Slovenija

Janša: Če se iz zgodovine nismo sposobni ničesar naučiti, bomo obsojeni na ponavljanje

Ljubljana / Bruselj, 23. 08. 2021 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
1072

Premier Janez Janša je ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov poudaril, da bomo, če se iz zgodovine nismo sposobni ničesar naučiti, obsojeni na ponavljanje. Za doseg narodne sprave pa nas po njegovih besedah čaka še veliko dela. Predsednik DZ Igor Zorčič je medtem dejal, da je vsako poveličevanje nacizma in totalitarnih simbolov izredno nevarno in nedopustno, pa vendar vse bolj pogosto početje. Zato bi moralo biti tudi pri nas kazensko preganjano, se je zavzel.

V Sloveniji in Evropi obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je leta 2009 določil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi v Sloveniji. Na ta dan je bil leta 1939 podpisan pakt Ribbentrop-Molotov med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo. Pakt je nehal veljati 22. junija 1941, ko je Nemčija z operacijo Barbarossa napadla Sovjetsko zvezo, ta pa se je nato proti njej povezala z zahodnimi zavezniki.

"Na ta dan se spomnimo tistih, ki so postali žrtve totalitarnih režimov v Evropi, in tistih, ki so se borili proti tem režimom. Priznavamo trpljenje vseh žrtev in njihovih svojcev, pa tudi trajne posledice, ki so jih te travmatične izkušnje pustile na prihodnjih generacijah Evropejcev," sta v skupni izjavi sporočila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Pozvala sta k sodelovanju pri prizadevanju, da bi nas skupna preteklost okrepila, ne pa razdvojila, ter poudarila, da svoboda ni samoumevna.

Lansko polaganje vencev ob spomeniku žrtvam vseh vojn.
Lansko polaganje vencev ob spomeniku žrtvam vseh vojn. FOTO: Aljoša Kravanja

Državni svet, zunanje ministrstvo in Študijski center za narodno spravo so v sodelovanju s Platformo evropskega spomina in vesti so ob današnjem dnevu organizirali mednarodno konferenco, kjer je spregovoril tudi predsednik vlade Janez Janša. Gre za dva panela, prvi na temo Slovenije in drugi na temo srednje in vzhodne Evrope.

V uvodnem nagovoru je Janša izpostavil, da je bilo v Evropi, Evropski uniji in Evropskem parlamentu potrebno več kot 15 let, da je bila sprejeta resolucija, na podlagi katere obhajamo ta dan spomina. Za doseg narodne sprave nas po njegovih besedah čaka še veliko dela. Smo pa v tem času uspeli ohraniti spomin pred pozabo. "Danes nihče v Sloveniji ne more reči, da ne pozna ali nima možnosti poznati vse resnice, vseh plati dogajanj v času vseh totalitarizmov, pod katerimi smo Slovenci trpeli," je navedel.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Kabinet predsednika vlade

Nadaljeval je, da se je v svetu desetletja govorilo o poskusu zanikanja holokavsta in da imajo nekatere države to opredeljeno celo kot kaznivo dejanje. "V Sloveniji pa smo priča masovnemu zanikanju, še posebej posledic in same narave komunističnega režima. V parlamentu imamo tri stranke, katerih najvidnejši predstavniki ta režim prikazujejo kot nekaj, kar ni bilo nič slabega. Ena od teh strank daje ta režim kot primerjalni model, kako naj bi se država razvijala v bodoče," je dejal premier in dodal, da smo po eni strani imeli nek pozitiven razvoj, kakorkoli okrnjen, po drugi strani pa negativen razvoj.

"Še posebej skrbi, ker so med tistimi, ki totalitarni režim prikazujejo kot nekaj dobrega, tudi številni mladi, ki so šli čez slovenski šolski sistem v zadnjih desetletjih, in kjer je bila pri vzgoji in izobraževanju narejena strateška napaka, ki seveda ni bila slučajna," je dejal predsednik vlade Janez Janša.

V svojem nagovoru je izrazil tudi zaskrbljenost, da v odnosu med evropskimi dejavniki do totalitarnih, zločinskih režimov v zadnjem času opažamo dokaj podoben pristop, kot smo ga lahko opažali v nekem obdobju tridesetih let prejšnjega stoletja do nacizma v Nemčiji. "Danes, ko se spominjamo žrtev totalitarnih režimov na evropskih tleh, ne glejmo samo nazaj, ampak glejmo tudi naprej. Če se iz zgodovine nismo sposobni ničesar naučiti, bomo obsojeni na ponavljanje," je še poudaril premier in dodal, da govori kot predsednik vlade države, ki ima tu še ogromno za postoriti, tudi s samokritiko.

Ivešić: Do danes za zločine v času druge svetovne vojne še ni bil obsojen nihče, saj so vse obtožnice padle

Direktor Študijskega centra za narodno spravo Tomaž Ivešić je v uvodnem nagovoru spomnil, da letos obeležujemo 30 let osamosvojitve, 80 let od začetka druge svetovne vojne na Slovenskem in 25 let od sprejetja zakona o popravi krivic. "Zaradi teh simbolnih obletnic ter predsedovanja Slovenije svetu EU se nam je organizatorjem zdelo pomembno organizirati mednarodno akademsko konferenco, s katero bi v zgodovinsko-pravnem smislu pretresli, kaj vse je že bilo storjenega na področju sprave, poprave krivic in kaznovanja kršiteljev človekovih pravic v totalitarnih režimih," je povedal.

Po njegovem mnenju Slovenija na tem področju beleži nekaj pomembnih dosežkov, pa tudi neuspehov. Med uspehe šteje skupno skoraj 36.000 odločb, bodisi političnim zapornikom ter žrtvam povojnih pobojev in njihovim svojcem. Na podlagi odločb je bilo izplačanih za 127 milijonov odškodnin. Med neuspehe pa Ivešić šteje dejstvo, da do danes za zločine v času druge svetovne vojne še ni bil obsojen nihče, saj so vse obtožnice padle. Pa tudi, da po več desetletjih določeni postopki denacionalizacije še niso bili zaključeni.

Mednarodna konferenca
Mednarodna konferenca FOTO: Kabinet predsednika vlade

Kovšca: Sprava je proces, ki bo še trajal

Na nekatere neuspehe je opozoril tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je spregovoril o pomenu besede sprava. Po njegovih besedah je sicer izraz sprava kot politični pojem zlorabljen. Zdi se mu pomembno, da se javno ozavesti, da sprava pomeni opuščanje zamer za nazaj, nikakor pa ne omogočanje nelegitimno pridobljenih privilegijev kogarkoli za naprej.

"Latentnost tega uničujočega duha sovraštva je zamenjal direkten, agresiven politični diskurz. Hujskaštvo, obtoževanje, etiketiranje, trdno skrito za psevdonimi in lažnimi profili na družabnih omrežjih. Vse to so dokazi, da moramo spravo ozavestiti, ne le kot narod in posamezniki, temveč jo z glavo in srcem resnično udejanjati," je dejal Kovšca. Po njegovi oceni je sprava proces, ki bo še trajal.

Zorčič za kazensko preganjanje poveličevanja nacizma in totalitarnih simbolov

V poslanici ob današnjem dnevu je predsednik državnega zbora (DZ) Igor Zorčič zapisal, da je evropska in tudi slovenska družba, več kot pol stoletja zorela, da so "zamolčana dejstva in izkopane kosti spregovorile svojo resnico". "Potrebne so bile nove generacije, pogum, politična odločenost in trezen pogled s časovne distance, da so se lahko zarisali zemljevidi nevidnih grobov in izbrisanih spominov," je zapisal in dodal, da je nova realnost odkrila spoznanje, da zmage nad nacizmom in fašizmom z življenji niso plačali samo umrli zaradi vojne, ampak tudi tisti, ki so nasprotovali totalitarnim režimom. 

"Zaradi zamer iz preteklosti in drugačnih pogledov na zgodovino ne smemo ogroziti naše prihodnosti. Preteklost je stvar spomina, prihodnost pa stvar odločitve. Stopimo na stran prihodnosti," je ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov dejal predsednik NSi Matej Tonin. 

Zorčič: Jasno je, da Evropa še ni povsem 'predelala' svoje totalitaristične preteklosti

"Čeprav se zdi, da so 2. svetovna vojna, obdobje miru in gospodarskega napredka po njej ter padec vzhodnega bloka med evropske narode prinesli katarzo in razumevanje zla, ki ga prinašajo totalitarizmi, je danes jasno razvidno, da Evropa še ni povsem 'predelala' svoje totalitaristične preteklosti. Še huje, v zadnjem obdobju se vse pogosteje poveličujejo zgodovinski zločinci, njihove totalitarne ideje in zavržna dejanja, po drugi strani pa se krepi in spodbuja nestrpnost do drugačnih in drugače mislečih," je zapisano v poslanici. 

Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so terjali trije totalitarni režimi, fašizem, nacizem in komunizem, so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.

Vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov nas uči o tragični in mračni evropski preteklosti, v kateri so vse prevečkrat in pogubno prevladale izrojene ideje o nadrasi, nadrazredu ali superiornosti, piše Zorčič in nadaljuje: "Spomin na grozodejstva vojnega in povojnega nasilja, ki smo ga žal doživeli tudi v naših krajih, naj nam bo v resen opomin, da lahko vsakršno poveličevanje izbrane ideje, skupine ali posameznika, ne glede na cilje, ki jih propagira, še prehitro in nerazpoznavno preraste v svojo totalitarno različico, v kateri lahko ločevanje med 'nami' in 'vami' preide v zatiranje in nasilje"

"Meja med normalnostjo in totalitarnostjo je tanka"

Dodal je še, da 23. avgust preživljamo v razmerah, ki nas opozarjajo, kako izredno tanka in občutljiva je meja med normalnostjo in totalitarnostjo. "In ravno krizne razmere, kakršne ustvarja covidna epidemija, ustvarjajo pogoje za sovražni govor, ki se še posebej agresivno širi na družbenih omrežjih. Zvesto mu sledijo omejevanje in diskriminacija izbranih skupin, javne žalitve in diskreditiranje, ki so v jedru vsakega totalitarnega diskurza. V teh razmerah je dodatno olje, ki ga na ogenj prilivajo neodgovorni posamezniki, tudi politiki, še posebej nevarno," je zapisal. 

"Vsako poveličevanje nacizma in totalitarnih simbolov, čeprav zgolj zaradi cenene javne pozornosti, je izredno nevarno, nedopustno, pa vendar vse pogostejše početje, zato bi moralo biti tudi pri nas kazensko preganjano," je prepričan. 

Igor Zorčič
Igor Zorčič FOTO: Bobo

"Časi so drugačni, izzivi pa nič manj zahtevni"

"Današnji vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v Evropi naj nam bo torej vsem skupaj v poduk, da so le časi drugačni, izzivi pa nič manj zahtevni," je še zapisal Zorčič. Meni, da se kot družba in civilizacija vedno znova srečujemo s skušnjavami, ki od nas terjajo, da izbiramo in se odločamo, ali bomo državljani dopuščali in nemo opazovali vse pojave, ki nas zlahka pahnejo v že videno nasilje. 

"Aktivno udejanjenje v politiki, ki temelji na spoštovanju vsega, kar je drugačno, na civiliziranem dialogu, je pot v družbo strpnosti, pravičnosti, spoštovanja in miru. Za to pa si moramo prizadevati vsi. Naloga nas, politikov, je, da v javnosti razširjamo in poglabljamo zavedanje, da je le spoštovanje svobode drugega zagotovilo in temelj za svobodno družbo. Vsak izmed nas pa lahko s prijaznostjo, razumevanjem in odprtim sprejemanjem različnosti prispeva k ustvarjanju družbe, ki ne dopušča nasilja," je še zapisal. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1072)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
25. 08. 2021 16.23
+0
Ne more vzdigovat in enačit kolaboracije in izdajalcev s svetovno borbo proti nacizmu!!kakšnih vseh totalitarnih sistemov??eni totalitarni sistemi so bili na strani nasilja in genocida ki so ga ustvarili in v nečedna dejanja v obrambi izzvala še drugo stran!in ve se kdo je bil na kateri strani!!IN KDO JE ZAČEL DRUGO SVETOVNO VOJNO!
masai mara
25. 08. 2021 14.44
-1
Ja res je Janša, iz zgodovine se nisi ničesar naučil, razen komunističnih metod
m2002
24. 08. 2021 13.34
+2
JJ je spregledal kot Esmiralda in se je, ko mumje pasalo, iz komunista prelevil v desničarja. Sko zi desetletja je postal kameleon.
zweistein
24. 08. 2021 12.32
+3
JJ se ni naučil iz zgodovine da vladavina prava nima veze z vladavino etike in moralnosti, ker si režimi zakone pišejo sami.
A3umf
24. 08. 2021 09.57
+2
Iz zgodovine smo se naucili, da so KOMUNISTI IN DZIHADISTI isti! Po vojno so nasi KOMUNISTI pomorili vse UGLEDNE, SPOSOBNE, PREMOZNE IN DOMOLJUBNE drzavljane Slovenije! Edino begunci so preziveli Sramota za komunista Jansista, ki bi spet rad OROZJE PRODAJAL!
Korintos11
25. 08. 2021 09.35
+1
Okupatorji in njihovi pomagači so fasali od onih katere so 5 let preganjali in v konc lagerje pošiljali.
inet
24. 08. 2021 09.10
Kakor koli menim da se trenutna oblast pospeśeno uči in da ji uspeva. Hvala to je to kar premore ta narod in je korektno. Svoboda izrażanja deluje, kake ideje se zapišejo hudo, ni se nam treba bati za prihodnost , Čudovit dan bo in .. Bo spet zmagal, sa je vseeno ssm da je.😘
Trglav
24. 08. 2021 08.55
+4
Ja, Janša ima popolnoma prav. Sam se je iz zgodovine naučil veliko, žal pa vse skupaj zlorablja in pri tem misli, da dela prav. Še hujši so nekateri njegovi, ki ga 110% posnemajo, ne vedoč, da so ubogljivi imitatorčki.
Fejst pob?
24. 08. 2021 08.30
+2
Res se nisi nič naučil, zlorabljaš pa jo za svoje potrebe.
štrekeljc
23. 08. 2021 21.51
+3
Janševiki so STRAŠNO priti komunistom. Ko pa jim omeniš lustracijo, s katero bi iz aktualne politike pometali vse bivše nosilce rdeče knjižice, so proti. Zna kdo pri zdravi pameti razložiti, zakaj?
masai mara
25. 08. 2021 14.46
če pa je njihov vodja zagrizen bivši komunist
kamu
23. 08. 2021 21.13
+4
"Kar se Janez nauči to Janez dela. Vidite to so najbolj pokvarjeni. Danes je komunist, jutri je cerkveno. Kdor so pravi komunisti, so pravi komunisti ostali, dragi Slovenci. Taki pa se obračajo kot veter sem pa tja. To so najslabši lumpi." Te besede je izrekel Ivan Kramberger. Mož je bil genij. In prerok.
Trnuljčica
23. 08. 2021 21.09
-2
Pa zanimivo je tudi to, da je veliko naprednih in strpnih, samooklicano seveda, pripravljeno zgolj na en dialog z ljudmi, s katerimi se ne strinjajo - na Kočevski Rog. S tem na žalost kažejo vso svojo civilizacijsko in intelektualno stopnjo. In prav tako lepo kažejo vso bedo "osvoboditeljev". Edino, kar so takratni politkomisarji osvobodili je bila tuja lastnina, ki so si jo prisvojili. Partizane, ki so žrtvovali svoja življenja ali vsaj zdravje po gozdovih pa so zgolj izkoristili za svoje osebne koristi. Škoda, da še toliko let po vojni, marsikdo hodi slaboviden od nekega priučenega sovraštva in ni sposoben videti cele slike tragedije, ki se je tukaj dogajala pred 80 leti.
Šmarčan123
23. 08. 2021 21.31
-2
Trnulčica Ker samo oni majo prav drugače mislečega bi v žlici vode vtopili zgodovino je vedno treba gledati z dveh plati torej resnica je vedno nekje vmes tak ,da domobranci in partizani majo umazane roke.
Trnuljčica
23. 08. 2021 21.03
+0
A ni zanimivo, da najbolj zagrizeni novodobni komunisti in sovražniki nacizma kar malo pozabljajo, da je njihova priljubljena ideologija paktirala s Hitlerjem.
bema1201
23. 08. 2021 20.54
-6
Igor Zorčič predsednik DZ je dejal da bi moralo biti poveličevanje simbolov komunističnih režimov kaznivo dejanje. In kaj je potem klanjanje Tanje Fajon komunističnemu zločincu , ne samo simbolu režima, še veliko več.
masai mara
25. 08. 2021 14.49
cela SDS se klanja bivsemu komunistu in ga poveličuje..razmisli malo preden pljuvas po drugih
štrekeljc
23. 08. 2021 20.39
+7
Za rdečo z vezdo, srp in kladivo so: Janez Janša član zveze komunistov Slovenije (ZKS) med peti 1975-1984. V tem času tudi član predsedstva republiške ZSMS, član predsedstva. Leta 1984 je bil iz zveze komunistov izključen, na kar se je neuspešno pritožil. Milan Zver, član ZKS od 1979 do 1989, bil je tudi predsednik ZSMS Desternik. Tone Krković, član ZKS, članstvo mu je prenehalo avtomatično, ni izstopil sam. Barbara Brezigar članica ZKS od srede 70 do leta 1988. Peter Jambrek, član ZKS od leta 1966 do leta 1989, sekretar partijske celice aktiva Pravne fakultete, član partijskega komiteja Ljubljane, predsednik marksistične centra Pravne fakultete. Vinko Gorenak, clan ZKS do leta 1989, mentor marksističnega krožka na tacenski policijski soli. Zvonko Černač, clan ZKS, dolžina članstva ni javno znana. Tone Jerovšek, član ZKS od leta 1976, datum izstopa ni znan. Bil je sekretar zveze komunistov v slovenski skupščini, za svoj družbeno politični angažma je prejel medaljo zaslug za narod in red dela z zlatim vencem, na volitvah 1990 je kandidiral na listo SZDL. Andrej Šircelj, član ZKS od leta 1985. Jože Dežman, komunist 20 let, predsednik Komisije za ohranjanje in razvijanje revolucionarnih izročil pri RK ZSMS, urednik revije Borec. Bojan Požar, komunist od 1982 do 1991 zaposlen na CK-ju , sodelavec in urednik Komunista, pisec Programskega dokumenta predsedstva ZKS (skupaj z Borutom Pahorjem),…. Naj se zgodovina komunistične diktature ne ponavlja!
Berenika
23. 08. 2021 20.17
+7
Gledam kdo edini ima spodaj vse rdeče minusov, kdo drug kakor patogen@. Ta je tisti, ki mu čas teče nazaj. 😂😂
komarec
23. 08. 2021 20.17
+6
Kar nekaj ljudi poznam, ki so bili komunisterji, ko so imeli od tega interes, takoj za tem se je sistem zamenjal pa so postali največji demokratarji za interes, in če bi prišel spet komunizem na oblast in bi talal nepovratna sredstva, bi ti isti postali spet komunisterji. Od istega človeka sem slišal iz ust kako je imel veliko za povedati čez Mileta, glej ga zlomka za par mesecev ga je neizmerno hvalil, kar naenkrat bi šivilijo linčal potem je kar lep čas z njo skoraj da prijateljeval, sedaj mu je jajo močno pri srcu...... je pa možakar podjetnik.
komarec
23. 08. 2021 20.05
+8
Nekateri se res niso iz zgodovine nič naučili, da izdajalcem se dobro nikjer ne piše.
mungus
23. 08. 2021 19.41
+7
A je ta venec položen tudi za ŽRTVE katere so povzročili BELOGARDISTI in to tisti kateri še sedaj nekateri živijo v Avstraliji in katere ta ta-puklasti vestno obiskuje in se jim smeji tako kot pač on zna....tukaj pa danes pred mikrofonom laže NE NAM ampak samemu sebi....pacient pokvarjeni!!!
patogen
23. 08. 2021 19.54
-7
Kje so pokopane te žrtve in kje je spisek teh žrtev? Se ga kje najde na internetu?
štrekeljc
23. 08. 2021 20.45
+4
bolezenski, ti se neprestano javno hvališs svojo nevednostjo! Spisek je naredila vaša lastna, Zverova, in ga z malo truda najdeš na spletni strani Muzeja novejše zgodovine.
Antikrist Anarhist
23. 08. 2021 19.34
+13
Janša naj na spravo kar lepo pozabi, ker je ne bo! Slovenci nikoli ne bomo pozabili na zločine, ki so ga proti nam storile klerofašistične horde! Domobranci so po vojni zasluženo prejeli kazen. Pravici je bilo zadoščeno!
patogen
23. 08. 2021 19.56
-7
Ha, ha, anarhisti. V Sloveniji so posebne sorte, saj so zlizani z komunisti. Anarhist = Komunist. Vendar v svetu ni tako. leta 1938 so internacionalni komunisti v Španiji obračunali z Anarhisti v tako imenovani Vojni v Državljanski vojni. In se jih znebili. Od takrat naprej, so postali del Komunističnega gibanja. Tako kot ti.
komarec
23. 08. 2021 20.11
+6
Verjemi, da bi bil jajo še sedaj trdi komunjara, če so mu takrat dali oblast v roke.
kamu
23. 08. 2021 19.28
+8
Ko bodo enkrat vsaj spregovorili o zločinih rkc ali pa o ameriškem izvažanju demokracije, bom mogoče verjel, da jim je res kaj do žrtev. Tako pa gre le za populistično obračunavanje in revidiranje zgodovine.
patogen
23. 08. 2021 19.57
-6
Zamera Američanom gre, ker so vam preprečili obnovitev srbskega Dušanovega carstva, od Soluna do bavarske. Vendar pomisli na lepšo plat, saj so preprečili leta 1995, da bi se po vojnih porazih vsi Srbi znašli v ožji Srbiji.
komarec
23. 08. 2021 20.08
+5
pato nekateri so pa bili trdi komunisti in na to postali.......... saj prav za prav ne vem kaj, ampak bravajo se pa kot kameleoni