Slovenija

Etažni lastniki zaradi dobav energentov v težkem položaju

Ljubljana, 23. 09. 2022 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tik pred začetkom nove kurilne sezone so se etažni lastniki in uporabniki večstanovanjskih stavb ponovno znašli v nezavidljivem položaju, in to kljub vsem sprejetim ukrepom nove vlade, opozarjajo v Zbornici za poslovanje z nepremičninami. Pristojni so namreč po sprejetju vseh omenjenih predpisov in ukrepov pozabili na njihovo izvajanje, trg pa so s tem ponovno v celoti prepustili volji dobaviteljev. Mnogi od teh se želijo izogniti državnim omejitvam, s čimer bodo krajši konec spet potegnili etažni lastniki. V najslabšem primeru lahko ostanejo celo brez zemeljskega plina in električne energije, še opozarjajo.

Že dobro leto si v Združenju upravnikov nepremičnin pri nabavi energentov prizadevajo za sistemsko izenačitev pravic etažnih lastnikov in drugih uporabnikov v večstanovanjskih stavbah s pravicami drugih gospodinjskih odjemalcev, so sporočili iz Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS.

Kot so spomnili, je bil februarja po večmesečnih prizadevanjih sprejet interventni zakon, s katerim so bile pravice vsaj začasno izenačene, vendar le pri dobavi zemeljskega plina. Nova vlada pa je pri ureditvi teh vprašanj ubrala nekoliko drugačno pot. Že junija so na infrastrukturnem ministrstvu pripravili novelo Zakona o oskrbi s plini, ki naj bi uvedla novo kategorijo odjemalcev, in sicer "skupne gospodinjske odjemalce", ki zemeljski plin kupujejo za oskrbo prek skupnih kurilnic v njihovi lasti. Kot pravijo, so že takrat ministrstvo opozorili, da novela ne prinaša nobenih zagotovil, da bodo pravice vseh gospodinjskih odjemalcev res izenačene, saj dobaviteljem še vedno dopušča različno obravnavo različnih zaščitenih kategorij. 

Etažni lastniki so zaradi dobav energentov v težkem položaju.
Etažni lastniki so zaradi dobav energentov v težkem položaju. FOTO: Shutterstock

Sredi julija je vlada v to problematiko posegla z izdajo dveh uredb, s katerima so bile določene cene zemeljskega plina in električne energije. "V teh uredbah so bili gospodinjski odjemalci v večstanovanjskih stavbah, ki energent kupujejo skupaj, izrecno izenačeni z vsemi ostalimi gospodinjskimi odjemalci, kar smo na združenju sprejeli z zadovoljstvom. Žal pa se to ni zgodilo tudi pri noveli Zakona o oskrbi s plini, ki jo je Državni zbor RS sprejel 13. septembra. Kljub našim pripombam namreč tudi po sprejetju novele dobavitelji še vedno lahko za različni kategoriji gospodinjskih odjemalcev objavijo različne cenike," so sporočili in opozorili, da se bo ta problem pojavil šele po prenehanju veljavnosti uredbe o določitvi cen zemeljskega plina, ki zaenkrat velja do 31. avgusta prihodnje leto. 

Upravniki in etažni lastniki se sicer tudi po sprejetju uredb in novele Zakona o oskrbi s plini soočajo s številnimi težavami, zaradi katerih jih skrbi tudi nemotena dobava električne energije in zemeljskega plina v prihodnjih mesecih, so poudarili v Zbornici za poslovanje z nepremičninami in pojasnili, da čeprav obe uredbi o določitvi cen dobaviteljem zapovedujeta, da ne smejo prekiniti z dobavo električne energije oziroma zemeljskega plina in ne smejo zavrniti dobave novim odjemalcem, se to kljub vsemu zelo pogosto dogaja. "Uredbi za takšno ravnanje žal ne določata nobenih sankcij, opozorila Ministrstvu za infrastrukturo, Energetski inšpekciji in Agenciji za energijo pa ne zaležejo," pravijo. Kot dodajajo, se nekateri dobavitelji upoštevanju obeh uredb izognejo preprosto s tem, da z upravnikom oziroma etažnimi lastniki zavrnejo sklenitev pogodbe oziroma ne podajo ponudbe. Nekateri dobavitelji so v zvezi s tem še nekoliko bolj inovativni in upravnikom za dobavo električne energije postavljajo pogoje, ki so v nasprotju z določbami Stanovanjskega zakona. "Od upravnikov tako npr. zahtevajo neodplačen prevzem celotnega tveganja za plačilo računov in celo bančno garancijo za primer neplačila računov. Pri tem ne zaležejo pojasnila, da v tem primeru ne gre za obveznosti upravnikov, ampak etažnih lastnikov oziroma uporabnikov v večstanovanjskih stavbah. Ker gre po našem mnenju za očitno kršitev določb Stanovanjskega zakona, smo na takšne primere opozorili tudi Ministrstvo za okolje in prostor," še pojasnjujejo. 

Dobava energentov predstavlja velik problem tudi malim poslovnim odjemalcem.
Dobava energentov predstavlja velik problem tudi malim poslovnim odjemalcem. FOTO: Shutterstock

Sprejem takšnih pogojev bi bil po njihovem mnenju tudi v škodo etažnih lastnikov, saj bi upravnik dodatne stroške pridobitve bančne garancije in morebitnih dodatnih zavarovanj v skladu z zakonom v vsakem primeru prenesel na etažne lastnike. To pa pomeni, da bi se njihov položaj pri nakupu energenta bistveno poslabšal, s čimer bi bil v celoti izničen namen sprejetih uredb. "Posledično gre po našem mnenju za nepošteno poslovno prakso v razmerju do potrošnikov, zato smo na to opozorili tudi Tržni inšpektorat RS." 

Kot opozarjajo, predstavlja velik problem tudi dobava energentov malim poslovnim odjemalcem. V mešanih (torej stanovanjsko-poslovnih ali poslovno-stanovanjskih stavbah) sicer to ni velika težava, saj dobavitelji od upravnikov zahtevajo zgolj razdelilnike porabe, na podlagi katerih lahko izstavijo ustrezen račun glede na določila uredbe. Bistveno večja težava pa so poslovne stavbe, v katerih energent skupaj odjemajo (izključno) mali poslovni odjemalci. Takšni primeri so manjši trgovski centri in poslovne stavbe s pisarniškimi prostori in manjšimi lokali. Teh primerov namreč ne urejata niti obe sprejeti uredbi, niti novela Zakona o oskrbi s plini. "To pa pomeni, da dobavitelji takšne "skupne male poslovne odjemalce", ko njihova skupna poraba presega zgornjo mejo, ki jo za male poslovne odjemalce določata zakona o oskrbi z električno energijo in zemeljskim plinom, obravnavajo kot "velike" poslovne odjemalce, s čimer pa v celoti izpadejo iz vseh zgoraj navedenih ukrepov. To pa ima lahko za podjetnike in obrtnike uničujoče posledice," pravijo.

V najslabšem primeru lahko etažni lastniki ostanejo celo brez zemeljskega plina in električne energije.
V najslabšem primeru lahko etažni lastniki ostanejo celo brez zemeljskega plina in električne energije. FOTO: Shutterstock

V Zbornici so prepričani, da bi morali pristojni nasloviti tudi to vprašanje, saj bomo sicer priča verižnemu propadanju takšnih poslovnih subjektov. "Posebej moramo opozoriti tudi na odjemalce utekočinjenega naftnega plina in lesnih energentov, ki so bili iz vseh ukrepov povsem izvzeti oziroma so pristojni nanje v celoti pozabili. Pri oskrbi z lesnimi energenti bi bila naša država lahko brez težav samozadostna, a se ti sedaj množično izvažajo na zahod, kar povzroča enormno rast cen tudi pri nas," poudarjajo in pojasnjujejo, da so medtem nekatere države, iz katerih smo do sedaj te energente v velikem obsegu uvažali, izvoz prepovedale. Država bi morala zato urgentno nasloviti tudi to vprašanje. Tik pred začetkom nove kurilne sezone so se tako etažni lastniki in uporabniki večstanovanjskih stavb ponovno znašli v nezavidljivem položaju. In to kljub vsem sprejetim ukrepom nove vlade. Pristojni so namreč po sprejetju vseh omenjenih predpisov in ukrepov pozabili na njihovo izvajanje, trg pa so s tem ponovno v celoti prepustili volji dobaviteljev. Mnogi od teh pa se želijo na najrazličnejše načine izogniti državnim omejitvam, s čimer bodo krajši konec ponovno potegnili etažni lastniki. V najslabšem primeru lahko kljub drugačnim zagotovilom predsednika vlade in ministra za infrastrukturo ostanejo celo brez zemeljskega plina in električne energije, še opozarjajo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IS58
25. 09. 2022 16.51
+1
Sankcije so zakon, zima pa bo mila. Tako pravijo naši energetski strokovnjaki. Od kot jim podatki?
Pia lea
23. 09. 2022 20.25
+3
Dali smo sankcije Rusiji, da bomo na mrzlem. Pohvalno.
Jun2
23. 09. 2022 20.15
-1
Stanovanje je tema vedno si odvisen od drugih.Življenje pa kot en ptič v kletki.
Abrams
23. 09. 2022 20.09
+3
Jaz KMET sem drva glih zrital.
Antena
23. 09. 2022 20.04
+3
Svoboda bo to rešila tik- tak
mojcd
23. 09. 2022 19.28
+2
Pomislite na to koliko goriva je bilo po zledi na voljo pa smo ga senkali tujcem samo zato ker smonpreleni
JEB. MOD.
23. 09. 2022 19.12
+7
zaja nas skrbi??fonderzlajnana je rekla da ni blema, lukašenko je nacepil drva in rekel da nas ne bo pustil zmrznit !!
NisemBot
23. 09. 2022 19.23
+0
Sputnik84
23. 09. 2022 18.53
+0
Govori se, da bo do decembra popoln izpad dobave plina. Tudi toplarne, ki obratujejo na plin imajo težave. V Energetiki Ljubljana naj bi imeli pogodbo za dobavo plina le do konca leta 2022, zaloga pa je premajhna da bi lahko pokrili še to leto. Pošle pa naj bi tudi zaloge manjših peči na drva, ki so primerne sa stanovanja. Že do decembra tega leta bo prihajalo do daljših izpadov električnega toka. Problem naj bi bila tudi bencin in nafta. V Nemčiji so že pozvali prebivalce, naj pripravijo najnujnejše stvari, kot so hrana, zdravila, obleka, odeje, prva pomoč... Naša vlada še molči o resnici, saj bi to lahko še dodatno ogrozilo njen obstoj. Prebivalcem bodo karte razkrili tik pred tem, ko bo že povsod jasno, da je energetsko vprašanje na istem nivoju tudi v drugih državah.
User768643
23. 09. 2022 18.57
+1
A ti zastonj strasis ljudi ali ti Putko kaj nakaze tu in tam?
Sputnik84
23. 09. 2022 19.05
+4
Ne, želim pa da se o tem resnično preveri in poroča. Želim tudi, da ljudje vejo, kakšne alternative že uvajajo druge evropske države in k čem pozivajo svoje državljane. Torej, naj energetska podjetja, še pred kurilno sezono razkrijejo do kdaj imajo pogodbe za dobavo plina in še pred začetkom kurilne sezone pisno izjavijo da so sposobne zagotoviti dobavo plina, da ne bo po tem grenkih presenečenj.
mojcd
23. 09. 2022 19.27
+0
JEB. MOD.
23. 09. 2022 18.40
+6
bi cerkev lahko šenkala kako klaftro drv ??
Andrej58
23. 09. 2022 18.38
+2
Vlada je ubrala malo drugačno pot. Kako lepo napisano s strani portala. Naredila je katastrofalno napako s svojimi neumnimi odločitvami. Tak bi moral biti komentar. Če bi to naredil Janša ga bi mediji linčali.
JEB. MOD.
23. 09. 2022 18.39
+5
Inred
23. 09. 2022 18.14
+7
Živela drva.
JEB. MOD.
23. 09. 2022 18.37
+8
kje pa ti živiš bučma drva so mrtva !!drevesa so živa!!
Prinašalec
23. 09. 2022 18.06
-1
Ogrin se boste edino s Edom👭👫🧑‍🤝‍🧑👭👫👭🧑‍🤝‍🧑, kakšen hiter ples, polka samba, kolo. Golobčkov verjetno ne bo zeblo.
galop
23. 09. 2022 18.04
+17
a nas ne bo amerika rešila in nam pomagala s poceni nakradenim plinom in nafto?
JEB. MOD.
23. 09. 2022 18.38
+6
Trapon
23. 09. 2022 21.07
daiči
23. 09. 2022 17.58
+4
No ja še neki jm preostane da navjo na mrzlem. Kupjo pečko aka gaspercek jo postavjo sred stanovana pa drva kurjo, edin raufnk spelat vn zna bit mal smotano, sam se da, luknjo v šipo na oknu pa ror čez.
JEB. MOD.
23. 09. 2022 17.55
+5
bogomoljček nekam dolgo hodi z tistim plinom iz krka ??kolk časa bo šele rabil za tistega iz katarja ??
Inred
23. 09. 2022 18.15
+6
Plin Krk je bil že poleti odpovedan Kje pa ti žviš ??
JEB. MOD.
23. 09. 2022 18.36
+7
pol se je tercianček zlagal kot pes teče??
AlternativeFacts
23. 09. 2022 17.47
+10
Da je EU komplet zabredla, pove vse ta naslov članka: "Nič jih ni pretreslo: opravičevanje ustaštva in nacifašizma na Hrvaškem običajno, incident v Milanu šokiral le tujce" ..@Vse to, kar se dogaja z energenti pa je samo voda na mlin te ideologije...
AlternativeFacts
23. 09. 2022 17.44
+7
Zaradi inflacije in padajoče kupne moči dolarja potrebuje ameriška vojska več kot 50 milijard dolarjev višji proračun, ob tem pa zaradi revščine vojakov razmišljajo, da bi jim razdelili bone za hrano.
User768643
23. 09. 2022 18.59
-4
A to si pobral z ruske TV? Ker z realnostjo nima veze.
marston
23. 09. 2022 17.41
+9
važno je le, da bodo plačevali omrežnino, plina pa ne bo
zdravapamet1
23. 09. 2022 17.33
-5
elektrika +33,3%,toplotna črpalka +40,6%, tekoča goriva +40,9%, plin +47,7%, trda goriva + 66,6%......NVO so dobili 500 milijonov, javne službe bodo dobile 600 milijonov, gospodarstvo je dobilo 40 milijonov hahaaaahaha, gasilci pa 3.5 milijona.....primankljaj v 4 mesecih je pa 1700 milijonov...kam je šla razlika?....ja pa a mi kdo ve povedati a je golob že podaril svojo 1.5 milijonsko nagrado, kot je obljubil.....
Inred
23. 09. 2022 18.17
+5
O katerih trdih gorivih govoriš?? Peleti ja. Drva le 20%
Bolfenk2
23. 09. 2022 17.31
+0
Zaradi Goloba in njegove vlade je cela nacija v težkem položaju.
Tanek_led
23. 09. 2022 18.02
+7
NI Golob tega zakuhal. To je na globalni ravni.
Inred
23. 09. 2022 18.18
+6
Kaj bi moral, kot JJ v Ukrajino in naciste podpret??? hahaha
Andrej58
23. 09. 2022 18.39
+1
zelen
23. 09. 2022 19.05
+1
tud golob ploska fajzerci ko prav da nas bo zeblo