Slovenija

Erjavec: Vložitev konstruktivne nezaupnice do konca leta

Ljubljana, 22. 12. 2020 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
947

Koalicija KUL načrtuje vložitev konstruktivne nezaupnice do konca leta, pravi prvak DeSUS Karl Erjavec. Koalicija si prizadeva za menjavo vlade Janeza Janše, ki ji očitajo, da je zavozila reševanje koronakrize, pajdašenje z Madžarsko, sramotenje države na mednarodnem parketu, kadrovanje in še vrsto drugih "spornih dejanj".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: KUL napoveduje nezaupnico
    03:05
    Iz 24UR: KUL napoveduje nezaupnico
  • Iz SVETA: Pritiski in grožnje
    05:30
    Iz SVETA: Pritiski in grožnje
Volilni kongres DeSUS-10

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po današnjem sestanku s predsedniki strank KUL napovedal, da bodo do konca leta oz. prihodnji teden vložili konstruktivno nezaupnico. Pričakuje, da bodo dotlej zbrali 46 poslanskih podpisov. 

Če nezaupnica uspe, se povratniku na čelo stranke DeSUS Erjavcu obeta mesto premierja. Po njegovih besedah so se danes dogovorili, da ga bodo organi strank KUL potrdili kot mandatarja za sestavo nove vlade. To je po njegovih besedah pomembno zato, ker je v zadnjem času veliko špekulacij o tem, da naj bi mandatarstvo prevzela neka tretja oseba. 

Je pa včeraj poudaril, da bo za mandatarja morebitne nove vlade kandidiral le, če bo imel 46 poslanskih podpisov. Toliko jih je namreč potrebnih za uspeh konstruktivne nezaupnice, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, združene v KUL. Erjavec pravi, da "jim dobro kaže in so zelo blizu".

Erjavca je pri mandatarski kandidaturi v četrtek podprl tudi svet DeSUS, ki je obenem izglasoval odhod stranke iz koalicije Janeza Janše.

Po Erjavčevih besedah se ravnajo po vodilu predsednika države Boruta Pahorja, ki je po ponedeljkovem srečanju s predsedniki DZ, vlade in DS pozval, da se politična situacija razčisti čim prej.

Erjavec pravi, da Slovenijo čakajo hudi izzivi, zlasti v zvezi z epidemijo. "Vidimo, kakšni so rezultati. To je tudi razlog za to, da želimo novo vlado," je povedal Erjavec. Dodal je, da v DeSUS, kjer zagovarjajo starejše, tega ne morejo mirno gledati. Po njegovem mnenju namreč nič ne pomaga, če dajejo 300 evrov za tiste z najnižjimi pokojninami, po drugi strani "pa nam vsak dan za en avtobus starejših umre".

Po Erjavčevih ocenah je to priložnost tudi za poslance, da spremenijo to politiko, "ki je, kar se tiče epidemije, neuspešna". Spomnil pa je tudi na nekatere poteze aktualne vlade, med drugim glede financiranja nevladnih organizacij in medijev. "Gre predvsem za demontažo družbenih sistemov," je ugotavljal Erjavec.

Tako zlasti od poslancev SMC, ki se po njegovih trditvah ne počutijo dobro v tej vladi, pričakuje, da tako kot DeSUS prevzamejo odgovornost za spremembo stanja v državi.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je sicer minuli teden sporočil, da je osem poslancev SMC enotnih v tem, da Erjavca ne podpirajo za mandatarja. A po Erjavčevih ocenah Počivalškova izjava o tem ni bila verodostojna, saj da se je naknadno ugotovilo, da temu ni bilo tako. Erjavec še pravi, da poslanci SMC niso problem, temveč "rešitev našega problema". "Naš problem pa je, da je država zašla v povsem napačno smer," je dodal.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če poslanci SMC ne bodo prispevali svojih glasov zanj, pa je prvak DeSUS odgovoril: "To pomeni, da sestava tega DZ podpira drugo republiko, odsotnost vladavine prava, napade na medije, nefinanciranje nevladnih organizacij. Podpira to, da smo v družbi z Madžarsko in Poljsko. Če je to to, potem je pač to očitno trenutna volja DZ. Pa nisem prepričan, da je takšna."

Kot je še pojasnil, se ves čas pogovarjajo s poslanci, tako kot se tudi Janša, ki je imel sestanek tudi s poslanci DeSUS. Ob tem je zatrdil, da DeSUS zagotavlja glasove štirih poslancev za novo vlado. Poslanec Robert Polnar pa je, kot je po Erjavčevih navedbah sporočila občinska organizacija Šentjur pri Celju, izključen iz stranke. Predsednik DeSUS pričakuje, da se bo umaknil iz poslanske skupine.

Nemec: Informacije o spremljanju domnevnega kupovanja glasov ne držijo

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je medtem zavrnil nekatere navedbe, da naj bi Sova in tuje varnostne službe spremljale domnevno kupovanje poslancev koalicije za prestop v vrste koalicije KUL. V izjavi za medije je dejal, da so opravili pogovor z vodstvom Sove in da lahko zatrdi, da informacije ne držijo.

Tudi napisa, ki se je ponoči pojavil na domu poslanca SMC Gregorja Periča, Nemec ne povezuje z dejavnostjo obveščevalnih služb. Kot je dejal, trditi sicer ne more nič, pač pa je prenesel samo informacijo, ki jim jo je posredovala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova).

"Moja osebna ocena pa je, da to nima povezave s tujimi obveščevalnimi službami oz. njihovimi dejavnostmi v Sloveniji," je Nemec dejal v izjavi za medije v DZ.

Pred hišo omenjenega poslanca se je namreč pojavila tabla z napisom Gregor Perič, heroj ali izdajalec?, potem pa so se pojavila ugibanja, da naj bi tuje obveščevalne službe in Sova spremljale "kupovanje poslancev", en poslanec pa naj bi tudi že sodeloval z obveščevalci.

Zvijanje rok?

Drugačnega mnenja pa je Perič. V Sloveniji je postalo "zvijanje rok poslancem" nekaj normalnega. Vzdušje spominja na neke druge čase in oblasti. To je njegov zapis, potem ko se je pred hišo njegovih staršev pojavila omenjena tabla. A to je le vrh leden gore, pravi.

"Dobivamo številna elektronska sporočila, pisma na dom, tudi grožnje se dogajajo," je dejal za oddajo SVET. 

Še več, to naj bi se po Peričevih besedah dogajalo tudi njegovim poslanskim kolegom, ki pa o tem še ne želijo javno spregovoriti. Da prihaja do pritiskov in poskusov kupovanja poslancev, je včeraj jasno nakazal tudi premier Janša, pojavili so se celo namigi, da so v to vpletene celo obveščevalne službe, kar pa je Nemec torej zanikal.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (947)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
02. 01. 2021 17.56
+1
Koalicija KUL načrtuje vložitev konstruktivne nezaupnice do konca leta, opa, je že mimo, ali ste kaj zamudili, sam vprašam? Ali vam kalkulator ne dela, probajte na prste....
NA LEVO ni OK
29. 12. 2020 16.58
+3
Kul nesposobneži, nastavljenci globoke države, bi kot pinokjoti na špagici vodili vlado. Globoka država bi vsaj zbrala bolj kredibilne ljudi, če že ima tak namen.
NA LEVO ni OK
29. 12. 2020 16.05
+3
Sami neizvoljeni politiki, Bratuškova Šivilja, Fajonova Lažnjivka, Erjavec Lisjaški, ti bi vodili vlado skupaj ,ko so se zaradi medsebojnega sovraštva razleteli kot petarde pred kratkim. Ali vas ni sram lagat ljudem in se pretvarjat kako grozno ste usklajeni. Usklajenost je le komolčenje za oblast, po tem pa klanje med sabo, ker se pač sovražite vso našo lepo domovino. Sledi petarda -razlet na prafaktorje, kot že znano.
Luka64
24. 12. 2020 17.05
+2
Po povzetju iz nepristranskih medijev, kot so RTV Slo, POP TV, Delo in Vecer, je htel Korl konstruktivno nezaupnico vlozit ze danes, vendar ker je racunsko sodisce ugotovil, da so obrazne maske predrage, se caka na pocenitev mask, da zmanjsajo stroske reprezentance. Ja pa zakuska je tud odpovedana, ker nevladnikom, ki so bli vabljeni v DZ Violeta ni mogla priskrbet dovolj leder jaken.
milesdavis
23. 12. 2020 21.36
-5
Ljudje, zavedajte se, da vsak dela napake, vendar kar počne dr. Twittler ( Kosovo, Priština) je pogrom za našo državo. Ljudje kaj ne vidite tega, kaj ne vidite njegovega sprevrženega sociopatskega vladanja, njegovega infantilnega avtokratstva, kaj ne vidite v njegovem nezavednem zamere in sovraštva do ljudi in države. Plačevali bomo vsi za njegov pogrom on pa se bo smejal v opoziciji in lagal.
NA LEVO ni OK
29. 12. 2020 16.53
+3
leond1
23. 12. 2020 17.28
+4
erjavec je prizadet otrok
Grma53
23. 12. 2020 11.21
+3
Sedaj ko ne potrebuje tistih 300 volilcev za ministra mu ni potrebno obljubljati 1000€ penzije. Dovolj bo, ce poslancem obljubi 10000€ plače.
NA LEVO ni OK
29. 12. 2020 16.55
+3
SMC -jevim. To ga reši totalnega poraza za vekomaj amen.
Kristjan Rebec
23. 12. 2020 09.02
+3
Žalostno je da imamo tako opozicijo kot da so niti ne v brutalan ampak daleč stran.
Bavci11
23. 12. 2020 08.27
+12
Fucka se Herjavcu in celemu KULu za Slovenijo in se bolj za Slovence...sam da pridejo spet k drzavnemu koritu se jim gre.
Blokiran Drugi Človek
23. 12. 2020 08.29
+3
Too bavci zgodaj si ze zacel harati💪 Tezko je biti bavci in cel dan komentirati ma tem portalu
zoran pušenjak
23. 12. 2020 08.06
+9
Fučka se Erjavcu in njemu podobnim za državo in državljane
KVAJSTABO
31. 12. 2020 16.22
+2
Odkar je v politiki, je vedno nekam prisesan... To je meduza...
abmam
22. 12. 2020 21.59
+7
Oče je imel tri sinove. Dva sta bila zelo pametna, izredno marljiva in nadvse delovna, tretji pa ni bil prav za nobeno rabo in je postal politik.
Parsinent
22. 12. 2020 21.59
+3
.. zakaj pa ne pove, KAJ JE TREBA IZBOLJŠAT-POPRAVT s to novo vlado???? A ja, ker gre za klošar-politike - desparadose, željnih avantur, ane......
kr_en_moz
22. 12. 2020 21.57
+5
Upam da so se KULovci seznanili že pred časom kako se zapira odprt Šampanjc. Že pol leta bi lahko odpirali samo enega
Kaj_je_res
22. 12. 2020 21.54
+14
Vulgaren ravs za oblast v času najhujše krize. Brez kančka sramu.
staridida
22. 12. 2020 21.53
+8
Je poslanec SMC Perič nocoj na Novi 24 predlagal Korletu, naj čimprej vložijo nezaupnico, da bo konec te gonije...
Albatross
22. 12. 2020 21.45
+10
Baje Erjavec ne zna niti angleško...in ta bi naj predsedoval svetu Evrope...bizarno.
žlaj
22. 12. 2020 21.31
+7
Karl je govoril da se bo upokojil v politiki vendar prihaja nazaj saj ima premalo za preživetje kako lahko verjameš takim ljudem!!!
miselna policija
22. 12. 2020 21.33
-3
a nepreklicno odstopljenemu pa verjameš??
SFRJJNA
22. 12. 2020 21.28
+4
Naj bo premier ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI in bomo hitro postali prava Karantanija in v napad!!!
miselna policija
22. 12. 2020 21.30
+2
aja,da bi lopova zamenjali z drugim lopovom??
SFRJJNA
22. 12. 2020 21.28
+18
KAREL veliki *IZDAJALEC*, izgini is SLO politike. Vse skupaj si zasral do konca.
miselna policija
22. 12. 2020 21.34
-2
brez korlna bi jajčko bil večno v senci!!v vseh vladah ga je korl gor držal!!
moto-gp
22. 12. 2020 21.28
+6
Če jim slučajno uspe, bodo volišča prazna. Groza, kam tonemo.