Slovenija

Erjavec vztraja pri napovedi konstruktivne nezaupnice

Ljubljana, 31. 12. 2020 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pri odločitvi sveta SMC, da ne podpira izvolitve predsednika DeSUS Karla Erjavca za mandatarja, po besedah slednjega ne gre za vprašanje podpore mandatarju, pač pa za vprašanje podpore politiki aktualne vlade. Kot je dejal Erjavec, bodo v KUL konstruktivno nezaupnico zagotovo vložili, saj računajo, da se jim bodo nekateri poslanci SMC pridružili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Erjavec brez podpore SMC
    02:41
    Iz 24UR: Erjavec brez podpore SMC
  • Iz SVETA: Brez konstruktivne nezaupnice
    02:40
    Iz SVETA: Brez konstruktivne nezaupnice

 

Karl Erjavec je v izjavi ocenil, da se SMC ne odloča o tem, kdo bo mandatar, ampak o tem, kakšno politiko zagovarja. Po sedmih urah razprave na svetu stranke je pričakoval, da se bodo vendarle izrekli o tem, ali podpirajo politiko, ki je "usmerjena v destrukcijo, denormalizacijo države", ali pa se pridružijo političnim silam, ki "želijo normalno državo, v kateri se spoštuje ustavni red".

Spomnil je na sredino novinarsko konferenco računskega sodišča in na opozorila njegovega predsednika Tomaža Vesela, da se "podirajo temelji naše države". Erjavec je izpostavil tudi vprašanje svobode medijev pod aktualno vlado in v tem kontekstu vprašanje financiranja Slovenske tiskovne agencije. Prav tako vlada po njegovi oceni ne obvladuje epidemioloških razmer.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Erjavec kljub vsemu upa, da je v SMC, zlasti pri poslankah in poslancih, dovolj "zrelosti", da se zavedajo, kakšno odgovornost nosijo v tem trenutku. Vlada, ki bi jo sestavljala koalicija KUL, bi po njegovi oceni zaključila mandat, medtem ko politika, ki jo ta trenutek vodi vodstvo SMC, po njegovih besedah vodi v predčasne volitve. "O tem naj razmišljajo poslanci SMC," jih je pozval.

Pričakuje, da se bodo v naslednjih dneh stvari "izkristalizirale". Tudi poslanke in poslanci bodo morali povedati, ali bodo še dopuščali, da vsak dan umre toliko bolnikov s covidom-19, da so otroci doma namesto v šolah, da se dogajajo pritiski na medije in da se rušijo neodvisne institucije, je dodal Erjavec.

Prvak DeSUS je še potrdil, da se je danes pogovarjal s predsedniki strank koalicije KUL in da so se skupaj odločili nadaljevati s projektom konstruktivne nezaupnice. Na to temo se bodo ponovno sešli prihodnji teden. Kot je napovedal Erjavec, bo najprej predlagal, da zberejo 43 podpisov koalicije KUL pod predlog njegove mandatarske kandidature, še vedno pa računajo tudi na poslanke in poslance SMC.

Na vprašanje, ali vendarle razmišljajo, da bi se obrnili tudi na poslanke in poslance NSi, je Erjavec odgovoril posredno. Kot je ocenil, bodo sredi januarja možnosti, da se oblikuje neka nova vlada, izčrpane. Če se bo to zgodilo, bodo po njegovi napovedi sledile predčasne volitve, saj ne verjame, da "lahko SMC zdrži vse te pritiske, ki jih izvaja največja stranka". Na volitvah pa bi koalicija KUL po njegovih besedah nastopila enotno, v obliki bloka.

Očitke o tem, da naj bi bil osnutek revizijskega poročila računskega sodišča glede nabav zaščitne opreme namenoma predstavljen v času pogovorov o morebitni novi koaliciji, je Erjavec zavrnil. "To so grda podtikanja. Vemo, kdo pritiska na računsko sodišče," je dejal. Po njegovem mnenju gre predvsem za to, da se skuša z določenimi pritiski zmanjšati vrednost poročila.

Na zadnjo odločitev SMC so se odzvali v še dveh članicah KUL, SAB in SD. Predsednica SAB Alenka Bratušek je v pisni izjavi pojasnila, da sicer seje sveta SMC ne komentirajo, saj "vsaka stranka samostojno in suvereno sprejema odločitve". A kot je izpostavila, želijo, da Slovenija čim prej dobi novo vlado, ki bo v prvi vrsti delala za ljudi in se prioritetno lotila boja z virusom. "V stranki SAB smo za dobro države in njenih državljanov storili vse, kar je v naši moči. Prizadevali smo si, da bi Slovenija v novo leto stopila z upanjem in pogledom v prihodnost. Prepričani smo, da je zamenjava vlade, ki podira vse podsisteme družbe in Slovenijo pelje po poti Madžarske, nujna in še vedno možna," je še dodala Bratuškova.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je izrazila vero, "da je mogoče Slovenijo varno pripeljati iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize. Z jasnim načrtom, s sodelovanjem, brez ustrahovanja". "V opoziciji ostajamo povezani in močni, ker smo iskreno prepričani, da lahko ponudimo boljšo alternativo," je zapisala. Pristavila je: "Naša vrata ostajajo odprta."

V Levici odločitve SMC glede podpore Erjavcu danes niso želeli komentirati.

Tudi Janez Janša je komentiral napoved predsednika DeSUS Karla Erjavca, da bodo v prihodnjem letu vložili konstruktivno nezaupnico. "Po katerem novem letu? Še kakšno resno vprašanje," je vprašal premier.

Dodal je, da je Erjavca povabil na pogovor, ko je postalo javno, da bo postal novi predsednik DeSUS, in mu predlagal, naj vstopi v vlado, prevzame zahteven resor in pomaga. Kot trdi Janša, Erjavec takrat ni dal končnega odgovora, je pa bil jasen poznejši razplet, ko je DeSUS zapustil koalicijo. "Jaz to obžalujem. Medtem ko patetičnih poskusov, da se ruši vlado sredi epidemije, ne bi komentiral," je dejal.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (677)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
13. 01. 2021 12.29
+1
Karl prešteva, pomaga pa mu Kociprova, ko stavi velik krog v malega, kar ji predstavlja težavo. Mogoče se pa Karl dogovarja s kakšno deponijo kamor se bo po 15.1. odložil . Upam, da ne spada med reciklažo, ker ponovna uporaba takega materiala ni priporočljiva.
jame
05. 01. 2021 16.28
+1
ERJAVEC JE PRODAL PIRANSKI ZALIV, SEDAJ ŠE HOČE UNIČITI SLOVENSKO DRŽAVO. kam siliš , ko pa vidiš , da te slovenski narod ne podpira. Končaj svojo nepošteno politiko in vrni upokojencem pokojnine , ki si jih zasral od leta 2008 do 2016.
volos
04. 01. 2021 20.19
+3
Rjavc pa naj že neha enkrat saj je zapustil politiko , naj gre domov na Hrvaško v svojo vikendico .
volos
04. 01. 2021 20.16
+1
Vsi stari politiki , ampak res vsi naj zapustijo parlament in dajo prostor mladim neobremenjenim
stokviz
04. 01. 2021 19.58
+2
Korle, nehaj že enkrat srat !!! Koliko glasov si dobil na zadnjih volitvah ??? Na naslednjih jih boš pa še manj !!!
kr_en_moz
03. 01. 2021 19.19
+2
Karl se je prišel javno vstrelit v koleno, najprej eno potem še drugo. Ker je videl,da ga nihče ne jemlje resno bo glumo cepca do konca
Tik Tak
02. 01. 2021 21.35
+2
Bodimo resni, ne moremo imeti klovna za PV
NA LEVO ni OK
02. 01. 2021 11.39
+3
Kulovci se bojijo dobrih rezultatov desne vlade, zato namerno škodujejo vsem ukrepom in celotnemu narodu, samo zato, da bodo imeli kaj kritizirat. Najprej naj kritizirajo sebe, ker so zaviralci razvoja in lažnjivci. Seveda jim dobro delo in usklajenost trenutne vlade gre na živce. Važno pa je, da ne gre večini "normalnim" državljanov, ki si zaslužimo dobre pogoje za življenje. Čestitke vladi, vztrajajte. Ali je P.Damjan še živ, kaj pa Korl, sam vprašam, ker se nista že nekaj časa prikazala na svetlo. Ali je mogoče že tretji ali pa petnajsti predlagan za mesijo levice. Kdaj bo obelodanjen????
NA LEVO ni OK
02. 01. 2021 11.22
+2
TV oddaja " butnskala " in Rjavčeva politkomisarska serija sta si enaki.
riss
01. 01. 2021 21.13
+3
Ko luzer ne razume, da je govora o njemu.
InaB
01. 01. 2021 20.19
+3
Saj ni spisoben. Sicer pa naj ne pozabi na Patrio in arbitražo
InaB
01. 01. 2021 20.17
+2
Ali mima Korl dovolj masla na glavi: patria in arbitra
Oknaj 4
01. 01. 2021 20.14
+2
Karel se obnaša tako z to vstrajnostjo kot da ga ima nekdo za talca
Jožajoža
01. 01. 2021 19.08
-3
kdaj boste janšisti spoznali,da ta vaš vodja janez pač ni sposoben za vodenje države. ne zahtevajte od njega stvari,ki mu ne grejo.pač vsak ne more biti slika,mizar,finančnik,mandatar.........je pa vaš janez rojen grobar.
Jožajoža
01. 01. 2021 19.13
+3
»Janša je imel precej sreče leta 1988, da ni bil Janša na oblasti.«
staridida
01. 01. 2021 17.29
+10
Korle še mal počakaj, če boš mel srečo, da nebo več covida 19 -boš lahko predsednik butalske vlade v Cerknici...
allb
01. 01. 2021 16.17
+8
spelji se Korl
toti mišek
01. 01. 2021 15.58
+3
Nehajte objavljat izmišljotine tega odpisanega pokvarjenega nedomoljubnega politika!
poneumljanje
01. 01. 2021 17.33
-4
Imaš prav, tavariš janez v svojih twitih vedno nekaj bluzi !
SLObunkeljn
01. 01. 2021 15.43
-4
Janševa vlada je tako formalno decembra postala manjšinska – to mimogrede pomeni, da mora državni zbor nemudoma spremeniti sestavo delovnih teles državnega zbora, saj sedanja sestava ne ustreza več razmerjem med opozicijo in koalicijo. Kdor se danes veseli, ker opoziciji ni uspelo do novega leta tudi dejansko zrušiti vlade in postaviti novega mandatarja, preprosto ne vidi, kako veliki premiki so se že zgodili ... 😉
DKR
01. 01. 2021 18.11
+7
Jp, "ogromni premiki ":)))))) . KPK 7 podprt z 50 glasovi "manjšinske vlade " HA HA AH AHA HA AH, obvladaš ti zadeve, miško, obvladaš,......
Oknaj 4
01. 01. 2021 18.39
+2
NA LEVO ni OK
02. 01. 2021 11.25
+1
Mora se še zgodit premik v nekaterih glavah na primer v Slobunkelnovi, potem nam bo vsem lažje.
mirakolo
02. 01. 2021 15.48
+0
Vse je mogoče, a Drnovški ne rastejo na drevesu. To dokazujejo Bratuškova, Cerar in Šarec. Upajmo, da sedanja vlada zdrži do rednih volitev in bo po njih še z večjo odločnostjo nadaljevala že sedaj uspešno delo.
Bolfenk2
01. 01. 2021 15.05
+7
Dajte se umirit v KULu. 46 poslancev lahko dobite na volitvah, če vas bo narod slučajno podprl. Vi pa se zaletavate z glavo v zid, poskušate z nakupom poslancev, poskušate z diskreditacijami... Predlagajte Janšo za mandatarja KULa, pa boste dobili dosti več kot 46 poslancev. Ne morete pa sestavljati vlade proti volji ljudstva z raznimi Damjani, Karloti, Bratuškami in Fajonkami, ki na volitvah niti v parlament niso prišli. Ni dovolj, če vas strici podpirajo.
poneumljanje
01. 01. 2021 17.34
-1
mirakolo
02. 01. 2021 15.36
+1
V politiki je vse mogoče. Leta 1992 so levičarji ( LDS ) uspeli najti Drnovška, ki je več kot deset let uspeval vladati, s pomočjo desnih strank ( nekaj časa tudi z JJ ), ki so bile državotvorne. Drnovšek ni želel ( ni mogel ) urediti t.i. ideoloških tem. Zato še nismo uspeli opraviti osnovne civilizacijske zahteve in nismo pokopali umrlih nasprotnikov, sedaj že propadle, komunistične krvave rihte. Desna stran je dokazljivo državo tvorna in spravljiva. Z levice pa se dvigajo glasovi in žuganja, kot leta ´41. Tokrat nas ne bodo prestrašili, ker s(m)o se kalili v njihovih vrstah in jim pomagali prevzeti oblast.
Mejduš
01. 01. 2021 14.52
+7
Kako se grebejo za stolček, da mi kar na bruhanje gre, bi lahko državljanom bilo veliko lepše življenje,čenebi se za stolčke see prepirali kdo bo na višjem stolčki si denarnice polnil