-5°C

Evropska komisija: Evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /D.L. /
KOMENTARJI
121
Evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU, so poudarili v Evropski komisiji v povezavi z vprašanjem o financiranju STA. Kot kaže, se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije, je povedala govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta.

V komisiji so danes najprej spomnili na to, kar so v odzivu na vprašanja v povezavi s financiranjem STA povedali že v ponedeljek: "Na splošno pravila o državnih pomočeh državam članicam omogočajo, da dodelijo pomoč tiskovnim agencijam kot nadomestilo za storitve splošnega gospodarskega pomena."

"Naj bom jasnaevropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU. To je jasno," je nato poudarila govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta.

Na podlagi razpoložljivih informacij so v primeru STA zneski financiranja po njenih besedah v okviru, ki ga določa evropska zakonodaja.

Ta prag je določen pri 15 milijonih evrov na leto, piše v delovnem dokumentu komisije, ki opredeljuje navodila za uporabo pravil EU o državni pomoči, javnih naročilih in notranjem trgu za storitve splošnega gospodarskega pomena.

Poleg tega Slovenija ni navedla, da kateri koli drugi pogoj, opredeljen v pravilih o državnih pomočeh za nadomestilo za storitve splošnega gospodarskega pomena, ne bi bil izpolnjen. "Zato se zdi, da je pomoč mogoče dodeliti brez potrebe po predhodni notifikaciji komisiji in odobritvi komisije," je še dejala govorka komisije.

V komisiji so tako danes potrdili neuradne informacije, pridobljene v ponedeljek, da bi po prvih analizah nadomestilo STA lahko izpolnilo pogoje za dodelitev nadomestila brez predhodne notifikacije komisiji in odobritve komisije.

Spomnimo. Po tem, ko je bila STA kar mesec in pol brez plačila za že opravljeno delo, je poslancem v sedmi paket protikoronskih ukrepov le uspelo vnesti določilo, ki vladi oziroma njenemu uradu za komuniciranje nalaga, naj v sedmih dneh poravna vse obveznosti do STA. Rok se je iztekel v petek, a je takrat vlada našla izgovor, da mora v Bruslju preveriti, ali morda ne gre za nedovoljeno državno pomoč. 

V Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) so sicer v petek napovedali, da bodo zakonsko določen znesek za opravljanje javne službe nakazali takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje. To bi se torej moralo zdaj brez odlašanja tudi zgoditi. 

PREBERI ŠE
Evropska komisija: Pod določenimi pogoji se lahko nadomestilo dodeli brez predhodne odobritve

Koronavirus pasica november