Slovenija

'Minimalna plača bo v letu 2023 znašala 850 evrov neto'

Ljubljana, 11. 11. 2022 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.K., N.L., STA
Komentarji
708

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je imel med drugim na mizi vladna predloga za predčasno zvišanje minimalne plače in pokojnin. Burna razprava med socialnimi partnerji je potekala predvsem glede predvidenega zvišanja minimalne plače v dveh korakih, ki mu delodajalci ostro nasprotujejo.

Kot je pojasnil Branimir Štrukelj, so na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) obravnavali pet zahtevnih točk. Osrednji del razprave je bil osredotočen na Zakon o določitvi minimalne plače. Čeprav je bilo pričakovati, da bo razprava glede te teme med socialnimi partnerji burna, je ta po besedah Štruklja potekala strpno. "Razprava je bila ne glede na velike razlike med delodajalci, sindikati in vlado zelo poglobljena, resna in strpna, kar je zelo pomemben dosežek," je dejal Štrukelj.  

Tudi minister Luka Mesec je pozdravil konstruktivno razpravo. "Izhodišče vlade je jasno. Slediti je treba dvema smernicama minimalnim življenjskim stroškom in usklajevanju z inflacijo," je dejal in spomnil, da mora biti minimalna plača glede na zakon za vsaj 20 odstotkov višja od življenjskih stroškov. "Jasno je, da bo minimalna plača v letu 2023 znašala 850 evrov neto," je dejal in pojasnil, da so bili delodajalci glede tega zaskrbljeni. Napovedal je, da bodo razpravo nadaljevali prihodnji teden.  

Ministrstvo za delo sicer želi v prvem koraku že novembra uskladiti minimalno plačo z novim zneskom minimalnih življenjskih stroškov, in sicer za 5,49 odstotka na 1133,37 evra bruto oz. 803,80 evra neto. V drugem koraku januarja pa namerava ta znesek uskladiti še z decembrsko medletno inflacijo. "V zadnjih petih letih so nas kljub spremenjeni zakonodaji v rasti minimalne plače prehitele skorajda vse novejše države članice EU. Nemčija bo v letošnjem letu minimalno plačo zvišala za 22,2 odstotka," svoj predlog zagovarjajo na ministrstvu.

Sindikati pričakujejo , da bo minimalna plača izplačana pred januarjem 2023, znesek pa da bo višji od 850 evrov.
Sindikati pričakujejo , da bo minimalna plača izplačana pred januarjem 2023, znesek pa da bo višji od 850 evrov. FOTO: Shutterstock

Sindikati vladni načrt podpirajo, delodajalci pa so proti, saj da takšno predčasno zvišanje ni predvideno v zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja. Zanje je novembrsko zvišanje mogoče le v primeru, da bo celotno breme višjih stroškov dela pokrila država. V nasprotnem primeru apelirajo, da se uskladitev izvede v januarju 2023, pri čemer naj se upošteva dejstvo, da novi izračun minimalnih življenjskih stroškov že vključuje uskladitev z rastjo indeksa cen življenjskih potrebščin.

Sindikati pričakujejo, da bo nova minimalna plača izplačana še pred januarjem 2023

Predmet pogajanj so po besedah predsednice Zveze svobodnih sindikatov Lidije Jerkič lahko le določbe, da lahko minimalna plača odstopa od minimalnih življenjskih stroškov med 20 in 40 odstotkov in da je minimalno plačo mogoče dvigniti tudi glede na stanje v gospodarstvu in na trgu dela.

Pričakuje, do bo dogovor dosežen na izredni seji naslednji teden in da bo nova minimalna plača izplačana pred januarjem 2023, znesek pa da bo višji od 850 evrov, po izračunih znaša 877 neto. Dvig minimalne plače za približno 15 odstotkov je morda največji dvig, odkar imamo minimalno plačo, meni Jerkič. "Dvig ni ne prevelik ne preveč ambiciozen."

Jerkič je tudi opozorila, da prejšnje ministrstvo kljub pozivom ni opravilo izračuna minimalnih življenjskih stroškov, ki ni bil opravljen zadnjih pet let. 

Sindikati podpirajo stališča vlade, poudarili pa so, da mora dvigu minimalne plače slediti tudi dvig ostalih plač, je povedal predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivalšek

Pokojnina
Pokojnina FOTO: Dreamstime

Delodajalci upajo, da bodo prihodnje leto deležni olajšav

Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev, je povedal, da je delodajalce zmotilo, da so bili o postopkih glede dviga minimalne plače več obveščeni prek medijev kot od ministrstva. Dodal je, da so se dogovorili tudi, da se bodo naslednji teden zopet srečali, ko se bodo še enkrat dogovorili o poteku dviga minimalne plače. Ob tem je opozoril, da je Slovenija država z eno najvišjih minimalnih plač v Evropi.

Po njegovem mnenju ni bilo govora o takojšnjem 15-odstotnem dvigu, ampak o 5,4-odstotnem, ki bi mu naslednje leto sledil še osemodstotni dvig. "Gospodarstvu je pomembno, da je ministrstvo za delo že pripravilo novelo o subvencioniranju čakanja na delo in skrajšanem delovnem času." Ta ukrep je za gospodarstvo zelo pomemben, saj bo v primeru recesije, ki se zdi neizogibna, potrebovalo fleksibilen model, je dodal. 

O številkah se po njegovih besedah niso pogovarjali, je pa opozoril, da je inflacija pred vrati, stroški pa so se povišali. "Upamo, da bomo drugo leto deležni tudi kakšne olajšave," je dodal predstavnik delodajalcev. "Treba bo ohraniti delovna mesta, če oziroma ko recesija pride v Slovenijo," je dodal Trobiš.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Dejan Židan pa je povedal, da je ESS obravnaval tudi novelo zakona o trgovini,  s katero bi izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavili kot trajne. Brez sprememb zakona o trgovini se bo ukrep konec tega leta iztekel, je povedal in zagotovil, da dodatnih izjem ne bo. "Vlada predlaga, da se izjeme za delo ob nedeljah, izjeme ostajajo trgovine na mednarodnem letališču, v turistično-informacijskih centrih, ki so v lasti občin, in v muzejih, prenesejo v zakon."

Sindikati tudi za uskladitev pokojnin v prihodnjem letu

Stališča sindikatov glede zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev je predstavila Martina Vuk. "Sindikalna stran je imela skupna stališča, da so starejši ena od ciljnih skupin, ki jih je zlasti zaradi draginje treba nasloviti," je povedala.

 Povedala je, da so bili presenečeni nad inovativnim načinom tako imenovane izredne uskladitve pokojnin, ki, kot pravi, ni izredna uskladitev pokojnin. "Je pa višje plačilo, ki ga bodo upokojenci deležni v letošnjem letu, in to seveda pozdravljamo. Hkrati se nam izjemnega pomena zdi, da se v prihodnjem letu v celoti zgodi polna redna uskladitev pokojnin," je povedala.

Drugo področje, ki ga ureja ta zakon, pa je sofinanciranje stroškov storitev izvajalcem na področju socialnega varstva, kjer bodo upravičenci zlasti domovi za starejše, je dodala. "Domovi so tisti, ki sredstev ne prejemajo iz državnega proračuna, ampak manjši delež dobijo iz zdravstvene blagajne, vse ostalo pa se oskrbovancem zaračuna kot oskrbnino," je opomnila in poudarila, da so tudi oskrbnine podvržene dvigu cen. Da bi se to omejilo, ministrstvo predlaga, da se iz proračuna zagotovi manjkajoča sredstva, kar se po njenih besedah sindikatom zdi nujno potrebno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (708)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jastreb3
13. 11. 2022 16.30
+8
Mediji na vse načine prikrivajo in olepšujejo delovanje te vlade. Končno so jo sami postavili in kako boš potlej kritiziral samega sebe. Dejstvo je, da poviški ne sledijo niti inflaciji, torej standard nam pada pod to vlado in to občutno.
nikhrast
12. 11. 2022 16.57
-8
Če je minimalna plača 12 eurov na uro, pa da strežeš v kakšni gostilni, pa še napitnina zraven, to rudi v Sloveniji ni slabo.
resslovenka
13. 11. 2022 11.00
+2
Saj tudi v gostilnah primanjkuje kadra. Priznan in POŠTEN, REDEN IN DOBER PLAČNIK - GOSTILNIČAR je iskal pomoč v strežbi, sobote in nedelje prosti, pošteno plačilo. Vse kar je zahteval je bil resen, pošten in prijazen pristop do sodelavcev in strank. Se je kdo javil? Dolgo časa nihče! Toliko o tem. 😎
nikhrast
13. 11. 2022 15.56
-5
Vsaj v Severni Ameriki je posel po gostilnah, tavernah, barih... prekarno delo, čez teden vse prazno, za vikende in praznike vse polno. Napitnina pa zdaj tudi do 30%, tako kar avtomatično pritisneš na 20, 25 ali 30%, lahko pa doniraš še več. Profesionalni natakar mi je povedal da je delal ves december in januar, ogromne napitnine, to pa moreš prijaviti na davčni poli.
ROMELS
12. 11. 2022 12.12
+6
Pesek v oči. Levaki znajo zaslepiti delovno ljudstvo.
LaFemme
12. 11. 2022 10.22
Uzakonit bi moralu, da ke osnovns bruto plača ebaka minimalni plači pa ne bi dabli nič dvigovat minimalca.
Gutenberg
12. 11. 2022 09.25
+1
No, odzivi v komentarjih niso ravno hvalospev vladi, zato je potrebno članek skriti.
larionov
12. 11. 2022 09.05
+4
Problem je bruto, ker država vzame preveč zase
Aristotle
12. 11. 2022 09.13
+2
Zakaj si pa volil goloba?!! Janez je jasno poskusal razbremenit neto placo!
area51
12. 11. 2022 09.04
+3
Ko berem komentarje teh modrih ljudi tukaj sem prišel do zakljčka, da v Sloveniji manjka predvsem kvalitetnih sindikatov, ki bi delavcem "zrihtali" visoke in višje plače. Teh menda manjka predvsem v realnem sektorju, saj v javnem sektorju že imajo dobre sindikate, ki svojim kar naprej "rihtajo" višanje plač. Torej najdemo nekje kvalitetne sidikate še v realnem sektorju pa smo na konju. Visok in še višji standard in plače za vse....Ključ je v sindikatih, saj denar menda pada z lune....če še pa uspemo še podjetnike z bajoneti sterat v morje, se bomo pa tako vsi valjali v zlatu in blaginji....
Nick.Mason
12. 11. 2022 09.02
+2
V EU bi moralo veljati pravilo ,ko delodajalec izkorišča delavce in v primeru da raje zapre kot da kaj da ,mu ne bi smelo biti dovoljeno odpreti firme drugje.Tako bi se nehala požrešnost tajkunov .Ko vprašaš nekoga ki je lakomen požrešen nikdar mu nič dovolj,kje ima mekjo,pa v večini ne zna odgovorit.Zakaj je tako ,ker mu zakonodaja to povsem dovoli.
Nick.Mason
12. 11. 2022 09.02
+1
Gutenberg
12. 11. 2022 08.59
+3
Kaj pa če bi meglomešalec Mesec predlagal davčno razbremenitev plač? Ne, ker to ni v skladu s komunistično doktrino.
petrpetr
12. 11. 2022 08.51
+3
Če nimaš za minimalno oz. dvig plače zapri firmo ali pa sebi kaksno jahto manj ali pa kak fin avto manj ali pa izplačilo za vodenje oh in sploh podjetja razdelite med zaposlene .... Ce vam oni ne bi skoraj zastonj delali ga tud vi ne bi sračkali na veliki nogi ...
Gutenberg
12. 11. 2022 09.03
+1
Pejt na svoje, pa boš imel dva vikenda in jahto ...Tvoji zaposlena pa vsaj 1700 neto ...
Gutenberg
12. 11. 2022 09.06
+2
Zaprem svojo in pridem še jaz delat k tebi. Sicer bom zaslužil manj, ampak bo samo 40 ur na teden za delat, 30 dni dopusta, regres, bolniška ...
DiamonDi
12. 11. 2022 08.48
+7
Pri nas v Nemčiji je minimalna neto plača 2.080€ na mesec. To je znatna razlika. Cene prehrane so praktično enake kot v Sloveniji, razen v Münchnu je dražje.
jutri_pa_res
12. 11. 2022 15.30
-1
Tu bi pa imel par vprašanj. Koliko stane vrtec za otroka? Koliko je najemnina za dvosobno stanovanje? Koliko stane redni servis avta? Koliko ti plačajo za prevoz na delo in za malico? Sicer pa mi je jasno, da je dodana vrednost na zaposlenega v Nemčiji 2,5 x višja kot pri nas. Vsi bi imeli te plače, če bi pa poskusili uvesti nemško delovnopravno zakonodajo, bi pa sindikati in Levica ponoreli.
SlepiSlovenc
12. 11. 2022 08.45
+4
Zdravstvu skint za 50%. Oziroma vsem v javnem sektoru!
Shadow0426
12. 11. 2022 08.42
+1
Lestvica se lahko premika kamor hoče. Dokler ti delodajalec ne spremeni plače je razlika samo, ali si sedaj bližje minimalcu, ali si na minimalcu ali si pa še dlje od minimalca kot si bil..
DiamonDi
12. 11. 2022 08.42
-1
damijan37
12. 11. 2022 08.25
+7
Minimalna bi morali bit vsaj 1000
Aristotle
12. 11. 2022 09.15
+3
Minimalna bi morala bit kot avstrijska 1450
Armonia
11. 11. 2022 21.55
+11
Za ta denar delajte kar sami lastniki! Mladina popihajte jo v tujino.
Trapon
11. 11. 2022 21.53
+7
V dvigu minimalnih plač se skriva davek ki država hoče jemati....vaša minimalna plača bo samo navidezno šla gor ok. Malo odprite oči da boste pogruntali kam nas 🐦 vlada pelje. Na dolgi rok v revščino
ochi
12. 11. 2022 08.42
+2
neto je neto. od neta država ne vzame, je že vzela pri brutu.
LaFemme
12. 11. 2022 10.17
Zakonsko je minimalna pla ča določena samo v bruto znesku. Neto je odvisen od delodajalca. V medijih pišejo o netu sano zato da se okvirno ve kakšeje neto. Potem pa je lahko tud nižji.
buco2222
11. 11. 2022 21.44
-3
prekmurje odcepit slovenije
jutri_pa_res
11. 11. 2022 21.43
+7
Prej sem poslušal nemška poročila, socialna pomoč za brezposelne tam je 500 Eur in je torej 3-4 x nižja od minimalne plače. Naš problem je torej, da je socialna pomoč 3x previsoka in potem berem komentarje, kako se za 800 Eur ne splača delati. Naredi torej s.p., postani sam svoj gospod in poskusi teh 800 Eur sam izkopati iz zemlje, pa boš videl, koliko so vredni.
ElChe
11. 11. 2022 21.52
+8
Socialna pomoč v Sloveniji ni previsoka,plače so male in to si tisti ki delate za minimalca ne date dopovedat.Zato pa plačujete sindikat da hodijo po sindikalnih izletik,za vas pa ne naredijo nič.
ochi
12. 11. 2022 08.42
+2
socialna pomoč v Sloveniji, če jo dobiš, je minimalno 126 evrov in navzgor.
superjezek
11. 11. 2022 21.43
+10
Od kar je vojna v ukrajini se v trgovinah in drugje vse draži.., zdaj bodo dvignili minimalno plačo, bodo v tgovinah in drugje spet vse podražili. Profitirali bodo oni in država, ki bo prejela večje prispevke, medtem bo pa tisti na minimalcu še večji revež...