Slovenija

'Ustaviti moramo konje'

Ljubljana, 05. 03. 2021 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
459

Cepljenje v EU poteka počasneje, kot je bilo pričakovano. Evropska poslanka Ljudmila Novak razlog za to vidi tudi v denarju, saj dobavitelji najprej gledajo na denar in se zato ne držijo dogovorov. V EU pa odmeva tudi položaj medijev v nekaterih državah članicah, med njimi tudi v Sloveniji. Da gre za dejanja, ki so tudi posledica vedenja in dejanj premierja oziroma nedejanj koalicijskih partnerjev v aktualni vladi, meni evropska poslanka Irena Joveva.

Štirje slovenski evropski poslanci so danes o aktualnih evropskih temah spregovorili na dogodku "EU ob kavi s poslanci: Pogovor o aktualnem dogajanju v EU", ki so ga pripravili v Hiši EU. Začetek leta 2021 je še vedno povsem v znamenju boja proti pandemiji covida-19. V nasprotju s pričakovanji, da bodo odobritve prvih cepiv prinesle znatno olajšanje že v prvih mesecih leta, se EU spopada s številnimi izzivi pri dobavi cepiv ter posledično pri izvajanju strategije cepljenja.

V Sloveniji smo menili, da bomo do poletja precepili 70 odstotkov prebivalcev, a kot kaže, ne bo tako. Romana Tomc (EPP) pravi, da kljub temu ostajajo zmerni optimisti. Pričakovanja, da bomo do poletja dosegli 70 odstotno precepljenost se najverjetneje ne bodo uresničila, pravi, hkrati pa upa, da bo Evropska komisija uspešna z dogovori s proizvajalci, da začnejo dobavljati večje količine cepiv in jih namenijo prebivalcem Evrope. Irena Joveva (Renew) pa je poudarila, da morajo farmacevtska podjetja spoštovati svoje zaveze, Evropska komisija pa mora iskreno komunicirati z državljani. 

Da je cepivo postalo politično vprašanje, pa meni Ljudmila Novak (EPP). Sama meni, da mora biti cepivo varno, zato jih mora preveriti EMA in šele nato se lahko cepivo uporabi v EU. Nekaj upanja daje nova linija proizvodnje v Nemčiji, a vseeno bomo morali biti še potrpežljivi, da bomo problem koronavirusa rešili. "Denar je sveta vladar in dobavitelji gledajo najprej na denar in se zato ne držijo dogovora," je še pojasnila. Milan Zver (EPP) se strinja s kolegicami. Poudaril pa je, da so vlade držav članic odgovorne svojim državljanom, zato ne preseneča, da nekatere države skušajo težave rešiti po svoje, ker jih EU ne more. Je pa sam še vedno privrženec skupnega sodelovanja. 

Pogovor z evropskimi poslanci
Pogovor z evropskimi poslanci FOTO: Youtube

Ker se je izkazalo, da je EU podcenila izzive množične proizvodnje cepiv, je Evropska komisija med drugim zelo okrepila aktivnosti za povečanje proizvodnih zmogljivosti za izdelavo cepiv v EU. Tomčeva ključ do rešitve, kako se najbolje spopasti s koronavirusom, vidi v zdravilu, do takrat pa se moramo držati ukrepov, ki jih predpisujejo vlade. "Do precepljenosti imamo vse v rokah ljudje, mi smo tisti, ki širimo virus, zato moramo prispevati k družbeni odgovornosti," je prepričana. Zver pa je prepričan, da vsaka kriza prinese s seboj nekaj dobrega. V Sloveniji smo videli, da je izobraževalni sistem deloval tudi na daljavo, kar se mi zdi dobra zadeva, je pojasnil. "V težkih pogojih smo hitro usposobili učence in učitelje in uspeli ohraniti vzgojno-izobraževalni proces. Tudi podjetniki so uspešno uporabili državno pomoč, ki je bila izdatna, morali so biti inventivni, inovativni, kar je dobra naložba za prihodnost slovenskega gospodarstva."

O medijski svobodi v Sloveniji

Evropski parlament bo na prvem marčnem plenarnem zasedanju med drugim razpravljal o položaju medijev na Poljskem in Madžarskem, pa tudi v Sloveniji. Tomčevi je žal, da na zasedanju ne bo dovolj časa, da bi objasnili, kako je z medijsko krajino v Sloveniji, kako lahko novinarji prosto delajo, kako nihče nikomur noče nič žalega in kako so medijske hiše kritične do ukrepov vlade. Želeli bi si, da bi bila razprava celovita, transparentna, da bi bila javna. Joveva na drugi strani meni, da ne gre za različne ideologije, ampak da so zadeve šle čez rob že pred časom. "Gre za dejanja, ki so tudi posledica vedenja in dejanj premierja oziroma nedejanj koalicijskih partnerjev v aktualni vladi," je povedala in dodala, da verjame, da bodo pravo sliko dala dejstva. 

Novakovi je žal, da smo borbo iz Slovenije prinesli na evropsko raven, saj bomo, kot pravi, s tem škodovali državi. Od predsednika vlade pričakuje državotvornost  in manj tvitov, od medijev pa objektivno poročanje. "Ustaviti moramo konje, ker prenašanje naših notranjih sporov na evropsko raven ne bo ničesar rešilo. Ne želim si, da bi se Slovenija znašla na isti ravni kot Madžarska in Poljska, ko se bo morala zagovarjati pred sodišči," je pojasnila. 

Zver je na omenjeno temo povedal, da v Sloveniji medijska svoboda obstaja in je primerljiva z drugimi državami. Večji problem je biti objektivno informiran, državljanom ni dana tovrstna pravica, ki izvira iz ustave, meni. Zadnje raziskave namreč kažejo, da je več kot 80 odstotkov slovenskih medijev protivladnih, levih medijev. Svoboda medijev spada pod najvišje vrednote EU, opozarja Novakova in dodaja, da EU ni v interesu, da bi se s Slovenijo kakor koli dodatno ukvarjala, ko ima dovolj drugih problemov. Je pa stvar še pod večjim drobnogledom pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU. 

In prav pred predsedovanjem Svetu EU, je bil namen, da se ta problem izvozi v Bruselj, pravi Zver. Če se bo zgodba nadaljevala še naprej, bi Slovenija lahko imela določene težave pri črpanju evropskih sredstev. "Vsi skupaj moramo skrbeti za ugled Slovenije znotraj EU, so pa taki politični dvoboji nekaj normalnega tudi na ravni EU," je dodal.

Koronavirus pasica november


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NobedenkotMessi
05. 03. 2021 20.09
-2
Tukaj se nekaj prerekata na leve in desne naslednje volitve v se na smetišče
oježeš
05. 03. 2021 19.54
+2
Zgleda da smo že precepljeni, ker Pahor kar šenkuje naokoli cepivo. Nekateri za svojo slavo niti državljanom ne privoščijo kar jim pripada.
srebrnibreg
05. 03. 2021 19.40
+1
Konji so plemenite živali zato jih ne primerjajte s kriminalci. Ustavite osle v tej vladi.
kiropraktik
05. 03. 2021 19.37
-1
Irena Joveva_ a je to tista " razgledana" novinarka? Res kompetentna za kritiko!!!
PE PE BOLCEV
05. 03. 2021 19.33
+0
Vondrek. Kako ti uspe v en komentar zapakirat rasizem in sovinizem. In vse ostalo zraven? A mate to kaksne tecaje?
provni
05. 03. 2021 19.02
+6
Če ni dovolj zahodnega cepiva, zakaj pa Evropa ne preverja ruskega in kitajskega cepiva, ki sta cenejša in prav tako dobra ? Bojo hitro spustili ceno, barabe.
Tone 12345
05. 03. 2021 18.45
-2
Mejte cepiv jest ga ne rabim sem rizik pa sem že 1 leto zdrav kot riba pa sem se gibal povsod ma povsod ni da ni!
Von_Clausewitz
05. 03. 2021 18.37
-5
Sodeč po repliki Joveve na komentar Zvera, je razvidno, da pupca sam afne gunca po twitu in bluzi o svobodi govora, zagovarja gayein navsezadnje politično nastavljene novinarje ali lizune. To pa je domet europoslanke 🤣 E moji lešinari koga vi farbate🤣🤣🤣
PE PE BOLCEV
05. 03. 2021 18.16
+1
Tocno to vondrek. Ti si butalc.
PE PE BOLCEV
05. 03. 2021 18.14
+5
Rudolf Maister: "Konec je vojske. Dobili smo novo, prosto in čvrsto domovino Jugoslavijo. S tem pa še ni konec težav. Valijo se armade vseh narodnosti domov. Oni tisoči, ki gredo skozi naše kraje, kradejo, požigajo in ropajo. Tudi do pobojev je že prišlo. Zato je naša sveta dolžnost, da branimo svojo domovino, premoženje in življenje naših dragih,"
Rudolf Maister
05. 03. 2021 17.59
-4
Srebrni izgublja zagon upam da bo prašek uspel držati tempo s svojo lajno
zibertmi
05. 03. 2021 17.59
+2
Kje si Borut? PV ti tvojo državo razkraja pred očmi. Kakšno maslo imaš nad glavo, da si ne upaš ukrepat?
malaraja
05. 03. 2021 18.42
+2
Ukraden dosje iz udbovskega arhiva? SDS so se zelo potrudili, da so poskrili svoje in kopirali vse o vseh. Berite intervju s Hvalico.
Alojz69
05. 03. 2021 17.46
+1
70% slovencev predvidevali precepit😂😂😂 ce izvzemem mlajse od 18 let je to skor vsa populacija 😂😂
Von_Clausewitz
05. 03. 2021 17.32
-4
Kako euro poslanci lepo prodajajo meglo in kljub tej megli si še drznejo kritizirat brez, da bi podali katero koli pametni nasvet. 🤣 Gospoda nesposobnih se še pritožujejo kako se dobavitelji cepiv ne držijo dogovorov in, da je denar sveta vladar...to bo to, ja 🤣🤣🤣 Jaz, ki nisem nikakršen strokovnjak, kaj šele novinar ali celo politik, mi je bilo že vse jasno pred enim letom kako in kaj bo s cepivi, njihovo dobavo in predvsem kakšna bo kapaciteta same uporabe cepiva. Saj iskreno povedano se mi ne da več pisarit, ker itak spremenilo se ne bo nič, jodlarji bodo naprej jodlali pa čeprav jih nič ne razumem... Dobro vemo, da so vse večje farmacevtske kompanije obljubljale več od njihovih zmožnosti, skratka rečeno so lagali. Zakaj ? Denar ! Tisti, ki so prispevali več denarja tej so prej dobili večje količine cepiva. Kljub vsemu v EU obstajajo države, ki so začele same proizvajat lastno cepivo, tako da so investirali v robote so proizvodnjo. Nemčija in Švica sta že imela laboratorije za proizvodnjo cepiva in kot opazite niti ene besede ni v medijih glede precepljenosti prebivalcev v Švici, niti ene besede. Anglija si ga sama proizvaja, celo Avstrija ga bo proizvajala sama. Kje so ostale države EU, kje so te toliko "opevane strategije" za precepit celotno populacijo ? Kje ??? Dejstvo je, da v celotnem EU parlamentu ste pogoreli po celi črti najprej zato, ker niste želeli poslušat stroko in ste delali na lastno roko češ "šolani" pajaci "obvladamo" zadevo in še najbolj smešno je to, da si drznete kritizirat ostale države in celo lastno vlado. Joveva, če ti misliš, da smo vsi tako neumni kot si ti, vedi, da pol ste tam gori sami ! 🤣
srebrnibreg
05. 03. 2021 17.50
+5
Svečkarsko lajnanje prilepljeno iz janšističnih portalov nevredn branja.
Von_Clausewitz
05. 03. 2021 17.59
-1
samo ti "streljaj" v prazno...vprašal bi te, koga pa bi ti predlagal za vodenje države od vsega kar nam politična scena ponuja ? Meseca, Fajonko, Šarca, Rjavca ?🤣 Lahko nastavimo tudi Bavčarja, če si že tako nostalgičen na stare lepe čase. Roko na srce na vso izbiro, ki jo imamo raje izberem trenutno vlado, pač "nujno zlo". Kljub vsemu dela še najboljše od vsej vlad do zdaj, čeprav še vedno premalo ! Ne skrbi mucek...meni niti iz žepa niti v žep. Politika je namenjena tistim, ki so od javnega denarja odvisni. Ja mucek, samo tako naprej. Ko Slovenec želi "utopit" Slovenca ti daje dovolj vedet, da v tej državi ne bo napredka kaj šele blaginje, čeprav je vse na dlani...ali Slovenec razmišlja po principu Zanzibarja...bo wudu rešil zadevo🤣
malaraja
05. 03. 2021 18.21
+1
von kopriva nam da na izbiro samo zapornike. Če ni Janrz, potem vsaj Bavčar. Očitno je korupcija pogoj za svečke.
malaraja
05. 03. 2021 18.23
+1
von kopriva nam da na izbiro samo zapornike. Če ni Janez, potem vsaj Bavčar. Očitno je korupcija pogoj za svečke.
oježeš
05. 03. 2021 20.02
-3
Von, so pač ljudje, ki nikoli več ne bi smeli biti v politiki, kaj šele na mestu PV. Zgodovina nam je dala močno sporočilo, kaj je kdo delal, kaj prodajal in kam je šel denar. To je nekako tako, kot bi največjega tatu dali za sodnika. Res pa je, da v Sloveniji nimamo človeka, ki bi bil sposoben voditi državo kot jo je treba. Ampak na ta račun se ne smejo povzpeti tisti, ki se ne bi smeli. V tujini za malenkosti odstopijo in jih praktično ni več v politiki, pri nas se leta in leta čaka, da se lahko povzpne na tako želeno funkcijo, biti nekaj, kar mu omogoča podrejati ostale. Vsak mora najprej razčistiti pri sebi, da ni imel nobenih lopovščin ker le tako lahko rečeš nekomu, da ne dela v redu. Ne pa filozofirati in zavestno zatirati svojo zgodovino in istočasno napadati druge, tudi, če si to zaslužijo.
PE PE BOLCEV
05. 03. 2021 17.21
+5
Tocno tako qt. Pri nas je cela scena zamaknjena v desno. Domobrancki bodo zelo preseneceni, ko se bo leva stran se bolj radikaliziral. Ko pride stranka, ki bo za razliko od Levice, res skrajno leva. Takrat bodo sele tanko piskali. Si zelimo tega? No... vorasanje za domobrancke. Si zelite tega?
malaraja
05. 03. 2021 17.20
+11
Hej SDS koprive, zakaj smetite tukaj, NoraTV pa najslabše obiskan portal???? Ne razumem! Hitro prostovoljne prispevke in reševat pisune na NoraTV pred bankrotom!
srebrnibreg
05. 03. 2021 17.22
+9
Normalni in pošteni niti slučajno ne povohamo tisto greznico laži. Zato pa tisočnickni in njegova t. I. šentiljka kot plačanca sekte cele dneve na tem portalu gobezdata.
provni
05. 03. 2021 19.07
+3
Dokler plačuje Orban Noro TV , TV ne bo propadla pa čeprav jo noben normalen ne povoha.
PE PE BOLCEV
05. 03. 2021 17.19
+5
Fuzbaler. Se vidi ja tvoj domet. Dej razloz katera od teh drzav je v eu? A stekas kaj ta tvoja primerjava pomeni? Pomeni, da razumes kam nas fura ta fasisticna vlada. In to podpiras. Da ne bo potem kaksnih izgovorov... spet...
mijavci
05. 03. 2021 17.19
-1
Ljudje nevarnost sami prepoznajo, v kolikor je nevarnost namišljena, se bodo ljudje distancirali od te zaščite, ker ne, da cepivo ščiti pred komer koli, je še izredno nevarno za zdravje ljudi, bi pa vprašal evro poslance če so pripravljeni prevzeti osebno in materijalno odgovornost za morebitne posledice cepljenja, pa boste hitro videli koliko je ura. Če bi obstajala resna nevarnost bi vsi politiki hodili že zdavnaj v skafandrih, tako se pa še navadnega testiranja izmikajo, navadne ljudi pa prisiljujejo, samo ne bo šlo več dolgo.
FC Chelsea2
05. 03. 2021 17.13
-2
Ja ubožci kaksne krivice se vam dogajajo. Dejte pol pisat tud o novinarjih npr Rusija, Belorusija, Azerbadžan itd. Aja ne ravno v naši drzavi smo najbolj kruti kajne?
srebrnibreg
05. 03. 2021 17.51
+1
Saj to je je eno in isto v primerjavi s Slovenijo.
qtvzk
05. 03. 2021 16.57
+7
Kot prvo imamo v Sloveniji problem da je politična (in posledično tudi medijska) sfera nerealna. Janša in SDS se prodajata kot desnosredinska stranka. Za primerjavo: desnosredinska stranka je CDU. Pa je SDS veeeeliko bolj desen, v resnici je zelo podoben stranki AfD, kateri so dejansko skrajni desničarji. In zaradi tega so vsi napadi vsega kar je manj desno od SDSa takoj levica. Ni res. SAB, LMŠ niso nikakšrna levica ampak navadna sredina.
marker1
05. 03. 2021 17.05
+3
Ne kompliciraj. Pri nas sredine sploh ni. Ali si za Janšo, ali pa si proti njemu. Samo to obstaja.
srebrnibreg
05. 03. 2021 17.13
+7
SDS ni stranka ampak sekta in to skrajno desničarska.
malaraja
05. 03. 2021 18.45
+3
Pri nas smo volilci razdeljeni na tiste za Janšo, ki ne glede na vse podpirajo njegovo korupcijo in komunistične manire in tiste, ki imamo komunistov po 50 letih res dost in volimo proti skorumpiranim politikom. Levo desno tukaj ni pomembno. Samo farsa je, da komunisti za vse krivijo komuniste in jim folk naseda.