Slovenija

Ermenčeva zoper predsednika SVS uvedla disciplinski postopek

Ljubljana, 29. 07. 2019 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
87

Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja, so sporočili iz sindikata. Načelnica Novaku očita, da je v vlogi predsednika SVS težje kršil vojaško disciplino. Po navedbah generalštaba gre za njegovo delovanje kot pripadnika SV.

Gvido Novak, predsednik SVS.
Gvido Novak, predsednik SVS. FOTO: Aleš Kustec

Načelnica generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc je zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvida Novaka uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja, so danes sporočili iz sindikata. Obravnava se bo zgodila že jutri, javna pa bo samo razglasitev odločitve. 

V sindikatu so sporočilu za javnost priložili sklep o uvedbi disciplinskega postopka. Kot je iz njega razvidno, je predsednik SVS Novak utemeljeno osumljen, da je v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

Disciplinski postopek zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka je uveden zaradi njegovega delovanja kot pripadnika Slovenske vojske, in ne zaradi njegovega sindikalnega delovanja. Generalštab SV

"Za noben sindikat v nobenem zakonu, tudi v zakonu o obrambi ne, niso določene nikakršne omejitve sindikalnega delovanja, saj bi omejitve pri zastopanju zaposlenih v okviru sindikalnega delovanja bile protiustavne. Kar si je dovolila načelnica generalštaba, je v demokratični državi nedopustno," so se v SVS odzvali na uvedbo disciplinskega postopka.

Po Erjavcu kazenska ovadba še zoper Ermenčevo? 

Ob tem so napovedali, da bosta SVS in Novak zoper Ermenčevo podala kazensko ovadbo "zaradi preprečevanja in onemogočanja ter oviranja svobodnega združevanja in izvajanja sindikalne dejavnosti pripadnikov SV". Če bo prišlo do vodenja disciplinskega postopka, bo SVS podal kazensko ovadbo tudi zoper podpolkovnika Tomislava Komca, ki ga je načelnica pooblastila za vodenje odločanja v postopku.

Ermenčevi v SVS tudi očitajo, da skuša "uvesti nove standarde za sindikalno delovanje v Sloveniji, in sicer da bodo sindikati in njihovi predstavniki pred začetkom stopnjevanja sindikalnih aktivnosti morali pridobiti dovoljenje in pooblastilo delodajalca".

V SVS so napovedali kazensko ovadbo zoper Ermenčevo.
V SVS so napovedali kazensko ovadbo zoper Ermenčevo. FOTO: Miro Majcen

Sicer sta SVS in njegov predsednik Novak že junija vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, in to zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi.

Na obrambnem ministrstvu pa so maja odpovedali pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje SVS. Sindikatu so med drugim očitali javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper Erjavca.

Kot so še spomnili v SVS, zakon o obrambi za vodenje disciplinskih postopkov v SV določa, da se ti vodijo po zakonu o pravdnem postopku. Torej bo po napovedih SVS torkova obravnava v postopku javna in se je bo udeležilo tudi več predstavnikov Konfederacije slovenskih sindikatov.

Podpora policistov: 'Politično motiviran pregon zoper sindikalno svobodo'

Podporo Novaku so izrazili tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Prepričani so, da gre v tem primeru za politično motiviran pregon zoper sindikalno svobodo ter za poskus utišanja sindikata, ki aktivno brani interese in pravice svojih članov. To pa po njihovih navedbah pomeni grobo teptanje temeljnih demokratičnih vrednot, tako svobode sindikalnega delovanja kot svobode izražanja.

Sklep generalštaba SV o uvedbi disciplinskega postopka po mnenju sindikata policistov ne vzdrži resne pravne presoje ter pomeni grob in nezakonit poseg v svobodo sindikalnega delovanja. Prepričano so, da bo disciplinska komisija "samo izvršila že dano povelje". Ob tem pa pozivajo odgovorne, "da bodo ob sodni razveljavitvi njihove odločitve sposobni toliko morale in integritete, na katero se radi sklicujejo, in osebno prevzeli odgovornost ter se poslovili s svojih položajev".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
30. 07. 2019 12.50
+4
Odkar je Ermenčeva prišla na vrh o vojski ne beremo in poslušamo drugega kot zdrahe kdo ima oblast oziroma kdo bo prej prišel do nje ! Zato JAVNO sprašujem odgovorne če mislijo tut vojsko sprivatizirati tako kot so to naredili sindikalne vodje na Slovenskih železnicah ? Dajte se vprašat v čigavi službi ste ? Ste v službi državljanov Slovenije ...ali pa ste tam zato da boste vojsko spravili pod svoj vpliv ? Se ne zavedate da se te zdrahe slišijo tut izven naših meja in s svojim neetičnim delovanjem oziroma diskreditacijami vsakega ki vam ni po volji spravljate tako vojsko katero predstavljate kot tut samo državo v položaj kjer se ne ve kdo pije in kdo plača , vojska je vedno bila in MORA biti steber stabilnosti v vsaki državi , sram vas je lahko g. Ermenčeva , žal ste se pokazali kot zelo slaba izbira za načelnico ...žal vaša dejanja govorijo o vas več kot pa vaše sončenje v zloščeni uniformi pred kamerami !
Castrum
30. 07. 2019 10.26
+0
Ja, zelo razmetana je tale koalicija. Ni šefa, oziroma so vsi šefi. Ena roka dela tako, druga drugače. Ministri tako, sekretarji drugače. Ena sama zmeda. Ja, tako je tudi na kmetiji, če ni gospodarja :))))))
srebrnibreg
30. 07. 2019 09.58
-5
To bi bil hec, če bi janšistom preko sindikata dovolili komando v vojski. Spet bo moral marjan stvari vzeti v roke in janšiste postaviti tja kjer jim je mestu tudi v naši vojski.
korintos23
30. 07. 2019 09.53
+4
Če dobi vojak po kazni čiščenje WC-ja, lahko potem to v imenu sindikata izpodbija, se ukazu upre?
antilevi?ar
30. 07. 2019 10.28
+7
Očitno ti ne razumeš, da se določenih ukazov ne sme izdat, oziroma jih lahko vojak odkloni. Smo postali moderna družba in vojska ni imuna na posebne oblike mobinga, maltretiranja, skodovanje ugledu in časti-code red,...in zato je tukaj sindikat. Mnogi ne razumete tega, da vojska ni več kot nekoč. Danes je vojska v sistemu javne uprave in se moraš do vojaka kot takega obnašati kot do vseh javnih uslužbencev. Zakon o obrambi je ničen na sodišču. Sodišče vodi civilno sodišče in, če kršiš vojaku pravice iz,.recimo delovnega razmerja ali varovanja zdravja je tu zakon o obrambi brez predmeten. Žal, to ste izbrali. Hoteli ste profesionalizacijo,.nerodna beseda, po domače pomeni plačenec. Ni denarja, ni muzike, dejstvo. Pozabite romantiko v JLA.
ssecnik
20. 08. 2019 21.13
Romantiko JLA si nekam zatlači,ko bi jo izkusil,bi molčal.
korintos23
30. 07. 2019 09.51
+6
A potem pri nas sindikat reče kak bo, gremo na južno mejo ali ne?
antilevi?ar
30. 07. 2019 10.34
+3
Da, če pripadnikom ni zagotovljeno tisto kar jim po zakonu pripada-zakon ni pisal sindikat. Odločitev kam bo kdo šel, če bo stvar vlade in ministrstva, to naroči izvedbo generalštabu in ta ukaže, ne ukaže minister ali vlada, generalštab skladno z hierarhijo v vojski. Očitno bo moral nekdo tej vladi dopovedat, da vojska ni metlica d.o.o. in se jo ne uporablja za vsako neumnost. Če pa že naj vojska izstavi račun. Tudi gasilci so javna služba, toda ko gredo na teren izstavijo račun, policija ravno tako, torej?
leond1
30. 07. 2019 09.08
+9
sam zdrasko dela že več let v slovenski vojski lj. polje edini kraj za njo
Balki30
30. 07. 2019 08.55
+8
Ona nima cohones....pa to
srebrnibreg
30. 07. 2019 09.56
-4
leond1
30. 07. 2019 08.49
+12
ma kej niste še odstranili to babo ZMEŠANO
wolfterier
30. 07. 2019 09.09
+7
brezveze13
30. 07. 2019 08.48
+8
vse več se preveč pojavljajo v naši politiki neke vešče ,emerčič, bratuška, prej Milojka, nimam nič proti ženskim kvotam ,je pa eno, da po končanem mandatu ali padcu vlade vsi ti sposobni ljudje enostavno nekam poniknejo, ali je pa vladna služba odskočna deska za penzion?
brezveze13
30. 07. 2019 08.43
+11
v vojski nima kaj iskati strankarsko opredeljen človek ali sindikalist tako ne v vodstvu kot vrstah vojske . Šarec bi moral poskrbeti tako kot za eu komisarja predlagati človeka (namesto emerčeve) strankarsko neopredeljenega človeka ne pa to veščo
Da se mene pita..
30. 07. 2019 08.28
+0
Kakšen sindikat v vojski in strankarsko opredeljevanje?!?! Kakšna vojska je to?
Kometikjami
30. 07. 2019 08.26
+15
Tale pa zgleda obsedena z disciplinskimi postopki in kaznovanjem. To so njene prioritete haha
mastablasta
30. 07. 2019 08.43
+6
reaf
30. 07. 2019 08.25
+5
Moje skromno mnenje ... V vojski nima kaj iskati politično motiviran sindikalist in načelnik/ načelnica brez jajc in avtoritete!!! Sicer pa vojaška hirarhija in političnno motiviran sindikat, mi nekam ne gresta skupaj...🤔 Demokracija očitno ni vedno najboljša izbira!
resslovenka
30. 07. 2019 08.06
+8
Dobro no. Sindikat v vojski? A to je možno tudi drugje po svetu? 🤔 No, res ne vem. Ampak, če ga že naša vojska ima, se ima pravico postaviti za svoje članstvo. Tudi ne vem, če ga Erjavec lahko kar ukine. Če se že gremo neko demokratično združbo. 😊 Očitno je v medsebojnih odnosih v naši voski nekaj zelo narobe. Kar ni dobro, me pa ne čudi. Dober vojak bo le zadovoljen vojak. In v glavnem je to odvisno od vodenja. V tem, našem primeru gre bolj za to, kdo bo koga.
antilevi?ar
30. 07. 2019 10.38
+2
Da tudi druge vojske imajo sindikat.EUROMIL predstavlja preko 40 vojaških združenj iz evrope, po domače sindikati.
ZKL (zdrava kme?ka logika)
30. 07. 2019 08.01
+19
Žal ta ženska nemore vodit SV. Načelnik GŠ mora biti spoštovana in avtoritativna oseba z izkušnjami in "imenom"
JApajaDAja
30. 07. 2019 08.31
+8
NoviceResnice
30. 07. 2019 07.57
+16
V vsakem primeru tudi če pravilno drži puško ji pri strelu izpahne ramo..... in jo odnese ritensko 25 m...
reaf
30. 07. 2019 07.51
+30
A v Sloveniji res nimamo na zalogi sposobnega dedca, ki bi znal strokovno, z avtoriteto voditi to mini vojsko??? Vedno sami čudaki ...
Uporabnik1095190
30. 07. 2019 07.46
+35
Naša vojska je žalostna parodija tega kaj naj bi vojska bila. S tole čudakinjo na čelu. Alan Ford scena. Najbolj zaslužna za to pa je naša vrla politika,ki ji uspe zavoziti skoraj vse kar se lotijo.
JApajaDAja
30. 07. 2019 08.32
+3
poglej si njenega "južnega"kolega.....oba sta iz alan forda!
Razumnež
30. 07. 2019 07.38
+6
A v tem članku vam pa ni uspelo reklamirati Hrvaške?? Dajte no napisat, kaj in kako imajo pa to pri njih. Res že nestrpno pričakujem, da mi obrazložite, kako imajo zadevo urejeno na hrvaškem.
JApajaDAja
30. 07. 2019 08.33
+0
Pal?ek Smuk
30. 07. 2019 07.36
+10
Klovni drzijo skupaj!!!