Slovenija

Devet od desetih Slovencev zaskrbljenih zaradi naraščajočih življenjskih stroškov

Ljubljana, 12. 01. 2023 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropejce najbolj skrbijo vse višji življenjski stroški, grožnja revščine in socialne izključenosti, kažejo najnovejše javnomnenjske raziskave Evropskega parlamenta o evropskem javnem mnenju Eurobarometer. Na drugi strani pa se je okrepila podpora državljanov Evropski uniji, državljani pričakujejo tudi, da bo Unija nadaljevala z iskanjem rešitev za soočenje s krizami.

Več kot sedem od desetih vprašanih v vsaki državi članici EU je zaskrbljenih zaradi naraščanja življenjskih stroškov. Največ zaskrbljenih je v Grčiji (100 odstotkov), le odstotek manj zaskrbljenih je na Cipru, v Italiji in na Portugalskem pa je zaskrbljenih 98 odstotkov vprašanih. Zaskrbljenost je v vseh socialno-demografskih kategorijah, kot sta spol ali starost, pa tudi v vseh izobraževalnih in socialno-poklicnih okoljih.

Zaskrbljeni so tudi na zaradi grožnje revščine, socialne izključenosti, podnebnih sprememb in širjenja vojne v Ukrajini v druge države.

Slovenci, ki so sodelovali v raziskavi, so najbolj zaskrbljeni nad naraščajočimi življenjskimi stroški (88 odstotkov), skrbijo jih še podnebne spremembe (76 odstotkov), 74 odstotkov vprašanih pa je izrazilo skrb zaradi grožnje revščine in socialne izključenosti. 

Raziskava je pokazala, da Evropejci pričakujejo, da bo EU nadaljevala z iskanjem rešitev za ublažitev posledic zaporednih kriz, ki so prizadele celino, vendar pa so rezultati pokazali tudi trenutno nezadovoljstvo z ukrepi na nacionalni ravni in ravni EU. "Le tretjina Evropejk in Evropejcev namreč izraža zadovoljstvo z ukrepi proti naraščajočim življenjskim stroškom, ki so jih sprejele nacionalne vlade ali EU," so sporočili iz Evropskega parlamenta. 

Več kot polovica vprašanih Slovencev nezadovoljna z ukrepi za reševanje naraščajočih življenjskih stroškov

V Sloveniji več kot polovica (60 odstotkov) vprašanih ni zadovoljnih z dosedanjimi nacionalnimi ukrepi za reševanje naraščajočih življenjskih stroškov, kar jo uvršča pod povprečje EU (64 odstotkov). Približno enakomerno razdeljeno je javno mnenje, ko gre za zadovoljstvo z ukrepi na ravni EU, s katerimi je nezadovoljnih 59 odstotkov vprašanih v Sloveniji.

V Sloveniji več kot polovica vprašanih ni zadovoljnih z dosedanjimi nacionalnimi ukrepi za reševanje naraščajočih življenjskih stroškov.
V Sloveniji več kot polovica vprašanih ni zadovoljnih z dosedanjimi nacionalnimi ukrepi za reševanje naraščajočih življenjskih stroškov. FOTO: Dreamstime

Prebivalci EU so očitno občutili tudi finančne posledice zaradi pandemije covida-19, vojne v Ukrajini in višjih življenjskih stroškov. Skoraj polovica vprašanih (46 odstotkov) je namreč ocenila, da se jim je življenjski standard že znižal. Dobra tretjina pa meni, da znižanja življenjskega standarda niso opazili, pričakujejo pa, da jih bo to doletelo v tem letu. 

V primerjavi z letom 2021 se je povečal tudi delež tistih, ki se večino časa ali včasih soočajo s težavami pri plačevanju računov. Delež se je povečal s 30 na 39 odstotkov vprašanih. 

Tretjina vprašanih Slovencev s trenutnimi prihodki živi s težavami

Raziskava kaže, da je finančni položaj anketiranih v Sloveniji nekoliko boljši od povprečja v EU. Več kot polovica (59 odstotkov) jih pravi, da s trenutnim prihodkom živi dokaj udobno (13 odstotnih točk več od povprečja EU). Na drugi strani skoraj tretjina vprašanih (29 odstotkov) iz Slovenije s trenutnimi prihodki živi z nekaj težavami (7 odstotnih točk manj glede na povprečje EU).

"Ljudje so razumljivo zaskrbljeni zaradi naraščajočih življenjskih stroškov, saj se vse več družin le stežka preživlja. Zdaj je čas za ukrepanje, da bi obvladali naše račune, upočasnili inflacijo in poskrbeli za rast našega gospodarstva. Zaščititi moramo najbolj ranljive v naši družbi," je ob objavi rezultatov dejala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Anketiranci si želijo tudi, da se Evropski parlament osredotoči na boj proti revščini in socialni izključenosti (37 odstotkov), za številne ostaja pomembno tudi javno zdravstvo (34 odstotkov vprašanih na ravni EU, medtem ko je ta odstotek v Sloveniji še višji, in sicer 42). Na ravni EU so anketirancem pomembni tudi ukrepi proti podnebnim spremembam (31 odstotkov). Visoko na lestvici je tudi podpora gospodarstvu in ustvarjanje novih delovnih mest (31 odstotkov vprašanih).

Večina vprašanih v Sloveniji članstvo v EU vidi kot koristno

V času kriz se je na drugi strani okrepila podpora Evropski uniji. 62 odstotkov vprašanih članstvo vidi kot dobro stvar, kar predstavlja enega najvišjih rezultatov od leta 2007. Dve tretjini evropskih državljank in državljanov menita, da je članstvo njihove države v EU pomembno, 72 odstotkov vprašanih pa, da je njihova država imela koristi od članstva v EU. 

58 odstotkov vprašanih v Sloveniji vidi članstvo v EU kot dobro stvar.
58 odstotkov vprašanih v Sloveniji vidi članstvo v EU kot dobro stvar. FOTO: Shutterstock

Prav tako 36 odstotkov vprašanih Evropejk in Evropejcev pravi, da sta glavni prednosti članstva v EU prispevka k ohranjanju miru in krepitvi varnosti. Poleg tega menijo, da EU omogoča boljše sodelovanje med državami članicami (35 odstotkov) in prispeva h gospodarski rasti (30 odstotkov vprašanih).

58 odstotkov vprašanih v Sloveniji vidi članstvo v EU kot dobro stvar, 59 odstotkov jih meni, da je članstvo Slovenije v EU pomembno, 78 odstotkov pa, da je Slovenija imela koristi od članstva v EU. Anketirani v Sloveniji tudi menijo, da je ena izmed glavnih pridobitev, ki jih je prineslo članstvo v EU, prispevek h gospodarski rasti v državi (42 odstotkov vprašanih). Sledi pomen novih zaposlitvenih priložnosti, ki jih državljanom zagotavlja EU (31 odstotkov), in prispevek k ohranjanju miru ter krepitvi varnosti (29 odstotkov vprašanih). 

Menijo tudi, da članstvo v EU izboljšuje sodelovanje med Slovenijo in drugimi državami članicami EU. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
12. 01. 2023 21.22
Volili ste golobnjak, sedaj pa plešite. Tiščite glavo v pesek kot noji.
bronco60
12. 01. 2023 18.44
+4
Lahko so zaskrbljeni, 200 000€ kredita za bivališče, 40 000€ lizinga za avto, cela familija na Applu, pa smučanje, morje, kako zdej naprej ????
flojdi
12. 01. 2023 18.29
.no evo.en sam je PreSit..in mu ni mar za nikogar in nicesar
Ugovor vesti 133.člen
12. 01. 2023 16.36
+4
Od 9 zaskrbljenih Slovencev jih je ca 5 volilo svobodo. Torej plešite!
Uros Mlinar
12. 01. 2023 16.30
+4
Vse je kriv golob
zemljan10
12. 01. 2023 12.33
+6
Jaz sem deseti Slovenec.
Rde?a pesa in hren
12. 01. 2023 12.04
+7
Ja saj takšno tudi je razmerje, oz veliko večje v korist par superegotom, ki zafurjajo na stotine miljnov Evropejcev na račun lastnega naslajanja. Tale vojna z UA je klasika, 30 ljudi se ti odloči potegniti drugih 500 miljnov v brezno trežav. Lajna in Mišel pa par tistih iz klub a30, ki imajo fajn plače, pa njihovi možje in žene a la od Lajjne je mož pri Fajzeru) seveda z draginjo ne vidijo priblema. Vsi ostali, na katere prenesejo svoje neumnosti, ker se imajo za samooklicane leadreje, pač kasirajo problmeme. Fajn j eizvažat za miljarde teurov orožja !!!! v UA, istočasno pa pa pustit podložnike da hirajo. Isto, kot vedno skozi zgodovino.... me zanimo, od kje tako zaupanje EU, kaj folk še vedno misli, da jih bo EU rešila? Česa le? Rešila jih bo samo njihove svobode, kupne moči in lastne identitete. No ja, kr veselo naprej, kar smo zbrali,to imamo...
flojdi
12. 01. 2023 18.34
..pod oci mi je nakljucno padla odpisana knjiga iz knjiznice. Milan Kundera-Neznosna lahkost bivanja. Krasna knjiga.(hudo me je ruknila"..podobno kot pred ze dolgo Orwellova 1984
DR. RNR
12. 01. 2023 11.31
+5
Noben ni zaskrbljen zaradi povecane smrtnosti v eu. Nemcija 37% procentov?
St. Gallen
12. 01. 2023 14.13
+1
to je se vedno dalec od 100% vseh cepljenih, v dveh letih
flojdi
12. 01. 2023 18.36
..ej..ljudem so zdravniki hudo podaljsali zivljenja. Ampak Vecnega bivanja pa pac se niso najdl (se dobr da ne
AbcXyz1
12. 01. 2023 11.11
+14
Ne jemljite več kreditov, znebite se lizingov za drage avte in se vozite s cliotom namesto mercedesom, ne kupujte novih avtov, prodajte odvečne stvari, zamenjajte drage telefone in naročnine po 70 evrov za tiste za 10, smučanje, morje, potovanja in ostali luksuz dajte na stran, bodite zadovoljni s hrano in oblačili. Psiha in planet vam bota hvaležna...
St. Gallen
12. 01. 2023 14.13
+0
KOCOBO
12. 01. 2023 11.08
+3
Jaz se počutim močno in mogočno,kajti živim v objemu EU,brani me NATO,hranijo pa Evropska nepovratna sredstva,... Tolažim se ko vidim kako ostale Republike bivše SFRJ umirajo od lakote. Tako da sem vesela v življenju kjer ga živim,in ga za nič na svetu ne spremenim
shift
12. 01. 2023 10.40
+12
haha...devet od desetih....ali so v anketi vzete vse starostne skupine? kaj pa povprečni mesečni dohodek na goposdninjstov?....tisti ta deseti - ali je upokojenec in že toliko v letih, da ne ve kaj se dogaja..ali je študent in mu še dol visi..ali pa ima toliko denarja da mu spet dol visi..ali pa je udan v vsodo
Wolfman
12. 01. 2023 10.23
+8
Ta vlada zGolobom in javni sektor bo pugubil miljon in tristo tisoč Slovencev!!! Še ničesar ni ta vlada izpeljala, kar je obljubila ljudstvu. Najbogatejšim v javnem sektorju je dvignil plače, sindikatom in zdravnikom da ja nima štrajkov in demonstracij po Ljubljani!
ivan z Doba
12. 01. 2023 10.22
+11
Evropski parlament naj neha z našim denarjem financirati ameriško-rusko vojno v Ukrajini. Ne bo več problemov z draginjo in inflacijo. Denar, ki gre za vojaške izdatke naj namenijo zatiranju revščine in vzpodbujanju prehoda na zeleno energijo. Simpl.
Wolfman
12. 01. 2023 10.33
+3
EP financira tudi Slovenijo in zato mora Slovenija nujno in glasno podpirati orožarski posel EU za vojno krizo v Ukrajini.
AVTOHTONsLOVEnc
12. 01. 2023 10.08
+10
Kako? A ni golobnjak reku, da bo SLO edina k ne bo v krizi... mislim kakšne bedarije pa ta model govori pa še ne! PLEŠIMO SLOVENIJA, čedalje bolje nam gre! BRAVO levi volilci...
perjad
12. 01. 2023 09.44
+14
mene bolj skrbi to kakšno nesposobno vlado imamo
flojdi
12. 01. 2023 18.42
.priporocam preBranje knjige M.Kundere-Neznosna lahkost bivanja./napisana je bila leta 1984. Od takrat (pa se od veeliko prej) ni nikakrsnega Napredka NajPametnejsih(samooklicanih !
Castrum
12. 01. 2023 09.34
+15
Pa ne vem kaj ta folk komplicira......ples, ples in še enkrat ples....pa bo vse ok....
Korintos11
12. 01. 2023 09.13
+4
Doktorji, sodniki, tožilci, učitelji, toti niso nič proti pomočnicam vzgojiteljic, tote Slovenijo dol nesejo.
Delavec_Slo
12. 01. 2023 09.08
+18
Zaposliš se v javnem sektorju in je problem rešen!
flojdi
12. 01. 2023 18.45
Tako Vidijo" lahko samo tisti..ki mislijo da ZEMLJA obstaja samo zato ker so trenutno oni na njej
konc
12. 01. 2023 09.01
+12
Za elito, brezdelneže in kriminalce je lepo poskrbljeno v Sloveniji. Njih se te problemi ne dotaknejo ravno. Ostali pa se bomo morali znajti kakor vemo in znamo.
Stolček
12. 01. 2023 09.00
+10
1 od 10 Slovencev, pa je vse to že vedel, govoril in opozarjal, kaj prihaja po koroni, in vseh 9.ga je označilo za teoretika zarote in Babo Vango...To je šele začetek.Pa bi važno ali bi bil še naprej J.J. ali Golob, oba delata po planu naprej po ukazu iz Bruslja...
SlovenŠtima
12. 01. 2023 09.10
+7
Tako! Vse je podpisano in brezpredmetno je, kdo je vaš "vodja". Vsi so se zavezali WEFu in lahko preverite kakšni so njihovi plani.