Slovenija

Evropska glavna tožilka zaskrbljeno o Sloveniji: Moje roke so zvezane

Bruselj, 04. 06. 2021 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropska glavna tožilka Laura Codruta Kövesi zaplete z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji spremlja z veliko zaskrbljenostjo, saj to spodkopava evropsko javno tožilstvo in zaupanje v nadzor nad sredstvi EU. "Žal sem v najhujšem možnem položaju (...). Moje roke so zvezane," je dejala v pogovoru s skupino medijev, tudi STA.

"Glede Slovenije to je za nas zelo občutljiv položaj (...). Zelo me skrbi izjava za medije, ki jo je pred nekaj dnevi podal generalni državni tožilec," je v četrtkovem pogovoru dejala Laura Codruta Kövesi , prva evropska glavna tožilka na čelu evropskega javnega tožilstva, ki je postalo operativno v torek. Generalni državni tožilec Drago Šketa je namreč prejšnji teden dejal, da bi vladna razveljavitev postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev lahko pomenila arbitrarni poseg v neodvisnost državnega tožilstva in odločitev v nasprotju z ustavo.

Vlada se je nato po več mesecih zavlačevanj odločila ponoviti postopek, ker da Državnotožilski svet ni predlagal dovolj kandidatov; po mnenju vlade bi jih moral predstaviti najmanj šest. Stroka je to argumentacijo zavrnila.

Kövesijeva je v povezavi s tem izpostavila, da so bili ves čas v tesnem stiku s slovenskimi oblastmi, da je bil postopek izbire končan v začetku decembra in da je bil vse od takrat predlog na mizi vlade, pa ni v teh šestih mesecih nihče rekel, da bi bilo s postopkom kaj narobe.

"Na podlagi uredbe nimam nikakršnih pravnih orodij, da bi lahko kaj naredila," pravi Laura Codruta Kövesi.
"Na podlagi uredbe nimam nikakršnih pravnih orodij, da bi lahko kaj naredila," pravi Laura Codruta Kövesi. FOTO: Dreamstime

Kdo bo prevzel delo dveh evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji?

Kot že večkrat v zadnjih dneh je evropska glavna tožilka tudi tokrat poudarila, da lahko evropsko javno tožilstvo začne delati tudi brez dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije, a da to občutno znižuje raven zaščite finančnih interesov EU v Sloveniji.

"Vseh sumov goljufij ni mogoče učinkovito preiskati brez evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji," je opozorila. Pomanjkanje lojalnega sodelovanja slovenskih oblasti po njenih besedah zelo resno spodkopava ne le učinkovitost evropskega javnega tožilstva, temveč tudi zaupanje v nadzor nad sredstvi EU v Sloveniji.

Kdo bo prevzel delo dveh evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji? V izrednih okoliščinah lahko preiskavo prevzame evropski tožilec iz Slovenije Jaka Brezigar. Nekatere primere pa je mogoče izjemoma dodeliti drugim državam. "A to ni vzdržna rešitev," pravi Kövesijeva.

Vsi evropski tožilci so namreč že polno zaposleni. Evropski tožilec iz Slovenije je denimo član dveh tričlanskih stalnih senatov in po njihovih ocenah bo moral vsak stalni senat nadzorovati več kot 250 primerov na leto, je pojasnila evropska glavna tožilka, ki upa, da bodo slovenske oblasti to razumele in čim prej posredovale predlog kandidatov.

Janša zagrozil z izstopom Slovenije iz projekta

Slovenski premier Janez Janša je sicer v zadnjih dneh v odziv na očitke Kövesijeve zapretil z izstopom Slovenije iz projekta. "Vsaka država se lahko iz njega tudi umakne. Še nekaj podobnih političnih izjav, pa bo 6/27," je zapisal.

Evropska glavna tožilka ni želela komentirati možnosti izstopa sodelujoče članice iz projekta in postopkov v tem primeru, saj da to ni naloga evropskega javnega tožilstva, temveč se je treba s temi vprašanji obrniti na Evropsko komisijo in Svet EU. Poudarila je le, da morajo sodelujoče države spoštovati svoje obveznosti.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je pred dnevi povedal, da bodo najprej počakali na pojasnila slovenskih oblasti, a da ni mogoče izključiti pravnega postopka proti Sloveniji. Ta bi sicer verjetno trajal več let in ne bi prinesel kratkoročne rešitve.

Na vprašanje, ali lahko kako ukrepa za odpravo zastoja, je Kövesijeva odgovorila: "Žal sem v najhujšem možnem položaju. Na podlagi uredbe nimam nikakršnih pravnih orodij, da bi lahko kaj naredila. Moje roke so zvezane. Počakati moram na predlog nacionalnih oblasti."

"Nimam nikakršnih orodij za pritisk, lahko le javno pojasnjujem položaj, da se bo vsakdo zavedal resnosti razmer," je poudarila. Evropsko javno tožilstvo ne bo moglo obravnavati vseh primerov, gre za ogromno odgovornost nacionalnih oblasti, je opozorila.

V projektu evropskega javnega tožilstva sodeluje 22 članic. Izjema so Poljska, Madžarska, Švedska, Danska in Irska. Kljub temu bo evropsko tožilstvo lahko vpleteno v preiskave v teh državah, na primer če bo obstajala povezava med kaznivim dejanjem glede sredstev EU, ki je bilo storjeno na Poljskem ali ki ga je storil poljski državljan, in sodelujočo državo.

Prednosti evropskega javnega tožilstva 

Pomembna prednost evropskega javnega tožilstva v primerjavi z dosedanjim stanjem je, da se bodo kazniva dejanja v škodo finančnih interesov EU sedaj prvič preiskovala integrirano, strateško in s telesom z nadnacionalnimi pristojnostmi, je izpostavila Kövesijeva v pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov, tudi iz STA. Kazniva dejanja te vrste namreč doslej niso bila prioriteta nacionalnih oblasti. Med članicami so zaradi različne stopnje osredotočenosti na te goljufije in zlorabe ogromne razlike. Medtem ko nekatere beležijo na stotine primerov, jih druge le pet ali šest. "Čistih držav ni," sicer poudarja glavna tožilka.

Prednost je tudi v tem, da bo mogoče zagotoviti več nadomestila škode, saj bodo imeli preiskovalci boljši pregled nad finančnimi transakcijami in bodo lahko prej našli premoženje, ki ga bo mogoče zaseči. Evropsko tožilstvo pa bo tudi bistveno olajšalo preiskovanje čezmejnega kriminala.

Prvi primer, in sicer iz Nemčije, so zabeležili že v torek. Drugi je prišel isti dan iz Italije, kar po besedah glavne tožilke potrjuje, da elektronski sistem za evidentiranje primerov deluje. Posameznih primerov ne bodo komentirali, je izpostavila Kövesijeva, saj da preiskava ne more biti učinkovita, če jo javno napovedo.

Glavna tožilka pričakuje primere s področja finančnega kriminala, goljufije v povezavi z DDV, še zlasti davčne vrtiljake, in tudi primere pranja denarja.

S posebnim spletnim obrazcem lahko na zlorabe opozarjajo tudi državljani. Nekaj takšnih prijav so že prejeli. Najprej bodo pregledali, ali sodijo v njihovo pristojnost. Te prijave so po besedah Kövesijeve pomembne, saj so merilo zaupanja ljudi v njihovo delo.

Janša je v zadnjih dneh v odziv na očitke Kövesijeve zapretil z izstopom Slovenije iz projekta.
Janša je v zadnjih dneh v odziv na očitke Kövesijeve zapretil z izstopom Slovenije iz projekta. FOTO: Aljoša Kravanja

'Če imajo kriminalci mercedes, ne moreš za njimi s kolesom'

Kövesijeva priznava, da je neodvisnost lahko izziv, a da struktura tožilstva zagotavlja varovalke. Ob tem izpostavlja izjemen pomen politične podpore.

Za učinkovito delo so sicer po njenih besedah potrebne tri stvari: specializiran urad, ustrezna zakonodajna orodja, tudi posebne tehnike, kot je delo pod krinko, sploh ko gre za korupcijo na visoki ravni, ter dovolj človeških in drugih virov. "Če imajo kriminalci mercedes, ti pa moraš za njimi s kolesom, bodo imeli prednost," je ponazorila izziv.

Pomanjkanje kadra – v bistvu dovoljenja Evropske komisije za kadrovsko okrepitev – je po besedah glavne tožilke velik problem. Prosili so za 55,5 milijona evrov. Komisija jim je najprej želela nameniti 37,7 milijona, na koncu je odobrila 44,9 milijona, a potrebujejo vsaj 50 dodatnih analitikov in finančnih preiskovalcev v Luksemburgu, za kar pa nimajo dovoljenja.

"Naj kupujemo rože? Mislim, da ne. Ravnati moramo modro in zaščititi evropski denar," je še dejala in napovedala, da bo predlagala vrnitev določenega dela denarja komisiji, če ne bodo dobili dovoljenja za zaposlitev več ljudi. "Ne razumejo vsi uradniki, kako deluje tožilstvo in kaj potrebujemo," je dodala.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
05. 06. 2021 09.21
Gospa evropska tožilka, v Sloveniji sta ti roke "zvezala" Janković in Jakić.
puspan
05. 06. 2021 08.32
Prišli smo tako daleč, da na 24 ur sami določijo, komu smeš dati + in komu ne. Rudolf Maister ima čisto prav, ko je že večkrat objavil, da je najbolje zapustiti tole farso. Naj si rdečkasti sami sebi delijo pluse.
sinhron
05. 06. 2021 08.29
+1
Janša dela sramoto Sloveniji samo zaradi tega , ker se boji nadzora nad porabo EU denarja , ker je navajen , da mu ali jim vedno kaj kapne od vsakega projekta ! V primeru nadzora pa to skoraj ne bo mogoče , zato raje sramoti in žali slovenijo in EU , KOT DA BI RAVNAL ZAKONITO , BREZ KORUPCIJE IN KRIMINALA ! Obstajata dve možnosti , da se prisili Janšo k zakonitemu ravnanju ; ukiniti dotacije EU, ker ne dovoli nadzora nad porabo teh sredstev in predsedovanje svetu EU takoj zaupati naslednjemu , to je Franciji ! Slovenija pa bi prevzela predsedovanje , ko ne bo več Janševe vlade !
buda78
04. 06. 2021 19.47
Starjak hoce vladati🤣🤣No tudi ce ti rata ne bos dolgo saj tvoja matilda ke ze na poti🥳🥳🥳🥳🥳🤣🤣🤣
Dusan21
04. 06. 2021 19.01
+0
A ta še kar teka z zvezanimi rokami, to novico so objavili pred tednom in je še vedno aktualna za STA, halo, je kdo tam, Kobal, si ti....
FAUSTOS1
04. 06. 2021 18.44
+3
Strahovlada ve ,da je kršila vse pravne norme eu zato se boji sane sebe in hoče počistit vse nočne kriminalne dejavnosti od praznenja državne blagajne,do nečednosti pri dobavah medicinske opreme,globoko smo padli ,ko se država boji nadzora nad financami.
za svobodo
04. 06. 2021 17.37
+6
JANŠA SRAMOTA ZA SLOVENIJO, EVROPO IN CEL SVET
Dusan21
04. 06. 2021 19.03
+0
Evropejci ne vedo za Slovenijo, pa bo svet vedel, kje pa živiš, a so ti to otroci prinesli iz vrtca bum..r
prašek
04. 06. 2021 17.16
+3
"Finske oblasti in EPPO (Evropsko javno tožilstvo) so dosegli dogovor glede evropskih delegiranih tožilcev na Finskem. Intenzivno si prizadevamo za praktične rešitve, ki bi pomagale finskim oblastem pri hitri implementaciji tega dogovora," so na Twitterju sporočili iz pisarne evropske glavne tožilke Laure Codrute Kövesi.
prašek
04. 06. 2021 17.17
+1
Finska je bila poleg Slovenije edina, ki še ni imenovala svojih delegiranih tožilcev do začetka operativnega delovanja tožilstva 1. junija. Težave je imela predvsem glede vprašanja, ali bodo lahko ti tožilci delo evropskega delegiranega tožilca opravljali zgolj kot dodatno delo k svojemu siceršnjemu tožilskemu delu ali pa bi se morali posvetiti zgolj evropski funkciji.
Dusan21
04. 06. 2021 19.06
+1
Je kosovarka ali Finka in tekoče govori slovensko, a ta tudi tvita po marmeladi STA
Covid 19
04. 06. 2021 17.02
-3
Lahko, da delamo hudo napako,ampak,ko smo se mi obračali na eu sodišča,na eu komisijo.. smo gladko dobili prav vsakič brco v rit,tako,da te institucije niso nikakor kredibilne,bolj sodno simpatizerske,če se spomnimo vseh postopkov za nazaj.Če mi izstopimo je čisto ok.,njihovih igric s povdarkom na naši majhnosti imamo že preko in preko glave.. Eu sodstvo in komisija pejte vi v 3pm z bivšim junckerjem vred.
Uporabnik2066124
04. 06. 2021 16.10
-1
Evropa hoce 2 nasa delegirana tozilca..... Levaki pa ze leto dni vsiljujejo dva nasa degradirana
za svobodo
04. 06. 2021 17.37
-1
DEGRADIRANE TOŽILCE LAHKO IŠČEMO V VRSTAH SĐS
ArkaMast
04. 06. 2021 15.57
+4
Pahor ni resen.
jutri bolje bo
04. 06. 2021 15.54
+2
Kok šele mene skrbi. A jih bodo zaprli, pa saj nista nič naredila.
Principat
04. 06. 2021 15.43
+10
nič nimaš zvezano , zvežite slovenskega voluharja , a želite da slovenija postane belorusija , ukrajina
Emtisunce
04. 06. 2021 15.37
+0
Zaskrbljena le za svojo gromozansko plačo, šmirgla se jim za ostalo. GO HOME teta!
patogen
04. 06. 2021 15.20
-3
EU je izgubila svojo kredibilnost, ko se na funkcijah pojavijo romunske, slovenske, bolgarske tožilke in tožilci....
tamjak
04. 06. 2021 15.30
+5
Glavno da tvoj Janez pridobiva na kredibilnosti, sicer kriminalni, ampak za vas je to itak vseeno
patogen
04. 06. 2021 15.31
-2
Slovenija še nikdar ni imela toliko državniških obiskov kot v tem letu. veselim se že predsedovanja Slovenije EU. Takrat bo EU tudi malo več izvedela o slovenski revolucionarni levici, na oblasti že 75 let....
tamjak
04. 06. 2021 16.10
+2
@patogen eno priporočilo za tvojega branika demokracije, naj resnico o revolucionarni slovenski levici, EU predstavnikom ne prikaže s kakim videom, ker veš da EU je starokopitna in ne mara teh novih medijev komunikacije, boljše da poskuša prikazat resnico s plastelinom ter mogoče ga bodo jemali resno.
sprint
04. 06. 2021 15.14
+3
Evropska glavna tožilka iz Romunije? Ena glavnih nalog tega je bedenje nad transparentnostjo Evropskih financ in korupcijo. Hm. Le zakaj mi to zveni tako čudno.
samuray1
04. 06. 2021 14.56
-5
Kaj če bi se to famozno evropsko tožilstvo malo ukvarjalo z nafto naropano v Siriji?
rdeča petokraka
04. 06. 2021 14.42
+15
Po moje se bolj boji tatvin za nazaj.
BERO
04. 06. 2021 14.50
+4
PRESKOČIT SLOVENIJO. ONA SI Z TAKIM PREDSEDNIKOM IN PRIMJEROM NE ZASLUŽI VODIT EVROPSKO SKUPNOST.
abmam
04. 06. 2021 15.18
-3
rdeča petokraka
04. 06. 2021 14.40
+13
Čas bi že bil, da objavi EU o tem da se predsedovanje Slovenije preskoči
rdeča petokraka
04. 06. 2021 14.34
+15
Čelavi gangster se boji , EU ni Slovenija, kjer lahko krade in laže.