Korona

Evropska komisarka: Rusko cepivo se bo preverilo enako kot vsa druga cepiva

, 03. 02. 2021 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, M.R.
Komentarji
7

Za vsako cepivo proti covidu-19 veljajo enaka merila v procesu za odobritev njegove uporabe v EU. Če bo proizvajalec ruskega cepiva Sputnik V zaprosil za dovoljenje za uporabo na evropskem trgu, se ga bo preverilo enako kot vsa druga cepiva, je danes v Bruslju poudarila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

V EU je za zdaj odobrena uporaba cepiv treh proizvajalcev.
V EU je za zdaj odobrena uporaba cepiv treh proizvajalcev. FOTO: Dreamstime

Evropska agencija za zdravila (EMA) je za zdaj za uporabo na evropskem trgu odobrila tri cepiva, ki so jih proizvedli Pfizer in BioNTech, Moderna ter AstraZeneca. EU je sklenila pogodbe o nabavi cepiva še s tremi podjetji, a lahko za odobritev uporabe na evropskem trgu zaprosijo tudi drugi proizvajalci.

V Evropski komisiji so pred časom dejali, da od članic EU sicer pričakujejo, da bodo sodelovale pri skupni evropski strategiji nabave cepiv, a da lahko članica, če želi, sklepa pogodbe tudi z drugimi proizvajalci izven te skupne strategije, ki za zdaj vključuje pogodbe s šestimi proizvajalci.

To je že storila Madžarska s sklenitvijo dogovora o nakupu Sputnika V, ki ga v EU še niso odobrili. To sproža nova vprašanja o enotnosti EU v procesu nabave cepiv, potem ko so veliko prahu dvignile informacije o dvostranskih dogovorih članic s farmacevtskimi podjetji, vzporedno z evropskim procesom.

Nacionalni regulatorji sicer lahko izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv, vendar v nujnih primerih oziroma pod določenimi strogimi pogoji. Pri tem članica tudi prevzame vso odgovornost za uporabo cepiva in je dolžna zagotoviti, da se cepivo uporablja samo na njenem ozemlju.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
04. 02. 2021 12.20
+4
EU izbira cepivo po političnih merilih, sankcije proti Rusiji in podobne budalaštine, svetovne kapitalistične farmacevtske multinacionalke, med njimi tudi Evropske so dali EU skupnosti lekcijo iz najbolj umazanega kapitalizma, kdo da več tisti dobi cepivo, če si investiral v razvoj, podpisoval pogodbe,.... to je kos papirja ki ni dober niti za WC in to nas je...ejo lastne EU firme, pri Rusih pa ne kupimo cepiva, zato ker so Rusi rdeči, in hudobni, pa še Navalnega so zaprli, bedaki ja umirali bomo pa mi, vsi Eu funkcionarji in njihove družine so precepljeni pa tudi državni voditelji so tudi precepljeni, torej kdo lahko umira glupi narod, ampak od Rusov pa vseeno ne bomo kupili ker so rdeči in hudobni in nedemokratični, ZDA so vzor svetovne demokracije.
revolucijakorupcijafasizem
03. 02. 2021 21.57
+5
Boljše je od vseh ostalih samo pač,ker je Rusko vse moti
samuray1
03. 02. 2021 20.34
+4
Ampak ko slišim za češ evropsko enotnost mi mine tek do vsega kar je češ evropsko.Pa kaj lahko recimo predlaga ena Slovenija,da bi to češ evropa enotno sprejel. Nič razen kimavanja z glavo v evropskem češ parlamentu.Pa niti pri tem češ evropa ni enotna.
samuray1
03. 02. 2021 20.38
+1
Parola evropske enotnosti za jugovzhodne države posebej za češ države glasi; "hočeš nočeš,moraš"!
JANEZ-JAN KOGO
03. 02. 2021 18.32
+2
Ja in Merklova je ze jasno povedala,da bo Nemcija dobila in sprejela rusko cepivo kmalu po vseh medijih....in kaj potem bluzite....vi mediji ste tudi zgubili kompas.Ce pa je Nemcija Sputnika za potrdila....
Generacija56
03. 02. 2021 18.23
+1
Kaj ste pa čakali do sedaj? Nemčija je to cepivo dobila med prvimi! Takoj ob izidu!
flojdi
03. 02. 2021 18.15
kako so se pa vsa druga ? , če smem prašat