Slovenija

Erjavec se ne boji Pivčeve: V teh letih človeka ne sme biti strah

Ljubljana, 07. 01. 2020 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gregorc/ A.K. /STA
Komentarji
102

Napetost pred kongresom DeSUS se stopnjuje. Dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec pričakuje, da bo dobil zaupanje, a tako kot njegova protikandidatka Aleksandra Pivec odločitev o nadaljnjem vodenju DeSUS prepušča članom kongresa. Medtem pa je odprto vprašanje političnih posledic v primeru zmage enega ali drugega.

Pivčeva pred kongresom napoveduje tesen rezultat, medtem ko Erjavec ne dvomi o svoji zmagi. A kaj sledi po kongresu? Bo v Šarčevi vladi še prostor za oba ministra, ki želita predsedovati Desusu?

Čeprav se bo za predsedniško funkcijo v stranki Desus potegoval tudi Borut Stražišar, je jasno, da po petnajstih letih vodenja stranke na prihajajočem kongresu Karla Erjavca resno izziva zgolj ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. A Erjavec se je ne boji: "Ne, zakaj bi me bilo strah, sem že v takih letih, ko človeka ne sme biti strah."

"Že 15 let sem predsednik stranke in sem marsikaj od tega, kar imamo v programu, tudi že uresničil," je v današnji izjavi novinarjem povedal Erjavec. Dodal je, da so za njim trdo delo in trda pogajanja ter da je v svoji politični karieri preživel marsikaj. "Naj ljudje na kongresu pač ocenijo moje delo. Pričakujem, da bom deležen zaupanja, kakšen bo rezultat, pa bomo videli, ko bodo glasovi prešteti," je dejal.

Karla Erjavca resno izziva zgolj kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. A Erjavec se je ne boji: "Ne, zakaj bi me bilo strah, sem že v takih letih, ko človeka ne sme biti strah.''
Karla Erjavca resno izziva zgolj kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. A Erjavec se je ne boji: "Ne, zakaj bi me bilo strah, sem že v takih letih, ko človeka ne sme biti strah.'' FOTO: Miro Majcen

Prav tako bodo po njegovih navedbah šele po kongresu lahko odgovorili na vprašanje, kako lahko zmaga enega ali drugega vpliva na stabilnost vladne koalicije. Erjavec danes tudi ni želel razkriti, ali bi v primeru njegove zmage Pivčeva lahko nadaljevala delo ministrice za kmetijstvo. Tudi na vprašanje, ali bi v primeru njene zmage sam zapustil stranko ali položaj ministra za obrambo, je odvrnil, da je treba počakati na 18. januar.

''Mislim, da je trenutno situacija precej izenačena in da bo dejansko kongres tisti, ki bo pokazal premoč na eno ali na drugo stran,'' pa pravi Pivčeva.

'Življenje bo po kongresu teklo naprej'
Medtem pa Pivčeva ne vidi razloga za to, da tako ona kot Erjavec ne glede na rezultat ne bi nadaljevala svojega ministrskega dela: "Eden od naju bo pač vodil stranko naprej in verjamem, da jo bo popeljal v boljše in svetlejše čase." Življenje bo tudi po kongresu teklo naprej, ne glede na zmago ali poraz, je dejala in ocenila, da svoje ministrsko delo opravlja dobro in ga zato želi opravljati tudi v prihodnje.

Ponovila je, da se v osebne dvoboje pred kongresom ne misli spuščati. Kot je pojasnila, se osredotoča na programsko vsebino, se srečuje z delegati, jim poskuša predstaviti svojo vizijo stranke in jih s tem prepričati.

Premier napovedal, da se s Pivčevo pred kongresom ne bo sestal

Pivčeva se sicer v času strankarske kampanje otepa tudi očitkov, povezanih z nepravilnostmi pri projektu SRIPT. Erjavec je danes namigovanja, da želi, da premier Marjan Šarec zaradi teh očitkov razreši ministrico, označil za podtikanja, ki da prihajajo iz tabora Pivčeve.

Kdaj se bo premier pogovoril z njo, je po Erjavčevih navedbah njegova odločitev. "Jaz moram na kongresu narediti svoje, moram zmagati. Potem tudi ni pomembno, kdaj bo premier opravil pogovor s Pivčevo," je povedal in zagotovil, da ga tudi ob tokratnem boju ni strah.

Pivčeva pa je dejala, da je premier povedal, da se pred kongresom DeSUS ne bosta sestala. Po njenih besedah ni novih dejstev, "govorimo o nekih domnevah in javno sproženih vprašanjih, ki nimajo nobene pravne podlage za to, da bi se midva srečala". Prav tako ne ve, o čem bi se na tem sestanku pogovarjala. Ponovila je, da nima nobenega uradnega dokumenta, ki bi jo bremenil. Če bi bile takšne pravne podlage oz. pravna dejstva ali ovadbe, bi jo premier najbrž povabil in bi se odzvala, je še dejala.

Zmaga enega ali drugega bo verjetno vplivala tudi na delo poslanske skupine. Erjavec je povedal, da je njegovo kandidaturo v današnjem pogovoru podprl poslanec Robert Polnar. Ta sicer večkrat v DZ ravna drugače kot drugi poslanci DeSUS, zaradi česar ga čaka tudi pogovor v poslanski skupini. Če bo treba, pa tudi z vodstvom stranke, in sicer po kongresu, je danes povedal Erjavec.

V luči odločitve višjega sodišča, da mora nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah zaradi prestopa v drugo poslansko skupino stranki SDS povrniti stroške volilne kampanje v letu 2014 v višini 5161 evrov, pa je Erjavec tudi pojasnil, da v DeSUS nimajo pogodb, ki bi zavezovale poslance v primeru prestopa. To je po Erjavčevih navedbah stvar demokracije.

Poslanske skupine imajo sicer o tem različna stališča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
12. 01. 2020 21.44
+1
Kaj naj pa ja Pivčeva je že vrnila preplačano ali kaj in naj stopi na čelo penzonistov a Karel pa po hitrem postopku nekam ali sedaj naj on poleti z falkonom tja ki se je umaknila naša vojska mogoče bo tam postal neki mirovnik a PIVČEVO pusti čisto pri miru ERJAVVECCCC.
Foxn.ca
08. 01. 2020 17.48
+2
Eni desci so požrti do amena, pa čeprav imajo usta postrani, je rekla pojoča travica
INAZ
08. 01. 2020 16.45
-1
Karlek bo kot vedno pristal na vseh štirih.
puspan
08. 01. 2020 13.40
DeSUS, kot stranka ni potreben, ker pa so njihovi funkcionarji in člani vsi dobro ohranjeni, bi šli lahko pomagat v domove starostnikov, kjer obstaja kronično pomanjkanje kadrov. Volontersko delo in Slovenija bo imela en velik problem manj.
puspan
08. 01. 2020 12.24
+3
Po tako napornem delu, ki ga imata za seboj, bi bil odhod v penzijo najboljša rešitev za oba, še boljša pa za vso Slovenijo. Vsaj dva lubadarja manj.
kristofus@email.si
08. 01. 2020 11.13
+8
Moje mnenje, Erjavec v penzijo, Pivčeva naj vrne ves neupravičeno prejeti denar iz SRIPTa, Bistre in drugih kvazi projektov, potem naj gre malce delat na kmetijo, lahko tudi kot družbeno koristno služenje kazni, Desus pa na smetišče zgodovine.
kristofus@email.si
08. 01. 2020 11.18
+2
Je pa res, da je najboljši garant za vse to, da Desus prevzame prav Pivčeva:) Samo, vmes bo uničila še tisto, kar deluje kolikor toliko dobro, kot je npr. že Upravo za varno hrano,....
Realen pes
08. 01. 2020 10.52
+5
Pa ta erjavec,če nebo šel v penzijo ga bom jaz naučil R izgovarjat! Kk mi gre na živce,ajojjjjj kot davcna napoved,isto!
User33
08. 01. 2020 09.26
+6
Dej nej se ze skinijo te ene in iste face, kwa a model nima druzga za delat??
kaktusar1
08. 01. 2020 09.17
+5
problem desusa je erjavec in njegovo skorumpirano početje v stranki, kje lepo tala položaje svojim zvestim oprodam....sam na žalost gre ta stranka po poti sđs sa, ko hoče imeti en sam človek vso oblast, pa ne glede na to, kolk to stane...stranko desus je potrebno prenovit in naj se že enkrat začne borit za tistega zaradi katerega je bila ustanovljena.....
ZKL (zdrava kme?ka logika)
08. 01. 2020 08.33
+10
Erjavec je eden tistih politikov, zaradi katerih je slovenija na kolenih. Ce ga kje v zivo vidim, niti priblizno mu ne dam roke ali se mu masmejem tako kot naredi to vecina drzavljanov, ko se s politiki sreca v zivo,...ampak mu v treh stavkih povem kar si zasluzi,...brez roke!
pogledd
08. 01. 2020 07.56
+23
Politične stranke v katerih je bil Erjavec: SKD, SKD + SLS, SLS, LDS, DeSUS, DeSUS + Janković, Levi blok. Spregledan dvolični politikant, vse za stolček in oblast.
09ZarMan10
08. 01. 2020 07.46
+17
Ne bi rekel. V teh letih človeka postane strah, ko se zaveda, da bo težko še dolgo trošil ves denar, ki ga je s "svojim delom" prislužil v dolgih letih šarlatanstva.
macek_garfield
08. 01. 2020 07.26
+22
Karel Erjavec, cas je, da se umaknete iz politike, dovolj imamo vasega izzsiljevanja vsake vlade v kateri ste sedeli, poskrbeli ste samo za sebe, na upokojence ste med vladanjem pozabili, razen nekaj mesecev pred vsakimi volitvami, predlagam vam casten odstop in zagotovo se bo naslo kaksno veleposlanisko mesto v kaksni drzavi za vas, vodenje stranke pa prepustite ga. Pivec.
?ebula
08. 01. 2020 12.11
+1
macek Erjavec ne more častno odstopiti, lahko samo odstopi.
User300173
08. 01. 2020 07.17
+16
Erjavec je nekredibilen politik, kar je nemalokrat dokazal. Pri izvolitvi ministrice za kohezijo..itn.,je nasprotoval, ker ni iz Slovenije. Ni on rojen v Belgiji? Pa nasploh, v v saki vlogi ministra je bil kak škandal, iz enega stolčka je moral tudi odstopiti. Politik kateri izrablja stranko, namesto da bi jo uspešno vodil. Navsezadnje so volivci pokazali, kaj si mislijo o njem, na zadnjih volitvah, kjer niti za poslanca ni bil izvoljen, na ministrski stolček pa se je zavihtel zaradi stranke. Zadnji čas, da se stranka DeSUS reši tega političnega komedijanta in kameleona.
Smešno
08. 01. 2020 07.11
+2
.. večni predsednik, kot Janez..
Smešno
08. 01. 2020 07.08
+4
Erjavec. Karl Viktor Erjavec. Neuničljiv kot 007..
ANDRO2004
07. 01. 2020 21.47
+12
Žal upokojenci, beri Erjavčevi volilci, ne berejo raznih forumov. Povejte mamam, očetom, taščam, tastom, naj ga na volitvah ne volijo. Argumentirajte pa z vsem, kar na teh forumih preberete.
kojnusar
07. 01. 2020 21.40
+17
kakorkoli, zdaj ima desus priloznost. ce ne je obsojen na rjavca. temu pa za starcke res ni mar kaj veliko. on klovna igra in se spakuje iz vseh. in ima obcutek, da se ga bojijo. na tem temelju, ubogi upokojenci. pivec je nova, mlada in izobrazena moc, pa naj se izkaze.
User300173
07. 01. 2020 21.29
+18
Upokojenci nikakor voliti stranko DeSUS, če bo Erjavec za predsednika stranke. Če v vsem podpirajo Erjavca, potem so tudi ostali isti in si kot Erjavec ne zaslužijo izvolitve za poslance.
kristofus@email.si
08. 01. 2020 11.20
+2
S prvim delom prvega stavka se strinjam. "Upokojenci nikakor voliti stranko DeSUS"
DeBill
07. 01. 2020 21.21
+28
če bi se ob vsakih volitvah do sedaj, ko je kahl uletu u vlado zvišale penzije bi zdej upokojenci bli med bogatejšimi. in vsakič je isto obljubil, zvišanje penzij. e, bagra pozabljiva, kaj to volite!