Slovenija

Vložili nezaupnico z 42 podpisi, prvopodpisani Golubović

Ljubljana, 15. 01. 2021 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič, Neža Pušnik
Komentarji
4470

Danes je bil vložen predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, a se je očitno zapletlo pri zbiranju podpisov. Branko Simonovič je dejal, da nezaupnice nikakor ne more podpisati, saj bi bila tudi to nezaupnica stranki DeSUS. Konstruktivno nezaupnico so tako vložili z 42 podpisi, prvopodpisani je Brane Golubović iz vrst LMŠ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek po vložitvi konstruktivne nezaupnice
    06:48
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek po vložitvi konstruktivne nezaupnice
  • Iz 24UR ZVEČER: Politična analitika o vloženi nezaupnici
    08:33
    Iz 24UR ZVEČER: Politična analitika o vloženi nezaupnici
  • Iz 24UR ZVEČER: Šarec o vložitvi konstruktivne nezaupnice
    08:06
    Iz 24UR ZVEČER: Šarec o vložitvi konstruktivne nezaupnice
  • Iz SVETA: Odziv koalicije
    01:26
    Iz SVETA: Odziv koalicije
  • Iz 24UR: Kaj bo prineslo sredino glasovanje?
    03:06
    Iz 24UR: Kaj bo prineslo sredino glasovanje?
  • Iz SVETA: Zakaj DeSUS in del KUL?
    01:56
    Iz SVETA: Zakaj DeSUS in del KUL?
  • Iz SVETA: Razlogi za vložitev
    04:18
    Iz SVETA: Razlogi za vložitev

"Prepričan sem – še vedno – da lahko uspe. Treba je ustaviti to denormalizacijo države, preprečiti kršenje temeljnih ustavnih načel, kot je preprečevanje svobode medijev, posege v Policijo, državno tožilstvo … Ne bom šel v konkretne primere, saj jih lahko sami spremljate," je po vložitvi konstruktivne nezaupnice z 42 podpisi dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec

"Vidimo, da je danes mednarodni položaj Slovenije povsem drugačen kot v preteklih 30 letih. Naši partnerji so države, ki imajo težave z vladavino prava, oddaljili smo se od jedrne Evrope. Ne izvaja se ne proameriška in ne proruska politika," je nadaljeval. 

Poudaril je, da je vlada izredno neuspešna v boju z epidemijo in da bi morali odstopiti sami že zaradi tega. "Vlada je povzročila veliko zmedo in to, da ljudje ne zaupajo ukrepom, kar pomeni, da ne zaupajo tej vladi," je dodal.  

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da so v to nezaupnico vložili veliko truda in se poenotili. Povedal je, da so oblikovali dokument, ki bo podlaga za delovanje morebitne nove vlade. "42 glasov je imela tudi naša manjšinska vlada do trenutka, ko sem napovedal svoj odstop. Tu nismo zato, da bi razpravljali, kdo je dal in kdo ni dal podpisa, in če bo naš morebiten neuspeh poraz. Mi smo opozicija, tu smo zato, da opozarjamo na napake, aktivno delujemo v okviru parlamentarne demokracije, in ko je zadeva predaleč, tudi ukrepamo. Vlagamo konstruktivno nezaupnico z 42 podpisi in na dan glasovanja se bo izkristaliziralo, kdo je za normalno državo. Državo, kjer se novinarji ne bojijo, kjer je STA normalno financirana, kjer ne gledamo vsak dan vladnih predstavnikov, ki se sami posmehujejo svojim ukrepom (maske gor, maske dol) ... Državo, kjer državljanke in državljani iz dneva v dan, iz ure v uro, ne vedo, kakšni ukrepi pravzaprav veljajo. Da o nabavah opreme in zunanji politiki niti ne govorim. Glasovanje bo pokazalo, kdo je za obstoječe stanje in kdo je za to, da se država vrne v normalne tirnice, da bo lahko predsedovala EU tako, da je ne bo sram," je nadaljeval. "Mi nimamo nič za izgubiti," je še dodal. 

"Karl Erjavec je samo dokaz, da vsi tukaj stoječi znamo stopiti skupaj in da nas ne vodijo naši egi," je o kandidatu za mandatarja povedal Šarec. "Odkar se je vrnil v politiko, je naredil vse, kar je rekel." 

Tanja Fajon

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da jo skrbi, da se bomo čez leto in pol zbudili v državi, v kateri nas bo strah. "Oblikovali smo alternativni program, s katerim verjamemo, da bomo izšli iz socialne, zdravstvene in gospodarske krize. Predvsem pa vrnili dostojanstvo in zaupanje ljudem," je dodala. "Mi smo dali jasno podporo kandidatu za mandatarja Karlu Erjavcu, stojimo za njim," je še izpostavila Fajonova. 

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da smo tu, kjer smo, zaradi politične strategije vodilne stranke. Premierja Janeza Janšo je obtožil, da je vseskozi kopiral predsednika ZDA Donalda Trumpa in da ga bo zagotovo kopiral še naprej. "Nadaljevanje take politike ne vodi nikamor drugam kot v razpad države," je dejal Mesec in dodal, da je čas, da tudi parlamentarci pokažejo, na kateri strani so. "So pripravljeni štango Janši držati še naprej, za 15 plač dobesedno sesuti ustavni red in vsa pravila, na katerih je bila Slovenija vzpostavljena? Vemo, da imamo 42 glasov, ampak nezaupnico vlagamo, ker je čas, da naredimo test. S tem testom se bo srečal vsak poslanec posebej, ko bo odšel na tajno glasovanje. Ali bo v svojih prsih zaslišal svojo vest ali svojo politično kariero?" je za konec uporabil še Churchillove besede. 

Vodja SAB Alenka Bratušek je izpostavila predvsem neuspešen boj vlade z epidemijo in število smrti, ki je preseglo 3100. "Največja žrtev te krize so upokojenci in mladi, ki so izgubili prihodnost," je dejala. Izpostavila je neprestano spreminjanje ukrepov, ki jih "ljudje ne razumejo". "Mi lahko ljudem ponudimo človeško komuniciranje," je še dodala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nezaupnica naj bi bila po načrtih s 43 podpisi vložena ob 13. uri, ko bi morali tudi podrobneje predstaviti svoje razloge za njeno vložitev in program. A Erjavcu (načrtovanih) podpisov ni uspelo zbrati, saj je Simonovič danes v ločeni izjavi pojasnil, zakaj ga"nikakor ne more dati". 

Obrazložil je, da nezaupnice ne more podpisati, saj bi to pomenilo, da s tem podpira tudi nezaupnico stranki DeSUS in neustavnost delovanja dveh ministrov iz njihovih vrst, torej že odstopljenega Tomaža Gantarja in še vedno aktualnega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška. "Stranko DeSUS in njen program smo namreč oblikovali in gradili desetletja, zato jo želim tudi sedaj zaščititi pred neupravičenimi obtožbami, ki jih bomo deležni ob razpravi o nezaupnici," je še zapisal. 

Vodja PS DeSUS Franc Jurša je v izjavi po maratonskem sestanku dejal, da bodo podpis pod konstruktivno nezaupnico dali trije poslanci od štirih, in sicer kot samostojna poslanska skupina, ne del KUL. 

Erjavec je dejal, da so se v torek sicer dogovorili, da bodo glasove prispevali vsi poslanci, s tem, da je Simonovič res želel prebrati konstruktivno nezaupnico, kar mu je predsednik DeSUS po njegovih besedah omogočil. "Očitek, da je nezaupnica tudi nezaupnica ministroma, nima nobenega smisla. Prebral ga je tudi sam Gantar. Bil sem razočaran, ko je povedal, da ne bo dal podpisa, navsezadnje sva že 15 let politična sopotnika. V torek sem imel občutek, da je to zaupanje po lanskem turbulentnem dogajanju v stranki znova zgrajeno. Prepričan sem, da razlogi niso politična stališča, a o razlogih sam ne bi," je Erjavec dejal o odločitvi poslanca Simonoviča. 

Šarec: Moramo priti do glasovanja

"Danes smo bili vsi odločeni, da vložimo nezaupnico. Mene niste nikoli slišali govoriti, da bo 46 podpisov, sam sem vedno zagovarjal, da gremo naprej z vložitvijo konstruktivne nezaupnice, kolikor podpisov je, toliko jih je. Moramo priti do glasovanja, da se bo pokazalo, kdo je na kateri strani," je v oddaji 24UR ZVEČER današnje dogajanje komentiral Šarec.  

Glede odločitve poslanca DeSUS Simonoviča je dejal, da gre za skrajno nekorektno dejanje do njegove stranke, zakaj se je tako odločil pa nima. Nepodpis Simonoviča je verjetno "tisto, kar je Janez Janša očital opoziciji, da lomi roke in podobno. A Janez Janša je znan po tem, da tisto, kar očita drugim, ponavadi dela sam," je na vprašanje glede morebitnih dogodkov v ozadju in kupovanju glasov odgovoril Šarec. 

Na vprašanje, kako bo koalicija KUL prišla do potrebnih 46 glasov pa je Šarec odgovoril, da je to odvisno od tistih, ki bodo glasovali. "Vsak poslanec se bo moral vprašati, ali želi nadaljevanje Janševe politike." Pri tem je omenil afero s hitrimi testi, pa visoke številke smrtnih žrtev zaradi covida, nesledenje stikom in neizdajanje karanten. "Vse je v kaosu in vse je povezavo z raznimi političnimi boji, ki jih sproža Janša. Osramotil nas je tudi na mednarodnem parketu s podporo Trumpu. Razlogov je več kot dovolj." Opozicija se je poenotila, je pa že ves čas znano, da trkamo na vest poslank in poslancev, ki menijo da je čas za spremembo, je dodal. 

Kakšne bi bile prve poteze glede epidemije, če bi nezaupnica uspela, pa je Šarec dejal, da bi bilo najprej potrebno vrniti veljavo stroki in nazaj na mesta vrniti strokovnjake. "Potem mora stroka odločati o epidemioloških ukrepih, ne Jelko Kacin." 

Da se morajo prešteti v parlamentu, meni tudi Zdravko Počivalšek. "Menim, da bo s tem konec trimesečne sage o konstruktivni nezaupnici. Na koncu bo potrebno stopiti skupaj, prenehati s političnimi igrami." Glede enotnosti lastnih poslank in poslancev pa je v oddaji 24UR ZVEČER znova zatrdil, da so se v stranki odločili, da kandidature Erjavca ne podpirajo. "Prepričan sem, da bodo poslanci znali sprejeti ustrezne odločitve." Obenem je znova pozval opozicijo k sodelovanju. 

Glede soočanja vlade z epidemijo pa priznava, da so padli na izpitu zaupanja. In da morajo na tem področju s koalicijskimi partnerji poiskati rešitve. "Prepozno smo se začeli ukvarjati tudi s psihološkim vidikom krize." 

Najbolj 'vroč' dan prihodnjega tedna bo sreda

Dejanska podpora morebitni novi vladi se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade prihodnji teden. To naj bi potekalo na izredni seji DZ sredi prihodnjega tedna.

Najbolj 'vroč' dan prihodnjega tedna bo sreda, tajno glasovanje pa se bo lahko zavleklo pozno v noč. Na obeh straneh je trenutno precej negotovosti. Kot so včeraj poročali v oddaji 24UR, je na tajnem glasovanju možno vse – od uspeha, kar bi bilo po vseh dozdajšnjih preštevanjih presenečenje, do neslavnega poraza, ko Erjavec ne bi dobil niti 40 glasov. 

Erjavec je na tiskovni konferenci dejal, da verjame, da bo nezaupnica uspela. "Če ne bomo uspeli, to pomeni, da poslanci podpirajo takšno politiko, ki je tudi v Evropi ne razumejo več." Kar se tiče nadaljevanja v primeru neuspeha, pa je dejal, da je prepričan, da morajo stranke, ki so zdaj v opoziciji, sodelovati in se tesneje povezati, saj je "levosredinsko polje razdrobljeno". 

Stranke KUL in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Za izvolitev novega predsednika vlade je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Kot je večkrat ponovil Erjavec, želi potencialna nova vlada delati do konca mandata. "Glavni cilji so predvsem, da normaliziramo državo, preprečimo ugrabitev zlasti neodvisnih, nadzornih institucij," je dejal v torek. Prva naloga je sicer spopad z epidemijo.

Če nezaupnica ne bo izglasovana, bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je pojasnil v četrtek v oddaji Tarča.

Koronavirus pasica november

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4470)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozejoze1
17. 01. 2021 18.36
-1
nezaupnica vsem 90......zginte čim prej
mačo123
17. 01. 2021 17.22
+2
Kaj pravi Jurša.Tudi ostali trije niso za KUL:
NA LEVO ni OK
17. 01. 2021 17.13
+2
Ko gledam fotografijo KULO-vcev dobim asociacijo na pet pretepenih kužkov.. Takole nekako mi prosijo za obliže od pridobljenih ran...
Erin Straus
17. 01. 2021 16.00
+3
a ni tole samo brezvezni KARL SHOW!? 😂😂😂
krizar666
17. 01. 2021 12.59
+3
Komunjare pa ste se enkrat prestele podpise?? Govori se da da jih stari prevarant ne bo dobil niti 30? Kaj pa to vas noc ne moti da je prevarant tako zanic da se niti v parlament no mogel prerinti tukaj pa naj bi se pretvarjal celo kao za predsednika vlade?? Pa kaksne vlade neki on pa vlada ko je zafural stranko in iz 10 naredil 5 poslancev pa se od teh 5tih je 2 izgubil!
iga_biba
16. 01. 2021 19.31
-1
maršalek kaj tvitnil?
krizar666
17. 01. 2021 12.54
+1
Twitnil je vas in anusov prijatelj v frankfurtu "alah je velik"!
NA LEVO ni OK
16. 01. 2021 18.56
+10
Sramota za SD, potrebujete ogledalo , vsaj malo pameti, nekaj modrosti, normalno in predsednico, ki jo ne bo razžiralo sovraštvo in bi imela vsaj kanček sposobnosti za kandidirat za predsednico vlade, ne pa podpirat lažnivega ostržka, ki je totalno nepriljubljen, nesposoben, egoističen in od volivcev, neizvoljen. Globlji kot je poden na levi, boljše je za trenutno vlado. Sramota, nesposobna SD.
mačo123
17. 01. 2021 17.27
+2
Imaš prav.Taka stranka za kakršno se ima,pa se gre smešit s tem klovnom.Tudi v SD sami se vse podira ,odkar jo je prevzela Fajonka.Židan je dejal da bo to bodoča mandatarka.Tudi to je možno ampak na Kosovem ali v Siriji.Zakaj se ta Fajonka ne izpostavi v Sloveniji.
bogdajmir
16. 01. 2021 11.05
+12
Ste že našli 43. glas? 😄
zmago56
16. 01. 2021 10.57
+11
Če bi oni KULovci mislili na Slovenijo in Slovence, se v trenutni situaciji ne bi ukvarjali z rušenjem vlade, ampak bi ji pomagali krizo prebrodit, se iz napak kaj naučili in na redne volitve pripravljali.
Vsepremislim13x
16. 01. 2021 09.36
-12
Vse, prav vse stranke bi morale spostovati voljo ljudi, ki so jo volili. To, da gredo v koalicijo s stranko za katero so obljubljali, da z njo ne bodo sli v koalicijo, ( ker ima nesprejemljive, skrajno desne prijeme) ! Izdaja svojih volilcev brez primere, celo v svetu!
Kristjan Rebec
16. 01. 2021 08.41
+7
Kam rinemo sploh ne vidijo in ne vejo kaj je na drugi strani.
Vsepremislim13x
16. 01. 2021 09.38
-10
Prav imate, ne vemo kam nas bo to peljalo. Vsekakor pa stran od te bolane diktatorske vlade.
za naše
16. 01. 2021 08.11
+11
Vsa čast Polnar ,pravi ded zdaj pa še Simonovič . francek ti si pa navadna piz....
zaposlen
15. 01. 2021 21.59
+9
muci007
15. 01. 2021 21.59
-4
Petek, slab začetek.
Kmetpapol
15. 01. 2021 21.59
+2
Jojoj kam smo prišli
apodgra
16. 01. 2021 08.33
-9
Kmetpapol Jojoj , kaj bo šele prišlo , če bo ta vlada ostala. Tudi, če bo ostala , se bo svet še naprej vrtel. Bo pa se po izteku mandata te vlade za nekatere ustavil čas in ostali bodo samo še preteklost. V sredo bo test vseh poslancev in videlo se bo, kdo je za spremembe državljanov Slovenije na bolje ali kdo skrbi samo za osebne lastne koristi . Nizozemska vlada je odstopila in pričakuje se zamenjava tudi italijanske vlade . Kaj ti dve državi ne preživljata Covid krizo. Vsak razumen državljan v tem času niti ne pomisli na strankarske spore in zato nagaja vladi. Dobro pa ve , da tudi če bi nastopili enoto s takimi ukrepi, se ne bi nič spremenilo na bolje. S pravimi ukrepi je vlada zamujala celih dveh mesecev in capljala na mestu in samo neodgovorno spremljala širjenje virusa po celi Sloveniji. V prvem valu smo imeli samo nekaj lokalnih žarišč in to domovih za ostarele . Danes je okužena praktično cela Slovenija in samo cepivo nas reši katastrofe. Da se razumemo , katastrofa je že danes. Tako stroka( število obolelih zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja ) ,kot vlada so se obnašali neodgovorno . To je tako ,kot da bi poklicni gasilec sam zanetil ogenj in potem sam najbolj vneto gasil.
bema1201
15. 01. 2021 21.59
+14
Samo 42,42,42,odmeva po Sloveniji.
Hope2021
15. 01. 2021 21.59
-9
Svečkarji kaj vas nič prsti ne bolijo?
Marela.
15. 01. 2021 21.59
+17
Janša še na mnoga leta...👍🇸🇮🇸🇮✊
Jst !
15. 01. 2021 21.59
+13
Ne bo šlo z glavo skozi zid. Samo bolelo bo, predvsem ego vseh KUL akov. 😢
iga_biba
15. 01. 2021 21.59
+0