Slovenija

ESS ni začel razprave o predlogih za digitalizacijo v zdravstvu in prenovo ZZZS

Ljubljana, 24. 03. 2023 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
8

Socialni partnerji na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) niso začeli razprave o predlogu zakona s področja digitalizacije v zdravstvu in izhodiščih za strukturno prenovo ZZZS. Zapletlo se je že ob začetku, ko ni bilo možno doseči dogovora o dnevnem redu.

Strateški svet za zdravstvo
Strateški svet za zdravstvo FOTO: Damjan Žibert

Člani ESS naj bi na današnji izredni seji obravnavali predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu in predstavitev izhodišč za zakon o strukturni prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kar pripravljajo na ministrstvu za zdravje. Med gradivi ob sklicu seje so prejeli samo predlog zakona o digitalizaciji, izhodišča glede prenove ZZZS pa naj bi jim glede na napoved ministrstva posredovali naknadno.

A gradiva pred današnjo sejo niso dobili, zato so predstavniki sindikatov in delodajalcev predlagali spremembo dnevnega reda, in sicer zgolj obravnavo predloga zakona o digitalizaciji, sta po po srečanju pojasnila predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek in predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar.

Vladna stran je temu nasprotovala, saj je vztrajala pri obravnavi obojega hkrati; na seji naj bi želela tudi predstaviti izhodišča za prenovo ZZZS. Sindikalna in delodajalska stran pa sta pred obravnavo na seji ESS želela gradivo. Dogovora o dnevnem redu danes tako niso dosegli in so sejo zato hitro zaključili. Kdaj bo naslednja, zaenkrat še ni znano.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da bodo sledili predvideni časovnici. Predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu in izhodišča za strukturno prenovo ZZZS bosta uvrščena na prihodnjo sejo ESS, so navedli.

Premier Robert Golob v izjavi ob robu vrha držav evrskega območja v Bruslju ni želel komentirati, zakaj na današnji seji ESS niso želeli obravnavati predlogov, verjame pa, da se bo to v naslednjem tednu ali dveh razčistilo. Poudaril je, da obeh zakonov ne želijo sprejemati mimo javnosti in po nekem skrajšanem postopku, ampak po rednem postopku, da imajo dovolj časa, da zberejo vse relevantne in koristne pripombe ter ju dopolnijo.

Predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu naj bi bil po napovedih ministrstva v javno razpravo namreč poslan prihodnji teden. Z zakonom želijo omogočiti enotnost in povezljivost podatkov v nacionalnem eKartonu ter zagotoviti večjo zasebnost in večjo moč pacientov pri samoodločanju o svojih zdravstvenih podatkih, je vsebino zakonskega predloga nedavno orisal minister Danijel Bešič Loredan.

Kot je razvidno iz zakonodajnega predloga, ta med drugim predvideva, da bodo morali vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti zdravstveno dokumentacijo posredovati v centralni zdravstveni informacijski sistem. Za vzdrževanje in razvijanje centralnega sistem bi oblikovali javno podjetje. Zakon namesto dotedanjih okoli 80 zbirk podatkov ob tem določa samo še šest krovnih zbirk podatkov, kamor je mogoče umestiti vse potrebno zdravstveno dokumentacijo in druge podatke. Kartica zdravstvenega zavarovanja ne bi bila več potrebna, saj bo njeno vlogo prevzela nova biometrična osebna izkaznica. Sredstva bi zagotovili iz proračuna, ZZZS in evropskih sredstev.

Vzporedno z omenjenim zakonskim predlogom so na ministrstvu za zdravje pripravljali tudi izhodišča za strukturno spremembo ZZZS. "Na nek način smatramo, da sta zakona siamska dvojčka. Če vpeljemo digitalizacijo v slovensko medicino in v slovenski zdravstveni sistem v celoti, je treba tudi sprejeti strukturne spremembe na ZZZS, da bo zadeva v celoti implementirana," je dejal.

Podrobnosti izhodišč za prenovo zdravstvene blagajne uradno še niso znane, tudi minister o njih še ni želel govoriti. Pred časom je dejal le, da iščejo rešitev, ki bi bila najbolj optimalna za uporabnika. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pikapokapolonica
24. 03. 2023 13.25
+3
Portal "do zdravnika" dela ali pa tudi ne. Znanec je preko portala sporočil zdravnici, da je zbolel. Ko je hotel sporočiti, kdaj bo šel spet delat, mu sporočijo, da mu ne morejo zapreti bolniške, ker tudi odprta ni bila. Rok je samo tri dni, za nazaj ne morejo. Kaj zdaj si lahko oz. mora kar vsak sam odpreti bolniško in ne zdravnik? Koliko administracije imajo potem sploh še zdravniki? Diagnoza, anamneza, terapija? Kaj ni to njihovo osnovno delo?
zoran pušenjak
24. 03. 2023 12.32
+2
In spet bodo samo določili časovnico realizacija nikoli
WD40
24. 03. 2023 09.03
+2
erika so potegnili zraven !!!!
Perivnik
24. 03. 2023 08.40
+2
Za začetek upoštevajte tiste predloge za spremembe , ki jih je javno objavil Rupar glede ZPIZ, potem bodo imeli upokojenci lahko poštene pokojnine, dostojno in zdravo življenje in bodo manj porabili iz fonda Zdravstvenega zavarovanja.
Jožajoža
24. 03. 2023 08.15
+2
Več kot 330.000 ljudi s trajnimi stranskimi učinki po cepljenju v sloveniji.kdo bo odgovarjal????
WD40
24. 03. 2023 09.04
+0
si med njimi se ti vidi .............dupli .. samo tvoji stranski učinki so od drugje .............. verjetno od pranja glave
Nebodijetreba
24. 03. 2023 11.10
-1
Kaj pa posledice prebolelega covida? Teh je več.
komarec
24. 03. 2023 08.04
+3
Digitalizacija, a je to napredek? Včasih si prišel k dohtarju brez čakalne vrste, imeli smo zdravstveno knjižico v kateri je bilo marsikaj zapisano, ko ti je zdravnik po pregledu postavil diagnozo ti je napisal recepte ali pa napotnico in to je bilo to pa nobenega pregorevanja.