Slovenija

Erjavec: V prihodnjih dneh ocena politične situacije in položaja Desusa

Ljubljana, 16. 02. 2021 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvak DeSUS Karl Erjavec po neuspešni konstruktivni nezaupnici napoveduje, da bosta v prihodnjih dneh zasedala vodstvo stranke in izvršni odbor. Ocenili bodo politično situacijo in položaj DeSUS, je navedel. Za to, da bi na sestanku sveta stranke preveril zaupanje, ne vidi razloga. Poslanec Branko Simonovič pa priznava svojo vprašljivo podporo predsedniku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vabilo k sodelovanju
    02:55
    Iz 24UR: Vabilo k sodelovanju
  • Iz 24UR: Kdo je Erjavcu odrekel podporo?
    02:49
    Iz 24UR: Kdo je Erjavcu odrekel podporo?
  • Iz SVETA: 44 glasov
    05:08
    Iz SVETA: 44 glasov
  • Iz SVETA: Glasovanje o nezaupnici
    03:37
    Iz SVETA: Glasovanje o nezaupnici

 

Predlog konstruktivne nezaupnice aktualni vladi Janeza Janše z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade je na ponedeljkovem glasovanju v DZ prejel 40 glasov, sedem poslancev je glasovalo proti, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. Erjavec ni prejel niti toliko glasov, kolikor poslancev se je podpisalo pod januarski predlog nezaupnice. Sam neveljavnih glasovnic v ponedeljek ni povezal s poslanci DeSUS.

Pogovarjati se o ponedeljkovem glasovanju je isto, kot da bi se pogovarjal o lanskem snegu, pa je v današnji izjavi v DZ dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Bobo

Poslanci DeSUS so se sicer pogovarjali o nastalih razmerah in nadaljnjem ravnanju. Poslanec Branko Simonovič je že ocenil, da je bil KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS možno tudi ob aktualni vladi. Tudi Jurša se strinja, da je bil KUL ustanovljen le za to, da se v DZ preštejejo. "To se je zgodilo. Novega predsednika vlade nismo dobili in s tem tudi nimamo več KUL," je prepričan.

O morebitnem podpisu sporazuma o sodelovanju DeSUS z vlado Janeza Janše pa se po njegovih besedah še niso pogovarjali in tako ne more odgovoriti, ali ga bodo podpisali. Ali je to korak v pravo smer ali ne, bo povedal po pogovoru v poslanski skupini in stranki. Kot je pojasnil, ga Janša ali kdor koli iz vodstva SDS po ponedeljkovem glasovanju še ni kontaktiral.

Od odločitve poslancev glede sodelovanja z vlado bo odvisno, ali bo stranka ostala v vladnem kadrovskem razrezu. Kot je navedel minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jože Podgoršek, za zdaj še opravlja funkcijo ministra, o nadaljnjih korakih pa se bo odločil po razgovorih v naslednjih dneh. Po Jurševih navedbah je ministrova usoda v vladi odvisna od premierja.

O položaju DeSUS v aktualnih političnih razmerah bodo razpravljali organi stranke. Jurša sicer ne ocenjuje, da bi bila vodstvo stranke in poslanska skupina DeSUS na nasprotnih bregovih. Res pa je, da poslanci na nekatere stvari gledajo morda malo drugače kot člani vodstva stranke, je ugotavljal.

Simonovič: To je bil projekt KUL. Prej gre za nezaupnico njemu

Simonovič je na vprašanje o sodelovanju v sami stranki odgovoril, da upa, da bo čim prej prišlo do sklica organov stranke ali klavzure, da bodo analizirali stanje ter se odločili, kako naprej. Sam podpira nadaljevanje uresničevanja programa stranke tudi kot opozicija. Sicer ne bi rekel, da je ponedeljkovo glasovanje nezaupnica predsedniku stranke. "To je bil projekt KUL. Prej gre za nezaupnico njemu," je dejal.

Je pa bolj negotov glede vprašanja, ali ima Erjavec njegovo zaupanje kot predsednik DeSUS. "O tej podpori je težko govoriti, posebno za človeka, kot sem jaz, ki izhajam iz gospodarstva. Gentlemanski dogovor nekaj velja. On ga je prekršil," je bil jasen Simonovič. To po njegovih besedah še ne pomeni, da se ne morejo poskušati dogovoriti, a so ti dogovori vse težji. Na vprašanje, ali bi Erjavec po njegovem mnenju moral sprejeti odgovornost oz. na sestanku sveta stranke preveriti zaupanje, je Simonovič odgovoril, da je to njegova odločitev.

Erjavec je v današnji pisni izjavi spomnil, da je bil povabljen, da se vrne v stranko. Vse njegove dosedanje odločitve imajo po njegovih navedbah podlago v sklepih izvršnega odbora in sveta stranke.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
17. 02. 2021 10.25
+0
Da nezaupnica Janševi vladi ni uspela je bilo pričakovati , ker je bilo jasno , da je poslancem več do tega , da obdržijo svoje pozicije , kot do SLOVENIJE in tistih , ki so jih izvolili , te so izdali ! To da se poslancem strank SDS , Nsi , SMC in SNS NI DOVOLILO DVIGNITI GLASOVNIC , KER BI S TEM USTVARILI MOŽNOST , DA NEZAUPNICA USPE , kaže na to , kako malo zaupanja vlada med vodji in poslanci znotraj strank in med strankami . To , da so DESUS-ovi poslanci obrnili hrbet stranki in vodji , kljub drugačnim zagotovilom , kaže , kakšno podlo igro igrajo in niso vredni zaupanja , stranka DESUS bo morala tu hitro in odločno reagirati ! O sami razpravi nima smisla diskutirati , ker je potekala po pričakovanjih ! Zmagala je prisila , laž in zahrbtnost koalicijskih poslancev , ki se borijo samo in zgolj za svoje stolčke in privilegije , za SLOVENIJO pa jim ni mar !
prinašalec2
17. 02. 2021 09.53
-5
...pa če bi se vsaj malo cenil, bi nemudoma odstopil. Saj vem....mora prej vprašati kadrovnike, ki so ga seda "nastavljali"...nje, najbolj brani medij?
borjac
17. 02. 2021 09.47
+1
Po besedah Jurše in Simonoviča je kristalno jasno, čigave so bile neveljavne glasovnice, po tem pa daje Polnar še zmeraj v poslanski skupini, čeprav je nizkotno, umazano žalil predsednika njihove stranke Erjavca, še SDS-ovci niso sposobni tako umazanih besed kot jih je izrekel Polnar, politika marsikaj požre ampak to je bilo izpod podna, in druženje Jurše z njim pove vse
zoran pušenjak
17. 02. 2021 09.24
+1
Zdaj je čas da se poslovi od politike, ker je samo v sramoto Sloveniji
staridida
17. 02. 2021 09.24
-1
KUL in pusta danes v skupno grobnico...
provni
17. 02. 2021 09.22
+2
Stranka Desus bo očitno vse svoje poslance izbrisala iz stranke. Poslanci Desus itak delajo samo za sebe in s tem za princa teme.
staridida
17. 02. 2021 09.26
-1
Poslanci DESUSa so vrniki Korletu bumerag-kot sem napovedal že pred glasovanjem..
staridida
17. 02. 2021 09.28
+1
zlati70
17. 02. 2021 09.15
-2
Prosim Erjavca, naj neha s svojim govorom, lažnivim, pokvarjenim in zmanipuliranim, bo naredil vsem veliko uslugo, ker ga ne maramo!
zlati70
17. 02. 2021 09.13
-2
Nekoč je živel žabec, ki je želel postati princ in ime mu je bilo Karl Erjavec.
puspan
17. 02. 2021 08.32
-5
Karl Viktor Veliki ali tebi še ni jasno, da si pogorel po vsej dolžini, širini in višini. Povprašaj pri ljubljanski Snagi, tam rabijo še moč za premikanje kangel, saj sta menda z Jankovićem velika prijatelja.
riss
17. 02. 2021 08.26
-2
Normalno razgledani so že dojeli, da je Erjavec vršil nenormalni pritisk na svoje poslance. Po propadu njega in KUL, bodo poslanci Desus delovali kot da so v koaliciji. Erjavec pa je postal mrtva črka na papirju za Desus. Najboljše bi bilo, da odide, a tega sam ne bo storil. Morali bi sklicati kongres in razpisati volitve za novega predsednika ali pa člani množično zapuščati Desus, stranko, ki boljše, da je več ni. Saj se vsi borijo za upokojence: SDS, SAB,..., nova Pivčeva stranka pa si bo zaslužila, da jo še posebej upokojenci množično podprejo, saj je prav ona do zamenjave zagotovila največje ugodnosti. Upokojenci, ne pozabite tega. Karla Ejavca pa lahko vsak samo prezira. Zaradi svojih in interesov globoke države je svoje sposobnosti precenil vsaj za 1.000X. Pepčki pa so mu nasedli, ker bi bil pač dober vsak, samo, da ni Janša, ki pa zelo skrbi za upokojence, po nekaterih levičarjih, še preveč. Zato, upokojenci, naredite križ tudi čez vse levičarje, ki so se združili v propadli KUL. Desusovi poslanci niso več člani, Erjavec pa bo ostal v KUL. Mogoče bo z njim nečastno končal samo poslanec Lep. Le kaj se mu je zgodilo, da podpira Korlna?
Nimasmisla
17. 02. 2021 08.20
-3
ja nič karli začni zbirat ljudi za naslednje volitve kandidati jurša polnar simonović itd
riss
17. 02. 2021 08.07
-2
Hvala globoki državi, levičarjem in vsem podpornikom Karla Erjavca, od katerih je sedaj ostal samo še eden (Lep in se že konča), da so potunkali najbolj nesposobnega kandidata in smo se ga s tem rešili za vedno. Ampak, to ne pomeni, da so levičarji kaj bolj sposobni, saj je bil Erjavec za njih top izbira in v svojih vrstah nimajo boljšega kandidata. Dobro ste se osramotili. A s primernim kandidatom, bi prepričali zadostno število poslancev. Problem ni v Erjavcu, katerega nikjer ne bi bilo, ampak v nesposobni organizaciji, ki sem jo poimenoval na začetku. Dokler "trajbate" samo levo enoumje, boste imeli čedalje manj privržencev. Nas nevtralne pa nikoli.
toti mišek
16. 02. 2021 21.15
-2
Karleto! Zmozgej poceni covid test in spokej v Istro!! BUREK PEČEN NE!
abmam
16. 02. 2021 20.54
+4
Včeraj je zmagala pravica. KUL je pogorel!!
komarec
16. 02. 2021 20.45
+0
Po glasovanju sodeč je v našem parlamentu veliko poslancev s figami v žepih, na eni in na drugi strani.
white31
16. 02. 2021 20.42
-2
sem bil vesel ko si prišel da zrušiš to kriminalno vlado.a je nisi in imaš izdajalce v lastni stranki.zato ti bo kazen na smetišče kot stranka in ostali vladni kriminalci.jeza je velika in komaj čakamo volitve...vsi kriminalci te vlade bodo občutili jezo slovenskih državljanov.veselim se volitev in pregona vseh kriminalcev na vladi z zapornimi kaznimi.lp
StankoM
16. 02. 2021 20.29
-3
Super ste Slovenclni, ki se skrivate za anonimkami. Res pohvalno in slika naše prihodnjosti. Tisti pa , ki udrihate po levi politični strani pa se boste za vedno odahnili po naslednjih volitvah, ko VELIKEMU VODJI ne bo nikoli več uspelo sestaviti vlade. Je tako......hahahaha
Felix x
16. 02. 2021 20.25
+4
Karleone levi fasizem je postal res velika sramota trn v nasi domovini se vedno misli da ima privrzenece zal jih nima vec tisto malo kateri so blizu njega so pa dvolizneci 👍 Karleonu je odklenkalo na politicnem prizoriscu👍
Rudolf Maister
16. 02. 2021 20.19
-6
Janša je pameten človek in politik.Viktorju bo ponudil mesto nekje v evropski diplomaciji ,kjer po možnosti nebo delal nič ( niti dobro niti slabo) in naenkrat bo Desus trden člen koalicije.
puspan
17. 02. 2021 08.36
-1
Karl Veliki in Lepi Jurij ustanavljata novo stranko, Desus pa bo potem lepo sodeloval v Janševi koaliciji. Kam pa bo odšel preostali trojček FA-TA, Alenka in Šarkelj, me pa ne zanima.
Lisec7
16. 02. 2021 20.18
+7
za Damjana K. ERjavca bi bile najboljše nove volitve-----črn kombi bi ga popeljal na državne stroške na pokopališče zgodovine