Slovenija

Etelka Korpič Horvat nova ustavna sodnica

Ljubljana, 28. 09. 2010 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanke in poslanci so na tajnem glasovanju z 48 glasovi za in 16 proti za novo ustavno sodnico izvolili docentko za delovno pravo na mariborski pravni fakulteti Etelko Korpič Horvat.

Novoizvoljena ustavna sodnica Etelka Korpič Horvat bo nasledila Marijo Krisper Krambereger, ki so jo na njeno željo zaradi zdravstvenih razlogov s funkcije predčasno razrešili. Korpič Horvatovo je državnemu zboru v imenovanje predlagal predsednik republike Danilo Türk, potem ko jo je izbral med tremi prijavljenimi kandidati. Za funkcijo na ustavnem sodišču sta se prijavila še višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar in diplomirani pravnik ter doktor tehničnih znanosti Jure Marn.

Etelka Korpič Horvat
Etelka Korpič Horvat FOTO: POP TV

Predsednik Türk je v utemeljitvi zapisal, da je na podlagi predstavljenih izkušenj in strokovnosti Etelka Korpič Horvat primerna kandidatka za ustavno sodnico. Kandidatka ima po predsednikovih besedah vsa potrebna znanja, izkušnje in osebnostne lastnosti. Z njimi bo lahko pomembno prispevala k nadaljnjemu ugledu ustavnega sodišča in odločitve sprejemala v skladu z ustavo, še meni predsednik republike.

Korpič Horvatova, rojena leta 1948, je diplomirala leta 1971 na Pravni fakulteti v Ljubljani. Na tej fakulteti je končala tudi magistrski študij in leta 1991 uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Vpliv zaposlovanja doma in v tujini na deagrarizacijo pomurske regije.

Osem let je opravljala delo direktorice SDK, podružnice Murska Sobota, nato je še devet let, do februarja 2004 opravljala funkcijo članice računskega sodišča.

Novoizvoljena sodnica je pred poslanci že prisegla, da si bo prizadevala za ustavnost in zakonitost ter za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Od leta 1994 predava delovno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Na isti fakulteti je tudi nosilka in predavateljica predmetov proračunsko pravo in državna revizija magistrskega študija za področje davčnega prava in magistrskega študija na področju delovnega prava, kjer predava pravice, obveznosti in odgovornosti delavcev (individualno delovno pravo) in je tudi nosilka tega predmeta.

Poleg tega je članica Sodnega sveta, predsednica komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor, predsednica komisije za razlago kolektivne pogodbe lesarstva in predsednica programskega sveta Fundacije dr. Vaneka Šiftarja, je zapisano na spletnih straneh fakultete.

Ustavno sodišče je sicer sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov za dobo devetih let izvoli državni zbor. Ustavni sodniki na to funkcijo ne morejo biti ponovno izvoljeni. Predsednika ustavnega sodišča izvolijo sodniki med sabo za dobo treh let.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiklca
30. 09. 2010 18.52
Naša profesorica, super, korektna oseba in izjemna strokovnjakinja! Iskrene čestitke!!!
ico07@email.si
29. 09. 2010 19.46
Iskrene čestitke!
Tonček Balonček
29. 09. 2010 08.49
A se Janša ne bo nič oglasil ihn protestiral, da gre za kadrovsko kuhinjo?
1mravlja
29. 09. 2010 08.42
Lojerka28.09.2010, 22:022 Super! Zelo vesela sem zanjo. Je zelo korektna oseba! Prepričana sem, da bo svoje delo odlično opravljala. No, no, ni pa do konca speljala nepravilnosti v zvezi z izplačanim regresom delavcev ZPIZ-a. Verjetno zato, da se ne bi komu zamerila. In tožbe delavcev že od prve polovice leta 2008 čakajo na rešitev na Delovnem in socialnem sodišču.
prehlad
28. 09. 2010 23.24
KJE PA SO ČLOVEKOVE PRAVICE ,ČE SI PA NA SVOJI NJIVI NEMOREŠ PRIDELATI OZIMNICE TI PREJ UNIČI DIVJAD
Lojerka
28. 09. 2010 22.02
Super! Zelo vesela sem zanjo. Je zelo korektna oseba! Prepričana sem, da bo svoje delo odlično opravljala.
Mawsyy
28. 09. 2010 20.28
Bravo! Cestitam!
lesnikovsok
28. 09. 2010 19.29
hmm.. kva pa vem ponavad turk zmer ene čudne ljudi predlaga..