tem je dodal, da so se v Patrii že nekaj časa z ministrstvom pripravljeni pogajati glede spremembe pogodbe oz. glede "prilagoditve nove številke ter opremljenosti" vozil. Hkrati je dejal, da se trenutno osredotočajo na zaključek izdelave 13 oklepnikov, ki so v različnih fazah dovršenosti izdelka.

Z ministrstva za obrambo pa so v torek sporočili, da nameravajo s spremembo pogodbe o nakupu patrij število vozil zmanjšati na manj kot 100.

Uresničitev zastavljenih ciljev

Odbor za obrambo je v torek opravil razpravo o poročilu Računskega sodišča RS o nakupu patrij. Po skoraj peturni razpravi je na koncu sprejel več sklepov, med njimi tudi sklep, v katerem vlado poziva, naj preuči pravne možnosti za enostransko prekinitev pogodbe o nakupu oklepnikov, vključno z oceno, kakšne posledice bi imela takšna prekinitev.

Patria
Patria FOTO: Jani Dolinšek

Prav tako so člani odbora vlado pozvali, naj pripravi izhodišča, na podlagi katerih se bo v prihodnje odločala o nadaljnjih ravnanjih glede nakupa oklepnikov. Še pred tem pa je odbor na predlog koalicijskih poslancev s sklepom ugotovil, da je bil nakup oklepnikov 8 x 8 negospodaren in neuspešen.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je pred dnevi dejala, da z nakupom patrij ne bo mogoče realizirati vseh ciljev, ki si jih je zadala država. Prav tako ne bo mogoče v celoti izpolniti zavez, danih Natu. Kot je znano, pa je Računsko sodišče ugotovilo, da nakup ni bil izveden tako, da bi zagotovil ustrezno konkurenco med ponudniki tudi v fazi pogajanj, s čimer si je ministrstvo po mnenju revizorjev omejilo svojo pogajalsko moč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
04. 09. 2009 11.03
Do zmanjšanja naročil je prišlo predvsem zaradi tega, ker Jure Cekuta ne more sproti izdelati toliko slik, da bi protidobave stekle v skladu s pogodbo.
Tonček Balonček
04. 09. 2009 07.40
Erjavec, član bivše sanjske ekipe pač težko sodeluje v tako nesposobni vladi....
Tonček Balonček
03. 09. 2009 22.10
Kaj če bi s eta Erjavec dejansko skrčil na minimum, najbolej bi bilo.če bi s ekar pogreznil v zemljo, v skrajnem primeru, če ne bi šlo, naj s epa prične ukvarjati z rekreacijo! Dokler bo obstajala starnka DESUS, bo vedno v vladah, levih in desnih! In dokler bo ta stranka v koaliciji, Slovenija nima nikakrnih možnosti za spremembo pokojninkse zakonodaje, še manj za reforme n tem področju, tako da smo obsojeni na razpad tega sistema, sorry!
alterego
03. 09. 2009 21.10
ejga, Tonči pa danes raztura, dobr to
Tonček Balonček
03. 09. 2009 17.56
Glede na zmanjšanje naročila bo Patrija od teh tipov zahtevala najmanj tretjino denarja nazaj! Cekuta ej že vs ezapravil, pa še dohodnine ni plačal, Upajmo vsaj, da je na vidiku kak nov posel. Mordsa zdaj svetuje kakšnemu dobavitelju jedrske elektrarne ali vsaj lokomotiv, morda s espozna tudi na lovska in transportna letala.
SDS-MAFIJA
03. 09. 2009 17.41
glede na višino podkupnin bi morali dobiti vsaj 200 Patrij...
Tonček Balonček
03. 09. 2009 16.41
Cilji so viski ali nizki, majhni ali veliki, nikakor jih pa ni mogoče širiti ali krčiti!
Tonček Balonček
03. 09. 2009 15.52
Pošteni Slovenci hočemo najmanj 150 Patrij in zaščito imena ter lika našega velikega umetnika ter vojaškega svetovalca Jureta Cekuto, ki ga komunistični propagandni stroj po nemarnem blati. Znanje je pač drago in tisti, ki so jim 45 let prali možgane, tega pač ne razumejo! Morda ni izdal faktutre in prijavil dohodka ter plačal davek, ampak to so pač malenkosti v primerjavi z Golubićevimi lažmi. Poleg tega je slednji minister, Cekuta pa le umetnik!
Leandra
03. 09. 2009 15.40
Samo, da ne bo kdo privlekel tiste....Valuke..Krpane in ostalo že poznano sranje..???
Tonček Balonček
03. 09. 2009 15.34
In kaj naj bi s ezgodilo, če zveza NATO ne bi razumela tega krčenja? Pa saj jim je verjetno jasno, da so zdaj na oblasti komunisti in da bomo osiroteli! Jasno jim je verjetno tudi to, da je z Ministrstvom za obrambo, kjer je med njim in dobavitelji vojaške opreme posredoval nek štajerski slikar slikar, nekaj hudo narobe in da so takšni partnerji NATA neresni!