Slovenija

EU ponuja dobre usluge

Ljubljana, 11. 01. 2006 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obstaja možnost, da bi EU 'z dobrimi uslugami' pomagala pri reševanju slovensko-hrvaškega mejnega spora.

Evropska unija se ne bo neposredno vmešavala v slovensko-hrvaški spor o mejnih vprašanjih, obstaja pa možnost ponujanja 'dobrih uslug' preko visokega predstavnika za varnost in zunanjo politiko Javierja Solane, je ob obisku v slovenskem parlamentu dejal Valentin Inzko, avstrijski veleposlanik v Ljubljani, poroča hrvaška agencija Hina, ki jo povzema spletna stran www.tportal.hr.

Valentin Inzko je avstrijski diplomat z najdaljšim stažem v državah JV Evrope.
Valentin Inzko je avstrijski diplomat z najdaljšim stažem v državah JV Evrope. FOTO: POP TV
Zunanji minister Dimitrij Rupel je v nagovoru veleposlanikom držav članic Evropske unije v Sloveniji dejal, da Slovenija podpira prioritete avstrijskega predsedovanja. Rupel je ocenil, da je trenutno ozračje v EU po uspešnem dogovoru o novi finančni perspektivi za obdobje 2007-2013 veliko bolj pozitivno, zato se Avstrija lahko svojih nalog loti v bolj vzpodbudnem vzdušju.

Kot je dejal veleposlanik Inzko, je Javier Solana obe strani že seznanil s pripravljenostjo za posredovanje. Solanine dobre usluge kot posrednika bi lahko prišle v poštev le v primeru, če Slovenija in Hrvaška ne bi dosegli bilateralnega dogovora, je dejal Inzko in dodal, da EU vedno zagovarja reševanje spornih vprašanj na dvostranski ravni. "Verjamem, da boste dosegli dvostranski dogovor, če pa res ne bo šlo, je mogoče posredovanje," je dejal Valentin Inzko.

Predstavitev avstrijskih prioritet

Veleposlanik Inzko, sicer koroški Slovenec, je članom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko sicer predstavil prioritete avstrijskega predsednovanja Evropski uniji.

Javier Solana
Javier Solana FOTO: Reuters

Poudaril je, da bo zahodni oziroma 'evropski Balkan' ena od prioritet predsedovanja Uniji, pri čemer ima Unija za vsako od držav tega območja individualni mehanizem. Odgovoru na vprašanje ali bo še v tem letu katera izmed držav iz te regije dobila status kandidatke za vstop v EU. Po njegovih besedah naj bi že v prvi polovici letošnjega leta prišlo do niza srečanj vodij držav zahodnega Balkana s predstavniki EU, pričakujejo pa, da bodo vse te države izpolnile pogoje aquisa in maastrichtnskih kriterijev za članstvo v Uniji.

Vključitev držav v EU je v interesu evropske varnosti in miru, je poudaril veleposlanik Inzko in dodal, da je pomemben tudi gospodarski razvoj regije, da v prihodnosti ne bi prišlo do velikega navala emigrantov, kot se je to zgodilo ob razpadu nekdanje Jugoslavije.

Seje parlamentarnega zunanjepolitičnega odbora se je udeležil tudi britanski veleposlanik v Ljubljani Tim Simmons, ki se je zahvalil Sloveniji za pomoč med britanskim predsedovanjem Evropski uniji.